Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Читав многу во темава и фалење и жалење но сепак да прашам за мислење
Gree Lomo GWH12QC-K3DNB4G или VIVAX COOL ACP-12CH35AECI
Двете се по 30.000, гаранција 3 години, слични карактерисики. Ми треба за соба од 20 квадрати планирам зимото да се греам само на климата.

Да бе, некој спомна некој модел за афрички услови... Ама која енергетска класа е, кои перформанси има за загревање, итн. Некако чудно ми е тоа, ако не е нешто матно, за парите изгледа дека нема подобра клима од угледен бренд.
јас имав понуда за оваа клима од една скопска фирма,позади собрание.
и да декларирана е до -10.
пиши на нет,ке ти отвири даикин африка.односно за медитерански услови,до грчка ништо погоре :)
патем,бев во http://www.leroymerlin.gr/
и ќе постирам слики од климите што се продаваа таму.
168smm0.jpg

sc3ub8.jpg

пс едни дечки од македонија,дали беа богданци,неготино,гевгелија,гледам зимаат една но нејм марка инвертер клима и си поприкажавме малку околку климиве.
цитирам,ни кажаа оди земете ја таа и таа клима добро се покажува,од некој локален монтер.
на граница враќаат 23%.
и дечкиве си ја земаа.ја има во сликите погоре

@macci ако сакаме да бараме влакна, може да зборуваме за моментот со тоа за кој регион се наменети овие клими... и дека нема да се претерано ефикасни за македонското климатско подрачје. Ама реално, за овие пари нема повеќе квалитет од таа Даикин варијанта. Добра опција за тие што буџетот им е ограничен. (y)

П.С. Ако е тоа навистина Даикин, тогаш таков економски модел повеќе од сигурно е дека е направен од Gree. Како што до сега верувам сите знаете, Gree и Даикин тесно соработуваат (што воопшто не е чудно, зошто генерално покриваат различни сегменти од пазарот).

Go otvoriv sajtot, i na prvata strana mi iskoci ovaa klima
http://www.leroymerlin.gr/gr/klimat...nverter-toshiba-avant-e5-13000-btuh-61940396/
Kaj nas kolku ja prodavaat ovaa? 700eur? Ili poveke?
Duplo poeftina, ne mi se veruva.

No mozebi ako i stavat takva cena kaj nas, ke sumnjaat lugjeto, dali e za MK uslovi, pa kako e mozno Toshiba da e taa cena. I pak ke si kupuvaat od 40+ iljadi. (morav, citajki gi komentarite za Daikinot)

Последно уредено:
За толкави разлики во цена, вреди да се откаже човек од гаранцијата. Башка под 350евра нема царина.

мислам дека не е ист.
2015081014.jpg

201508hmh.jpg

а оваа?

201508ere.jpg

и самсунг 580 евра

201508epe.jpg

Последно уредено:
@macci si trebal da lapnes edno avantce za tie pari koga veke si go prosol patot do dole do Atina, najeftinata na skroutz e 517eu istata so ovaa na slikava 137SKV-E5
Ups sea vidov i vo solun imale prodavnica..

Последно уредено:
продавницата е одма до џамбо,близу икеја-солун.
да ти кажам се мислам за ова тошибава,ептен добра цена е.
а тие македонците што ја купува celcia климата ми кажаа дека важела гаранцијата???? ова незнам како и што ама сигурни беа дека гаранцијата важи.

а и пун бев,се враќав од одмор,накрцан до гуша.
ако важи гаранцијата одам за кратко време да ја купам.
за гаранцијата може да се праша на контакт маилот на продавницата.кој знае грчки нека пише маил,па да видиме што ќе кажат.

Последно уредено:
A zosto i ne bi vazela garancijata ako im ja odneses klimata. Normalno nema da ti doagjaat vo Skopje da ti ja servisiraat.
Toa e problemot zasto se kazuva bez garancija koga ke zemes od Grcija, sto treba da se jabavas so demontaza, nosenje pa potoa zimanje i povtorno montaza.
Barem toa e moe svakanje kako bi funkcionirala gancijata.

Па и не мора да е така. Може нешто со каблажата од електричната инсталација да биде проблем, или некоја релативно банална работа, па да се јаде пат за џабе. И трошкови за демонтажа/монтажа.

Мислам за таква разлика во цена вреди да се откажеш од гаранција, само треба во старт да бидеш свесен за тоа. Ако се деси нешто поевтино ќе ти биде да си платиш сервис - отколку да плаќаш демонтажа/монтажа плус патни трошкови (ај времето и нервирањето нека идат гратис од тебе). :)
Единствено ќе се исплати таму да се иде ако отиде нешто скапо, цела електроника, компресор, итн...

Тошибава (е5) е стар модел со SCOP 3,4. Од лани се заменети со Е6, што значи овие лежеле некаде барем две години.
Примамлива е цената, но кога ќе се додадат трошоци за пат, монтажа и неисплатлива гаранција, веќе не изгледа толку примамливо. За нешто ситно повеќе кај нас има подобар избор.

Da E5 modelot go imase vo nasive cenovnici tuka od 2013god i togas kostal 45000bez ili 49000 so montaza. Veke 2014maj mesec (isto od cenovnik postiran na temava) cenata na E6 e 39990bez i 44690 so montaza.
Ako na grckiov Avant od 389evra se plati 15%carina +DDV iskaca 527.87evra no so povrat na 23% od 389 (toa se 89.47evra) krajnata cena za klimata izleguva 438.4evra ili u denari 26962den po sreden kurs 61.5 za evro.
Ako cenata i sega kaj nas se vrti okolu 40000 toa se 200 evra zasteda. A stoeni klimi sekako treba da se izbegavaat posebno ako kutijata e zguzvana i se gleda deka ja vrnelo dozd....ako ne e vrneta bi trebalo da e ok.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom