Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај, јас на тоа не се задржувам затоа што не е тоа темата. А за новите факултети, универзитети... мислам СЕ НАЈЛОШО. Сега е полесно да се заврши факултет отколку основно образование. .. Значи, јас критикувам за она што мислам дека треба, ама не беше тоа тема, па не сакав да одам на широко.
баш тоа беше темата. Кадрите, кои кадри...оние кои учениците сами ги бираат. Што нема врска, државниот апарат и школскиот систем е одговорен за диспаритетот со стопанските потреби.
.. Значи, јас критикувам за она што мислам дека треба, ама не беше тоа тема, па не сакав да одам на широко[/QUOTE]ти пишуваше во тој контекст, плус тоа кадровската политика и тоа како е врзана со инвестиции. Спомена многу кандидати за едно место (а пазарот вели и многу места без кандидати), спомена барање работа (како wandering zombies), пеки-па те прашувам зашто таква логика, да се ствара хиперпродукција од едни (прилично скапи кадри) и недостаток од други кадри.
А многу е едноставно-се врши хиперпродукција (зголемена 3-4 пати последните 10 години и 3 пати на завршени) на скапи непотребни кадри, а имаме потреба од други кадри-политиката, синхронизацијата со стопанството или колку гинеколози или бравари ќе излезат годинава не ја водам јас или студентот, ја води државата, школите и универзитетите.

Последно уредено:
А бе нема „зијан“ од тоа, таман работа.
Сакав да кажам дека треба да се ослободуваме од навиката државата нам да ни ги решава работите. Треба сами да се школуваме, сами да работиме и наоѓаме работен ангажман... итн. Ако дипломираш политички науки, јасно е колку работни места има за таа струка. Инженер е веќе подруго нешто. И на тоа треба да се мисли кога се избира струка. Ама тоа треба сами да го направиме.

Ќе се ослободам од таа навика кога нема да плаќам данок и други такси кон таа држава. Додека зема данок должна е да ги решава проблемите. Нели данокот за тоа и треба да е наменет.

Ќе се ослободам од таа навика кога нема да плаќам данок и други такси кон таа држава. Додека зема данок должна е да ги решава проблемите. Нели данокот за тоа и треба да е наменет.
Ова е пост на годината.
Ај да ја прошириме работава. Мене ме мрзи да одам да „пазарувам“, па владата нека оди место мене, јас само список ќе им дадам... нели плаќам данок, должна е! Ама смешка кажа. Данокот се плаќа за функционирање на државниот апарат.. ане за решавање на поединечни проблеми и потреби.[DOUBLEPOST=1447330285][/DOUBLEPOST]
баш тоа беше темата. Кадрите, кои кадри...оние кои учениците сами ги бираат. Што нема врска, државниот апарат и школскиот систем е одговорен за диспаритетот со стопанските потреби.
.. Значи, јас критикувам за она што мислам дека треба, ама не беше тоа тема, па не сакав да одам на широко
ти пишуваше во тој контекст, плус тоа кадровската политика и тоа како е врзана со инвестиции. Спомена многу кандидати за едно место (а пазарот вели и многу места без кандидати), спомена барање работа (како wandering zombies), пеки-па те прашувам зашто таква логика, да се ствара хиперпродукција од едни (прилично скапи кадри) и недостаток од други кадри.
А многу е едноставно-се врши хиперпродукција (зголемена 3-4 пати последните 10 години и 3 пати на завршени) на скапи непотребни кадри, а имаме потреба од други кадри-политиката, синхронизацијата со стопанството или колку гинеколози или бравари ќе излезат годинава не ја водам јас или студентот, ја води државата, школите и универзитетите.[/quote]
----------------------------
Темата е Инвестициски БУМ. На приватните школи не можеш да им одредиш колку и што ќе „произведуваат“ како (некадар). Плус, ние не живееме во планско општество (како во СФРЈ) каде можеше да се предвиди што кадри ќе се потребни оти државата политички одлучуваше што фабрики и фирми ќе се отвораат и ќе работат. Сега е друго време каде не може да се знае дали некој ќе преориентира фирма, дали нова ќе се отвори или друга ќе се затвори, прошири, намали...
Најголемиот проблем е што дипломираниве „дудуци“ кај нас (а и доста од школите на околните држави) се вработуваат во државните институции и фирми и јадат плата која ИЧ не ја заслужуваат. Плус, стануваат и директори, шефови, итн, итн...

Последно уредено:
Мене ме мрзи да одам да „пазарувам“, па владата нека оди место мене, јас само список ќе им дадам... нели плаќам данок, должна е! Ама смешка кажа. Данокот се плаќа за функционирање на државниот апарат.. ане за решавање на поединечни проблеми и потреби.
Агенција за вработување не пазарува за тебе, но треба да наоѓа работа за невработени,
тоа во случајов воопшто не го прави инаку агенцијата би се викала поинаку.
Не знам зошто воопшто постои а и да ќе заборавев, понекогаш им дели кредити на невработените !?!? Не знам со кој памет ова само и само за да ги отпише од листата на невработени.

А каде да наоѓа работа? Да ја измисли? ОК е агенцијата за евиденција на невработени, ама ако се потпреме на неа.. останавме сите без работа.

А каде да наоѓа работа? Да ја измисли? ОК е агенцијата за евиденција на невработени, ама ако се потпреме на неа.. останавме сите без работа.
Воопшто не пишува никаде дека е за евиденција

Значи реално нема работа... А слушам дека некои креирале работни места ?!?!

.

Воопшто не пишува никаде дека е за евиденција

Значи реално нема работа... А слушам дека некои креирале работни места ?!?!

.
сега.. ќе цепиме зборови? На МК и требаат 200-300 илјади работни места. Овие се игла во сеното. Затоа да сме реални дека уште многу време ни треба за евентуално подобрување на ситуацијата. Затоа треба да бараме сами работа, а не да чекаме некој друг да не вработува, да не седна на работно столче в канцеларија...
Во секој случај, не треба да се потценуваат нечии заложби за нови работни места. И за најдолгиот пат, потребен е прв чекор.

Така е, првиот чекор мора да биде ослободување од оваа лоповска банда која што го доуништи македонскиот народ и го сроза името на партијата да биде нешто од што се гади секој нормален.

@Ѓорѓи Н. немам ништо повеќе да додадам од постот над мене.
Кажавме дека агенцијата за вработување не вработува.

А кој всушношст по ѓаволите вработува?

вработува во странски инвестиции каде работник работи за тројца да вади норма - пример ти е кромберг и шуберт македонија , во агенцијата 5-6 месеци стои натпис во кои канцеларии примаат апликации и интервјуа, се бара амал повеќе затоа што повеќе луѓе бегаат отколку што се нафаќаат за тројца норми да вадат

вработува во странски инвестиции каде работник работи за тројца да вади норма - пример ти е кромберг и шуберт македонија , во агенцијата 5-6 месеци стои натпис во кои канцеларии примаат апликации и интервјуа, се бара амал повеќе затоа што повеќе луѓе бегаат отколку што се нафаќаат за тројца норми да вадат
...не е тоа норма за тројца, тоа е нормално работење, ама такво нешто е одамна заборавено овде.....:sneaky:

...не е тоа норма за тројца, тоа е нормално работење, ама такво нешто е одамна заборавено овде.....:sneaky:
Па да, си отидоа Турците и почнаа да се занесува младината.:icon_lol:

На @Ѓорѓи Н. и на @Brutus им завршува времето за односи со странки и наредниот ден одговараат на заостанатите.

:pos:

Е мој инвестициски бум!

Па да, си отидоа Турците и почнаа да се занесува младината.:icon_lol:
..турци су меџу нама!!!;) ..тие никогаш не си ни отишле.., инаку немаше да ја помешаат состојбата на сиеста, со нормално работење за да се сработи и заработи нешто...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom