Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
На мене само не ми е јасна една работа. Дали може каменување на комбе да се смета како "вооружен напад" и да има кривични пријави?

Како може да е "вооружен"? А кривична пријава може да има секако.

Abe bil vooruzen so kamenja :)

Pa covekot moze samo toa imal, a moze e od kameno vreme, toa vreme toa bilo oruzje :pos2:

abe sto i da imal dali kamenja ili pistol sepak sakal da naprai steta i ja naprail i za toa moze da dobie krivicna prijava. ako na nekogo mu udrite sise od glava siseto ne se smeta za oruzje a sepak ke odgovaras za obid za ubistvo ili ubistvo ako si go ubil.

Значи од наша страна е поднесено барање за дозвола за градба. Постојниот објект т.е. куќава сакаме да ја срушиме и нова да се изгради на истото место. Барањето е отфрлено пред 1 и пол година со образложение дека деталниот урбанистички план сеуште не "прошол", па за некое време ќе се заврши. Од тогаш ете, година и пол пројде, ни трага ни глас од тој фамозен ДУП.

Прашањето ми е, што ако трае ова вака со години, децении? Нема да можеме да градиме дури процедурата не се заврши? Тоа мене ми звучи апсурдно.

Некој?

Bas vo momentov imame takov slucaj kade sto na eden klient so usvojuvanjeto na DUP mu imaat napraveno steta od 600.000evra pa eve veke tri godini se pominati i seuste ne go obezstetile sto ne veruvam i deka ke go obezstetat. I od celata situacija moze da se zakluci deka dodeka ne go donesat DUP nemozes nisto da pravis posto a i ako naprais nesto bez dozvola pa posle da izleze deka tamu e predvideno nesto drugo nikogas nema da ti ja nadomestat stetata. Pravoto e na tvoja strana ama vo realnosta bas i ne pobeduva sekogas pravdata. Spored mene najdi nekoe drugo resenie. Gradi na drugo mesto.:toe:

здраво
имам некој си мал домашен бизнис во кој во одреден период од годината имам потреба од дополнителна работна сила .Па моето прашање е следно;
на кој начин да го регулирам нивниот статус за да ми биде се легално ,а истовремено да кажам дека не ми одговара да бидат пријавени преку цела година.

здраво
имам некој си мал домашен бизнис во кој во одреден период од годината имам потреба од дополнителна работна сила .Па моето прашање е следно;
на кој начин да го регулирам нивниот статус за да ми биде се легално ,а истовремено да кажам дека не ми одговара да бидат пријавени преку цела година.

Во Законот за работни односи, постои одредба за сезонска работа. Мислам дека можеше до 3 месеци таа да се обавува. Сепак провери.

По Закон за работните односи имаш два вида на договор:

Договор на определено работно време и Договор за сезонска работа.

Договор на определено работно време
Член 46
(1) Договор за вработување може да се склучи на определено време за вршење на работи кои по својата природа траат определено време, со прекин или без прекин до четири* години.
(2) Работниот однос заснован со договор за вработување на определено време, се трансформира во работен однос на неопределено време, ако работникот продолжи да работи по истекот на рокот од ставот (1) на овој член, под услови и на начин утврдени со закон.

* со новите измени овој рок е до пет години.

Сезонска работа
Член 47
(1) Работникот кој по договор за вработување на определено време врши сезонски работи, односно работа во нееднакво распоредено работно време без прекин најмалку три месеца во годината и притоа одработи повеќе часови отколку што е одредено за работа со полно работно време, може да бара часовите да му се пресметаат во работни денови со полно работно време.
(2) Според ставот (1) на овој член пресметаните работни денови се внесуваат во работниот стаж на работникот, како да ги поминал на работа. При што вкупниот работен стаж во календарската година не смее да надмине 12 месеца.

здраво

Najsigurno, provereno i zakonski ke si sklucite dogovor za delo deka vo odredeni denovi imas potreba od tie lica. vo vakov slucaj nisto ne pravis protivzakonski i nemas obvrska da gi prijavuvas poradi toa sto ne se vo redoven raboten odnos. Slobodno potpisete vakov dogorov i uzivaj nikoj nisto ne ti moze.
p.s. sezonska rabota e nesto drugo

Najsigurno, provereno i zakonski ke si sklucite dogovor za delo deka vo odredeni denovi imas potreba od tie lica. vo vakov slucaj nisto ne pravis protivzakonski i nemas obvrska da gi prijavuvas poradi toa sto ne se vo redoven raboten odnos. Slobodno potpisete vakov dogorov i uzivaj nikoj nisto ne ti moze.
p.s. sezonska rabota e nesto drugo

Какви права има работникот со ваков договор?
Ако е пр. градежна фирма и ако се повреди при извршување на работа кој ќе ја сноси одговорноста (финансиска и морална)?

Договорот за дело не е во листата на договори за зановање на работен однос од Законот за работни односи. Ако не е предвиден во истиот врз основа на што ќе се пропише заштитата на работникот (покрај останатото)?
За разлика од договор за вработување на определено време, со кој што работникот ги ужива сите права како и од договорот за неопределено време.

devojko podobro zavrsi praven fakultet pa diskutiraj ili ako veke imas zavrseno neznam kako si uspeala. znaci nemoj da mesas zabi i babi. ocigledno neznaes da razlikuvas odredeni raboti,neznaes sto e opredeleno vreme sto e neopredeleno sto e sezonska rabota...covekot barase sovet i podobro ne pisuvaj koga neznaes za da ne go jade.
dogovor na delo znaci sto ke se dogovorat toa i ke bide.na primer se dogovaraat sekogas koga ke dojde roba toj da doaga da ja rastovara.toa moze da bide ednas nedelno ednas mesecno dvapati mesecno.Kako mozes tuka da bides vraboten na opredeleno vreme objasni mi????
znaci imav takov slucaj kade sto inspekcija gi zatece neprijavenite rabotnici koi imaa potpisano dogovor na delo i normalno ne im mozese nisto na gazdite.

Прво, смири го тонот со кој се обраќаш и дискутирај за темата, мене не немој да ме анализираш, посебно не со квалификации со таков низок тон. И да си во право покажи малку култура, сепак жена си.
Второ, јас ги кажав можностите по закон и истиот го постирав со член и закон и нигде него директно не му сугерирав за конкретен договор, а неможеш ни ти пошто не знаеш што конкретно му треба.
И на крај, пошто имаш искуство, кажи ми ако се повреди работник кој има склучено таков договор чија е одгворноста и по кој закон?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom