Ajde 1000 den potrosena struja realno.pa daj ne zezaj,i toa so osvetluvanje ulicno.pa televizor 12 sati po 110w i komjuter isto priblizno 3kw.kade se drugi osnovni rab.ili ne gledate tel,nemate kom,ne palite svetlo,ne palite bojler itn.citav i kako klimite im trosat po 3kw za 24casa,moze ako e podesena na 20 ste i 10 kvadrati da great.znaci sum probal sekako struja bez greenje 1800 do 2200 smetki.za oktomvri 2700 greenje preku den,znaci kazuvam so nekoe stedenje sepak.klimata po nekoi moi presmetki trosi od 500 do 700wati,nemam merac da kazam tocno,ama jas sum zadovolen,gree odlicno,nema pucketanja ili nekoj mani sega za sega.
Ja nisto ne razbiram, komsija moj posocijalen slucaj go nema pa redovno struja ima smetka od 1600 denari, pa vo zgradava vlezno osvetluvanje so 4 neonki plus hidrofor pa pak placamo 1200 denari. 1000 denari? Ti voopsto ne si merodaven kaj mene uredi na standby trosat 1000 denari
Evn sega imaat kampanja, "energetska matematika" ja krstile. Ne e loso da se pogledne.
Imase edna ubava recenica, "stedenje ne e samo uklucuvanje na aparatite na eftina struja". Site ovde zborime A klasi na klimi, B demek ke trosele "u PM", a doma masinite friziderite, tv-ata.... sto im se G klasa nema veze.
Primerite sto gi navede so televizor i kompjuter, od kade podatokot deka trosat po 110w? Barem da zaokruzese na 100 ili 150 ke bese posvatlivo, vaka 110

Televizorot mene konkretno, mi trosi 52w (ako zborime do decimali). I ne go pustame na stanuvanje pa da go zaboravime cel den uklucen do legnuvanje. Bi rekol 6-8 saati denvno x 52w = 400w.
Kompjuterot 3 saati (da se napolni) x 65w = 200w. (Edno polnenje e dovolno za cel den, okolu 4 saati rabota)
Na kompjuter i tv znaci okolu 600w, ne 3kw.
Za druga potrosnja imam veke pisuvano, nema sega povtorno. Imam pisano deka sme so malo dete od godina ipol, sto znaci masini za perenje se pustaat, sporet sigurno 2-3 pati vo denot samo za nego. Bojler dva pati vo denot, ednas na skapa da go izbanjame nego (letovo bea potrebni 10-15 min, sega barem 20-25min) ednas za nas na eftina (letoska za 20 min polnenje se banjavme dvajcata, sega trebaat 35-40min, koga ke fatat jaki studovi i do saat vreme mu treba).
Vo stanot sme vseleni pred dve godini, i site aparati po doma se togas kupeni novi. Ima golema razlika dali po cel den vergla frizider od 80-ti godini ili nov A+ klasa, isto i televizor i kompjuter.