Средношколски протести

Муабетот ми е да се протестира без изостаноци. Ако некој сака да добива изостаноци... негов избор. Кој оправдува затворање на врати. Ниту го коментирам тоа. Иако, некои школи ги заклучуваа(т) вратите кога ќе почнат часовите. Уште во „комунизмот“ кога јас учев.
Ја те сфатив дека го оправдуваш тоа што некои училишта ги заклучуваат вратите и не им дозволуваат на учениците да одат на протест зошто кажа „протест после часови“. Ако сум сфатил погрешно тогаш пеки. А иначе денес не сме комунизам и нема право никој да затвара врати и со сила да ме држи на час :D

Е па тоа де, децата не се членови на синдикат па да важи и за нив закон за штрајк. Тие не се во работен однос. Штрајк се одвива по определена процедура, во организација на синдикат, па дури ако некој член не штрајкува, може да добие отказ.[DOUBLEPOST=1445884642][/DOUBLEPOST]
Муабетот ми е да се протестира без изостаноци. Ако некој сака да добива изостаноци... негов избор. Кој оправдува затворање на врати. Ниту го коментирам тоа. Иако, некои школи ги заклучуваа(т) вратите кога ќе почнат часовите. Уште во „комунизмот“ кога јас учев.
ти ги прочита законите? каде пишува дека само лица во работен однос смеат да протестираат?

Последно уредено:
Бог да чува. Смее секој да протестира. Но, штрајковите се една работа, а обичен протест е друго. Штрајкот има свои правила, дозволено е неработење, некои институции на пример мора да обезбедат непречена работа во време на штрајк (полиција, болници..). За другите протести тоа не важи. Не треба да се спречуваат учениците да си одат од часови, ама после да не се бунат кога ќе имаат многу неоправдани изостаноци или кога ќе треба да полагаат класен испит, или да повторуваат година (не знам точно како се сега прописите за многу изостаноци). Или кога родителите ќе се соочат со казни затоа што децата не посетуваат школо, а е задолжително со закон.

Јас само ги коментирам правилата и законските обврски.

Да, да, децата ќе полагаат класен испит заради 3-4 изостаноци. :D За изостаноците, имаше таму не знам колку (околу 15 неоправдани) по кои се вика родител на советување, а ако не дојде, може да се изрече парична казна. Мислам вака нешто беше, тоа треба да се отвори Закон за средно образование.

Иначе, ти ги коментираш правните норми, али на прошлата страна испадна прилично правно неписмен. :D

Последно уредено:
Бог да чува. Смее секој да протестира. Но, штрајковите се една работа, а обичен протест е друго. Штрајкот има свои правила, дозволено е неработење, некои институции на пример мора да обезбедат непречена работа во време на штрајк (полиција, болници..). За другите протести тоа не важи. Не треба да се спречуваат учениците да си одат од часови, ама после да не се бунат кога ќе имаат многу неоправдани изостаноци или кога ќе треба да полагаат класен испит, или да повторуваат година (не знам точно како се сега прописите за многу изостаноци). Или кога родителите ќе се соочат со казни затоа што децата не посетуваат школо, а е задолжително со закон.

Јас само ги коментирам правилата и законските обврски.
за класен испит да полагаш ти треба 200 изостаноци, шо не се заработуваат со протест од 1 недела макс.
Исто и за да ѓи казнат родителите си има граница.

Иначе, ти ги коментираш правните норми, али на прошлата страна испадна прилично правно неписмен. :D
Ај не ме зезај. Посочи. Не биди смешен.[DOUBLEPOST=1445898027][/DOUBLEPOST]
за класен испит да полагаш ти треба 200 изостаноци, шо не се заработуваат со протест од 1 недела макс.
Исто и за да ѓи казнат родителите си има граница.
Секако дека треба да се постигне одреден број на изостаноци. Ама не знам како е со неоправданите изостаноци.

Ај не ме зезај. Посочи. Не биди смешен.[DOUBLEPOST=1445898027][/DOUBLEPOST]
Секако дека треба да се постигне одреден број на изостаноци. Ама не знам како е со неоправданите изостаноци.
Луѓе, навистина информирајте се ако сакате сериозно да пишувате, дискутирате... Навистина, без да сакам да ве навредам, ама дискусиите ви се како пред „маалска продавница“.
Кога работниците протестираат, тоа се вика штрајк. Штрајкот е посебна „институција“ дефинирана со закон, преку синдикат(и).. итн... Немојте да ги мешате работите, а и не е лошо да не дискутирате ако не сте информирани за законските права.
Пак велам, секој има право да протестира, ама тоа не се оправдани изостаноци за учениците. Може да протестира после завршување на часовите, на пример. Плус, дискутабилна е и нивната неполнолетност, колку имаат право за самостојно настапување пред законите.

За ова мислев, те цитирав и на претходната страна. Размисли пак убаво што си сакал да пишеш. :D И на што си мислел.

Инаку ти реков колку е за изостаноци. По правило за бркање од школо требаа околу 25 неоправдани мислам, а негде околу 15 ако добиеш викаат родител на советување.

За ова мислев, те цитирав и на претходната страна. Размисли пак убаво што си сакал да пишеш. :D И на што си мислел.
Тој што се разбира, не му треба да му се нацрта.

Дали неполнолетен (т.е. малолетен) смее да протестира? Не кажуваш на што точно се однесува твојата реченица. Дали малолетен смее да склучи брак? Дали смее да склучува договор за купопродажба на стан? Дали смее да прими/даде подарок? „Законите“ е многу општ поим.

Ама чекај, сеа чим и марамбо ти го лајкна коментарот, истиот стана многу порелевантен. :)

Шо бе ги заклучувале внатре!? Па тоа е кривично дело „Лишување од слобода“.Следниот пат ако ги заклучуваат, нека ги натепаат заклучувачите, нужна одбрана.
Ех, колку се радувам што ги гледам средношколците и студентите! Мојата генерација беа од мочка правени. :(

Дали неполнолетен (т.е. малолетен) смее да протестира? Не кажуваш на што точно се однесува твојата реченица. Дали малолетен смее да склучи брак? Дали смее да склучува договор за купопродажба на стан? Дали смее да прими/даде подарок? „Законите“ е многу општ поим.

Ама чекај, сеа чим и марамбо ти го лајкна коментарот, истиот стана многу порелевантен. :)
Па, на пример, малолетник не може да биде пратеник, т.е. да учествува во донесување на закони.
Ама што Мурињо си го турил за слика, а не Пандев или Хаџиевски... јасно ми е.

А ти ако толку се разбираш ќе сфатиш дека средношколциве не протестирет самостојно туку како организација ( средношколски пленум ). Смее секој ученик да протестира и да не оди на настава арно ама ако сака да помине година треба да има 60% посетувано од предвидените часови. 4 недели има право да ги протестира со една мала дупка во законот бидејќи ако го прекине штрајкот на 1 ден т.е протестирал 26 дена 27миот го учи после има пак уште 4 недели за штрајкување. Голема грешка на овогодинешниве пленумци е то шо прерано го започнаа штрајков. Да го почнеа ко ние лани од март месец притисокот врз државава ќе беше ак можам држава да ја наречам а не врз нив. Бидејќи не е исполнета квотата тие 60% зато трпат уцени и закани.

Па, на пример, малолетник не може да биде пратеник, т.е. да учествува во донесување на закони.
Ама што Мурињо си го турил за слика, а не Пандев или Хаџиевски... јасно ми е.[DOUBLEPOST=1445936163][/DOUBLEPOST]
А ти ако толку се разбираш ќе сфатиш дека средношколциве не протестирет самостојно туку како организација ( средношколски пленум ). Смее секој ученик да протестира и да не оди на настава арно ама ако сака да помине година треба да има 60% посетувано од предвидените часови. 4 недели има право да ги протестира со една мала дупка во законот бидејќи ако го прекине штрајкот на 1 ден т.е протестирал 26 дена 27миот го учи после има пак уште 4 недели за штрајкување. Голема грешка на овогодинешниве пленумци е то шо прерано го започнаа штрајков. Да го почнеа ко ние лани од март месец притисокот врз државава ќе беше ак можам држава да ја наречам а не врз нив. Бидејќи не е исполнета квотата тие 60% зато трпат уцени и закани.
А ти треба да знаеш дека пленум е група на луѓе собрани, здружени... како кога ќе се собере семејство на слава, роденден, крштевка. И тие може пленум да се наречат. „Пленум“... звучи интелигентно, моќно, странски... Самиот збор (училишни) врати отвора..

Ама што Мурињо си го турил за слика, а не Пандев или Хаџиевски... јасно ми е.

Имаш црна слика. Јасно ми е дека ги поддржуваш тие што ја зацрнија Македонија.

Имаш црна слика. Јасно ми е дека ги поддржуваш тие што ја зацрнија Македонија.
Напротив, за Бранко воопшто ништо не коментирам. Јас не сум од тие викачи кои знаат само да критикуваат и обвинуваат. Многу избегнувам јавно да обвинувам, треба да имаш докази, треба да има и „другата страна“ можност да реплицира. Секако дека сомнежи имам речиси за секој политичар, но јавно никогаш не обвинувам.

Напротив, за Бранко воопшто ништо не коментирам. Јас не сум од тие викачи кои знаат само да критикуваат и обвинуваат. Многу избегнувам јавно да обвинувам, треба да имаш докази, треба да има и „другата страна“ можност да реплицира. Секако дека сомнежи имам речиси за секој политичар, но јавно никогаш не обвинувам.
А зошто толку ти сметат шо децава протестирет?

А зошто толку ти сметат шо децава протестирет?
Ам’ нек протестирет. К’ј сум пишал дека ми сметет. Само не сакам да „извољевет“, да се третираат посебно од другите. Ако син ми не отиде на школо, ќе го запишет.
Мене ми пречи (сметањето е математичка операција) кога протестанти со денови блокираат улици и им го загорчуваат животот на станарите кои ги користат истите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom