Мигрантите низ Македонија

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.205
Да не знае некој што сум напишала, ќе помисли дека се залагам калифат да направат у Македонија.
Гледам дека и ти не си ме читала до крај.
Кажав дека е грешка институциите на време не се справија со проблемот. Со месеци бегалците влегуваа во македонија без проблем. Како? Каде беше овде граничната контрола?
Ги бранам луѓето кои беа принудени да пешачат, да умираат по пругите заради глупавите закони, ги бранам луѓето кои од мака тргнале на овие патишта, а нашите институции не направија ништо да им го олеснат патот и на тој начин да го заштитат нашето население.
Можеше да не забележиме дека има бегалци, како што во изминатите два дена се направи ред, така можеше да биде од почетокот.

Не знам што да ти одговорам, кога прашуваш како да не бидат сотрени. Мислам дека сепак тоа треба инситуционално да се решава, дека Македонија се уште не е земја во која треба секој да носи пиштол и кама за да го сотре оној што одбива помош и прави пустош.
Едно прашање.Ако некој се иселил / е со план за иселување од Македонија (нали, поради шо сме прва економија во Европа), дали за неговата состојба и намера,одлука е крив аеродромот во Рим поради лошите конекции за следниот лет или некој друг?

Патем, и ние ‘граѓаните‘ на оваа земја сме секојдневно по патишта со дупки, по улици со отворени шахти и електрична инсталација, се расправаме со истите тие бесцелни институции, бирократија и глупи закони, а постојат и луѓе на кои им е и попотребна хуманитарна помош и би биле далеку поблагодарни.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.421
Ова беше вистиснки претседател со став и харизма, а не оваа денеска што имаме со мимики и гестови

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Изгледа ти си доста млад, но треба да знаеш дека Борис Трајковски беше повеќе исмејуван од што е денешниот претседател. А истото важи и за Киро Глигоров.[DOUBLEPOST=1440711714][/DOUBLEPOST]
Замисли ја трагедијава, и уште 100 вакви трагедии од кои можеби се некои мит а некои стварност, како звучат во ушите на тие што дошле во Европа по азил... Тоа е тоа што го зборам. Војска која во себе има гнев. Ние сме само капка во тоа море наречено Европа која треба да гори...[DOUBLEPOST=1440711854][/DOUBLEPOST]
Не е битно како Унгарците ги третираат мигрантите или пак Европа...Факт е дека кај нас потфрлија службите, конкретно МВР да се справат со ситуацијата.
Наместо од цела оваа ситуација да им се докаже на Европа дека ова балканско племе како што сакаат да не прикажат се поцивилизирани од нив, ние успеавме да станиме ударна вест за да ни се потсмеваат.
Да се работеше за партиски митинг на било која партија ќе направија таков брз трансфер на луѓе за неколку часа од Гевгелија до Скопје како да сме Јапонци, овде се дозволи да се направи непотребна драма со непотребно изгубени средства и ресурси за нешто што требаше да биде премногу едноставно и им се дозволи на ситните души кои за жал се Македонци да профитираат на мигрантиве.
Сите останати муабети дека овие носеле пари, имале скриена агенда се навистина излишни.
Единствена грешка што направија Македонските безбедносни структури е што дозволија новински агенции кои традиционално прават негативни статии за Македонија, да снимаат. Другото све си беше во рамките на цивилизациски мерки.[DOUBLEPOST=1440712503][/DOUBLEPOST]
А кој збори за исмејување ? Па на хорхе цел свет ни се смее , самите од владата се газат од смеење кога ке го видат.
Зборам за претседател каков што треба да биде а такви беа и Киро и Бранко и Борис не ми е гајле дали слупале некој кикс

Значи исто беа исмејувани во нашите кругови и Киро Глигоров и Борис Трајковски....Добро Вицевите им беа посмешни, поготово тие за Кирца поготово тие поврзани со атентатот(Еден од оние што го исмејуваа највеќе беше Никола Младенов, а Латас највеќе го бранеше). А да ти кажам искрено дека беше Бранко претседател воопшто не ми ни текна да не ме потсетеше ти, ете каква трага остави. Истото ќе важеше и за Борис доколку не загина чоекот. Неговата најпозната изјава беше онаа што ја постираше за бегалската криза во 1999, по тоа и го знаеја луѓето. Не сме имале досега претседател за пример. Харизмата беше Љубчо-Бранко и заврши во 2001 година. После тоа све е само преживување.

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Ве читам назад, сите хуманитарци глумите (или пак стварно го мислите напишаното). Какви се тие ранливи групи во групација од неколку илјади, кога помеѓу нив има и военоспособни мажи, набилдани, најадени, силни? Жени и деца, болни...жими мајка. Кој им еба матер на Америте во Виетнам? Токму тие жени и деца, нели? Во војна (и ова е индиректен напад и слободно може да се смета за војна) СЕ и СИТЕ се легитимна мета. И точка! Не жици, патроли, чуда. Минирај граница и впери оружје, па да видиме на која страна ќе продолжат. Кој е мирен, болен (навистина) и сл., помогни. Другите или назад, или куршум. Па ко воли, нек изволи.[DOUBLEPOST=1440717139][/DOUBLEPOST]
Ова беше вистиснки претседател со став и харизма, а не оваа денеска што имаме со мимики и гестови

А што мислиш, за што го убија? Од што беше таков, симпатичен? Оваа изјава само ја забрза целата работа.

Последно уредено од модератор:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
(Видео)УАПСЕНИ ЏИХАДИСТИ НА ИСИС: На Македонско – Бугарската граница уапсени џихадисти од Албанија кои тргнале во џихад во Сирија!
август 27, 2015 / By iNFOMAX

Бугарската гранична полиција уапси петмина Албанци од Косово за кои се претпоставува дека се џихадисти. Во нивните мобилни телефони откриени се видеоснимки со отсечени глави и молитви

Албанци на возраст од 20 до 25 години синоќа биле уапсени во бугарското село Каменичка Скакавица во близина на Ѓуешево на границата со Македонија. Во нивните мобилни телефони биле откриени видеоснимки со отсечени глави и молитви кои ги користат џихадистите и реклама за ИД, јавуваат бугарските медиуми.

Началникот на граничната полиција во Ќустендил Васил Митовпотврдува дека се уапсени петмина странски државјани, но не изнесува повеќе детали.Албанците патувале со автомобил, а вниманието на полицијата го привлекле кога се обиделе да ги подмитат полицајците кои ги запреле.По приведувањето Окружното обвинителство во Ќустендил им одредило задржување од 72 часа.Овој случај го презедоа припадниците на Бугарската државна агенција за национална безбедност, кои по сослушувањето утре ќе ги изведат Албанците пред судот во Ќустендил заради одредување притвор.

http://infomax.mk/wp/?p=37364

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Ве читам назад, сите хуманитарци глумите (или пак стварно го мислите напишаното). .
А ти па како дојде до заклучок дека сите глумеле хуманитарци кога 99% се анти-мигрантски расположени :D

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Да беа толкав процент, немаше да имаш пола армија покрај граница.
Армијата пограј граница е прозвод од војната во Сирија, не кајгана форумџиите :D

Кои btw, 99% се анти'миганти, а ти ако си ги читал стварно сите, не знам како виде дека сите глумат хуманитарци. Буквално два или три акаунта има што ги бранат :D

Т

Триптико

Гостин
Изгледа баш на тие налетав или ми оставиле впечаток. Нвм, ме мрзи да препрочитувам пак 100 стр. Утре :)

Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Сериозно да разговараме ние и да сакаме, немаме никаков капацитет како држава да се справиме со одредена група на терористи која се обидува да се инфилтрира во Европа со цел дестабилизација на истата и исламизација.
Со МВР и ДБК кое го прислушкуваат "странски служби", со случката во Куманово каде што полу обучени терористи отепаа осум припадници на специјална единица ние сме далеку од сериозна држава која што може да биде филтер за терористи.
Подобро да се убрза нивниот прогрес кон запад каде што некои поразвиени држави би се справиле со нив, наместо да ги успориме во нивните намери и почнат да ни го танчат и онака празниот буџет на МВР.[DOUBLEPOST=1440700206][/DOUBLEPOST]
Океј е муабетот, нема потреба од извинување...Се тоа би било идеално, кога би биле ние кадарни да го правиме тоа.
Мислам дека немаме капацитет за тоа, кога ќе се натрупаат илјадници луѓе меѓу кои и доста недолжни на толкава мала територија.
За жал ние сме многу послаба карика од Грција и на политички и на воен план.
Ти одговарам на овој, а и на претходните неколку твои постови во сличен тон. Во моментот (деновите кога беа тие славни снимки од шок-бомбите и „тепањето“) не се знаеше дали Србија ќе ги прима бегалците или ќе ги затвори границите. А и сега во секој момент можат (и има најави) повеќе држави да ги затворат границите, па човек (или држава) не може да се потпре само на таа стратегија на брзо транспортирање.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.114
Поени од реакции
27.659
Вас македонците, ја не сум македонец ти си македонка ;) ја сум Хрват до коска

Она битно има Норвешко/Шведско државјанство и затоа сега сме на вие и ние. Мисли дека со државјанството се менува и националноста.

Т

Триптико

Гостин
Оф, мори мајко! Да отидеше пред 5 години у Сирија, ќе те примеа дома, ќе те пречекаа како што ќе те пречекаат у секое село у Македонија каде не очекуваат извршител.
А ти преку сириски кур зема скандинавско државјанство, па сега ги браниш? Слушај овцо (да навреда е!!!), седи си таму и не пикај глава каде што не ти е место, да не останеш без неа. Кој ти дава тебе право да ги навредуваш луѓето во Македонија? Отиде таму и сега од високо ќе ми се правиш курац и пол? До вчера и ти беше дел од неписмените, неинформираните, недоучените и сл, нели? Заборави од кое село замина таму? Спомнуваш, Дамаск. Глава давам дека не знаеш на карта да го покажеш, не пак бајки да кажуваш. Имав девојка која има баба таму. Најверојатно е жива, којзнае. Појди кај неа, па нека ти го опише од 70ти наваму. Коса ќе ти падне кога ќе слушаш. Што бил некој загрозен, ако од Гевгелија некој се вози до Табановце? Знаеш колку е далеку Гевгелија од Скопје, Велес, Кавадарци и др градови? 100-200 км. Знаеш колку си далеку ти?!? Затоа тебе те боли пичка дали некој ќе помине низ ЦЕЛА Македонија и дали попатно ќе направи некој инцидент. Од каков било размер. Ако толку ти е жал за нив, организирај авиони и во двор ќе ти ги спуштиме. После јадете, пијте...што сакате правете. На Македонска територија НЕ!!! Ама полесно е да лаеш, нели? Имам уште да ти пишувам, ама на некој понизок од амеба и до 101 да му збориш, исто ќе биде. Од такви како тебе... (не знам кој збор ќе те опише најдобро) не да ми се гади, туку атомска нема да ве исчисти целосно од планетава. Ве молам, тебе и таквите како тебе, направете му услуга на човештвото, посебно на Македонија. Умрете побрзо!

Т

Триптико

Гостин
Бре! Тебе ли ќе те прашаат кој со кого да се множи!
Миграциите ги имало отсекогаш. Ако ние сме СЛовени, тогаш сме дошле од пичке материне овде. Ако сме потомци на Александаар, тогаш сме оделе у пучке материне да освојуваме свет!
Еве го доказот... Туторијал за дибеци - како да земеш Шведско/Норвешко државјанство. Не ни сонував дека ќе ми потврдиш сама.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Ако жената и детето стигнат до Шведска нема да имаат право да го повлечат мажот? Седете си вие овде кајшто фрчат бомби, јас да се спасам па после и вас ќе ве повлечам...не умирај магаре, зелена трева ќе порасне.
додека тој стигне во Шведска ( да ебе мерклики) некој смреден брадосан ќе му сотре и силува цела фамилија
Не просветли браво,поголема глупост здравје...
Џизс !

@Спојлер ако не па ај нека ги пуштат децата да одат од Турција до Шведска за да после ги повлечат родителите со нив. Мислам секој има право на мислење и да сака да им помогне на луѓево или да им забрани влез во Македонија, ама не се брукајте со вакви мислења. Јас пишав која е логиката да многу повеќе мажи поминуваат низ Македонија. Тоа е тоа.

@пунтер Така е! А ти си загрижен за неговата фамилија и не сакаш некој да ги силува, така?

@Комшија Ти Зошто глупост? Колку луѓе прашаа назад низ темава зошто повеќе мажи поминувале за разлика од жени и деца? Јас давам одговор и тоа е тоа. Можеби тебе не ти треба просветлување, но на тие што прашуваа - им треба.;)

Ај да си произнесам став и јас на темава.
Сите овие мигранти треба да се пуштат да поминат низ Македонија. Бидејќи сега има законска регулатива за мигрантиве, мое мислење е дека треба да се отвори еден вид на пункт на границата каде би се регистрирале луѓето при влез и излез. При регистрирањето ќе им се објасни во детали како да стигнат до границата со Србија и дека ако останат повеќе од 72 часа или дека ако полицијата ги фати без документи дека се регистрирале при влез - ќе бидат вратени на јужната граница. Луѓето што се премногу загрижени за мигрантиве можат да им помогнат при влез, на неколку попатни пунктови и при излез. Нека се организираат во групи и нека им го чистат ѓубрето што го оставаат мигрантите.

И зошто бе толку ја браните Европа од мигрантиве, демек ако влезат 500.000 Сиријци тоа ќе било крај за Европа? Од кога тоа вас ве боли курот за Европа, читајќи по други теми (и темава) колку многу ја мразите Европа и лицемерието на ЕУ? Еве јас не ги сакам ЕУ, нит Сиријците, затоа дај да им помогнеме на Сиријците да си поминат полесно преку Македонија и нека кршат глава во ЕУ и ЕУ нека си има главоболки со нив.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугариja планира да увеличи присуството на армиjaта по границите си,вапреки критиките от страна на некои соседни држави, плус да вклучи и жандармериjaта во охрана на границите.Армеjските части ке останат по границата,колкото е потребно, изjaви министара за одбрана.
Според министара има сомнениja и информации,дека во бегалските потоци има представници на различни групировки,кои можат да извршат терористички акт.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/28/2598874_voennoto_prisustvie_po_granicata_shte_se_uvelichi/

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.247
Поени од реакции
23.834
Можеби е надвор од темата но еве уште еден доказ дека иселениците не би требало да можат да гласаат од странство, туку нека си дојдат тука, нека си поживеат една година пред гласање па после кој им брани, нека гласаат. За да не мора некој да ми соли памет како јас тука треба да го живеам животот додека тој некој е на илјадници км далеку и ама баш никако не е засегнат со ситуацијата и состојбата тука, туку се фино лепо си гледа од удобноста во дневната соба со пивце или милкшејк во рака и ми глуми загриженост.

Kajgana Shop

На врв Bottom