Демолиран објект во Крива Паланка кој се користел за верски обреди

• Креатор на темата Креатор на темата Dardan-ia
  • Време на започнување Време на започнување
Ме мрзеше да читам кој што напишал, но еве проблемот со овие нововерници со помош на Саудиска Арабија неможе да го реши државата ради политиките за невладините организации , алсо ова не е религиозен објект за вистинските муслимани, туку перење мозоци со пари од Саудиска Арабија за имплементирање на ромите во радикалниот ислам, со проповедање на куранот како што го гледа исис.
Зошто велам невладина организација - идете во банка и прашајте како и кој ги финансира можеби ќе ви кажат на сметките имаат по неколку милиона евра(овие сметки се на име на невладина организација) со кои пари на паметен начин треба да ги натераат ромите кои што се лесно подмитливи да ги натераат своите жени деца да носат бурки и секој ден да одат во таканаречениот верски објект да го читаат куранот исл. Е сега проблем тука нема, да прашате ром ќе ви каже ами ај дај ми ти 300 500 евра месечно и нема да одам, јас не одам за вера одам за парите.

можеби не е директно со темата, има ли некој сознание, што станало со старата турска џамијата во центарот на К.Паланка ?? Дали е уништена од србите или блгарите ?? ..

8f88452e1dca778b6a4e8451f27df282.jpg

af2f1220bd6ecbe00b12ae80c00446bc.jpg

68482a1673b525fabfa7b0f42b9d1012.jpg

еве ги "верниците" што бараат џамија во Паланка, бодат свинско, се пијанчат и се сликаат во црква.

Е мој Дарди, пробиен си како курва.

8f88452e1dca778b6a4e8451f27df282.jpg

af2f1220bd6ecbe00b12ae80c00446bc.jpg

68482a1673b525fabfa7b0f42b9d1012.jpg

еве ги "верниците" што бараат џамија во Паланка, бодат свинско, се пијанчат и се сликаат во црква.

Е мој Дарди, пробиен си како курва.
првата слика не е битна,си бил во Турција, има и таму искара , ама од овчетина :D
..
а за втората ќе им напраиш беља, ќе дојде егзекутор од исил ..

можеби не е директно со темата, има ли некој сознание, што станало со старата турска џамијата во центарот на К.Паланка ?? Дали е уништена од србите или блгарите ?? ..
Со оглед на тоа што татко ми се сеќа на џамијата кој е роден во 50тите не се ни бугарите ниту србите.

Ви пречи кога се наштетуваат црквите, а подржувате демолирање на џамии? Со цел памет ова, или беше тролање, стварно ме интересира.

Може линк да видам кој е тој податок, зашто јас можам да ти дадам податок дека никој не се изјаснил како муслиман. Онака како тебе да тропам глупости со разни статистики од кој никоја нема врска.
Дај го податокот дека има 520 МУСЛИМАНИ, не да вадиш дека има 520 Роми.

Многу добро знам што пишувам, тоа што го пишувам е точно.

Во град Крива Паланка (не општина), има попишано 528 муслимани.

страна 397
http://www.stat.gov.mk/Publikacii/knigaX.pdf

Ви пречи кога се наштетуваат црквите, а подржувате демолирање на џамии? Со цел памет ова, или беше тролање, стварно ме интересира.
Многу добро знам што пишувам, тоа што го пишувам е точно.

Во град Крива Паланка (не општина), има попишано 528 муслимани.

страна 397
http://www.stat.gov.mk/Publikacii/knigaX.pdf

Oткога вие Албанците започнавте да се грижите за Ромите? И кај бевте кога на Ромите на Косово им се случуваше следново:

http://www.globalresearch.ca/a-worl...-aftermath-of-natos-war-on-yugoslavia/5446872

Слободен превод преку Google Translate:

"Свет на тагата": Трагичниот проблемот на Ромите во периодот повојнатана НАТО врзЈугославија

Откако 1.999 војната на НАТО врз Југославија дојде до својот крај, единици на Ослободителната војска на Косово (ОВК) прелеваат преку границата. ОВК потроши малку време во спроведувањето на својот сон на независно Косово очисти од сите други националности. Меѓу оние кои се носат товарот на етничка омраза беа Роми, попознат на Запад како Цигани. Под заштитен чадор на Косовските сили на НАТО (КФОР), ОВК беше слободен да лансира погромот во кои тие се победи, мачени, убиени и ги истера сите неалбански и секој не-сецесионистички албански тие би можеле да ги стават своите раце.Не долго по војната, јас бев член на делегацијата во која интервјуираше луѓе кои биле протерани од нивните домови во Косово. Слушнавме како напади врз луѓето често се одржа во присуство на војници на КФОР, кои секогаш не направи ништо. Всушност, од сите сметки, односот меѓу КФОР и ксенофобични ОВК беше топло и заемно поддржувачки.Албанци кои сакаат да живеат во мултиетничко општество, па дури и оние што се одржа обични влада работни места како што поштар, не беа обезбедени од напади или. Ние разговаравме со Албанец, кој бил член на југословенската влада во Косово се до доаѓањето на КФОР. Тој ни кажа дека ОВК ги протерани од Косово 150.000 Албанци не ги сподели своите екстремистички ставови. Уште една албанска ние разговаравме со во Белград сака да се врати на Косово, но се загрижени за својата безбедност доколку го сторија тоа. Со текот на времето, чувството на носталгија обзеде страв. Се вратил дома, само за да бидат убиени во дожд од куршуми за автоматска пушка отпуштен од страна на борците на ОВК кои влегле во неговиот дом.Типично, бегалци од "погрешната" националност отиде во голема мера незабележано во Западот. Да дознаете повеќе за Заборавените се приклучивме Јован Damjanovich, претседател на Здружението на ромски организации од Република Србија, во неговата канцеларија во малку Rundown белградската населба Земун. Страстен човек, Damjanovich ни информирани за тоа како неговата заедница не поминал во рацете на Ослободителната војска на Косово.Ситуацијата на Ромите беше очајна. Југословенската влада, финансиски се врзани со остри западните санкции и се борат за да се грижи за неколку стотици илјади бегалци од претходните војни во Хрватска и Босна, сега се соочуваат со ненадеен прилив на стотици илјади луѓе.Бевме доведени до ромската населба во Земун Поле, се наоѓа на периферијата на градот. Ромските жители тука зел повеќе од пет илјади бегалци во нивните домови, ставајќи огромен вирус на лични финансии на локалното население.Оние кои малку ги отвори своите домови за да им помогне на своите колеги човечки суштества. Таа рече дека многу за луѓето овде.

