Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Јас кажав дека со стандардот сме многу близу и сме на добар пат да ги шишнеме, за што ми е многу кејф, сакам да ја видам оваа наша Македонија како тигар во скок кој гордо, елегантно и забрзано трча кон посветла иднина.
Генералната слика е таа. Се инвестира, сме поволна дестинација за инвестиции, инвестициите вработуваат луѓе, а и однадвор каде што критериумите се ригорозни и објективни на доинг бизнис не рангираа на место каде што и најбогатите можат да ни завидуваат. Факт е дека сме на добар пат и треба вака да продолжиме.

Ако гледаме селективни цени кај ќе ни е крајот, со ситничарење никаде не се стигнува.

Извини, а кое одделение си?

Кои алтер-ега се вртат само во темава. По огласи да ги бараш, нема да можеш да ги најдеш.....

Од што е јак бумов се лажат луѓево дека од комар од кладилница ќе живеат. И Спортлајф поголема добивка од Ван Хол, првата ништо не прави и нема субвенции, а вторава автобуси прави со сите тешки милиони субвенции па не си можи со првата.

АХ за малку ќе заборавев.
Истите оние кои на оваа тема ја величаат хрватска, вриштат на темата за кредити, лажно било со кредити дрн дрн, што се тресе. А забораваат дека Хрватска е дупло позадолжена од Македонија. Но на кој му е гајле за консистентност на аргументите, битно да се плука по своето.
Не е важно колку една земја е задолжена, туку дали може да го врати долгот.

Точно е дека Хрватска е апсолутно позадолжена од нас, но реално нејзината економија многу полесно може да го врати долгот од нашата.

Jапан има долг од 140% од GDP.
Ние само 46.

:oeoeoe:

А затоа ли ретко кој од тука иде на гурбет или преселба таму?

Не е важно колку една земја е задолжена, туку дали може да го врати долгот.

Точно е дека Хрватска е апсолутно позадолжена од нас, но реално нејзината економија многу полесно може да го врати долгот од нашата.

Колку си позадолжен толку си побогат, односно толку си посиромав, а кредитите не можи никој да ги врати, затоа што се е на кредит, и автопатите во Хрватска и автопатите во Македонија.[DOUBLEPOST=1446565685][/DOUBLEPOST]И парите не постојат, не се реални туку виртуелни:
http://forum.kajgana.com/threads/Мо...дитите-што-ги-зема.64543/page-82#post-7471556

Во Скопје моментално живеам, по потекло сум од стара битолска фамилија.
Системов не вели дека моментално живееш во Скопје. Исто така, вели дека си алтер его на еден друг познат член со повеќе ега кој последен пат рече дека не се враќа веќе на форумов.

Колку да се знае не станува збор за мене. Да си кажам јас посовреме да не си поврзи некој Битола, битолчанец ова она. Ете така да си знаете. А и за чудо не сум ни баниран веќе незнам неколку месеци, така да јас не сум тој. Секоја сличност со мојот лик е случајна.

Во Скопје моментално живеам, по потекло сум од стара битолска фамилија.

Со самото ова што кажа кај живееш, у буквална смисла ја изгуби поентата што ја браниш цел ден, а со тоа им изгуби време на останатите членови кои се обидуваа да ти објаснат.

Викаш дека кафаните биле пуни, па нормално Скопје е главен град од сите општини доаѓаат во СК да си ја бркаат работата и треба ли тие луѓе некаде да јадат. Иако оваа теза не ми е не позната стално ја тера Миленко како се возеле нови коли, како кафаните биле пуни и итн...
Друг факт е дека скоро цела Македонија е населена во Скопје, додека помалите градови се замрени во Длечево има повеќе наставници отколку ученици исто е и во Пехчево, оваа учебна година во велес се затворени 13 училишта нешто што не се кажува на телевизиите што ти ги гледаш.
Прашањето е што бараш во Скопје да живееш нели сите општини се развиени и имаат многу инвестиции, мислам кај тебе се викаше индустриска зона Жабени.

Споредбите што ги правиш се неосновани, Хрватска е државиште во споредба со Македонија, можеби е задолжена но има море има туризам, и триста други работи што ги нема нашава земја.

Пред нас претстои тежок период и голема долгорочна стагнација, ние сме презадолжени како држава со долгорочни кредити а за жал ништо не видовме од нив.
Мислам дека доколку за кратко време не се смени нешто државава ќе замре сама од себе, без освојувачи и без војни.

Поздрав

Последно уредено:
Со самото ова што кажа кај живееш, у буквална смисла ја изгуби поентата што ја браниш цел ден, а со тоа им изгуби време на останатите членови кои се обидуваа да ти објаснат.

Викаш дека кафаните биле пуни, па нормално Скопје е главен град од сите општини доаѓаат во СК да си ја бркаат работата и треба ли тие луѓе некаде да јадат. Иако оваа теза не ми е не позната стално ја тера Миленко како се возеле нови коли, како кафаните биле пуни и итн...
Друг факт е дека скоро цела Македонија е населена во Скопје, додека помалите градови се замрени(можеби ќе ги измешам) во Длечево има повеќе наставници отколку ученици лани имаше еден матурант, во Пехчево мислам дека имаше 6 ученици, а 9 наставници. Оваа учебна година во велес се затворени 13 училишта нешто што не се кажува на телевизиите што ти ги гледаш.
Прашањето е што бараш во Скопје да живееш нели сите општини се развиени и имаат многу инвестиции, мислам кај тебе се викаше индустриска зона Жабени.

Споредбите што ги правиш се неосновани, Хрватска е државиште во споредба со Македонија, можеби е задолжена но има море има туризам, и триста други работи што ги нема нашава земја.

Пред нас претстои тежок период и голема долгорочна стагнација, ние сме презадолжени како држава со долгорочни кредити а за жал ништо не видовме од нив.
Мислам дека доколку за кратко време не се смени нешто државава ќе замре сама од себе, без освојувачи и без војни.

Поздрав

Веруваш ли во глупостиве што ги изнапиша? Делчево имало 1 матурант, Пехчево само 6 првачиња?

Немаш поим ниту за Хрватска, која е дупло позадолжена од нас и во рецесија откако е во ЕУ, со постојано зголемување на невработеноста од 16% пред 5 години на 24% сега и уште ќе расте поради огромните даноци и неконкурентноста на пазарот на трудот. Таму платите се 350-800 еур, но имаат додатни даноци нако ГОДИШЕН ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК 25% И ПРИРЕЗ (ОПШТИНСКИ ДАНОК) кој е мислам плус додатни 8-24% во зависност од општината. Што ако земаш 600 евра кога додатните даноци ти ја намалуваат дупло платата и си на исто рамниште ко во Македонија. Да не зборам колку е пкскапа Хрватска.[DOUBLEPOST=1446575586][/DOUBLEPOST]
А ха, значи тоа што јас ставив Б наместо П ги покрива милионите на Грујо и Миле што ги лапнаа од Кинезите. Фер.
Кој знае како си завршил чколија, а не би ме зачудило и на УКИМ да те вработиле, па немало да чини владата зошто бара квалитетен наставен кадар.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom