Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Abe odi na nekoj Albanski forun. Ne davi tuka, i pazi na recniokot.(ili tolku ti e skoloto)
Хаха неписмен. Не се пишува forun, tuku forum, потоа не се пишува recniokot, tuku recnikot. Гледаш колку ми е школото за разлика од тебе. Да не заборавиме дека за разлика од тебе јас како Албанец користам кирилица, што тоа не е случај за тебе како Македонец(Странец се разбира).

За албански форум, немај гајле бидејќи и таму одам, таму е уште поинтересно бидејќи правиме карти за Голема Албанија.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Од друга страна пак, кога ќе размислам вака, дијаспората треба да добие право да ни ги „испроба“ жените пред брачна ноќ. Сепак, дијаспора е, наши се, големи пари праќале навака, мислат на нас, ширум светот корка леп одделуваат од кучето Гоце за нашите. Едвард Мирчески и Џони Темелкоски знаат што е најдобро за нас.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Хаха неписмен. Не се пишува forun, tuku forum, потоа не се пишува recniokot, tuku recnikot. Гледаш колку ми е школото за разлика од тебе. Да не заборавиме дека за разлика од тебе јас како Албанец користам кирилица, што тоа не е случај за тебе како Македонец(Странец се разбира).

За албански форум, немај гајле бидејќи и таму одам, таму е уште поинтересно бидејќи правиме карти за Голема Албанија.
Dobri ti se argumentite. jasno e koj treba a koj ne treba da glasa. Ostani so zdravje, fala na pomoshta. Se nadevam deka ke se svestat site Makedonci.( ne ti odgovaram poveke, navreda e za mojta inteligenzija)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898

Па вие за друго и имате ли појма у живот освен тоа што сте шнајдери и кроите.. Ама играјте се ,знаеш како се вика,деца мали кога со оган се играат на крај страда куќата.. Абе ти колку време беше баниран ? Што убаво беше без тебе ,ве немаше ни 5 % на форумов..:D Врти му одма на Рикер исплачи му се .ахахах

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Dobri ti se argumentite. jasno e koj treba a koj ne treba da glasa. Ostani so zdravje, fala na pomoshta. Se nadevam deka ke se svestat site Makedonci.( ne ti odgovaram poveke, navreda e za mojta inteligenzija)
Која inteligenzija хахаха. Дај бе не се брукај, после ти да гласаш ццц, научи прво да пишуваш како што треба па после барај да гласаш.

Па вие за друго и имате ли појма у живот освен тоа што сте шнајдери и кроите.. Ама играјте се ,знаеш како се вика,деца мали кога со оган се играат на крај страда куќата.. Абе ти колку време беше баниран ? Што убаво беше без тебе ,ве немаше ни 5 % на форумов..:D Врти му одма на Рикер исплачи му се .ахахах
За твоја информација не сум бил баниран ни еден ден. Тоа што не сум пишувал по овие форуми не значи дека не сум бил активен на кајгана ;).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.199
Поени од реакции
23.729
да се надоврзам на муабетот.баш тука е и причината за гласањето од дијаспората.
дечкото се чука по гради како голем патриот, националист и што ли уште не.ама за жал тој нема да ги сноси последиците на неговите испади и изјави и ке си живее 3000км далеку и ке си секира пред тв како ние тука мака мачиме.ние треба да живееме со тоа тука, а не тој.
затоа како што нагласив претходно таа природна бариера од 3000 км не штитеше од ваквите, а и некој и да дојдеше случајно кога беа изборите , нивниот број беше толку мал што беше неприметлив.
замислете сега прилив на гласови од дијаспората кои се со ментален склоп од 19 век или од тогаш кога и заминаја таму.тие си мислат дека времето тука застана и се е како кога тие заминале.да се работеше за друга земја ке беше смешно ама вака е само жално!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
да се надоврзам на муабетот.баш тука е и причината за гласањето од дијаспората.
дечкото се чука по гради како голем патриот, националист и што ли уште не.ама за жал тој нема да ги сноси последиците на неговите испади и изјави и ке си живее 3000км далеку и ке си секира пред тв како ние тука мака мачиме.ние треба да живееме со тоа тука, а не тој.
затоа како што нагласив претходно таа природна бариера од 3000 км не штитеше од ваквите, а и некој и да дојдеше случајно кога беа изборите , нивниот број беше толку мал што беше неприметлив.
замислете сега прилив на гласови од дијаспората кои се со ментален склоп од 19 век или од тогаш кога и заминаја таму.тие си мислат дека времето тука застана и се е како кога тие заминале.да се работеше за друга земја ке беше смешно ама вака е само жално!
Abe izbrishi go toa MKD, i ne mudruvaj mnogu, prashanje e shto sorta si. Albancite se od 21 vek i takvite kako tebe.I plus kontradiktoren si, ednash vaka posle onaka. Ne lupaj so tvoi idei od 15 vek.(toa ti se jade, da prodademe kukite) Odi i ti pravi karta na golema albanija na nekoj albanski forum.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.199
Поени од реакции
23.729
Abe izbrishi go toa MKD, i ne mudruvaj mnogu, prashanje e shto sorta si. Albancite se od 21 vek i takvite kako tebe.I plus kontradiktoren si, ednash vaka posle onaka. Ne lupaj so tvoi idei od 15 vek.(toa ti se jade, da prodademe kukite) Odi i ti pravi karta na golema albanija na nekoj albanski forum.
ај смири ги живците ти влијае лошо на здравјето.
и таман работа ако чекаме од таквите како тебе, треба трета балканска да почниме.
и кога сме кај тоа кај беше ти за војната, во кој паб се криеше што тука ми кажуваш приказни за мали деца, или не ти дадоја одмор од фирмата.така да не ми кажувај мене што да избришам и кај да одам.ти имаш најмалце право за тоа. и не туку ми глуми патриот пошто ако сакаш да те поштоват треба да поштоваш , а не од таму некоја вукојебина да ми продаваш демагогии.да ми се правиш херој пред телевизор и на форум.
п.с и ме заболе мене за шупата твоја, та си ја продал та не.само во пари ти е умот, колку си дал по роднини и колку си дал по кафани.како на некој да му е гајле за тоа.оди побарај ја снимката на јутуб како патриотите од австралија цели 5 море не 10 долари ке даеле за македонија.само то ти е во главата ние плаќаме трошиме па затоа мора да гласаме.демек ние тука на воздух живееме.ама тое не замервам ви застанал биолошкиот часовник во моментот кога заминавте.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Еј полека малку не се опуштај многу.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.271
Pak se diskutira okolu prasanjeto dali treba dijasporata da glasa. Ova ustavno garantirano pravo momentalno e pod silen pritisok da bide ukinato, normalno, posto na nekomu ne mu odgovaraat dosegasnite rezultati. Sramota e sto mnogu od predlozenite "reformi" okolu izborniot proces imaat za cel, da pobedi opozicijata, od kade inace silniot pritisok okolu glasanjeto na dijasporata? Go kazuvam ova neutralno i bez da Imam simpatii kon nekoja partija. Deka treba da ima reformi, treba, no pod nikoj uslov ne smee da se ukine pravoto na glas na dijasporata. Moze da se diskutira okolu toa, kako tie glasovi ke bidat presmetani, dali preku posebni dijasporski izborni edinici ili kako glas vo edna izborna edinica.

Golem del od argumentite protiv pravoto na glas na dijasporata izlagaat od toa sto malku dijasporci odat na glasanje i so toa so 200 glasovi se stanuva pratenik. No toj Problem ne izlaga od pravoto na glas tuku od organizacijata na izborite vo dijasporata odnosno na okolnostite pod koi mozeme da glasame. Podostapno treba da im bide na iselenicite da ucestvuvaat na izbori. Retko koj e spremen da patuva nekolku casovi za da go koristi pravoto na glasanje.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Pak se diskutira okolu prasanjeto dali treba dijasporata da glasa. Ova ustavno garantirano pravo momentalno e pod silen pritisok da bide ukinato, normalno, posto na nekomu ne mu odgovaraat dosegasnite rezultati. Sramota e sto mnogu od predlozenite "reformi" okolu izborniot proces imaat za cel, da pobedi opozicijata, od kade inace silniot pritisok okolu glasanjeto na dijasporata? Go kazuvam ova neutralno i bez da Imam simpatii kon nekoja partija. Deka treba da ima reformi, treba, no pod nikoj uslov ne smee da se ukine pravoto na glas na dijasporata. Moze da se diskutira okolu toa, kako tie glasovi ke bidat presmetani, dali preku posebni dijasporski izborni edinici ili kako glas vo edna izborna edinica.

Golem del od argumentite protiv pravoto na glas na dijasporata izlagaat od toa sto malku dijasporci odat na glasanje i so toa so 200 glasovi se stanuva pratenik. No toj Problem ne izlaga od pravoto na glas tuku od organizacijata na izborite vo dijasporata odnosno na okolnostite pod koi mozeme da glasame. Podostapno treba da im bide na iselenicite da ucestvuvaat na izbori. Retko koj e spremen da patuva nekolku casovi za da go koristi pravoto na glasanje.
Ако некој живее во Германија треба да одлучува за иднината на Германија, а не Македонија.
Тоа што кај нас иднината се менува со национализам и сензационализам е многу болна работа. Што има некој од Австралија да одлучува каква да им биде иднината на луѓето во Македонија, ако ја сака Македонија и сака да помогне, нека се врати во Македонија и нека почне да работи на тоа или причината поради која фатил Австралија е лошата политичка ситуација во Македонија години наназад и фактот дека не може тоа да се смени со ниту едни избори или со други зборови самото владеење на Македонецот па полесно му е некој друг да биде на власт.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.271
Ако некој живее во Германија треба да одлучува за иднината на Германија, а не Македонија.
Тоа што кај нас иднината се менува со национализам и сензационализам е многу болна работа. Што има некој од Австралија да одлучува каква да им биде иднината на луѓето во Македонија, ако ја сака Македонија и сака да помогне, нека се врати во Македонија и нека почне да работи на тоа или причината поради која фатил Австралија е лошата политичка ситуација во Македонија години наназад и фактот дека не може тоа да се смени со ниту едни избори или со други зборови самото владеење на Македонецот па полесно му е некој друг да биде на власт.
Zatoa sto kako drzavjani na Republika Makedonija imaat ustavno garantirano pravo da glasaat. Bez ogled kade nekoj se naogja ima pravo da glasa na izbori ot svojata maticna zemja. A i plus sega e mnogu lesno da se ovozmozi toa, ako se saka. I ne gledam zosto 3 od 123 pratenici ke imaat tolkava mok da ja odreduva politikata na Makedonija. Toa e poveke od simbolicki akt koi e mnogu vazen.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Да за парламентарни, не за локални.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Zatoa sto kako drzavjani na Republika Makedonija imaat ustavno garantirano pravo da glasaat.
Колку што знам никој не забранил на некој од дијаспората да си гласа во Македонија, седнува во авион и доаѓа и си гласа во изборното место каде е евидентиран (како што се правеше за локалните за Кичево на пример).
Зошто да има посебна изборна единица само за дијаспората? Зошто ако толку сте заитересирани да гласате на избори излегуваат само 5-600 луѓе. Зарем вашиот глас вреди 10 пати повеќе од мојот само заради тоа што носите девизи? Па и јас носам девизи од странски проекти. А што да кажат 300.000 невработени што не носат никакви пари, дали да им забраниме да гласаат, хм? Како тоа за 3 пратеници од дијаспората се трошат 25-30% од сите пари предвидени за изборниот процес, т.е. 10-15 пати повеќе од пратеник во Мкд. Зошто не излезе некој од дијаспората и да каже дека самите ќе си покриете тие трошоци, а не да чекате од жална Македонија да крати на здравство за случаи како Тамара за на вас да ви угоди?
Ај да збориме за ефектите од овие пратеници што се избрани од дијаспората, колку успеале во нивната задача, колку од дијаспората ги знаат и им се обратиле за извесни проблеми, колку лобирале за Македонија во соодветните држави/ изборни места? Што фајде од нив?

Значи не сум против да гласа дијаспората ама мора да ги исполни следниве услови:
Минимум 10.000 гласачи да излезат на едно изборно место
Трошоците за организирање на изборите да не смеат да бидат енормни како што се сега (или ако се тогаш дијаспората да си покрие)
Пратениците избрани од дијаспората секоја година да даваат отчет за сработеното, што придонеле тие за Македонија

Kajgana Shop

На врв Bottom