Моментот на нашите автомобили влечат до точката на крајот од населбата, толпата формирана околу нас. Ние интервјуирани голем број на Роми и Египќани бегалци од Косово. Tefiq Krashich донесе неговото семејство тука од Obilich откако борците на ОВК дојде до неговата куќа и се закани дека ќе го убие своето семејство. За два месеци, неговото семејство немал каде да спијат додека се преземат од страна на локалните семејството. Сега имаа засолниште, но животот остана тешко. "Ние немаме храна", рече Krashich. "Ние сме гладни.Ние сме питаат на улиците за храна. "Закани возеше Pucho Rezhezha и неговото семејство од нивниот дом. По убиството на брат Pucho е, ОВК, предупреди дека тие ќе го убие сите во семејството, ако тие не го напушти Косово.Разговаравме уште неколку луѓе, сите со слични приказни да се каже, но емоциите наскоро почнаа да светкаат надвор од контрола, поради Damjanovich да се скрати на интервјуата. Како нашите автомобили возеше по правливиот пат што трчаа заедно населбата, децата трчаа возбудено зад нас, обвиен во прав клоцани од страна на автомобили. Ние изрече изминатите две момчиња стои од страна на страна на патот, транспорт на своите тупаници во воздух, додека извикуваа "Југославија! Југославија! "Следниот ден, Damjanovich наредени за нас да продолжиме интервјуа, овој пат во центарот на Земун. Уште пред да успее да создаде нашата видео камери, бевме опкружени со бегалци, сака да ни ги раскажат своите приказни и да се слушне она што другите имаат да кажат. Времето беше неподнослив, и пот се излева мојот грб како толпата затворени околу нас. Estref Ramdanovich, потпретседател на ромското здружение, не информираше дека од вкупно население од 150.000 Роми во Косово, ОВК со таа точка протерани 120.000."Војниците на ОВК не сакате било друга етничка група да биде во Косово", објасни тој. "Само Албанците." Ramdanovich беше еден од оние кои се жртвуваа многу да им помогне на другите бидејќи вршеле неверојатен дваесет бегалци во неговиот дом.Со зголемувањето на емоции, Јован Damjanovich опиша ситуацијата. "Колку бегалците се на улиците, на автобуските станици, во пругата станици, во парковите!" Тој планира да издаде апели за помош."Наскоро ќе пристигне зима. Меѓународни организации не може да остане слеп и глув, кога луѓето умираат во своите нозе. Тоа е хуманитарна катастрофа. Не само што е на ОВК запалените куќи. Не само што се протерување луѓе. Не само што се тие што загинаа многу луѓе. Тие сакаат да се создаде етнички чиста Косово. Мислиме дека меѓународната заедница, врз основа на Повелбата на Обединетите нации, е да се направи нешто. Бидејќи ако постои човештвото, ако постои цивилизација, ние не може да се види на смртта на еден народ. "Тоа не беше изненадување за мене кога таканаречената "меѓународна заедница" - термин што некако секогаш значи само моќните интереси во САД и Западна Европа и исклучува на огромното мнозинство на населението во светот - продолжи да ги игнорира на маките на овие политички неповолно бегалци.Малку повеќе од една недела по посетата на Земун, Нусрет Саити, лидер на најголемиот останатите ромската заедница во Косово, објавија дека ОВК ги запалија над 99 проценти од ромските домови во градот, оставајќи само три стои. ОВК била соголување на урнатите домови за градежни материјали, Саити рече, но мисијата на КФОР на НАТО не се обиделе да ги запре. Само во првата година и сам на окупацијата на НАТО пол, повеќе од 800 Роми биле или убиени или отишле недостасува, ситуација која западните претставници намерно се игнорира. Многу подоцна, откако голем дел од Ромите беа протерани од покраината, се примитивни и несоодветни бегалски кампови постави под стража во Косово.Почнавме да се зборува со бегалците. А штом југословенските сили замина од Косово, ОВК се појавил, сите тие ни рекоа. Bajrosha Ахмети изгорени со лутина."Ќерка ми, Ениса Ахмети, била силувана од страна на борците на ОВК. Во текот на ноќта, ние спиеја во нашата куќа, и борците на ОВК прекори и влечени ќерка ми излезе и ја силувал. "Бандата ОВК потоа принуден семејството од нивниот дом, без да им се овозможи да се пакувам. "Ова се само облеката што го имам. Немам храна, каде да спијат ", ни рече таа. "Дали треба да спијат на улица? Децата се разбуди во текот на ноќта, повикувајќи 'мамо, мамо, и немам што да им даде. Тие не може да спие добро. Тие не можат да јадат. "

Адан Бериша ни рече дека тој и неговата сопруга биле малтретирани од страна на борците на ОВК. Тој укажа на неговата сопруга, чие лице и АРМ беа изобличено. Се чинеше дека киселина се истура врз неа. Но, тоа не беше крај на проблемите на семејството, за ОВК, исто така убиен 12-годишниот син на Бериша. По убиството на момчето, војниците на ОВК фрли Аднан, неговата сопруга и внук надвор од нивниот дом и почна да дестинации далеку нивните имоти."Еден војник на ОВК ни даде само три часа да го напушти нашиот дом. Тој ни кажа дека ќе не убијат ако ние останавме дури половина час подолго. Три часа да го напушти Косово. Јас не може да се вратат на Косово, бидејќи милицајците ќе ме убие. "Недостасуваат пари или средства од секаков вид, патека на семејството од покраината беше тешко. Обрнувањето внимание на неговиот внук, изјави Аднан,"Ова малку бебе, кој е само три месеци, отиде четири дена без јадење. Откако ќе избега од Албанците, отидовме во Ниш, каде што ние не се имате било какви храна или вода да им даде на оваа мала бебе. "Аднан посегна во џебот за неговиот паричник, а во продукција фотографија од неговиот син. Имаше болно молчење како што гледаше во сликата на убиеното момче. Тогаш Аднан забележа со тивок глас исполнет со болка, "Тагата. А светот на тага ".Четири ОВК војници упаднале во домот на ЕЛАС Raqmani едно утро околу 6:00.Две биле вооружени со пушки и другите со ножеви. "Борците на ОВК зеде сè - сите на мебел од мојот дом", раскажува тој."Мојот шпорет бил изваден. Машината за перење, фрижидер и замрзнувач беа извадени. Да ги гледаме, но јас бев толку болни од глетката, не можев да поднесам да се види на Албанците ги земам работите во право надвор. "

