Мигрантите низ Македонија

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Проблемот со овие држави беше што они(нивните владетели) тргуваа со националните интереси, не дека не можеа, туку немаше политичка воља да се создаде одбранбен механизам.
Системот на моќните кои ги насочуваат работите според нивните замисли, успеаа во одреден момент во значителна мера „да не спакуваат“ и да ги уредуваат нашите држави и нашите животи според потребите на нивната моќ. Сега цело време работиме и треба да работиме, некаде да се пронајде и направи отвор во тој систем. Само еднаш да се направи отвор во тој лажен систем кој не потчинил и да пројде вистинскиот македонски народен интерес за тоа како сакаме да живееме и каде ќе одат плодовите на нашиот труд.
После ќе им требаат децении на заведување, залажување, поткупувања за повторно да не стават в пакет. Но ако има совесни поединци и во идните поколенија, тие можат и понатаму да ги одржуваат национални интереси настрана од надворешно подчинување. Затоа што едно е почитувањето на силата на посилниот, ама друго е покорување кон посилниот до степен на телиња кои служат само за ефтино производство на пиперки, домати, вино и се што е потребно за нечие уживање во обилен и пребогат живот.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Не така одамна. Секое помасовно преминување на граница се рачунаше за загрозување на суверенитетот и напад врз државата. За одбрана од вакви настани постоеше војска чија цел беше да ги збриши ваквите групи од лицето на земјата.
Денес употреба на огради, солзавец и хидранти се сметаат за кршење на човечки права.

Да се разбериме денес имаме глобализација. Која сама по себе овозможува далеку подинамичен живот и зголемено движење на луѓе. За таа цел постои мала контрола на граница со цел да се заштитат граѓаните на земјата од штетни дојденци.

Ако треба јас да одам во некоја земја. Пример америка. Јенките има добро да ме прочешлаат пред да ми дозволат да стапнам на нивна територија. Ама ова е за заштита на нивното население.

Ние дозволуваме влез на лица без никаков идентитет и уште нивно сместување во логори е кршење на човекови права наместо да се гледа како згрижување на лица.

Да се разбериме. Држава како ентитет е нешто што го создале претците за да можат нормално да функционираат тие и нивните поколенија. За да основаат држава воделе војни со претците на групи како овие денес со цел да се заштитат.

Разбирам дека можеби мигрантиве имаат некаква потреба да се спасат од војна или што ти знам таму. Работата е шо секоја земја вклучувајќи ја и Македонија треба да пази како да ги заштити своите граѓани а можеби потоа и како да им помогни на бегалците. Затоа потребно е контролирано пропуштање на вакви лица. Забрана за влез на поголеми групи. И строга контрола на нивното движење. Па ако треба и контролиран транспорт до следна граница.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.973
Австрија, во близина на границата со Унгарија.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Само македончето седи дома и гледа турски серии и слуша што ќе му кажат од партија.
Исто така една од најголемите непријатели на Македонскиот народ е пропагандата наследена од минатите режими, која преку називите попут „македонче“, преку релативизирањето на учеството на Македонскиот народ во историјата и слично сеуште успева во голема мера да ни ја умртви секоја помисла на отпор од самоуништувањето.

Македонскиот народ не е ниту глуп, ниту пак е премногу толерантен, не ниту проклет, ниту пак плашлив. Тоа е само пропаганда која треба да ја препознаеме и уништиме во корен. Тоа е пропаганда има за цел да ја разбие нашата слога. Тоа е пропаганда која прави да одиме со наведната глава. Тоа е пропаганда која треба да го разбие нашето здраво ткиво. Треба еднаш за секогаш да го сопреме тоа.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
брат не ме дупи бе,ќе пишам македонци кога ќе се освестиме и ќе се излезе на еден протест во масовна бројка поради срањата што ни се дешаваат и нема да се нарекуваме “еве го овој вмровецов дошол на простест“ и обратно.

Знаеш што сакам да кажам,кога ќе застанеме рамо до рамо вмровци,сдсмовци и од сите други партии на протест за доброто на македонецот,тогаш ќе пишам Е СЕГА СМЕ МАКЕДОНЦИ,не македончиња.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
брат не ме дупи бе,ќе пишам македонци кога ќе се освестиме и ќе се излезе на еден протест во масовна бројка поради срањата што ни се дешаваат и нема да се нарекуваме “еве го овој вмровецов дошол на простест“ и обратно.

Знаеш што сакам да кажам,кога ќе застанеме рамо до рамо вмровци,сдсмовци и од сите други партии на протест за доброто на македонецот,тогаш ќе пишам Е СЕГА СМЕ МАКЕДОНЦИ,не македончиња.
Ти можеш да пишеш како сакаш, како што впрочем пишуваат повеќето Македонци, кои така се девалвираат самите себеси. Јас само ти кажав дека тоа е дел од пропагандата што се води против Македонскиот народ, поточно делот со нарекувањето.

Но да знаеш дека вистинските патриоти не чекаат од другиот, туку даваат пример. Борбата не е секогаш протест, борбата почнува од главата, претежно сопствената. А борбата на Македонецот во овие моменти е да ги освестува тие што се во транс.[DOUBLEPOST=1442766961][/DOUBLEPOST]
Imashe i takvi momenti koga sednaa se dogovorija i napravija " vlada za nacionalno edinstvo"...se sekavash kako i so shto zavrshi toa?
Ne ne biva ni taka ni taka!
Nego koga severno ke gi zatvorat granicite, grkot ke ni trupa a nazad nema da prima, koj ke bide najzaeban? Site okolu se posilni i sposobni da si gi kontroliraat t.e. hermetichki da si gi zatvorat granicite...Nie sme za nikade u toj pogled i ke naebeme najjako!
Taman im se gleda povrshinata na zemjava nasha za eden gooolem kamp begalski...taka mi mirisa!
Iskreno se nadevam deka mi e zatnat nosot.
Партиите се нешто што опстојува последните 100 години од Македонската историја. Не треба да седнат владетелите на маса, Македонија има друг проблем, каде што брат со брат не зборат заради партиска поделеност. На таква сплотеност алудирам јас. Мене Зајо и Грујо не ми вредат на маса седнати да зборат ако пак гледам дека брат со брат очи си вади. Тие во тој случај и така седнати на маса ќе ја имаат истата одговорност како и додека се караат. Национална солидарност мислев на најниско ниво, на обичниот народ.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Но ако има совесни поединци и во идните поколенија, тие можат и понатаму да ги одржуваат национални интереси настрана од надворешно подчинување. Затоа што едно е почитувањето на силата на посилниот, ама друго е покорување кон посилниот до степен на телиња кои служат само за ефтино производство на пиперки, домати, вино и се што е потребно за нечие уживање во обилен и пребогат живот.
Оваа мисла ме надоврзува на едно мое тврдење, дека силата на Македонскиот народ е уништена со уништување на Македонските села.

Баш напротив, во Македонија се произведува многу малку храна. А селата се уништени со индустријализацијата во СФРЈ, кога селаните се масивно преселувани во градовите како извор на евтина работна сила. Истото тоа се случува и денеска. Доаѓаат западни фабрики тука за ефтина работна сила. Нас не ни треба индустријализација, нас ни треба производство на храна. Ние имаме толку невработени, колку што има услови да се населат во селата и да произведуваат храна.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Оваа мисла ме надоврзува на едно мое тврдење, дека силата на Македонскиот народ е уништена со уништување на Македонските села.

Баш напротив, во Македонија се произведува многу малку храна. А селата се уништени со индустријализацијата во СФРЈ, кога селаните се масивно преселувани во градовите како извор на евтина работна сила. Истото тоа се случува и денеска. Доаѓаат западни фабрики тука за ефтина работна сила. Нас не ни треба индустријализација, нас ни треба производство на храна. Ние имаме толку невработени, колку што има услови да се населат во селата и да произведуваат храна.
Не ме сфаќај буквално. Се разбира дека тоа е добро. Но не е добро од државата, (односно европскиот план) да биде вистински поддржувано САМО земјоделството. Во Македонија добри субвенции има само во земјоделството. Што е добро за зголемено производство, но цената на земјоделските производи се откупува по многу ниски цени.
Истовремено наспроти субвенциите во земјоделството за авторските трудови (значи умствените дела) беше донесен закон за оптеретување со давачки.
Малите фирми и дуќанчиња не добиваат помош за одржување во работа и се уништувани. Со цел да не се работи самостојно или во независни бизниси, туку да се работи или во земјоделство или како работник во некоја од големите претежно странски компании.
Да, се дава и финансиска помош за отворање на нова фирма, колку да се врти кругот. Да се фатат на оро, па после по 4-5 години со овие ненормални давачки да рмбаат за банките. Повеќето ќе пропаднат, но затоа пак ќе се отвораат нови...
Државата влегува во долгови. Државата собира пари од фирмите во буџетот. Од буџетот ги исплаќа кредитите и каматите на кредитите земени од странство кои никогаш нема да успее да ги исплати. Така што и сега од се она кое го сработуваме, најмалку 50% од вредноста оди некаде надвор од земјата.[DOUBLEPOST=1442771992][/DOUBLEPOST]Но да се вратиме на темата.

Австрија ќе ги враќа мигрантите во Хрватска и Словенија, „и таму имаат иднина“
Западен Балкан е канта за собирање на се што не и одговара на Европа. Само со голема сигурност Словенија и Хрватска нема тоа да си го дозволат. Ќе примат извесна пристојна бројка на имигранти и тоа е се. Другото, ќе се смести во безбедните и просперитетните „многухуманата“ Србија и протекторатот Македонија.

Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Проблемот со овие држави беше што они(нивните владетели) тргуваа со националните интереси, не дека не можеа, туку немаше политичка воља да се создаде одбранбен механизам.
Во право си.
НЕ дека немаше механизам туку самите партии не сакаа да се договорат бидејќи ќе зависеа една од друга па немаше да може да се направи приватизација како што се направи.
Се ова се случуваше додека имаше техничка влада додека некој планирал како да дојде на власт па да прави криминална транзиција.

Вечерва се шетав во во сити мол и забележав многу млади муслиманки во бурки,мантили и шамии а тоа веќе лично ме загрижува во кој правец одиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom