Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво,

Ме интересира дали има некој вакво нешто и колку е економично на месечно ниво и како се користи?

http://setec.mk/Heating-Cooling/Gas-heaters/TESY-LD-168D64951-
еден мој пријател имаше грејно тело слично на ова, се жалеше на миризба на плин и затоа го однесе на викендица а кажуваше дека доста економично било, инаку и јас сум на мислење за нешто вакво за догревање во најладните денови, така да ако има некој било какво искуство нека го сподели.

Ако може некој да одговори за чистење на клима уред. При уклучување мириса лошо , но и при мирување се осеќа реа во дневната соба. Гледав доста на youtube како се чистат климите но претежно се детергенти за амерички пазар . Некој дали знае некое средство од овде кое би било соодветно за чистење, а да не биде штетно( корозивно) за цевките од изменувачот. Дали би било добро пена за чистење на рерни од Pronto па после да се исплакни со млака вода?

Во bricolage има спреј, десетина евра.

Денес бев да го барам спрејот, испадна дека е за чистење авто-клими :)
За обични клими имаат само некои мириси.

Предлози како да ја исчистам климава солидно пред грејна сезона? Филтрите редовно ги перам.

Би купил и нов хепа-филтер (или што и да е тој зелениот што се става над филтрите), само каде да најдам?

Фала,

Cistenje vnatresna mislam deka e okolu 30evra. Ja vadat vnatresnata, ja zemaat, ja perat i ti ja vrakaat i montiraat.
So sprejot ne mozes da go iscistis zadniot del na izmenuvacot, potrebno e da se rasklopi celosno i iscisti.

Здраво луѓе.
Ми треба помош за избор на клима, односно малку објаснување за техничките карактеристики, заради правилно димензионирање.
Значи просторот кој треба да се загрева има топлотни загуби од 3,5KW. при внатрешна температура од 20 а надоворешна од 0 (во поладниот период би се догревало или би се префрлило греењето на друга варијанта).
Главното прашање е колкава моќност треба да биди климата и колку би трошела?
Ова е една од климите кои ги разгледувам:

http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/ranges/domestic/single/

Во капацитет на греење стои:
номинално 4,0 KW
минимално 0,8 KW
максимално 6,0 KW

Што точно значат овие бројки?
Дали ова значи дека нормално климата би испорачувала 4KW кога е во мод на одржување на температурата, 6KW кога треба да ја постигне зададената температура и 0,8 како најмала топлина која може да ја испорачува (доколку има помала потреба од 0,8 предпоставувам дека климата би се изгасила) при определена надворешна температура од 7с?

Второ, дали ова значи дека при температура од, да речеме 7с, климата може максимално да испорача 4KW, при температура од -15с климата испорачува максимално 0,8KW, а при температура од пример 12ц или повисока климата испорачува максимално 6KW?

Доколку COP при 7с е 4, колкава би била потрошувачката во првата варијанта?

@nikola2004mkd
Prvo najdi tocni oznaki na klimata za nadv./vnatresna zaso ima poveke kombinacii Outdoor/Indoor
Ovde imas nekoj opis, nadvoresnata e samo edna, vnatresni poveke modeli ima.
Ako vnatresnata ti e osnovnata (bela boja) ne siva i ne so smartfon kontroili kombinacijata bi ti bila CS-E12QKEW / CU-E12QKE -> vnatresna/nadvoresna.
Za taa kombinacija Eurovent imas tuka
Od tamu citas deka:
+7 4,00KW 4,76COP
-10 3,20KW 2,58COP
-15 2,76KW 2,33COP
Energetski label mozs ovde da izvadis http://www.panasonicproclub.com/GB_en/energy-label/
Ako cenava e taa sto ja ima po marketive za 80evra plus ja imas FH35VE i ovaa ne se isplati

Последно уредено:
Cistenje vnatresna mislam deka e okolu 30evra. Ja vadat vnatresnata, ja zemaat, ja perat i ti ja vrakaat i montiraat.
So sprejot ne mozes da go iscistis zadniot del na izmenuvacot, potrebno e da se rasklopi celosno i iscisti.
"Чистат" и за 700 ден ама со средство за прозори :)

Мислам дека е комплетно промашено моето прашање па да преформулирам.
Во следново сценарио колку и како би се движела потрошувачката?

Надворешна температура +7
Внатрешна температура на почеток на греење +10
Температура која треба да се постигне +20
COP на +7 од 4,76
Топлотните загуби +7/+20 би биле на пример 2,5KW односно 2,5KW се потребни за да се одржува внатрешна температура од +20 ако надворешната би била +7

Дали во ваков случај климата би се однесувала на следниот начин?
Додека во внатрешноста да се постигне +20 би работела на максимум односно би испорачувала 4KW и со СОР од 4,76 потрошувачката би била 0,8KW?
Кога ќе се постигнат +20 би се префрлила на режим на одржување и би испорачувала 2,5KW односно потрошувачката би била 0,5KW?

Мислам дека е комплетно промашено моето прашање па да преформулирам.
Во следново сценарио колку и како би се движела потрошувачката?

Надворешна температура +7
Внатрешна температура на почеток на греење +10
Температура која треба да се постигне +20
COP на +7 од 4,76
Топлотните загуби +7/+20 би биле на пример 2,5KW односно 2,5KW се потребни за да се одржува внатрешна температура од +20 ако надворешната би била +7

Дали во ваков случај климата би се однесувала на следниот начин?
Додека во внатрешноста да се постигне +20 би работела на максимум односно би испорачувала 4KW и со СОР од 4,76 потрошувачката би била 0,8KW?
Кога ќе се постигнат +20 би се префрлила на режим на одржување и би испорачувала 2,5KW односно потрошувачката би била 0,5KW?
Tokmu taka

@nikola2004mkd
Климата на почеток ќе работи со максимална јачина, но имај во предвид дека тој режим на работа трае кратко, 5-15 минути зависи од моделот на климата. Потоа преминува во режим на номинална јачина се додека не ја постигне бараната температура. Потоа ќе намали на онолку колку е потребно за истата да ја одржи. Доколку имаш големи топлотни загуби како во примеров, на пониски температури можеби и никојпат нема да ја намали јачината.
Второ, дали ова значи дека при температура од, да речеме 7с, климата може максимално да испорача 4KW, при температура од -15с климата испорачува максимално 0,8KW, а при температура од пример 12ц или повисока климата испорачува максимално 6KW?

Доколку COP при 7с е 4, колкава би била потрошувачката во првата варијанта?
Не, тие вредности што се наведени, сите се однесуваат за +7 степени. Максималните за различни надворешни температури ги постираше strelec во претходниот пост.

Да видам дали добро сум разбрал.

Номиналната, максималната и минималната испорака на топлина, дадени во флаерите односно линкотс, ите се однесуваат на +7 степени кога СОР е 4,76?

Доколку добро те сватив во конкретниот случај:

Првите 10мин од работата климата работи на максимално и испорачува топлина колку што е максималната, мислам дека беше 6KW и со СОР од 4,76 има потрошувачка од 1,2KW.
Доколку ја нема постигнато зададената температура од +20 после првите 10 минути поминува во номинален мод и испорачува 4KW а повторно со СОР od 4.76 има потрошувачка од 0,8KW.
Доколку по, на пример 30 минути, ја постигни зададената температура поминува во мод за одржување на температурата и испорачува 2,5KW a троши 0,5KW?

Баш така. Со опаѓање на надворешните температури, опаѓаат и перформансите (COP). Потрошувачката на струја останува горе доле иста што значи се намалува топлината што климата ја испорачува во било кој режим на работа. Ова опаѓање не е линеарно, затоа и се мерат перформансите на различни температури.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom