Мигрантите низ Македонија

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Патетичен си, со очите ширум затворени нам ни се смееш што предупредуваме на очигледната опасност. Ама тоа е тоа, ти нема да го видиш тоа што си решил да не го видиш - па макар и ако таа реалност е голема колку сучката на Лонг Донг Силвер, и безмислосно те шамара по лицето... :cautious:
ОК, може да ми кажеш што се промени, и што ќе се промени во фактичката ситуација после сите твои апокалиптични сценарија изнесени овде? И што ти како индивидуа фактички направи, освен што ставаш линкови кон Википедиа?

Еве сега сите на кајгана се свесни за опасноста. И?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.873
Поени од реакции
36.918
Мора да го заштитиме нашиот пензиски фонд и нашиот социјален систем. Тие 2,200 денари месечно (37 евра) социјална помош им припаѓаат само на Македонските граѓани!

Страв ми е само за тоа Миленко што кажа дека со новиве инвестиции не можело невработен човек да се најде, па да не ги искористат како работна сила кај нас сега кога сме во недостиг на истата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
^^
Би ти објаснил дека правиш false equivalence и дека со тoa не постигнуваш ништо друго освен ignoratio elenchi... Но се плашам дека не си кадарен да ме разбереш. :cautious:

Миленко не дискутира на темава (фала богу).
Јас можам само да ти препорачам да го посетиш Миленко, на емисија или вон неа, ако веќе сакаш со него да дискутираш. Но ако имаш нешто против тоа што ЈАС го пишувам, повели обрати ми се мене (ако некако успееш да ја артикулираш таа конфузија што ти се случува во главата).

ОК, може да ми кажеш што се промени, и што ќе се промени во фактичката ситуација после сите твои апокалиптични сценарија изнесени овде? И што ти како индивидуа фактички направи, освен што ставаш линкови кон Википедиа?

Еве сега сите на кајгана се свесни за опасноста. И?
Јас како индивидуа?
Јас се обидувам да ја подигнам свесноста на неинформираните и на простата раја (како тебе). Фактички тоа го правам, или барем се обидувам.

Да бев супер херој, или да имав одело како на ајрон мен - можеби ќе можев сам нешто физички да направам (ако на тоа мислеше, со „фактички“).

НИЕ, како колектив - ние можеме нешто да направиме. Единката може сама по себе, може само поединачно да го попуши. Нешто што верувам добро го знаеш (tu quoque).

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Напротив, јас покажувам на решението. Објаснувам дека тоа што поединецот не може, го може колективот. Колективот може да изврши притисок за преземање мерки за одбрана на државата од имигрантска инвазија, и следствено, одбрана од сите консеквенци кои произлегуваат од хостирање на голем број имигранти, и тоа луѓе со целосно различни културни вредност.
Примерите како може се брани државата се пред нас, и тоа од неколку ЕУ држави: Унгарија, Словенија, Словачка, а наскоро и Хрватска и други. Засилување на одбраната на границите со армијата (наместо да седат по туѓини, како во Авганистан), и подигање на огради, и други мерки за спречување на нелегален влез на огромен број непознати лица, од кои огромното мнозинство се од машки пол, и на военоспособна возраст до 40тина години.

Последно уредено од модератор:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Напротив, јас покажувам на решението. Објаснувам дека тоа што поединецот не може, го може колективот. Колективот може да изврши притисок за преземање мерки за одбрана на државата од имигрантска инвазија, и следствено, одбрана од сите консеквенци кои произлегуваат од хостирање на голем број имигранти, и тоа луѓе со целосно различни културни вредност.
Примерите како може се брани државата се пред нас, и тоа од неколку ЕУ држави: Унгарија, Словенија, Словачка, а наскоро и Хрватска и други. Засилување на одбраната на границите со армија, и подигање на огради, и други мерки.

Ти си тој што „продава демагогии“, или поедноставно (како што сам кажуваш) - тој што јаде гомна. Дали ти предлагаш нешто друго, освен виткање кичма и силно стискање на сопствените глуждови?
Алас, ако веќе не можеш да помогнеш - мораш ли да одмагаш? :cautious:
Јас не проповедам ништо, само ти се смеам тебе. Ти си оној кој после секој настан се јавува на дадената тема со СЕКОГАШ истиот експланаторен модел кој завршува со банкарите, бирократијата, масоните и илуминатите. Ти си тој што секогаш тврди дека поседува некое надзнаење, надразбирање на настаните, а чии екпланаторни шеми се потполно неупотребливи, затоа што НИКОГАШ ништо немаат предвидено за во иднина. Ти да видиш дека почнал ветар да дува, дека небото се смрачило, дека почнале да светкаат молњи нема да можеш да предвидeш дожд, а овде продаваш мадиња за бубрези.

Си научил неколку линкови до логичките грешки, неколку линкови до гифчиња, неколку фрази и неколку латински изрази, и глумиш сколар. Циркус невиден. Во суштина, појма немаш што се случува околу тебе. Целиот твој универзум се случува на интернет, некаде помеѓу Јутјуб клипчињата и линковите до Википедиа.

Последно уредено:

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/protest-protiv-islamizacija-na-kriva-palanka-i-reakcii-za-govor-na-omraza

Еве пример , кога македончето ке крене глас и ке искаже легитимно мислење, веднаш се јавуваат платениците на цивил, хелсиншки комитет и слични други крекачи...Се плашам ако ја видат темава како споделуваме легитимни мислења, ке не осудат за расисти и исламофобични.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Се плашам ако ја видат темава како споделуваме легитимни мислења, ке не осудат за расисти и исламофобични.
Касно е за такво плашење, погледни малку подобро и ќе ги препознаеш на форумов. А оваа тема во моментов помалку ја есапат, пошто имаме и повеќе од доволно корисни идиоти кои ја заглупуваат дискусијата, и ја дигресираат темата надвор од правецот кој води кон единственото можно решение: Подигање на свеста за проблемот, и организирање за заедничко делување кон менување на ставот на властите (за изградба на кампови наместо подигање на огради и носење на армијата да ја брани границата, наместо примање на туѓински војски ала - Фронтекс)

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
@Vanlok Не ми е јасно што плачеш по модератори кога ти сам цело време ја носиш дискусијата оф топик и во погрешен правец. Некој ако не се согласува со твоите мислења не значи дека е навреда.
Избришав цела страна бесцелни препирки и нека ти служи ова како опомена.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
...оваа тема во моментов помалку ја есапат, пошто имаме и повеќе од доволно корисни идиоти кои ја заглупуваат дискусијата, и ја дигресираат темата надвор од правецот кој води кон единственото можно решение: Подигање на свеста за проблемот, и организирање за заедничко делување кон менување на ставот на властите (за изградба на кампови наместо подигање на огради и носење на армијата да ја брани границата, наместо примање на туѓински војски ала - Фронтекс)
Можеби поимот „корисни идиоти“ некому не му е јасен, а линкот погоре не функционира - па еве едно објаснување:
https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Генерално дискусии на форум за одредена тема тешко дека ќе сменат нешто. Посебно во Македонија каде што владее тотална апатија. Сепак проблемот со мигрантите не е наивен и колку и да не можеме ние како поединци да смениме нешто можеме барем да дискутираме за истиот. Бидејќи нема доволно луѓе за да се излезе на протести или слично (како и за ниеден друг проблем во земјава), може барем преку социјални мрежи да се подигне свеста кај одредени луѓе (колку и да е мал нивниот број) т.е подобро да се прави нешто колку и да е залудно тоа отколку да се седи со скрстени раце и да се чека само секирата да удри по вратот (ова важи за генерално за кој и да е проблем не само за овој). Веќе премногу дефетизам постои во оваа земја и редно е тоа да почне да се менува. (Не дека јас или кој и да е овде на форумов може да смени нешто ама сепак, кога има можност да се дискутира јавно, зошто да не се проба).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Просветли ме, што гледаш ти на фотографијата каде хорда нецивилизирани луѓе се качува во возот од сите можни отвори без да им даде предност на жените и децата (тие малку што се со нив), небаре следниот воз нема да дојде, и небаре не им е дадено и храна и вода, па и медицинска помош... :cautious:.
Гледам држава неподготвена да се справи со мигранти. И покрај тоа што најмалку година пред тоа имаше сигнали за миграција од југот и покрај тоа што мигрантите одамна спорадично минуваа низ Македонија (притоа беа газени и пљачкани). Тоа што Македонија не подготви персонал, прифатни центри, ограда и друго, не значи дека треба да им се наплаќа за тие стари расходовани возови од фнрј 4.5 пати поскапа карта.
Туку го прескокна делот каде се споменуваат кампови. Шу прајме сега

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.793
Гледам држава неподготвена да се справи со мигранти.
Последен ќе бидам кој ќе ја брани спремноста на државава за било што друго... ама ти сериозно го кажуваш тоа - за имигрантите? Врз основа на тие фотографии каде како диви луѓе влегуваат во возот? Без да им дадат предност на тие малку жени и деца што се со нив??
А што, смак света ќе биде ако отидат со следниот воз, или со наредниот?

Ви велам јас, премногу пропаганда гледате на тие медиумите како Ал Џезеира - се покажува. Критикувајте ја државава за милион други работи, заслужено ќе биде. Ама за мигранти кои би ни требало да бидат наш грб, греота што дозволувате така да ви го обликуваат мислењето - како тесто ве месат, како што сакаат. Следно ќе кажувате дека треба да одделуваме придонес - не за сиромашните од државава, туку за имигрантите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Последен ќе бидам кој ќе ја брани спремноста на државава за било што друго... ама ти сериозно го кажуваш тоа - за имигрантите? Врз основа на тие фотографии каде како диви луѓе влегуваат во возот? Без да им дадат предност на тие малку жени и деца што се со нив??
А што, смак света ќе биде ако отидат со следниот воз, или со наредниот?

Ви велам јас, премногу пропаганда гледате на тие медиумите како Ал Џезеира - се покажува. Критикувајте ја државава за милион други работи, заслужено ќе биде. Ама за мигранти кои би ни требало да бидат наш грб, греота што дозволувате така да ви го обликуваат мислењето - како тесто ве месат, како што сакаат. Следно ќе кажувате дека треба да одделуваме придонес - не за сиромашните од државава, туку за имигрантите.
ОК, нека е така. Како и секогаш, бараш одговорност од сите само не од оние кои се задолжени и одговорни. За подготовка и справување со најавена и веќе во тек огромна толпа лица бегалци. И очекуваш од луѓе кои сакаат да спасат жива глава или да избегаат што побрзо нагоре, сами да воспостават ред. Ок, сте што влагаат низ прозор 1500...ами оние низ врата што не оштетиле ништо? Ајде и на нив нова цена

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Гледам држава неподготвена да се справи со мигранти. И покрај тоа што најмалку година пред тоа имаше сигнали за миграција од југот и покрај тоа што мигрантите одамна спорадично минуваа низ Македонија (притоа беа газени и пљачкани). Тоа што Македонија не подготви персонал, прифатни центри, ограда и друго, не значи дека треба да им се наплаќа за тие стари расходовани возови од фнрј 4.5 пати поскапа карта.
Туку го прескокна делот каде се споменуваат кампови. Шу прајме сега
Австрија е неспособна да се справи со мигранти, затоа поставува бодликава жица околу границата, Унгарија исто, Словенија исто, Германија сака да ги врати на Балканот, и покрај тоа што имаше сигнали за миграција од југот и покрај тоа што мигрантите одамна спорадично минуваа низ овие земји.[DOUBLEPOST=1446909059][/DOUBLEPOST]
ОК, нека е така. Како и секогаш, бараш одговорност од сите само не од оние кои се задолжени и одговорни. За подготовка и справување со најавена и веќе во тек огромна толпа лица бегалци. И очекуваш од луѓе кои сакаат да спасат жива глава или да избегаат што побрзо нагоре, сами да воспостават ред. Ок, сте што влагаат низ прозор 1500...ами оние низ врата што не оштетиле ништо? Ајде и на нив нова цена
Тоа се економски мигранти, бегалци од војна не бегаат 10 000 км подалеку и тоа сите во Германија туку во најблиското сигурно место. Ај да речеме и сиријците еве бегаат од војна, а пакистанците, авганистанците и сличните на нив, да не ги набројувам...од што бегаат?
Има доволно видеа да видиш кои се и што се овие мигранти. Можеш лесно да ги најдеш на youtube а веќе доволно има постирано и на темава. Плус тоа, каде се жените и децата, зошто најголем дел од "бегалците" се работоспособни и военоспособни мажи?

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
Австрија е неспособна...
Despite their best efforts, she said, the sheer numbers of arrivals, coupled with the language barriers, were causing confusion.
Any refugee who was registered and had documents did not need to buy a train ticket. Yet most were buying tickets not just to the border of Hungary, but all the way to Germany, costing them hundreds of euros.

French rail company SNCF has vehemently denied offering migrants free tickets to travel in France or cross the Channel to Britain.
“There are no free tickets. These people are checked like other passengers, have to be in possession of a ticket like other passengers and can be fined if they don’t, like other passengers,” Christophe Piednoël told Agence France-Presse.

Kajgana Shop

На врв Bottom