Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ќе си го бараш кралството божје кое е во секој човек како што рече Исус и додаде Барајте го нејпрвин кралството божје, тоа значи дека медитација како дел од јога е сосем во склад со христијанството, барање на нешто што е внатре во човекот
Ние сме лик Божји, во себе го бараме Христос, тоа е лично обраќање, средба, укажува на заедница, нешто што јогата го промашува.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ние сме лик Божји, во себе го бараме Христос, тоа е лично обраќање, средба, укажува на заедница, нешто што јогата го промашува.
медитација, медитација бара Исус а јогата помага во медитацијата, немам јас сретнато да Исус забранува јога или медитација

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
медитација, медитација бара Исус а јогата помага во медитацијата, немам јас сретнато да Исус забранува јога или медитација
Ц! Молитва, молитва т. е. разговор, живот со Бог.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ц! Молитва, молитва т. е. разговор, живот со Бог.
Кога ќе прочиташ нвиот завет ќе видиш дека Исус посочува дека кралството божје е во луѓето и секој треба да го бара, она што одамна хиндуизмот го кажува, барање внатре во човекот, Исус и кажува како таа молитва да биде, значи не во гомила наглас туку во одаја никој да не те виде сам му се обраќаш на невидливиот бог... Значи се она што се применуваше и пред тоа во хиндуизмот или други религии, мантри, медитации... го превзеде и христијанството

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Кога ќе прочиташ нвиот завет ќе видиш дека Исус посочува дека кралството божје е во луѓето и секој треба да го бара, она што одамна хиндуизмот го кажува, барање внатре во човекот, Исус и кажува како таа молитва да биде, значи не во гомила наглас туку во одаја никој да не те виде сам му се обраќаш на невидливиот бог... Значи се она што се применуваше и пред тоа во хиндуизмот или други религии, мантри, медитации... го превзеде и христијанството
Џабе го читаш кога си тераш по свое.
Еднаш Христос вика „оди во својата одаја“ другпат „кај се двајца тројца во Мое Име=гомила“..., која схизофренија според тебе!?

Пред Христос човекот само „луташе“ да го најде Бог, зато Бог Сам се откри на човекот.
Секој човек, Бог сака да го знае, хиндус, миндус..., оттаму сличноста на „БАРАЊЕТО“.
Во христијанството се исполнува и Законот и Пророците, тоа е од почетокот..., тоа е еклектично, шо се буниш толку за сличноста за молитвата, тек за философијата!? Шо е грешката?:misticen:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Џабе го читаш кога си тераш по свое.
Еднаш Христос вика „оди во својата одаја“ другпат „кај се двајца тројца во Мое Име=гомила“..., која схизофренија според тебе!?

Пред Христос човекот само „луташе“ да го најде Бог, зато Бог Сам се откри на човекот.
Секој човек, Бог сака да го знае, хиндус, миндус..., оттаму сличноста на „БАРАЊЕТО“.
Во христијанството се исполнува и Законот и Пророците, тоа е од почетокот..., тоа е еклектично, шо се буниш толку за сличноста за молитвата, тек за философијата!? Шо е грешката?:misticen:
Не се бунам само велам дека Исус нигде не забранил или осудил јога и медитација, та дури и наговестувал потреба за медитирање како пат кон откривање на Бог

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Не се бунам само велам дека Исус нигде не забранил или осудил јога и медитација, та дури и наговестувал потреба за медитирање како пат кон откривање на Бог
Битно е да се дојде до Христос, еве пробај и со јога, па кажи, нешто слично како о.Серафим Роуз, човек со 5 кила мозок. Со среќа!(y)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Битно е да се дојде до Христос, еве пробај и со јога, па кажи, нешто слично како о.Серафим Роуз, човек со 5 кила мозок. Со среќа!(y)
Христијански свештеник напишал книга за корисноста на јогата за христијанскиот живот “This lovely little book is the testament of a modest Belgian monk that yoga assists him not just in his prayer and meditation, which he does after his morning practice, but in his whole life as a Christian.“
91XIht0XJ8L.jpg

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нормално дека не прифаќам! Јас одбивам таков Бог, не Го сакам!
Апсурдно е вака да се разбира Црквата, бидејќи, Таа е Самиот Бог, Св. Троица!
А кога збориме за Св. Троица..., :love:!
Тогаш зошто ги прогласуваш методите како што е јогата за промашување? Како во овој случај:
Како ти знаеш дали јогата за другите е промашување или погодок? Ете за мене и за многумина други е вистинското нешто. Можеш да влезеш во нечија кожа и да видиш што е промашување а што не за некој друг?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Христијански свештеник напишал книга за корисноста на јогата за христијанскиот живот “This lovely little book is the testament of a modest Belgian monk that yoga assists him not just in his prayer and meditation, which he does after his morning practice, but in his whole life as a Christian.“
Прегледај го приврзокот 127304
Читни троа:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Sekte_i_kultovi/Sekte_i_kultovi.htm

за да видиш кој е православниот став кон источните „мудрости„.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Тогаш зошто ги прогласуваш методите како што е јогата за промашување? Како во овој случај:

Како ти знаеш дали јогата за другите е промашување или погодок? Ете за мене и за многумина други е вистинското нешто. Можеш да влезеш во нечија кожа и да видиш што е промашување а што не за некој друг?
Па те фаќа хистерија. Штом Христос не е крајната цел, за мене како христијанин нормално е да е промашување, како ти што велиш дека, јас кога верувам е промашување...:toe:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Jac и ќе прочитам али шупрајме со тебе шо несмееш да прочиташ некои работи
Се сумЉам дека ќе прочиташ, оти ќе бидиш (не)пријатно изненаѓен.

Од друга страна, далеку од тоа дека „не смеам„, туку уопште менам потреба да читам нешта кои не ме водат кон Вистинтата и кон вечноста, туку ми гарантираат неизбежна смрт. Наместо да се замарам со тоа што кажале другите вероисповести, по паметно е истото тоа време да го искористам за запознавање со мојата вероисповест.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Наместо да се замарам со тоа што кажале другите вероисповести, по паметно е истото тоа време да го искористам за запознавање со мојата вероисповест.
А како отфрлаш учења на други вероисповести кога не си се заморил ни да научиш шо и како учат?[DOUBLEPOST=1440591137][/DOUBLEPOST]
Се сумЉам дека ќе прочиташ, оти ќе бидиш (не)пријатно изненаѓен.
Мене непријатно може да ме изненади само шкорпи зад мене во туш кабина, а то шо напишале верници во слава и оправдување на своја вера не мојт да меизненади исто ко шо не може пишувањето на Едвард Кардељ за социјализмот или Бакуњин за анархизмот или Хитлер за фашизмот.
Како вели поговорката, секој ѓуптин својот коњ го фали

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А како отфрлаш учења на други вероисповести кога не си се заморил ни да научиш шо и како учат?
А колку животи ќе ми требаат за да ги проучам сите вероисповести, наместо да ја земам таа која ми е најблиска по време и простор?[DOUBLEPOST=1440591815][/DOUBLEPOST]
Мене непријатно може да ме изненади само шкорпи зад мене во туш кабина, а то шо напишале верници во слава и оправдување на своја вера не мојт да меизненади исто ко шо не може пишувањето на Едвард Кардељ за социјализмот или Бакуњин за анархизмот или Хитлер за фашизмот.
Како вели поговорката, секој ѓуптин својот коњ го фали
Со ова, само ја потврдуваш својата намера за бесконечно наоѓање оправдувања за своето не верување.

Kajgana Shop

На врв Bottom