Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
10678672_1001602676518221_3052636351351707339_n.jpg

:bravobe:

И велиш, во Македонија се живее како во Хравтска? Посебно во Загреб и на море, исто како во Македонија? Добро, не ти е срам да лупаш вакви глупости, кој и да си дупли јузер?

Во Македонија и подобро се живее. Си прашал некој Хрват колку од својата плата одвојува за ПРИРЕЗ И ГОДИШЕН ПОРЕЗ? Е улиците и фасадите им се добри, ама и кај нас да има ПРИРЕЗ (данок за општината) од 24% и ние ќе имавме такви улици и фасади.

Oh shut up, не си ласкај.
Никој не ни мислеше дека си ти.
Ова од тебе незнам ни како да си го сфатам, ме изненади искрено. Помешани чувства имам, и позитивни и негативни. Од една страна негативни дека не ти сум повеќе во мислите(малце и криво ми падна) и позитивни дека сепак имаш колку толку добро мислење за мене. Не стварно ептен сум изненаџен од твојата изјава.

Веруваш ли во глупостиве што ги изнапиша? Делчево имало 1 матурант, Пехчево само 6 првачиња?

Немаш поим ниту за Хрватска, која е дупло позадолжена од нас и во рецесија откако е во ЕУ, со постојано зголемување на невработеноста од 16% пред 5 години на 24% сега и уште ќе расте поради огромните даноци и неконкурентноста на пазарот на трудот. Таму платите се 350-800 еур, но имаат додатни даноци нако ГОДИШЕН ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК 25% И ПРИРЕЗ (ОПШТИНСКИ ДАНОК) кој е мислам плус додатни 8-24% во зависност од општината. Што ако земаш 600 евра кога додатните даноци ти ја намалуваат дупло платата и си на исто рамниште ко во Македонија. Да не зборам колку е пкскапа Хрватска.[DOUBLEPOST=1446575586][/DOUBLEPOST]

Во право си друже заборавив дека Македонија е економски тигар (како што ја нарекуваат на реклами) во светот па уште и да ја споредувам со Хрватска, уште малку во Македонија ќе нема ниту еден невработен кога ќе се иселат уште 100.000. А како второ кај нас не се знае се уште колку изнесува долгот туку се претпоставки од луѓе што ја познаваат тематиката бил над 6 милјарди евра.

А за учениците или матурантите ти должам линкови кои ќе ги барам убаво напишав дека можеби ќе ги измешам податоците, но ќе ги добиеш.

Дечко кај живееш, за 8 години се иселија 400.000 жители, која економија кој приказни, се е на кредити, најмногу вработени има во државна администрација која само троши и ништо не придонесува, државата е најголема фирма. Како може да има напредок во една земја кога жителите и се отселуваат кој е тој развој кое гдп кој дуинг бизнис.

Да се иселија 400.000 МАКЕДОНЦИ за време на оваа влада, немаше емиграцијата да ни биде ВМРОвска.

За овие 8 години имаме дуплиран стандард, скоро дуплиран БНД и извоз, напредок на секое поле.

Да се иселија 400.000 МАКЕДОНЦИ за време на оваа влада, немаше емиграцијата да ни биде ВМРОвска.

За овие 8 години имаме дуплиран стандард, скоро дуплиран БНД и извоз, напредок на секое поле.

Мојте мислења се напишани на претходните страни, и нема смисла да ги повторувам за да ти реплицирам во во духот на твојот коментар ќе кажам

Да живе Македонија (y)

Во право си друже заборавив дека Македонија е економски тигар (како што ја нарекуваат на реклами) во светот па уште и да ја споредувам со Хрватска, уште малку во Македонија ќе нема ниту еден невработен кога ќе се иселат уште 100.000. А како второ кај нас не се знае се уште колку изнесува долгот туку се претпоставки од луѓе што ја познаваат тематиката бил над 6 милјарди евра.

А за учениците или матурантите ти должам линкови кои ќе ги барам убаво напишав дека можеби ќе ги измешам податоците, но ќе ги добиеш.

За македонскиот државен долг веродостојни податоци имаат меѓународните финансиски и институции, а не некои полуписмени партски самонаречени експерти кои не разликуваат државен од надворешен долг.

Во Македонија и подобро се живее. Си прашал некој Хрват колку од својата плата одвојува за ПРИРЕЗ И ГОДИШЕН ПОРЕЗ? Е улиците и фасадите им се добри, ама и кај нас да има ПРИРЕЗ (данок за општината) од 24% и ние ќе имавме такви улици и фасади.
Кај најде 24% прирез?Во Загреб е е највисок и е 18%. Башка што основа за пресметка на прирез се зема вредноста на персоналниот данок. Така да во Хрватска на нето плата од 5700 куни имаш прирез од околу 125 куни(во Загреб).

Значајна разлика има кај ДДВ.Тука сме нешто подобри.
Здравственото осигурување има двојно повисока стапка, ама па затоа некако не им е руиниран здравствениот систем. Коа ќе земеш предвид cost-benefit овде не шијат.
Стапките кај придонесот за професионално заболување и за вработување се малтене исти.

Разлика има кај персоналниот данок. Кај нас е фиксен (10%) , кај нив е скалест(12%,25%,40%).

Овие бројки се баш фини за гледање и споредување, ама на терен вака стојат работите според официјалните податоци.

Македонија:
Стапка на невработеност : 26,8%
Стапка на вработеност: 41.7%

Хрватска:
Стапка на невработеност : 16.2%
Стапка на вработеност: 44.5%

1. http://www.kurir.mk/makedonija/vest...rols-vo-Strumica-ke-otvori-1500-rabotni-mesta
Нова фабрика на ЏК во Струмица, нови 1500 работни места, а ваше е да лаете, бар до 24-ти. Свршувавте на моабет за затворена фабрика, свршувате на моабет за можноста луѓе да останат на улица. Веројатно нема да ви се дига наредниов период.

2. Може очекувате 400.000 гласа од дијаспората за наредниве избори, бидејќи нели ВМРО ги избрка?

3. Правите споредби со други држави и тоа е во ред. Ама тие други држави во 2005 немаа 40% стапка на невработеност (стапка на невработеност во Хрватска во 2007 = 9%), 3% пристап до интернет, БДП од 4млрд евра, просечна плата од 10.000 итн. За да се види кај сме, треба да видиме кај сме биле и кај сакаме да стигнеме.

4.
...како се возеле нови коли, како кафаните биле пуни и итн...
замрени во Длечево има повеќе наставници отколку ученици
Требаше да те цитирам додека се расфрлаше со бројки, односно пред да го измениш постот.
Кафаните се пуни секаде низ Македонија - факт. Повели во Тетово било кој ден во било кое време.
Во однос на ученици во Делчево, годинава се запишани 1255 во основните училишта.

Последно уредено:
1. Nova-fabrika-na-Dzonson-Kontrols-vo-Strumica-ke-otvori-1500-rabotni-mesta]Нова фабрика на ЏК во Струмица, нови 1500 работни места[/url]

Слабо ова, едни други отворија фабрика во Ранковце со 5.000 вработени, турбо работи.

Џонсон Контролс отвора нова фабрика, се бараат 1500 робови од Струмица и околните села. :drk:

За македонскиот државен долг веродостојни податоци имаат меѓународните финансиски и институции, а не некои полуписмени партски самонаречени експерти кои не разликуваат државен од надворешен долг.

Според Светска банка јавниот долг е дуплиран од 2008 година до сега.

стигнеме.

4.
Требаше да те цитирам додека се расфрлаше со бројки, односно пред да го измениш постот.
Кафаните се пуни секаде низ Македонија - факт. Повели во Тетово било кој ден во било кое време.
Во однос на ученици во Делчево, годинава се запишани 1255 во основните училишта.

Цитирај не е проблем, јас кажав дека можно е да ги измешам податоците, најдов доволно линкови, но искрено немам желба да навлегувам во глупи дискусии, за вас најбитни се фактите од сител, канал5, алфа тоа што го кажуваат се разликува многу со реалноста, сте решиле да носите розеви очила носете пошто сонцето е пред заоѓање.

Системов не вели дека моментално живееш во Скопје. Исто така, вели дека си алтер его на еден друг познат член со повеќе ега кој последен пат рече дека не се враќа веќе на форумов.
Одма оштро, нема лабаво.
Добро.Тоа што системот не може да го каже е дека е комплимент за кајгана доколку некој -хипотетички кажано- се вратил на виртуелна посета.
Уште една работа која системот не може однапред да ја каже е дека за 10 дена ќе сум пак назад во Скопје па ако си за кафе, т.е. не само ти било кој ако сака да се видиме во живо, пријателски и без задни намери да се запознаеме кои сме ликовите зад тастатурите бујрум.

Бидејќи има работи кои системот не ги знае па да се претставам.
Може кој колку сака да ме убедува, уценува и што сака да ми прави, но никогаш и под никој услов на овој свет нема да поддржувам опција или ставови на опција која
-потајно можеби сака да ја уништи македонската нација
-во седумдесеттите го осуди татко ми на казна затвор, му ги зеде нивите и го избрка од работа пошто не и бил по кеиф на комунистичката багра-буржоазија
-мене на 14 годиншна возраст кога бев дете и еден од најдобрите ученици во Македонија ме тепаше со тупаници како да сум последен криминалец. За да се врши притисок врз мене и моето семејство во тие матни времиња врз мене иако бев дете бев напаѓан од партуски пиуни повеќе души на еден да ме тепаат. Дури и од училиште сакаа да ме избркаат учителите партиски војници, но за среќа законски не беше тоа возможно. За жал ова не е документирано, а добро ќе дојдеше еден документиран доказ.
-Кога протестиравме за спас на Струга ни пушти солзавец и специјалци.
-во истата таа година ги отпушти како технолошки вишок моите родители, а набрзо и фабриките згаснаа
Во последниве година дена повторно се јавуваат политички тенденции кои сакаат да го срозаат овој народ со земја, да го докрајчат, кои сакаат да ни го сменат името и Господ знае што се се врти во позадина.
Ниту еден човек не може да молчи за некои работи кои се поголеми од него. Затоа што ако ни се случи тоа што некои сили и служби ни го планираат ќе нема ни инвестиции ни ништо. Нема да постоиме како нација.
И нема да молчам затоа што, како што би рекол Тони Монтана во Скарфејс Не може да ми биде направено зло, кое комунист веќе не ми го направил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom