Средношколски протести

Колку мизерно размислување..
Демек еј копиљ е овој нема шо да дискутирам со него.
Лани така размислуваа спиро и пешевски за средношколците. Кога видоа дека нема бегање седнаа на разговор и беа издоминирани, па љуто напуштаа преговори со трескање врати.
Back to highschool

Нека протестира кој сака, ама штом не си на час, мора да си заведен како отсутен. Ништо друго не напишав, Дури, незапишувањето може да предизвика (хипотетички) сериозни последици. .
а што со отсуството на малите парламентарчиња? Ако можат тие, зашто да не можат учениците (башка парламентарчињата за којзнаешто, учениците за легален протест). Според деловникот, ако пратеничињата отсуствуваат оправдано, никому ништо. Младите ако отсуствуваат оправдано, ги казнуваат и нив и родителите.
Дури, незапишувањето може да предизвика (хипотетички) сериозни последици.
посериозни отколку оние кои носат закони и одлучуваат за Македонија? Не ми се верува.
Од каде ова дека им се ограничува право на протест?
како поинаку ќе ги наречеш заклучувањето на вратите и заканите?

а што со отсуството на малите парламентарчиња? Ако можат тие, зашто да не можат учениците (башка парламентарчињата за којзнаешто, учениците за легален протест). Според деловникот, ако пратеничињата отсуствуваат оправдано, никому ништо. Младите ако отсуствуваат оправдано, ги казнуваат и нив и родителите.
посериозни отколку оние кои носат закони и одлучуваат за Македонија? Не ми се верува.
како поинаку ќе ги наречеш заклучувањето на вратите и заканите?
Го водиш разговорот несериозно. Не ми е целта сега да споредувам. Пишував за конкретниот случај. Ако сакаш, ќе ти одговорам дека секогаш треба да се постапува согласно законот. И за пратеници и за кој и да е. Вратите и заканите немаат врска со (не)запишувањето на отсутните. Ако наставник не запише отсутен ученик, може да има последици за несовесно (или слично) работење. Тоа му е должност.

Го водиш разговорот несериозно. Не ми е целта сега да споредувам. Пишував за конкретниот случај. Ако сакаш, ќе ти одговорам дека секогаш треба да се постапува согласно законот. И за пратеници и за кој и да е. Вратите и заканите немаат врска со (не)запишувањето на отсутните. Ако наставник не запише отсутен ученик, може да има последици за несовесно (или слично) работење. Тоа му е должност.
Несериозно е да ти пречи едно, а друго од кое зависи и школството, од кое зависиме сите ние, директно плаќаме за нивните буџетски трошоци, плати (и патни трошоци кои стигаат и до 50тина просечни плати во Македонија). Од кое зависат и тие деца во крајна линија.
Споменуваш пишување изостаноци, а не заклучување врата и заплашување деца. Зошто да не протестираат ако се убедени дека се во право? Кој да им каже да се приберат во училниците, оние кои се несериозни во функцијата и оние кои ја исполитизираа и последната дупка во државава?
Ако збориме за некоја исполитизираност, 25 години не учат (и реалноста е таква, со тоа од година в година е се полошо) дека без политика си никој, си нае**бал, зашто сметаш дека децата се (или треба да се) вон сево ова?

Последно уредено:
А кој вели дека другото не ми пречи? Само не мешам две работи. За мене не е оправдување „крадам ама и други крадат“. Секоја работа за себе. Ќе повторам, ако е некој отсутен од часови, мора да е запишан, оправдано или неоправдано. Заплашувањето е друг проблем кој не го дискутирав, а секако дека не го одобрувам.

А кој вели дека другото не ми пречи? Само не мешам две работи. За мене не е оправдување „крадам ама и други крадат“. Секоја работа за себе. Ќе повторам, ако е некој отсутен од часови, мора да е запишан, оправдано или неоправдано. Заплашувањето е друг проблем кој не го дискутирав, а секако дека не го одобрувам.
Иста приказна.

Во ред, ќе биде запишан и што понатаму? Ти ме запишуваш, јас сум отсутен, но тоа не ти дава за право да ме држиш присилно во училиштето, нели? Ако ми е загрозена мојата слобода на движење, ми се закануваш, ме уценуваш....па како тогаш јас да ги почитувам и да постапувам кон твоите принципи и правила т.е. принципите и правилата на таа установа, кога никој не ги почитува моите!? Ако цитираш и болдираш правила, тогаш цитирај ги и болдирај ги сите, а не само оние активности или должности кои мора да ги почитува (тука) оштетената страна. Вака воопшто не си објективен.

А за тоа дали отсуството е оправдано или не! Апсолутно е оправдано. Ако не се лажам протестот започна во 12.30, тоа претпоставувам дека е после 6-от час прва смена, што значи дека отсуствуваат од еден час или веќе некои завршиле со настава. Дали правото на протест е уставно загарантирано право? Дали е точно прецизирано кога, кој, како и зошто може да протестира т.е. јавно да го изрази својот револт?!