Натрапниците тогаш им наредил на семејството да ја напуштат. Дури подоцна го Raqmani научат дека многу од неговите соседи загинаа тој ден. Raqmani ни рече дека работел за педесет години, и неговото семејство живееле многу добро до денот тој го загуби својот дом. Неговата сопруга беше сега е намалена на посетата на пазарите секој ден и бара остатоци од зеленчук.Raqmani се изразуваше страст што го зафати сите пред него, и силни емоции се шири низ толпата, како што зборуваше. "Косово е однесена од нас. Јас не сум против американскиот народ, но таа одлука тие го направија ме погодува како loony. Правата на секој народ - српскиот, црногорскиот и Џипси - се поништени "луто шлаканица масата, пред него, извика Raqmani,."Луѓето се случува да го убијат, но вие, како војска, само седат таму. Дојде овде за да им помогне или да се види овој циркус се случува? Настани сега се прави историја. Тоа не е прифатливо тоа што американската луѓе го прават за нас. Ако тие дошле да помогнат, да видиме да им помогнат. Но, ако тие не дојде да помогне, тогаш сите - Србите и Ромите - ќе биде со печат надвор! Тие се дозволувајќи таа да се направи! "Опкружен со млади деца, Ајша Shatili ни кажа дека бил принуден да го напушти својот дом на 19 јуни, само неколку дена по повлекувањето на југословенските сили."Борците на ОВК влече децата ми и мене од нашиот дом и почна отстранување на сите на мојата мебел. Се јавив на три британски војници на КФОР за помош.Тие дојдоа но не направи ништо. Тие само ми рече, "Добро, добро. Не плачи.Тоа ќе биде добро. "Бришење солзите, ни кажа дека еден војник на ОВК повредени нејзиниот син од слегување нож во грбот, кога се обиде да го запре на грабежите. Откако на војниците на ОВК земал се што сакаат, тие продолжија да запали и на домови нејзиниот под рамнодушни погледот на британски војници. Како и многу други, таа сега е во сопственост само на облека што ја носеше кога беше избркан од Косово. За среќа, сите нејзини пријатели и роднини успеале да избегаат од Косово пред да биде убиен. "Тие беа сите се плашат за своите животи", објаснува таа. На прашањето што би се случило имаше таа и нејзиното семејство останаа во Косово, Shatili одговори во еден глас, така исполнет со маки дека тоа е речиси лелек на болка. "Секој ќе биде убиен! Сите! "

Пет војници на ОВК дојде до куќата на Хашим Бериша во потрага на неговиот брат, кој бил војник во Југословенската армија. Хашим беше наредено да се произведе својот брат, или тие ќе го убие целото негово семејство. Тој отиде во куќата на неговата сестра и 'и кажал што се случило. Неговата сестра тогаш се стрча да го пријави инцидентот во Британската седиштето локалните КФОР, кога работата не успеа да ги интерес. Тие само посочи дека таа може да оди каде и да би сакал да оди само така таа нема да биде убиен. Следниот ден, Хашим прикриено проверува врз неговата куќа и видов дека тоа биле запалени. ОВК конечно фатени со својот брат и го подложи на безмилосното тепање. Тој беше среќен да ја преживеале несреќата. Потоа, брат на Хашим помина во штабот на КФОР во Приштина, и им кажа неговата приказна. Но преведувач КФОР бил симпатизер на ОВК, и наскоро стана јасно дека она што преведувачот ја кажува КФОР понесе никаква сличност со својата приказна. Немање желба да чекате околу за да биде убиен, тој се собраа на неговото семејство и ја напушти Косово.Кога борците на ОВК ограбени сите на мебел од неговиот дом во Урошевац, Абдула Шефик знаев дека е време да се оди. Шефик собрани неговото семејство и пријатели, единаесет луѓе во сите, и да им се да се внесе во своето комбе, со неколку имоти што успеа да се вклопи. Тие на чело на север да се избега на Косово, но по должината на рутата наишле на ОВК пречка. "Тие се чека на нас. Борците на ОВК ме застана и ми нареди да ја напуштам мојата комбе со нив. Војниците на КФОР стоеше во близина, кога мојот ван беше киднапиран, но тие не направи ништо. "Единица на КФОР беше Американец, Шефик додаде, но" се гледа целата работа и не рече ништо. "Бекет Koteshi ни кажа дека штом британски и француски војници на КФОР влегоа Гњилане, борците на ОВК беснееле низ градот, напаѓаат Србите и Ромите. "КФОР не направи ништо, бидејќи тие беа на другата страна на градот, но градот не е многу голема, па морале да знаат што се случува." Koteshi беше во аптека кога пукањето започна. Тој замина веднаш, возење велосипед дома што е можно побрзо. "Триста метри зад мене беше уште еден човек јава на велосипед, и борците на ОВК фрлиле граната во него и го уби." Неколку недели подоцна, Koteshi snuck назад во Косово за да се провери накратко на неговиот татко, кој живеел во шатор, по еден негов дома биле запалени од страна на ОВК. "Многу е тешко за него бидејќи тој живеел во шатор без струја и вода. Пред два дена, на ОВК терористите влегле во кампот и врескаше по нив, па тие избегаа своите шатори во страв. "НАТО беше соучесник во овие терористички напади, како што произлегува од нашите разговори и оние кои се спроведени од страна на другите. Улогата на НАТО беше сумираше со бегалци интервјуирани од страна на ромски активист Сани Rifati:"Кога воздушните напади на НАТО престана да паѓа во Југославија, моето семејство се вратија во Косово. Бевме гледајќи ОВК и војници на КФОР гушкаат и слави нивното пристигнување во Косово. Во тој момент си помислив, ова не може да се случува! Зошто е тоа ОВК терористички војник случува да прегрнам војник на КФОР? Сфатив дека тоа се случува да биде како пекол тука. Во рок од три дена, сите кои не се етнички Албанци, мораше да го напушти Косово. Мојата куќа беше запалена од страна на етничките Албанци во предниот дел на силите на КФОР. Отидов да го пријавите на т.н. странски мировници дека мојата куќа гореше - и еден од војниците ми велеше дека тоа е во ред. Сестра на мојот пријател беше силувана од страна на етничките Албанци, и отиде да го пријавите на офицер на КФОР; тој е нејзиниот кажуваат дека тоа е во ред.Сосетката беше киднапиран од страна на ОВК и неговата сопруга отиде да го пријави дека тој е нема и службеникот бил велејќи и тоа е во ред. ОВК беше земајќи нашите браќа, роднини, пријатели, а земајќи ги тортура соби ОВК, и жените отиде да го пријавите на офицерите на КФОР; тие им кажуваат дека тоа е во ред. ОВК и етничките Албанци убиваа Роми и тие беа ни кажуваат дека тоа е во ред. Дали е тоа навистина добро? Ние беа исфрлени од мојот дом во пет минути. ОВК терористи дојде кај мене и ми рече дека за пет минути ние мора да го напушти нашиот дом, а потоа тие се случува да го изгори. "Лидерот на Ромите Јован Damjanovich издаде соопштение во кое се осудува кампања на терор на ОВК. "Оваа состојба доведува во прашање оправданоста за странски присуство. Егзодусот на Србите, Црногорците, и Ромите продолжува во редовите на нацистичкиот сценарио од пред педесет години, додека светот гледа на ". Молба Damjanovich е не одат незабележано на Запад, и тој е внесен во санкциите на Европската унија и САД листа, чии членови биле забранети од патување и на нивните средства се одржа во странски сметки се одземени.Се сретнавме Бајрам Халити, кој бил официјален во југословенската влада во Косово. Во прилог на неговата улога во владата на Косово пред окупацијата на НАТО, тој, исто така, служи во националната влада, како секретар за развој на информатичко на јазиците на националните малцинства. Халити беше нежна и мека-зборува, и јас се непосреден вкусот на оваа научна човек кој се опиша себеси како хуманист. Халити беше поет, и, исто така, објави студија насловена Ромите: Народна страшна несреќа, на оваа тема на нацистичкиот геноцид против Ромите во Втората светска војна. Во неговиот дом во Косово, неговата лична библиотека содржи повеќе од 500 книги на оваа тема, од сите делови на светот. Но борците на ОВК изгорела двата домови Халити, и библиотеката тој помина збирната живот отиде во пламен. "Не можам да се постави цена на таа библиотека," тој за жал ни кажа."Ромите се во многу тешка ситуација", Халити ни кажа."Тоа е истата ситуација еврејскиот народ се соочуваат во 1939. Во тоа време, Хитлер прогонувани секој Евреин во неговата територија. И сега имаме [лидер на ОВК и сегашно Косово министер за надворешни работи] Хашим Тачи. Сега ромските куќи се запалени, и Роми се протерани од страна на ОВК ".Во почетокот на мај 1999 година, Халити испратија отворено писмо до американскиот претседател Клинтон, побара да се стави крај на војната. "Само мирни средства може да доведе до само порамнување за сите национални заедници кои живеат во Косово и Метохија". Во писмото се направи впечаток во Вашингтон: Халити беше ставена на листата на првите санкции. Брзината во која беа воведени санкции за Јовановиќ и Халити демонстрира отвореност на Западот на состојбата на Ромите на луѓето.

Карма изгледа.
Башка вика Дарди дека не бил џамија објектот. :toe:

Со оглед на тоа што татко ми се сеќа на џамијата кој е роден во 50тите не се ни бугарите ниту србите.
значи за време на тито (од Псача), ја снемало ?
.. а на работа еден постар колега паланчанец, роден 1942, кажуваше дека на времето дошол во паланка еден и отворил слаткарница , ама одма му ја демолирале...

значи за време на тито (од Псача), ја снемало ?
.. а на работа еден постар колега паланчанец, роден 1942, кажуваше дека на времето дошол во паланка еден и отворил слаткарница , ама одма му ја демолирале...

Многу неточно. Тој со години имаше семкара и никој не му ја чепкаше. Отвори слаткарница и едноставно не му одеше бизнисот и ја затвори и кидна во непознат правец. (Тапа му беа слатките).

Немало џамија да се демолира како што нема муслимани на кои им треба џамија.

Многу неточно. Тој со години имаше семкара и никој не му ја чепкаше. Отвори слаткарница и едноставно не му одеше бизнисот и ја затвори и кидна во непознат правец. (Тапа му беа слатките).

Немало џамија да се демолира како што нема муслимани на кои им треба џамија.
ај за првото да не разглабам , ама за второто џамија имало, плочата од 1633, со арапски натпис се чува во музејот на Македонија... а верувам дека сега нема вистински верници, ама таква стара џамија е споменик на културата и не требало да се уништува, било кој.....

ај за првото да не разглабам , ама за второто џамија имало, плочата од 1633, со арапски натпис се чува во музејот на Македонија... а верувам дека сега нема вистински верници, ама таква стара џамија е споменик на културата и не требало да се уништува, било кој.....

Не зборев за таа, му одговарав на пуно за уништувањето на објектот кој го користеле за верски обичаи кој он љуби да го нарече џамија за да добие на тежина.
Ако имало џамија требало да се зачува како споменик да. Јас таква не паметам.

јасно ми е за што му одговори, мене ме збуни како пишуваат на Википедија детали за старата џамија ама нема кога е уништена... јас го поврзав тоа со периодот кога се уништи и Бурмали џамијата во Скопје, ама ме корегираа дека постоела џамијата во Паланка и во ехЈу ?...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom