Outlander
Изненадувачки е колку малку луѓе знаат за серијава. Вистински скапоцен камен, кој како таков финален производ сигурно си влече голем буџет. Да беше попопуларна, од прво гледање, ќе си помислев дека е во продукција на HBO, со таа разлика што тука недостасуваат дијалозите на HBO сериите кај кои ефектот секогаш бил - станувале напорни за гледање со тек на време, и тоа не во квантитативен туку во квалитативен смисол. Не дека фалат дијалози, напротив, и серијава е slow burner, само некако имаш чувство ко да читаш роман, се е некако спонтано и се отплеткува полека. Нарацијата е совршена, тоа е тој дел кој серијата најмногу ја прави да личи на книга. Исто така снимана е според книги, и од многу фанови кои првин ги прочитале книгите се тврди дека можеби ова е првата екранизација која е подобра од книгите. Инаку е sf - историска драма - романса, така да кај женскиот дел од гледачката популација, кај повеќето, би требало да биде hit and run.
Највеќе од се е историска драма а темата е Шкотска во средина на 18 ти век под окупација на британската империја и Кралот. Ова е најдобриот дел, импресиониран сум од сите оние ситни детали, ко костимографијата, шкотскиот акцент од тој период (имав проблеми да ги разберам во доста ситуации, па враќав назад пошто не гледам со превод), the Gaelic language кој актерите го зборат совршено пошто сите се Шкоти, а го има поприлично во серијава. Потоа пејсажите, планините, изворите, шумите, малите планински селца, само тоа да го гледаш ќе бидеш презадоволен, Шкотска е преубава земја. До сега не можам да и најдам мана на серијава, а стигнат сум до 7 ма епизода (а има 16 во прва сезона) и си ја терам полека, заради тоа и пишувам предвремена рецензија. Секоја епизода трае по саат време отприлика, така да на тоа кога ќе ги додадеш и совршената глума, камерата, кинематографијата, боите и живописноста кои се доловени а све изгледа толку природно ко да нема ни c од cgi, заради тоа вреди да ја симнете во што поквалитетен формат. Има битки во серијата и ликовите се здобиваат со прилично гадни рани, расекотини за кои си добивате фул вју и нема да бидете поштедени од тоа, нешто ко Saving the private Ryan при искрцувањето на Нормандија. Не е тип на серија која ќе ве држи заковани и напнати секоја епизода, ама е доста квалитетна, барем до сега, и од мене за до сега изгледаново и давам 9.
Skye Boat Song (Title Theme to Outlander + Lyrics)