Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Kako prvo tel mi e nov lcd i pisuva na samiot kolku trosi,za komp pisav priblizno,inace gledame tel posto ima doma po cel den nekoj.friziderot i drugite kujnski aparati se novi site i se a+klasa.bojler i kujnsko isto novi.drugar moj sam,koristi samo frizider,tel,bojler po potreba,i svetlo,pa smetka ispod 1000 nema.

LCD televizor e stara tehnologija denes, LED 42inc trosi 52w. Da ne gi spomnuvame CRT televizorite.
Desktop kompjuteri isto.
100w sijalici se stara tehnologija isto, sega ima 20w fluo sijalici namesto niv.

Jebiga, zatoa e dobra kampanjata na EVN. Moze da se nauci nesto.

Uste eden primer so Septemvriskata smetka (sredina Avgust-sredina Septemvri) koga samo dve nedeli bevme doma. Realno potrosena struja za tie dve nedeli+standby site aparati koga ne bevme doma = 660 den (so DDV i 140 den ulicno osvetluvanje). Smetkata bese smesen iznos (koj nema da go pisam za da ne nabivam poveke kompleksi), bidejki prethodiot mesec imaa staveno poveke.

Последно уредено:
Секојпат кога некој ќе излезе со ниска сметка, веднаш почнуваат сомнежи и неверувања. И за тоа правевме анализи и математики во темава и сосема е можно. Особено за мало семејство како што е случајот со ogledaloogledalo. Вака се одразуваат инвестициите во изолација, штедливи светилки, електрични уреди од висока енергетска класа и домаќинско работење.
Тие што мислат поинаку, наместо да претпоставуваат кој колку телевизија гледа и колку редовно се бања, нека си направат анализа каде им се троши струјата и каде можат да ја намалат потрошувачката.

Nikoj nisto ne pretpostavuva,analiza sum napravil sto pati,sum stedel i ne sum stedel,pomala smetka od 1800 sum nemal,a sekoj si ima pravo doma da si raboti kako saka,ovde samo spodeluvame iskustva.

Nikoj nisto ne pretpostavuva,analiza sum napravil sto pati,sum stedel i ne sum stedel,pomala smetka od 1800 sum nemal,a sekoj si ima pravo doma da si raboti kako saka,ovde samo spodeluvame iskustva.
Se e do naviki. I moite spagjaat vo ovaa kategorija, so smetki nad 2000.
Ama televizor skoro 24 saati raboti (zaspivaat so uklucen televizor, CRT). Nema niedna stedliva fluo sijalica po doma, tatko mi naucen od staro vreme-sto pojaka toa podobro, pa lupa 100w.
Masina za perenje i sadovi na skapa struja se pusta redovno, posto majka mi saka odma da gi pruzi alistata i ne i odgovara da ceka eftina za na polnok da pruza.
Toa masinite i ne se tolku strasni potrosuvaci kako TV, desktop kompjuter i osvetluvanje, iako veruvam retko koj go znae toa. Zatoa cest e muabetot "i da pazam, na eftina da pustam masini, pak isto struja doagja".
Edno perenje na masina e okolu 1kw-1,2kw, i toa obicno na dva dena se pusta, duri i tri. CRT televizor ili desktop gi jadat tie kw za okolu 3 saati rabota.[DOUBLEPOST=1447843364][/DOUBLEPOST]
@ogledaloogledalo Каков бољер имаш што ти се полни за 20мин? дај и јас сакам да земам таков.
Ne e tolku bitno kakov e bojlerot, zarem kaj tebe treba mnogu poveke letno vreme da gree za da se izbanjaat dvajca? Sigurno ne se banja so ista toplina na voda zimno i letno vreme koga banjanjeto e i eden vid osvezuvanje. Inace za 20 min idese skoro do "pola strelka", duri i mnogu za letno vreme - Leov najobicen 80L, 2kw.

Последно уредено:
Ja nisto ne razbiram... vo zgradava vlezno osvetluvanje so 4 neonki plus hidrofor pa pak placamo 1200 denari. 1000 denari? Ti voopsto ne si merodaven kaj mene uredi na standby trosat 1000 denari
Пали гаси на неонките?
Бачка вие повеќе плаќате за менување на неонки, него за струјата што ја трошат. ;)

Ne e tolku bitno kakov e bojlerot, zarem kaj tebe treba mnogu poveke letno vreme da gree za da se izbanjaat dvajca? Sigurno ne se banja so ista toplina na voda zimno i letno vreme koga banjanjeto e i eden vid osvezuvanje. Inace za 20 min idese skoro do "pola strelka", duri i mnogu za letno vreme - Leov najobicen 80L, 2kw.
Za 80 litra bojler, 20 min zagrevanje ke ja kaci temperaturata na voda za 7 C, na primer od 30 na 37C (grejac 2kw).

I jas preku leto plakam 800- 1100 struja , i toa boljer non stop vklucen, site elementi od frizider, masina za perenje, za sadovi, furna i plotna energetska klasa A+++, Led sijalici od po 2w od koi vo ďnevna imam 18 , a cel stan go osvetluvam so 65w ..... a prosliot mesec so upotreba na inverter lomo 3,5kw mi dojde smetka 1500 den ama ne nonstop vklucen, po potreba....

Sent from my SM-G360F using Tapatalk

Se e do naviki. I moite spagjaat vo ovaa kategorija, so smetki nad 2000.
Ama televizor skoro 24 saati raboti (zaspivaat so uklucen televizor, CRT). Nema niedna stedliva fluo sijalica po doma, tatko mi naucen od staro vreme-sto pojaka toa podobro, pa lupa 100w.
Masina za perenje i sadovi na skapa struja se pusta redovno, posto majka mi saka odma da gi pruzi alistata i ne i odgovara da ceka eftina za na polnok da pruza.
Toa masinite i ne se tolku strasni potrosuvaci kako TV, desktop kompjuter i osvetluvanje, iako veruvam retko koj go znae toa. Zatoa cest e muabetot "i da pazam, na eftina da pustam masini, pak isto struja doagja".
Edno perenje na masina e okolu 1kw-1,2kw, i toa obicno na dva dena se pusta, duri i tri. CRT televizor ili desktop gi jadat tie kw za okolu 3 saati rabota.[DOUBLEPOST=1447843364][/DOUBLEPOST]

Ова сончеv колектор па лето зима за 20мин да стопли водата? јас имам 3кw па неможе да стопли вода за 20мин, а не па ти со 2кw.

Za 80 litra bojler, 20 min zagrevanje ke ja kaci temperaturata na voda za 7 C, na primer od 30 na 37C (grejac 2kw).
Ne gi znam ovie matematiki, no 37 stepeni e vrukja voda za letno banjanje. Poveke od 32-33 stepeni ne e potrebno. Zatoa mesam topla i ladna. :ајнапиво:
Ako e tocno toa sto go pisa, ete kako e mozno so 20 min greenje da se banjame dvajca.

Последно уредено:
Пали гаси на неонките?
Бачка вие повеќе плаќате за менување на неонки, него за струјата што ја трошат. ;)
ne inverter se i nonstop upaleni :D

Kaj mene e cela zgrada izgleda e priklucena :) Znaci bojler na tajmer full na eftina i 1h na skapa, tv ON vo 14h OFF vo 05h a trosi od postarite lcd samsunzi i trosi 170w,tv vo spalna ON vo 02h OFF vo 05h Philips 32" led trosi ~50w, klima kako sto vece napisav, spalna od koga ce se legne do 07h so radijator, masina za perenje i variva na sporet na eftina samo i 6xPC (3,5kw) brute force za nokia ama vo posledno vreme dosta retko znaci sporadicno i toa samo na eftina.
Januar i februari po 12.000 denari
Na srpski forumi ima citano deka losa stara instalacija moze da trosi ~100-200w a da nema uredi vkluceno poradi nulovanja i kontakti vo zidovi i slicno

eve ja poslednata za struja, ako saka nekoj moze i da ja plati :cuc:

2015-11-18_15-03-33.jpg

Последно уредено:
Mistress America dobar.. ama daleku od Frances Ha!

Dosusa, gledam site trojki ste mu stavile na vtoriot, taka da koj ve vrti.

Greta Gerwig rula! :D

Ќе се надоврзам на муабетот со потрошувачката... Прво Многу внимаваме на струјата и ништо не е уклучено непотребно. Јас од 18ти септември до 18ти октомври имам сметка 850 денари, е сега двајца сме дома и не сме некој репер бидејќи малку сме дома. Телевизорот работи околу 3 часа дневно, и тоа навечер после 10, сите апарати дома се А+ и А++ и се користат исклучиво во евтина тарифа (машина за садови и за алишта на 2-3 дена) бојлер само во евтина и тоа налето секоја вечер сега на втора вечер. Компјутер дома скоро не користиме, хвох по неколку часа неделно и тоа е тоа, осветлување е само со ЛЕД светилки... Клима за греење пуштав по потреба и тоа најчесто во евтина. Без греење сметките ретко поминуваат илјадарка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom