Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Скопје 2014 е како дома да ти се испукани цевките во купатило и кујна, покривот ти прокиснува, креветот ти сокршен, телевизорот не ти работи, струја кога имаш кога не,...
а ти градиш фонтана во дворот, редиш статуи и се фалиш после на комшии дека многу добро ти оди бизнисот.

Скопје 2014 е како дома да ти се испукани цевките во купатило и кујна, покривот ти прокиснува, креветот ти сокршен, телевизорот не ти работи, струја кога имаш кога не,...
а ти градиш фонтана во дворот, редиш статуи и се фалиш после на комшии дека многу добро ти оди бизнисот.
Па зависи што сакаш да постигнеш. Ако го шиткаш домот или го издаваш, тоа ти е паметна инвестиција. :-)

Па зависи што сакаш да постигнеш. Ако го шиткаш домот или го издаваш, тоа ти е паметна инвестиција. :)
Подобар опис за цел проект не можеше.
Шиткање и то чаљо шитната!!!

Немам дополнителни, ги имам истите информации што ги повторија милијарда пати. Ама ете, разговорите од 2012 и 13, кога се дискутирало за практични решенија на изведбата биле доказ дека проектот не бил осмислен.
:eek:

:facepalm:[DOUBLEPOST=1438632252][/DOUBLEPOST]
Прво, основната точка од која тргам е дека власта нема право да ја „креира“ историјата на народот и да го користи тоа за свои политички цели. Историјата треба да се препушти на историчарите, исто како што биологијата треба да се препушти на биолозите, автомеханиката на автомеханичарите и атомската физика на атомските физичари. Работата на владата тука е да ја стимулира и поддржи работата на историчарите, не обратно. Во прашање е вистината, работата на историчарот е да ја открие и да ја прикаже вистината, а не да служи за нечии интереси. Но, ако ова ти прави да спиеш помирно, ќе ти кажам дека има многу работи кон кои работат историчарите, кои се вистинити, и доколку излезат на виделина би и помогнале на македонската јавност. Такашто секое мешање во работата на историчарите само ја укочува и ја комплицира оваа работа, работа која верувам дека ти е во интерес да се заврши побрзо.

Второ, не се секирај, не ширам грчка пропаганда. Верувај дека и јас се нервирам кога грците пробуваат да ни го оспорат тоа што го имаме, а навистина е наше. НО, тоа не значи дека све што бараме, го бараме со право. Постојат многу работи кои не може ни Грција да си ги препише на својата историја, но постојат многу работи кои ни ние не можеме да си ги препишеме. Во некои работи и двете страни се во право, во некои е едната, во некои е другата, а во некои ниедната, и последнава група всушност ги прави сите проблеми кои ги имаме со нив. Не, верувал или не, Македонија не е за све во право, мада верувам дека тешко ќе ти е да поверуваш во ова. Но, не е ни Грција за се во право, исто како што на нивните граѓани им е тешко да поверуваат.

Трето, не трчај ко прле пред магаре и не обвинувај и не клевети луѓе ако не им го знаеш мислењето.

Јас многу добро ја знам и разбирам македонската национална историја, посебно античката и средновековната. Некои (прави) историчари работат и истражуваат, некои “историчари“ препишуваат српска и грчка „историска литература„ и нивните псеудо историски извори, а доста од вториве поради нивната немакедонска припадност и привилегираност или мамини-татини врски стигаат и до доктори на науки.

не комшијата друже, не, себеси сакаш да се лажеш...

Човек кога е изнервиран све може да напише. For the record, мое мислење зад кое цврсто стојам е дека ние не сме држава со таков назив и никогаш нема да бидеме, ниту дека треба да прифатиме менување на името, бидејќи со тоа се покажува слабост. Тоа име го користам само како еден вид исмејувачка форма за будалштини што ги прави народот во ситуации како наведената во темата, карактеристични за самата ситуација при која настанал тој спор за името (кој сами сме си го создале), бидејќи наместо да сме застанеле цврсто, во одбрана на нашето име и идентитет, ние сме правеле компромиси. А цврста држава не прави компромиси, туку стои зад тоа што го бара и не се мрда додека не го добие. Јас не знам за силна држава која слушала и правела како што ќе им кажат другите, таква нема од антика до денес. Ако се потчиниш, си губитник, а со тоа што сме дозволиле, и уште дозволуваме некој да ни се обраќа со тој назив, ние продолжуваме да се потчинуваме и да губиме. Затоа ќе ги исмејувам на ист начин се додека народот не го сфати ова и не почне да се однесува како што му доликува, а треба да се однесува како што се однесувале борците кои умирале за оваа држава, а не да го уништува и да си игра играчка со тоа што некој се мачел да го создаде.

СКОПЈЕ2014 е економски проект на владава, зошто со него се стимулираа 24 стопански гранки во државава , а многу македонски фирми и илјадници работници имаа работа. Стимулацијата на градежништвото е голем двигател на една економија, ова барем секој просечен економист го знае, па затоа се фокусираше владата на градење. Да го немаше проектот СКОПЈЕ2014, илјадници работници немаше да работат и многу фирми ќе работеа со намален капацитет, па тек тогаш ќе имавме рецесија и беспарица, со испукани цевки во купатило и кујна, покрив шо прокиснува, кревет сокршен, телевизор шо работи.
Можеби Грујо не е идеален, но за економија човекот го бидува и јас му симнувам капа.

Јас многу добро ја знам и разбирам македонската национална историја, посебно античката и средновековната. Некои (прави) историчари работат и истражуваат, некои “историчари“ препишуваат српска и грчка „историска литература„ и нивните псеудо историски извори, а доста од вториве поради нивната немакедонска припадност и привилегираност или мамини-татини врски стигаат и до доктори на науки.

Камо да бевме сите како тебе што ја знаат историјата, не ќе имаше потреба да ни ја раскажат со милионски споменици, виновни сме знам.
Камо да беше и ти како мене да разликуваш злоупотреба на пари наспроти раскажување историја.

Кои плоштади сте ги одбрале за раскажување на останатите школски предмети како што се: јазик, физика, хемија, географија, биологија...?

Отвори очи подобро, со мамини-татини врски не се стигнува само до доктор на науки туку и подалеку.

СКОПЈЕ2014 е економски проект на владава, зошто со него се стимулираа 24 стопански гранки во државава , а многу македонски фирми и илјадници работници имаа работа. Стимулацијата на градежништвото е голем двигател на една економија, ова барем секој просечен економист го знае, па затоа се фокусираше владата на градење. Да го немаше проектот СКОПЈЕ2014, илјадници работници немаше да работат и многу фирми ќе работеа со намален капацитет, па тек тогаш ќе имавме рецесија и беспарица, со испукани цевки во купатило и кујна, покрив шо прокиснува, кревет сокршен, телевизор шо работи.
Можеби Грујо не е идеален, но за економија човекот го бидува и јас му симнувам капа.

http://libertas.mk/база-на-податоци-се-за-скопје-2014-седум-п/

Све е тоа една дружина кај која отишле парите.
Една фирма самата извела работи во вредност од 30% од целиот проект. А кога ќе ги додадеш и другите 3 големи фирми, ќе сватиш дека не се многу фирми.

Само еден автор добил 3 милиони евра, ако ги додадеш и другите поголеми кои добиле 1,7 милиони, тогаш ти станува јасно дека не се баш многу луѓе.

Колку треба да те бидува за економија за да потрошиш 560 милиони евра за луксуз во време кога светот го тресеше економска криза?

Ако се инвестираше во водоснабдување, зарем не ќе се помогнеа фирмите и работниците?

Ај види во колку општини луѓето се мачат за вода:

Проблеми со водоснабдување во Кочани

Во Шуто Оризари конечно ќе се реши проблемот со водоснабдување

Проблеми со водоснабувањето во Куманово и во центарот на градот

Трпевски: СДСМ во Гостивар ќе се бори за решавање на проблемите со водата и со депонијата

Тетовски населби 24 часа без вода

Конечно решение за проблемот со водата за пиење во Неготино

Во Струга проблеми со водоснабдувањето

Општина Кавадарци во подготовки за решавање на проблемот со квалитетот на водата од Лукар

ПЕТ МЕСЕЦИ ИСТЕКУВА ВОДА ОД 'РЃОСАНА ЦЕВКА КАЈ САРАЈ

Последно уредено:
Кој материјали кој бутур, за стиропор зборуваш ? За тендери од братучеди , роднини , перење пари ? Друже народов нема леб да јади ти за економија кажуваш, брука!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Остави на страна евтина проста политичка пропаганда, демек некој заташкувал убиство преку менаџирање на медиумски ПР, а судски го процесуирал кривичното дело или пак приказни како никој не ги спречил терористите во Куманово.

Ако не е тајна, ќе ни кажеш ли чие знаме (српско, влашко, грчко или ...) си вееш по дома?
Не е тајна, баш сум отворен за тоа. Веам светско знаме, пошто живеам за светот, а не за држава. И сметам дека човековиот концепт дека двајца луѓе треба да се мразат меѓусебно само пошто еден се родил од едната страна на границата, а другиот од другата, е глуп концепт. И секогаш ќе бидам на страната на тој што е во право, онака како што моите сетила ќе го сетат тоа. Да биде праведно и морално. Нешто како твојата титула под јузернејмот. Сепак, тоа што сум израснат во оваа средина ме направило да ја сакам македонската музика, македонската историја, да ги поддржувам македонските спортисти и тн, и ме натерало да пробам да и помогнам на државата. Бидејќи со тоа што ќе и помогнам на државата, ќе им помогнам на моите најблиски, кои живеат тука и кои ме опкружуваат секојдневно. Оние блиски кои сите ги имаме и сакаме да им направиме да им биде убаво. Но, тоа не значи дека треба да замижувам пред грешки, погрешни чекори и неправди кои ми се случуваат пред нос, а исто така тоа не значи дека треба да мразам некого поради идеологија, исто како што не те мразам тебе, или било кој друг човек, без разлика каде се наоѓа и какво мислење има.

Па ако уште не ти е јасно, или ако уште мислиш дека „веам туѓо знаме“, нема потреба да дискутираме понатака. Ти го кажав мојот личен став, моето лично размислување на најискрен начин и мислам дека образложив дури и повеќе од доволно. Такашто барам да го почитуваш моето мислење, исто како што јас во ниеден момент не изразив непочитување кон твоето, иако мислењата ни се тотално спротивни.

Немаш економски познавања.
Не е работата во изведувачите, туку во материјалите со кои е изграден проектот. Преку вградените материјали се даде поддршка на многу индустрии во Македонија како керамичката, цементната, градежната хемија, индустријата за експлатација и преработка на камен и неметални суровини, огрноотпорната индустрија, енергетскиот сектор (нафта, гас) итн. кои вработуваат илјадници работници

Стварно секоја чест, нашата леарница во Фиренца и Србија ги доби најскапите проекти, не дозволивме нашите пари да одат надвор од државата.
Завесите од стариот театар кои коштаат 580.000 евра (не ми се верува еј), да не ги правеше фирмата на амди бајрам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom