Vo servisnite se tie podatoci do kolku metra ne se dopolnuva freon i za site e razlicno.
Za RAS-B13N3KV2-E / RAS-13N3AV2-E na 20 strana od servisnoto pisuva:
Max. : 20m
Min. : 2m
Chargeless : 15m
Charge : 20g/m (16 to 20m)
Фала, не можев да го најдам ова во сервисниот мануал јас што го најдов. Ај ако не ти е тешко прати линк од твојов, или кажи да ти пратам имеил адреса на ПП. Можеби имаш некое подетално упатство, па да го имам во архива.
Искрено, малку ме чуди тоа 15 метри без дополна. Од 3 метри до 15, тие 12 метри се бајаги разлика во волумен... зарем компресорите немаат „потесни“ спецификации? Онака лаички прашано.
Мене и за овие метар и пол ми е малку шубе, ама ако добро ги разбирам работите би требало само помала моќност да има климата.
Dokazano e deka klimite najdobro rabotat koga imaat bas 5 m instalacija ( namaleni sumovi vo vn. edinica, procesot na vtecnuvanje ili ekspanzija e tocno vo izmenuvacite i ne pocnuva/zavrsuva vo cevkite...).
Златко, некои нецели 4 и пол метри испадна должината на цевките. Ќе видиме како тоа ќе се одрази на шумовите, вака на пробата многу тивко работеше.
Како и да е, има ли сега некаков метод емпириски да измерам моќност при греење? Или можам само да измерам температура на воздухот, на издувот?
Сега се вселувам во станот, не сум се греел досега таму. Сендвич ѕидови се, фасада со 10см стиропор, повисоката класа од ЈУБ материјали, на плафонот имам 5см внатрешна изолација, итн... Единствено на јужниот ѕид имам само внатрешна изолација.
Ајде ќе видиме, ќе покаже зимава како и што работат климите...