Правна помош и совети

П

Пепси_

Гостин
Дали комшијата може да си паркира по 5-6 коли на тротоарот (место наменето за пешаци) и дали може некаде да се пријаве,иако не верувам дека ќе реагират оти и полицијата го гледа тоа дека е секојдневно ама тешко да стапат во акција. :tapp:

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Дали комшијата може да си паркира по 5-6 коли на тротоарот (место наменето за пешаци) и дали може некаде да се пријаве,иако не верувам дека ќе реагират оти и полицијата го гледа тоа дека е секојдневно ама тешко да стапат во акција. :tapp:
За жал кај нас се' може, и тука полиција не ти помага, треба пајак да викнеш, дека ти пречи при влегување или излегување дома, и да крене некоја кола, па да се опаметат. Ама ако си има врски комшијата џабе ти е

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
Да може да ја блокираат на пензија. Иначе даноци застаруваат за 10 години.

Член од
21 мај 2011
Мислења
165
Поени од реакции
77
Me interesira dali postoi zakon so koj na nekoj roditel bi mu es odzeli roditelskoto pravo vrz deteto.Konkretno mojot sin treba da patuva za Srbija na prijatelski natprevari vo fudbal preku klubot vo koj trenira.No bidejki ima 12 godini mora da potpiseme soglasnost za patuvanje i jas i negoviot tatko(so koj sme razvedeni,toj ne plaka alimentacija,ne kontaktira so decata).Sega pravi problem,si pridava vazanost i ne saka da potpise.Istoto go pravese i koga bea za Svajcaruja no na kraj sepak se potpisa.Dali jas i sin mi se dolzni da go trpimetoa i da sme vo neizvesnost do kraj(a plateno imamae se).I sega mzoe da se sluci da ne pojde detevo!????

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Me interesira dali postoi zakon so koj na nekoj roditel bi mu es odzeli roditelskoto pravo vrz deteto.Konkretno mojot sin treba da patuva za Srbija na prijatelski natprevari vo fudbal preku klubot vo koj trenira.No bidejki ima 12 godini mora da potpiseme soglasnost za patuvanje i jas i negoviot tatko(so koj sme razvedeni,toj ne plaka alimentacija,ne kontaktira so decata).Sega pravi problem,si pridava vazanost i ne saka da potpise.Istoto go pravese i koga bea za Svajcaruja no na kraj sepak se potpisa.Dali jas i sin mi se dolzni da go trpimetoa i da sme vo neizvesnost do kraj(a plateno imamae se).I sega mzoe da se sluci da ne pojde detevo!????
Да, постои закон со кој се одлучува за одземање на родителски право, тоа е законот за вонпарнична постапка.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Пред некој ден пишав за мојот проблем и еве сега што се случи:
без да знам и бидам известен (ни од банка ни од извршител) ми е блокирана трансакционата каде ми иди плата (и само плата) и собрано од неа се до последен денар. Јас на плата имам веќе задршки од една третина што ми задржува благајничката на работа и остатокот на плата (минус една третина) ми ја пушта на трансакциона. Е сега и то што ми го пушти, извршителот го собра. Ме интересира следно:
1. Дали требаше да ме извести извршител или банка за таа блокада
2. Дали смее да ми ја зема цела плата
3. Како да ја деблокирам сметката пошто од платата живеам
4. Дали извршителот згрешил со таа постапка и треба да ми ги врати (уплати) парите кои ми ги задржа
5. Ако имам право на жалба на кој да му ја упатам и дали може процедурата да е итна пошто еве се ближи и следна плата па не би сакал пак да останам без денар!
6. Благодарам за секоја помош

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Пред некој ден пишав за мојот проблем и еве сега што се случи:
без да знам и бидам известен (ни од банка ни од извршител) ми е блокирана трансакционата каде ми иди плата (и само плата) и собрано од неа се до последен денар. Јас на плата имам веќе задршки од една третина што ми задржува благајничката на работа и остатокот на плата (минус една третина) ми ја пушта на трансакциона. Е сега и то што ми го пушти, извршителот го собра. Ме интересира следно:
1. Дали требаше да ме извести извршител или банка за таа блокада
2. Дали смее да ми ја зема цела плата
3. Како да ја деблокирам сметката пошто од платата живеам
4. Дали извршителот згрешил со таа постапка и треба да ми ги врати (уплати) парите кои ми ги задржа
5. Ако имам право на жалба на кој да му ја упатам и дали може процедурата да е итна пошто еве се ближи и следна плата па не би сакал пак да останам без денар!
6. Благодарам за секоја помош
1. Банка нема овбрска да те извести. Извршителот треба да те извести, ама по спроведување на блокадата.
2. Извршителот може да собере се' што има на сметката, бидејќи незнае по кој основ се средствата (може ти праќаат пари од страна да речеме).
3. За деблокада ќе мораш со извршителот да се договориш. Однеси потврда од работодавач дека на таа сметка ти стигаат средства само по основ на плата.
4. Не згрешил, од причина што не знае по кој основ се, но кога ќе му однесеш потврда, треба да ти врати 2/3 од парите.
5. Имаш право на приговор до основен суд, после судот ќе го препрати до извршителот на одговор, по што носи решение со кое ти се одбива или усвојува приговорот, па ако си не задоволен од решението, имаш право на жалба до апелационен суд.
6. Се надевам ти помогнав :smir:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
1. Банка нема овбрска да те извести. Извршителот треба да те извести, ама по спроведување на блокадата.

6. Се надевам ти помогнав :smir:
Фала за одговорот, се надевам и јас дека ми помогна

Член од
26 мај 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво идни и сегашни правници

Гледам дека сте многу активни на Кајгана, па решив да ви се приклучам и да поставам едно прашање кое што верувам дека е многу често ама неуспеав да го најдам. Имено се работи за затварање на фирма којашто никогаш не работела. Значи нема ни приходи, правени се само годишни завршни сметки. За овие 3 години колку што постои стигаа сметки за струја, вода ТВ, за здравствено и социјално осигурување но не е ништо плаќано. Има поведено и судска постапка за плаќање на придонесите. Сега сакаме да ја откажеме фирмата но бараат околу 500 еур. што нас ни е баш многу, а и плаќање на сите придонеси. Мене ме интересира дали некој знае, постои ли постапка на стечај, ликвидација или нешто слично да се избегнат олкави суми на плаќање и да се затвори фирмата на друг начин. Нема вработени освен основачот на фирмата- во случајот татко ми и фирмата е ДООЕЛ (барем така мислам)
Ви благодарам доколку одлучите да споделите ваши искуства или совети

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Здраво идни и сегашни правници

Гледам дека сте многу активни на Кајгана, па решив да ви се приклучам и да поставам едно прашање кое што верувам дека е многу често ама неуспеав да го најдам. Имено се работи за затварање на фирма којашто никогаш не работела. Значи нема ни приходи, правени се само годишни завршни сметки. За овие 3 години колку што постои стигаа сметки за струја, вода ТВ, за здравствено и социјално осигурување но не е ништо плаќано. Има поведено и судска постапка за плаќање на придонесите. Сега сакаме да ја откажеме фирмата но бараат околу 500 еур. што нас ни е баш многу, а и плаќање на сите придонеси. Мене ме интересира дали некој знае, постои ли постапка на стечај, ликвидација или нешто слично да се избегнат олкави суми на плаќање и да се затвори фирмата на друг начин. Нема вработени освен основачот на фирмата- во случајот татко ми и фирмата е ДООЕЛ (барем така мислам)
Ви благодарам доколку одлучите да споделите ваши искуства или совети
Не сум детално запознаена со процедурите, ова сега што ќе ти кажам е од работно искуство. Доколку сакаш да ликвидираш фирма, мора сите долгови претходно да ги расчистиш, а за твојов случај како што разбирам повеќе одговара стечај, со тоа што се отвара стечајна постапка пред суд, и врз основа на сите документи кога ќе се утврди дека нема имот, автоматски и ќе се затвори стечајната постапка, и со тоа имаш расчистено со фирмата. Работата е што и да отвориш стечајна постапка, треба да се плати некоја сума во суд, мислам дека е околу 20.000 денари, ама не ме земај за збор. Накратко, неможе да ја затвориш без ништо да платиш.
Во секој случај најубаво е да се консултираш со адвокат за детално да ти објасни, или па некој од колегиве на форумов доколку има детални познавања.
Од мене поздрав :smir:

Член од
27 мај 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
sakm edno prsanje ako nekoj znae da mi kaze
pred mesec dena odejki si od rabota padnav i skrsiv noga i mi rekoa deka bidejki bilo 10 minuti posle rab vreme i bidejki sum si odel od rabota se racunalo kako povreda pri rabota i mi rekoa vo bolnica deka ako si podnesam dokumenti vo fondot za zdrastvo mi sleduvalo paricen nadomest za povreda pri rabota od strana na fondot za zdrastvo od samoto zdrastveno osiguruvanje sto go plakame i ne sum siguren deka toa e tocno .dali nekoj znae za sto se raboti.

асфалт

UNCENSORED
Член од
8 август 2005
Мислења
804
Поени од реакции
23
Дали треба посебна дозвола или лиценца за отварање продавница за ЗДРАВА ХРАНА,ПРИРОДНА КОЗМЕТИКА,Се НА ПРИРОДНА БАЗА?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Кои документи се потребни за пријавување во адвокатска комора за приправник? Ги нема на сајтот а и неам време да идам до таму.

Член од
4 јули 2009
Мислења
46
Поени од реакции
2
ИТНО
МИ ТРЕБА ТУЖБА ЗА РАЗВОД НА БРАК, ДАЛИ НЕКАДЕ НА ИНТЕРНЕТ МОЖАМ ДА ЈА НАЈДАМ??

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Ме интересира што треба да направам за да ја префрлам колата од име на мајка ми, на мое? На нотар се завршува работа или? И колку би ме чинело?

Kajgana Shop

На врв Bottom