баш тоа беше темата. Кадрите, кои кадри...оние кои учениците сами ги бираат. Што нема врска, државниот апарат и школскиот систем е одговорен за диспаритетот со стопанските потреби.Чекај, јас на тоа не се задржувам затоа што не е тоа темата. А за новите факултети, универзитети... мислам СЕ НАЈЛОШО. Сега е полесно да се заврши факултет отколку основно образование. .. Значи, јас критикувам за она што мислам дека треба, ама не беше тоа тема, па не сакав да одам на широко.
.. Значи, јас критикувам за она што мислам дека треба, ама не беше тоа тема, па не сакав да одам на широко[/QUOTE]ти пишуваше во тој контекст, плус тоа кадровската политика и тоа како е врзана со инвестиции. Спомена многу кандидати за едно место (а пазарот вели и многу места без кандидати), спомена барање работа (како wandering zombies), пеки-па те прашувам зашто таква логика, да се ствара хиперпродукција од едни (прилично скапи кадри) и недостаток од други кадри.
А многу е едноставно-се врши хиперпродукција (зголемена 3-4 пати последните 10 години и 3 пати на завршени) на скапи непотребни кадри, а имаме потреба од други кадри-политиката, синхронизацијата со стопанството или колку гинеколози или бравари ќе излезат годинава не ја водам јас или студентот, ја води државата, школите и универзитетите.
Последно уредено:

..тие никогаш не си ни отишле.., инаку немаше да ја помешаат состојбата на сиеста, со нормално работење за да се сработи и заработи нешто...