Загадувањето не сопира, секоја година нови 4.500 заболени од рак!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.556
Поени од реакции
85.164
-Куќи, сообраќај и ред други фактори.
Куќи, на прво место. Се повеќе куќи се претвораат во зградички, како во Дебар Маало, тоа значи повеќе греење на дрва и повеќе автомобили во реонот.
-Повеќе мали потфати, кога ќе се натрупаат даваат резултат:
Еве на пример, дали загадувањето е зголемено или намалено во делот кај Партизан салата, во однос на времето пред Сити Мол? Дали ќе се зголеми или намали, ако го спроведе Стевче планот за бензиска кај пазарчето во Тафталиџе, ако ги уништи парковите преку Партизанска и постави згради меѓу зградите? Ако исече тоа дрвата кои планираше да ги сече, пред да се побунат луѓето? ...како што стои во ДУП-от што го донесоа у сред лето.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.244
Поени од реакции
2.333
Сите се жалиме дека е загадено Скопје ама никој лично не сака да мрдне со прст нешто да смени (типично македонски, сакам нешто ама некој да ми го даде тоа нешто). Наместо како иде напред технологијата да инвестираме во поефикасни и поеколошки начини на греење ние се враќаме во камено доба и не само што сеуште се грееме на дрва туку мислам дека е и во пораст овој начин на греење.
За навиките за возење ич и да не збориме, никој не сака да го мрдне газот да пропешачи или да користи велосипед или градски превоз, сите сме “газди“ сите со коли мора да се возиме. Имам комшии одат до маркет (300м) со кола.
Додека не почнеме лично од себе да делуваме ќе дишеме разни чадови и честички и ќе си умреме од некој рак на бели дробови.

П.С. на некое интервју од малце поодамна еден доктор (од они што вршат обдукција, сеа не ми текнува како се вика) кажа дека полесно му е да распознае човек кој живеел во скопје од некој кој живеел во рурална средина отколку пушач од непушач.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456
Според ова што го пишува овде, ние само си играме држава. Не знаат кои и колку се загадувачи, не знаат како да се справат (освен со мерки како во Аушвиц) со загадувањето, а сега откако го блокираа Вардар, ќе прават провев од Серава :facepalm:
Оној Пешевски ако е во право, самиот признава дека властите се виновни за загадувањето. Затоа што одамна требаше Македонија да се гасифицира и да се прошири системот од топланата. Затоа што е глупост да се каже дека граѓаните се виновни за загадување од греењето и автомобилите во држава лидер во економски раст со скоро најсиромашни граѓани во Европа. Затоа што само 40-50.000 се греат на централно, најголем дел ни на сон не можат да купат ново возило, па и возниот парк на фирмите е стар, велосипедски патеки скоро и да нема, а јавниот сообраќај е слаб, лошо распореден и нередовен. И секогаш институциите "се ангажираат" во зима

Последно уредено:
Член од
2 јули 2009
Мислења
302
Поени од реакции
164
Сите се жалиме дека е загадено Скопје ама никој лично не сака да мрдне со прст нешто да смени (типично македонски, сакам нешто ама некој да ми го даде тоа нешто). Наместо како иде напред технологијата да инвестираме во поефикасни и поеколошки начини на греење ние се враќаме во камено доба и не само што сеуште се грееме на дрва туку мислам дека е и во пораст овој начин на греење.
За навиките за возење ич и да не збориме, никој не сака да го мрдне газот да пропешачи или да користи велосипед или градски превоз, сите сме “газди“ сите со коли мора да се возиме. Имам комшии одат до маркет (300м) со кола.
Додека не почнеме лично од себе да делуваме ќе дишеме разни чадови и честички и ќе си умреме од некој рак на бели дробови.

П.С. на некое интервју од малце поодамна еден доктор (од они што вршат обдукција, сеа не ми текнува како се вика) кажа дека полесно му е да распознае човек кој живеел во скопје од некој кој живеел во рурална средина отколку пушач од непушач.
друже во овој случај не е до навиките до стандардот е 70посто неможат крај со крај да сврзат а камоли да инвестираат во ефикасни системи за греење и ладење кои коштаат илјадници евра иницијална инвестиција кој секој неможе да си ја дозволи и затоа се уште се гледа на дрвото како најефтино средство за греење заедо со некои уреди на струја пр клима итн треба да има строг закон и строга контрола за загадување да се направи некоја стратегија на национално ниво за намалување на загаденоста да се лоцира што најмногу загадува во одредени региони и да се работи на намалување на истото а не коце ми искача во јавност и ми вика неотварајте прозори не што не се прави ова него уште повеке се загадува пред се скопје со лошо планирање се менјаат урбанистички планови како ке им прде нема никакви стандарди што и каде треба да се гради итн нема речиси никакви поволности од државата за набавување на секое домаќинство на уреди или системи кои го намалуваат загадувањето или ја намалуваат потрошувачката неможеме да се мериме со данска норвешка германија кои инвестираат ненормални пари за обновливи извори на енергија кои исто така го намалуваат загадувањето нашите политичари инвестираат во идните поколенија да ги збогатат до трето колено поздрав :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Има ли некаде евиденција на регистрирани возила во Скопје пред и по донесувањето на законот со кој што се дозволи увоз на постари возила и се намалија давачките?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Има ли евиденција колку возила се тркалаат низ Скопје со таблички:Шт,Ох,Ку,Тв. и т.н.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456
Има ли некаде евиденција на регистрирани возила во Скопје пред и по донесувањето на законот со кој што се дозволи увоз на постари возила и се намалија давачките?
не знам кога е донесен законот. Ако те интересира Овде има за 2007 регистрирано 270.000, за 2014 се веќе 371.000 (патнички автомобили). Од нив, прва регистрација се само 29000 (8%). Од тие 371.000 околу 67% се со старост до 2001, тука негде 64% се и автобусите, а тракторите се 85% од пред 2001.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.016
Реков и пак ќе речам, под одредени згради и објекти низ скопјево како зградите во капиштец и кај градскиот стадиод е ова решението!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
не знам кога е донесен законот. Ако те интересира Овде има за 2007 регистрирано 270.000, за 2014 се веќе 371.000 (патнички автомобили). Од нив, прва регистрација се само 29000 (8%). Од тие 371.000 околу 67% се со старост до 2001, тука негде 64% се и автобусите, а тракторите се 85% од пред 2001.
Sto sakas posle ova, 40% zgolemuvanje i posle problem bilo greenjeto na drva. Pa vo lisice otsekogash se greele taka, samo sto nemashe dopolnitelni 40 zgradi samo vo novo lisice, i kojznae kolku koli koga lugjeto pocnaa i pokraj prosireni parkinzi kolite da gi ostavaat na trotoari. Zaklucok, se promeni samo novite zgradi i brojot na vozila.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.244
Поени од реакции
2.333
Вината зашто се греат на дрва секако е на градот или локалната самоуправа бидејќи 100години најавуваат и никако да го гасифицираат Скопје, па секој да има пристап до ефтин начин на греење, ама тоа пак нема да им одговара на топлификација и дрвената мафија која е во експанзија.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.373
Поени од реакции
7.151
Sto sakas posle ova, 40% zgolemuvanje i posle problem bilo greenjeto na drva. Pa vo lisice otsekogash se greele taka, samo sto nemashe dopolnitelni 40 zgradi samo vo novo lisice, i kojznae kolku koli koga lugjeto pocnaa i pokraj prosireni parkinzi kolite da gi ostavaat na trotoari. Zaklucok, se promeni samo novite zgradi i brojot na vozila.
и климата можеш да ја сметаш за топ фактор,можеби и најважен,да има повеќе врнежи ќе се чисти воздухот пошто нема да се дига прашина ами ќе се однесува во канализацијата и во реките понатаму.........вака по улиците и покривите имаме добар слој на прашина кој се шета по градовите и никако не замине до првите поголеми дождови

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.511
Поени од реакции
1.900
Дај бе не тресете глупости,греењето на дрва загадувало многу.Луѓето од памтивек се грееле на дрва,па немало порано заболени од рак и триста болести како сега.ПМ 10 и 12 честичките не се ослободуваат од греењето со дрва.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.556
Поени од реакции
85.164
Дај бе не тресете глупости,греењето на дрва загадувало многу.Луѓето од памтивек се грееле на дрва,па немало порано заболени од рак и триста болести како сега.ПМ 10 и 12 честичките не се ослободуваат од греењето со дрва.
Има разлика. Порано не согорувале и триста други глупости.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
ПМ 10 и 12 честичките не се ослободуваат од греењето со дрва.
Изгледа ти си тој што тресе глупости (или се грееш на дрва па сакаш да си ја избркаш мувата на капата):

What is wood smoke?
Wood smoke is a complex mix of chemicals and particles, including:
  • fine and course particulate matter
  • carbon monoxide
  • sulphur dioxide
  • Nitrogen oxides and
  • volatile organic compounds (VOC’s) and
  • particulate matter
Where does wood smoke come from?
Residential wood smoke is produced from wood heaters, open fire places and back yard burning. Chimineas and pizza ovens often found in many backyards can also be a source of smoke.

Up to 70% of wood smoke can be retained in your home and may affect your health if your indoor wood burning appliance is poorly maintained.

Wood smoke and your health

Wood smoke affects the quality of both indoor and outdoor air. The influence on human health comes from the fine and coarse particulate matter. Fine particles in particular are linked with the most harmful affects. Wood smoke is composed mostly of fine particles.

Particulate matter

The effect that particulate matter will have on your health depends on the size of the particles as well as any underlying health conditions.
Particles with a diameter of 10 micrometres (PM10) or less are a mixture of coarse and fine particles.
Coarse particles have a diameter between 2.5 and 10 micrometres (PM2.5-10) for example soot, dust and pollen. When breathed in these particles settle in the lungs and narrow airways.
Fine particles have a diameter of less than 2.5 micrometres (PM2.5), for example smoke. These particles penetrate deep into the lungs and smaller airways

Kajgana Shop

На врв Bottom