Мигрантите низ Македонија

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Објасни го ставот...[DOUBLEPOST=1440586245][/DOUBLEPOST]
Никој нема да каже дека Албанците се дојденци, пошто Албанија е латински назив за област која се совпаѓа со денешна Албанија. Ама ќе има многу историчари што ќе ти кажат има доселено качаци и Черкези за време на Турско. Тие се предци на Шќиптарите денешни.

Тоа што вие се поврзувате со името Албанија, кое и не постои во вашиот јазик е за да фатите некаков континуитет.
Искрено не знам кој е полош по историја, ти или ванлок.
Само малоумните ја негираат стварноста, не можат да се поврзат со реалните вредности, и така несвесно ја негираат сопствената егзистенција.[DOUBLEPOST=1440599099][/DOUBLEPOST]
  • Many linguists have tried to link Albanian with Illyrian, but without clear results.[71][74] Albanian belongs to the satem group within Indo-European language tree, while there is a debate whether Illyrian was centum or satem. On the other hand, Dacian[74] and Thracian[75] seem to belong to satem.
  • There is a lack of clear archaeological evidence for a continuous settlement of an Albanian-speaking population since Illyrian times. For example, while Albanians scholars maintain that the Komani-Kruja burial sites support the Illyrian-Albanian continuity theory, most scholars reject this and consider that the remains indicate a population of Romanized Illyrians who spoke a Romance language.[76][77][78]
Расипана касета.[DOUBLEPOST=1440599339][/DOUBLEPOST]
Моментално прашањето за потеклото на Албанците е едно најнеразјаснетите во светов. Конкретен и точен одговор не очекувајте уште долго време, а најмалце ќе го најдете на форумов.
Не е толку неразјаснато, од Кавказ дојдени се, или поконкретно според енциклопедијата напишана од академијата на науките дојдени се од планина.
Не знам што не е јасно?

Последно уредено:

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
И
Не е толку неразјаснато, од Кавказ дојдени се, или поконкретно според енциклопедијата напишана од академијата на науките дојдени се од планина.
Не знам што не е јасно?
Полека, не ми рипај мене, јас барем за вакви ствари неам агенда и ги гледам објективно работите. Факт е дека на науката и фалат докази, изворни, археолошки и останати, за да се формира конкретна издржана хипотеза која ќе биде општо прифатена. Знаеш, не само што не може да се тврди ама апсолутно ништо со сигурност, дури и тешко е да се постави некаква веројатност. Не можеме да кажеме ни „веројатно е така“, туку може само да викаме „можно е да е вака или онака“. Во секој случај темата останува една од најважните и најинтересните кои се проучуваат.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Полека, не ми рипај мене, јас барем за вакви ствари неам агенда и ги гледам објективно работите. Факт е дека на науката и фалат докази, изворни, археолошки и останати, за да се формира конкретна издржана хипотеза која ќе биде општо прифатена. Знаеш, не само што не може да се тврди ама апсолутно ништо со сигурност, дури и тешко е да се постави некаква веројатност. Не можеме да кажеме ни „веројатно е така“, туку може само да викаме „можно е да е вака или онака“. Во секој случај темата останува една од најважните и најинтересните кои се проучуваат.
Не беше постот кон тебе насочен иако те цитирав.
Не е мал бројот на историчари кои викаат дека албанците се потомци на илирите, па други викаат потомци на траките, па трети на даките, ама ниту еден не вика дека се небалканци, тоа ни балканските историчари не го тврдат.
Само поради ова, исклучувајќи низа други аргументи можеме да кажеме дека веројатно е така, секако додека не излезе јасен доказ кој може да одрече.

B

Borg_Drone

Гостин
Парите нека си ги стават во г`з европјаните, нити парите им ги сакам нити овие муџахединиве птрправени ви избеглици/мигранти.
Јас сум да се организира народот и правец грчка граница, и протестирај ни еден да не се пушти ни да транзитира а не азил да бара.
Абе од такви си патиме толку ли една иста лекција да не ја научиме бе.
До сеа се бунеа да ги пуштиме да транзитираат, после ќе почнат да се бунатзашто во шаторисе сместувани како во Италија, па после ќе барат станови, паа пратенички места, па на крај и ќе почнат да не кољаат, ама тогаш касно ќе биде за да се освестиме, затоа има една добра српска поговрка “Боље спречити, него лечити“.
И после гледај НАТО како ќе те бомбардира и ќе те прогласат за најголемиот крволочник на целиот свет.
Не се води така политика, мобилизирај го целиот народ и на граница. Контролите му се само спас, држи ги ако треба и со недели на граница, никој нема да влезе дур не е проверен. Да видиш како ќе ја сменат одма трасата. Сакал-нејќел тоа е. Да не зборуваме за ембаргата кои ќе ги кркаме. Ние не сме Русија за да покажуваме заби на кого ќе стигнеме. Ниту имаме армија за тоа ниту пак економија. Спушти се малку на земја.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Само малоумните ја негираат стварноста, не можат да се поврзат со реалните вредности, и така несвесно ја негираат сопствената егзистенција.
Дали оваа заглушувачка мудрост е авторско дело или ја украде од некој книжевен/филозофски луминат? Особено делот за малоумните и реалните вредности ме потсеќа на реченица од некој oд постструктуралистиве у 20 век, ама може сум у заблуда.

Член од
14 април 2010
Мислења
4.700
Поени од реакции
6.086
И после гледај НАТО како ќе те бомбардира и ќе те прогласат за најголемиот крволочник на целиот свет.
Не се води така политика, мобилизирај го целиот народ и на граница. Контролите му се само спас, држи ги ако треба и со недели на граница, никој нема да влезе дур не е проверен. Да видиш како ќе ја сменат одма трасата. Сакал-нејќел тоа е. Да не зборуваме за ембаргата кои ќе ги кркаме. Ние не сме Русија за да покажуваме заби на кого ќе стигнеме. Ниту имаме армија за тоа ниту пак економија. Спушти се малку на земја.
Што има Нато да не бомбардира, секој човек има граѓанско право да протестира. Ние сме самостојна и уеверена држава, итреба да си гледаме најдоброто за нас, а не за муџахедини некој. И тоа не треба да се исклучи малтеретираето на граница, што си го напишал, исто и тепањето што им се деси иако тоа беше малку, требаше на сите што ќе пробаат да пробијат коридорот да се уапси да се претепа и како казна да му се забрани транзит преку Макеоднија и врати го назад на грчка територија.
Има начини само треба паметно да се прави, едно во јавност да се прикажува, а реалнсота да биде сосема друга многу посурова за овие муџахединиве.

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Пред стотици мигранти на граница 5-ца џандари, ај и 10 нека беа. Утакмица Вардар - Пелистер (трескам), 30 "мигранти" на трибина, 150 џандари околу нив чекаат еден да опцуе мајка да добијат воспитна сите до еден...
Браво бе! И нашиве медиуми (па и властодр#Жците) сериозни дека сиријциве ќе бараат азил во државава...
На фаца може изгледаат мутави, ама свесни се дека државава не ни ја бива за свинска!

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Дали оваа заглушувачка мудрост е авторско дело или ја украде од некој книжевен/филозофски луминат? Особено делот за малоумните и реалните вредности ме потсеќа на реченица од некој oд постструктуралистиве у 20 век, ама може сум у заблуда.
Авторско дело е, ама кој сум јас да сум имун на влијанија :LOL:

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
ЕУ ке даде 1,5 милиона евра на СР и МК за да подмогне државите за трошоците за емигрантите. Таа ке биде разпределена преку црвениот крст и ке се користат за подобруване на условите во приемните центрови.
Тоа е втората транша таа година ,после првата от 1,74 милиона евра.
Надевај се дека тие пари ќе се искористат за мигрантите...

B

blonde guy

Гостин
Јас живеам во Норвешка, роден во Македонија. Не ми се верува што се случува со Европа :(. Норвешка до пред 5 години беше слична како западно европските земји, ама после Бреивик, ако се сеќавате, работите многу се сменија овде, расизмот и национализмот драстично порасна и има многу напади врз имигрантите (мислам на муслиманите). Пред неколку дена муслиманско семејство во Осло беше нападнато со киселина затоа што правеле проблеми во таа населба. Ако вака продолжат работите проблемот со муслиманите ќе исчезне. Ама работите во Шведска се поинакви. Шведска ми стана најглупа земја во Европа, владата е толку глупа, во врска со имигрантите тие изјавија дека би сакале да ги примат мигрантите. Малме, Стокхолм личат на арапски градови, црнци и луѓе со бурки насекаде. Единствените градови со вистински швеѓани има само на северот. Стварно се надевам дека ќе се реши проблемот со мигрантите и дека и во Европа луѓето ќе се освестат.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.586
Поени од реакции
13.953
После се ова, јасно е дека за одредено време ќе се прошири силно неонацистичко движење низ европа, па може да има многу турбулентен период и најверојатно ќе се осеќаме како пред трета светска војна. Одамна е речено дека трета светска ќе е помеѓу христијани и муслимани, се разбира дека муслиманите ќе бидат поразени, но прашање е колкави последици ќе остават. Се надеваме дека нема да дојде до ова, ама како тргнале ЕУ да им го пушат на бегалциве и да им дозволуваат да пустошат, тепаат, силуваат и убиваат се е можно да се случи. Само да се деси некое убиство на пример во националистичкиве земји како Србија, Хрватска, Италија, мислам дека мигрантиве ќе се соочат со волјата на народот.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.768
Поени од реакции
12.104
Дајте некој нека стави статистика колку има вакви низ секоја држава на Европа одделно. Ако воопшто и прикажат реална бројка секако

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
После се ова, јасно е дека за одредено време ќе се прошири силно неонацистичко движење низ европа, па може да има многу турбулентен период и најверојатно ќе се осеќаме како пред трета светска војна. Одамна е речено дека трета светска ќе е помеѓу христијани и муслимани, се разбира дека муслиманите ќе бидат поразени, но прашање е колкави последици ќе остават. Се надеваме дека нема да дојде до ова, ама како тргнале ЕУ да им го пушат на бегалциве и да им дозволуваат да пустошат, тепаат, силуваат и убиваат се е можно да се случи. Само да се деси некое убиство на пример во националистичкиве земји како Србија, Хрватска, Италија, мислам дека мигрантиве ќе се соочат со волјата на народот.
Ако има 3 светска војна нема да има човечки живот,може да има само колење како јагниња друго ништо

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.326
Поени од реакции
8.843
Дајте некој нека стави статистика колку има вакви низ секоја држава на Европа одделно. Ако воопшто и прикажат реална бројка секако
http://frontex.europa.eu/trends-and-routes/migratory-routes-map/
(детално за секоја земја ќе побараш во извештаите на Фронтекс. Овде ги имам постирано рутите со бројката на нелегални имигранти и националноста)

Kajgana Shop

На врв Bottom