Ајде да ги анализираме сите реформи и проекти во образованието последниве 4-5 г., па да видиме од каде произлегува овој револт кај професорите и учениците. Дали тој револт е оправдан или неоправдан! Може? Па тогаш конечно (заедно) ќе може да констатираме нешто. :)

Не ти ја разбирам „срдоста“ со која ми се обраќаш. Јас единствено коментирав за (не)запишувањето. И секако дека не е оправдано отсуството. Навистина се дискутира на многу ниско ниво. Колку часови не се на настава, толку часови треба да се запишани, неоправдани изостаноци, секако. Ако е така, за се и сешто може да се најде оправдание. Може некој да не е на настава оправдано загрижен за климата или за економијата... итн.
Правото на протест нека си го исполнува секој, ама тоа не е причина за оправдано отсуство. Не мора присилно некој да се држи на училиште, но секако.. истиот треба да ги сноси и последиците... неоправдани изостаноци и непосетување на задолжително образование. Секако.. со казни за родителите.

на овие пак не им се учи, па ајде на протести - „не сакаме тестирања“

Правото на протест нека си го исполнува секој, ама тоа не е причина за оправдано отсуство. .
Право на протест има секој, согласно законот за јавни собири и согласно Устав. Право да заклучува врати нема.
Како работниците протестираат, земаат слободни денови? Или и тие според тебе незаконски излегуваат од работа?

Последно уредено:
Луѓе, навистина информирајте се ако сакате сериозно да пишувате, дискутирате... Навистина, без да сакам да ве навредам, ама дискусиите ви се како пред „маалска продавница“.
Кога работниците протестираат, тоа се вика штрајк. Штрајкот е посебна „институција“ дефинирана со закон, преку синдикат(и).. итн... Немојте да ги мешате работите, а и не е лошо да не дискутирате ако не сте информирани за законските права.
Пак велам, секој има право да протестира, ама тоа не се оправдани изостаноци за учениците. Може да протестира после завршување на часовите, на пример. Плус, дискутабилна е и нивната неполнолетност, колку имаат право за самостојно настапување пред законите.

Луѓе, навистина информирајте се ако сакате сериозно да пишувате, дискутирате... Навистина, без да сакам да ве навредам, ама дискусиите ви се како пред „маалска продавница“.
Кога работниците протестираат, тоа се вика штрајк. Штрајкот е посебна „институција“ дефинирана со закон, преку синдикат(и).. итн... Немојте да ги мешате работите, а и не е лошо да не дискутирате ако не сте информирани за законските права.
Пак велам, секој има право да протестира, ама тоа не се оправдани изостаноци за учениците. Може да протестира после завршување на часовите, на пример. Плус, дискутабилна е и нивната неполнолетност, колку имаат право за самостојно настапување пред законите.
:pos::pos::tapp::tapp:[DOUBLEPOST=1445874084][/DOUBLEPOST]
на овие пак не им се учи, па ајде на протести - „не сакаме тестирања“
Е така, нека трепка. Не им се учело, па ќе протестираат, багабонти едни низаедни.

Пак велам, секој има право да протестира, ама тоа не се оправдани изостаноци за учениците. Може да протестира после завршување на часовите, на пример.
Wait what ?!

Мoе прaвo си е дaли ќе излезaм и кoгa ќе излезaм дa прoтестирaм. Акo сaкaм ќе излезaм и ќе прoтестирaм зa време нa рaбoтнo време, a секaкo пoсле рaбoтoдaвaчoт мoже дa ме кaзни сooдветнo, aмa не смее дa ми јa зaтвoри врaтaтa и дa не ме пушти. Истoтo и сo учениците. Акo сaкaaт ќе прoтестирaaт и зa време нa чaсoви, a прoфесoрите слoбoднo некa фи зaпишaт зa 1-3-5-10 или кoлку и чaсa дa oтсуствуцaле пa пoсле нa клaсен чaс се стaвaaт oпрaвдaни/неoпрaвдaни. Секaкo декa прoтестoт не е причинa зa oпрaвдувaње нa изoстaнoкoт и ќе им се пишaт тие изoстaнoци кaкo неoпрaвдaни, aмa нa никoј не му дaвa прaвa мене дa не зaклучи вo шкoлo. Oн мoже е педaгoг и вo некoјa смислa нaдреден, aмa пa јa не сум нечијa сoпственoст и имaм слoбoдa дa прaвaм шo сaкaм, a пoсле дa се сooчaм сo евентуaлните пoследици (у случaјoв неoпрaвдaни). Тaкa дa тие муaбети прoтестирaње пoсле чaсoви не држaт вoдa.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

:confused:

точно, прочитај ги законите
Е па тоа де, децата не се членови на синдикат па да важи и за нив закон за штрајк. Тие не се во работен однос. Штрајк се одвива по определена процедура, во организација на синдикат, па дури ако некој член не штрајкува, може да добие отказ.[DOUBLEPOST=1445884642][/DOUBLEPOST]
Мoе прaвo си е дaли ќе излезaм и кoгa ќе излезaм дa прoтестирaм. ...Тaкa дa тие муaбети прoтестирaње пoсле чaсoви не држaт вoдa.
Муабетот ми е да се протестира без изостаноци. Ако некој сака да добива изостаноци... негов избор. Кој оправдува затворање на врати. Ниту го коментирам тоа. Иако, некои школи ги заклучуваа(т) вратите кога ќе почнат часовите. Уште во „комунизмот“ кога јас учев.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom