Sungerot Bob
Живеј го животот
Од што се појавува главоболка после спиење и тоа посебно во пределот на темето?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Лошо си лежел и од притисок. Понекогаш и јас имам, посебно, ако претерам со спиење.Од што се појавува главоболка после спиење и тоа посебно во пределот на темето?
Не спијам предолго. Прво си помислив да не е од перниците, па еве деновиве земав да спијам на Дормео перница, но пак истото.Лошо си лежел и од притисок. Понекогаш и јас имам, посебно, ако претерам со спиење.
Дали дразбата на периферните вени и она со тромбофлебите е сериозно и предизвикува оштетувања, дали се санираат тие или се трајни? Дали (само) поради тоа не би препорачале таков внес?Било кој железен препарат да го земаш орално ќе го им истиот ефект, бидејќи резорпцијата на железо преку гастроинтестиналниот тракт оди доста бавно, така што минимум три месеца се потреби да се корегира една железодефицитна анемија и притоа да се пополнат резервите на железо.
Интравенозна апликација на железо не би препорачал бидејќи ги дразни периферните вени и прави често тромбофлебити. Трет и најбрз начин е да примиш трансфузија и со неа да примиш железо кое го има во хемоглобинот, но и овој метод не е баш идеален и крие свои ризици.
Б12 и фолиева киселина не ти требаат, бидејќи се потребни години да не внесуваш од овие два витамина додека да се развие анемија и доколку се појави нема да биде причината поради недостаток во исхраната на Б12 и фолиева киселина туку поради недоволна резорпција на истите.
Да не бидам како докториве: е ај да снимаме ова, ај она...Не спијам предолго. Прво си помислив да не е од перниците, па еве деновиве земав да спијам на Дормео перница, но пак истото.
Да, ми правеа испитувања и има дијагноза, не ја знам на латински. Плус со исхраната не внесувам железо, односно не јадам многу продукти што содржат железо, а тие што ги јадам не ги јадам во доволни количини изгледа..@ХулахопкиСоТочки а знаеш од што губиш железо? Џабе и пиење и боцкање, ако постојано го губиш. Најди ја причината прво.
Тоа што го кажа ти е аплицирање на железо во мускул а не во вена, венската апликација треба да оди бавно бидејќи при брза апликација може да се пречекори капацитетот на трансферинот во крвта (носителот на железото) и слободните железни јони делуваат токсично. Обично овој вид на апликација се прави кај пациенти кои се на хемодијализа и исклучиво мора да биде во болнички услови.Дали дразбата на периферните вени и она со тромбофлебите е сериозно и предизвикува оштетувања, дали се санираат тие или се трајни? Дали (само) поради тоа не би препорачале таков внес?
Досега два пати имам примано инекции железо со Б12 плус мислам, по 10 беа, секој втор ден ми ги ставаа. Првиот пат веднаш и постојано ставав облоги од ациди борици, малку ме печеше ама немав ништо потоа, вториот пат не ставав често облоги и ми се направија модринки на колкот и многу ме болеше, едвај седев и доста долго време требаше за да ми пројде, месеци.
Дали има врска и со каква игла те боцкаат, дебелина на иглите и слично?
Дигестивни прoблеми, oсетлив стoмaк oд oние штo се зa џвaкaње, a кaпсули не мoжaм дa гoлтaмТоа што го кажа ти е аплицирање на железо во мускул а не во вена, венската апликација треба да оди бавно бидејќи при брза апликација може да се пречекори капацитетот на трансферинот во крвта (носителот на железото) и слободните железни јони делуваат токсично. Обично овој вид на апликација се прави кај пациенти кои се на хемодијализа и исклучиво мора да биде во болнички услови.
А зашто не земаш железо во форма на таблети/капсули?
Среденa ми е и тoa ми е сo гoдини. Фaлa зa сoветите вo секoј случaј.@ХулахопкиСоТочки среди ја прво "дијагнозата"или барем почни, па после играј си со железо. Да не направиш поголема белја, тогаш ќе те видам. Не сум сигурен дали имаше за железо, прашај за депо лекови (мислам така се нарекуваат). Оние што еднаш ги примаш и сами "испуштаат" во организам колку треба. Да не те бодат на секое.
дали ти си слушнала дека постојат лекари и дека треба да оди да се прегледа??? никој тука не е видовит па да знае што му е. има милион факториdobro nikoj li neznae da mi odgovori?zosto bratot na decko mi e ko zmija laden?