Демолиран објект во Крива Паланка кој се користел за верски обреди

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Не зборев за таа, му одговарав на пуно за уништувањето на објектот кој го користеле за верски обичаи кој он љуби да го нарече џамија за да добие на тежина.
Ако имало џамија требало да се зачува како споменик да. Јас таква не паметам.
Не ме интересира дали било џамија навистина, дали треба да имаат џамија, дали верниците пијат алкохол, дали се цигани, дали јадат свинско, каква вера имале претходно, дали за пари се муслимани, ништо од тоа не ме интересира.

Ме интересира дали навистина се гордеете со тоа што со насилство решавале проблем палачаните?

Дали имаат право или не, зависи од перспективата, и Хитлер верувал дека има право да стави во печка евреи, и законско дури било тоа. Евреите му ја уништувале економијата, комунистите го запалуваат парламентот(мислам дека беше), некој би рекол имал причини....

Ме интересира дали навистина се гордеете со тоа што со насилство решавале проблем палачаните?
Поучени од успешни минати искуства на некои други у државава, да, се гордееме што ја учиме лекцијата за решавање на проблеми.

Поучени од успешни минати искуства на некои други у државава, да, се гордееме што ја учиме лекцијата за решавање на проблеми.
Друже, соседите со рушење минатиот и предминатиот век завршија, тогаш тоа функсионираше. Денеска да рушиш верски објект пред се е глупо, но и значително контрапродуктивно.

Друже, соседите со рушење минатиот и предминатиот век завршија, тогаш тоа функсионираше. Денеска да рушиш верски објект пред се е глупо, но и значително контрапродуктивно.
Добра фора е ова со селективново согледуање на ствари и дешавки, друже.

Ова па лицемеров... На Косово од периодот на војните, па сè до денес се уништени 141 црква. Од црквите од Македонија се украдени 161 икони, меѓукои познати творби на Дичо Зограф и Ѓорѓи Зографски.

ОК, чим во Косово запалиле цркви, овде украле, ако си албанец лицемерно е да критикуваш насилство. Едноставно е, не знам зошто се збунувам.

пуштање на езан на миљон и двеста вати е продуктивно ??

значи за време на тито (од Псача), ја снемало ?
.. а на работа еден постар колега паланчанец, роден 1942, кажуваше дека на времето дошол во паланка еден и отворил слаткарница , ама одма му ја демолирале...
Минимум 40-50 години ја нема.
Многу неточно. Тој со години имаше семкара и никој не му ја чепкаше. Отвори слаткарница и едноставно не му одеше бизнисот и ја затвори и кидна во непознат правец. (Тапа му беа слатките).
Oдоговор во стилот на Дарданиа.
:icon_lol:

Не ме интересира дали било џамија навистина, дали треба да имаат џамија, дали верниците пијат алкохол, дали се цигани, дали јадат свинско, каква вера имале претходно, дали за пари се муслимани, ништо од тоа не ме интересира.

Дали имаат право или не, зависи од перспективата, и Хитлер верувал дека има право да стави во печка евреи, и законско дури било тоа. Евреите му ја уништувале економијата, комунистите го запалуваат парламентот(мислам дека беше), некој би рекол имал причини....

Видиш, тука е разликата. Дека мене ме интересира и ми е битно какви се тоа верници и која им е крајната цел. Дека ако се вистински верници секако ќе го осудам насилството. И нема да ми пречат и да имаат 2 џамии. Ама местото е расадник за радикални исламисти, дувло на потенцијални терористи и те како ми е битно и тогаш ќе речам малце им е, не само објектот него и нив требало да ги скршат. Да не речеш дека патам од стереотипи не тврдам дека споменатите се со таква цел. Само тоа што менуваат вера за некое евро не им помага да ме уверат во нивните чисти намери.

Не беше насилно. Во петокот имаше (имало) протест на кој излезгле 3000 души, ги пуштиле и работниците од фабриките, бидејќи желбата на паланчани е едногласна. Се побуниле против исламизација, побарале јавно да престанат со таквите активности и се разотишле.

Петокот, ноќта после 01:00 се случил вандализмот. Од комшија таксист кој тоа време завршувал смена дознав дека истиот го направиле самите тие цигани за да привлечат внимание. Искрено не му верувам, ама нема потврда дека и го направил некој друг. Како и да е.

Инаку тие се лоботомизирани суштества што за 100-200 евра сакаат да си играат мајтап со цел град. Ги видовте сликите од погоре, сами одлучете. А просторов што го користат е во самиот центар на градот, веднаш до основното училиште Јоаким Крчовски. Си имаат тие едно место ака цигански дол, упориште на беда и мизерија. Нека се клањаат таму, може и до сега се клањале никој нит слушнал нит им кажал нешто. Не мора да идат во центарот на градот и да проповедаат нешто што и самите не знаат што значи.

Ви пречи кога се наштетуваат црквите, а подржувате демолирање на џамии? Со цел памет ова, или беше тролање, стварно ме интересира.
Не се ли запраша зошто е така. Не се ли замисли да не е можеби затоа што низ западна Македонија се демолирани 100тици цркви, затоа што во Октиси не им дозволија на православните да возобноват стара црква,затоа што во Лабуништа ја запалија црквата па згора на се без грам страм обвинија дека православните сами си ја запалиле, затоа што во Тетово над 10 години не одобруваат муслиманите изградба на црква во јужниот дел на градот,црквата св.Георги во речица е незнам колку пати демолирана, затоа што јавно исламистите на калето во Скопје ја разрушија црквата....и сето ова не наиде на осуда од муслиманите во Македонија а немалку од овие случаи беа јавно подржувани вклучувајќите и тебе.Каде си пуно ’’правдољубецу’’тогаш да прашаш зошто вака се сквернават верски објекти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom