Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
И едно бонус прашање, си ги изгледал ли барем половина од филмовите во нашата кинематографија што викаш дека биле од турско? Си ги гледал ли Дарко Дамевски, Џувалековски, Ристо Шишков, Петре Прличко, Ацо Јовановски и останатите глумишта. Си го слушнал ли тој мелозвучен македонски говор што веќе е изумрен. Gone with the wind, Хитчок и останатите класици можете да ги гледате. Не се од турско.
Пошто сум од релативно постарата генерација гледани ми се скоро сите стари и квалитетни филмови но не е сега време да се даваат пошто таргет групата за нив се колку 5-10%? А за Сител и Канал 5, од нив нема што да барам, тие ми се комплетно отпишани од репертоар.

И како се напна, како мајка да сум ти опцул. Сепак стојам на ставот дека во 21 век треба да се има модерна програма.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.854
Поени од реакции
1.606
Пошто сум од релативно постарата генерација гледани ми се скоро сите стари и квалитетни филмови но не е сега време да се даваат пошто таргет групата за нив се колку 5-10%? А за Сител и Канал 5, од нив нема што да барам, тие ми се комплетно отпишани од репертоар.

И како се напна, како мајка да сум ти опцул. Сепак стојам на ставот дека во 21 век треба да се има модерна програма.
Модерна програма се турски серии? Индиски серии? Можеби подобра понуда е репризата на Пријатели ? Види очајот на медиумскиот простор може да го дискутираме до сабајле ама тоа дека треба да се репризират апсолутно сум за! Како страшен колекционер може да кажам дека има приказни кои се знае дека постојат , а мтв воопшто не ги емитува а се од легендарната екипа со Колозов. Потоа зошто ми е скратено правото да го гледам филмот Бог да ги убие шпионите? Една од подобрите серии “ Девојките на Марко“ ? Абе да сум ја на чело на мтв со таква ризница ќе срушам тоа турските гадости.

G

grande-juve

Гостин
Денови на Искушение (1965) :cuc: Вистински Македонски филм-ноар. Одличен!

И нека ги даваат што почесто по телевизии нашиве филмови, не ми се гледаат од интернет несинхронизирани слаби снимки, едвај чекам или во кино или на тв да ги фатам.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.113
Поени од реакции
37.579
Денови на Искушение (1965) :cuc: Вистински Македонски филм-ноар. Одличен!

И нека ги даваат што почесто по телевизии нашиве филмови, не ми се гледаат од интернет несинхронизирани слаби снимки, едвај чекам или во кино или на тв да ги фатам.
Пред извесно време еден член почна интензивно да ги прикачува на trackermk. Мислам дека нема што нема! Take a look. ;)

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.193

Извини ако лошо звучеше, ама ептен ме иритира фактот што не си го сакаме нашето. Што Македончето плука на сè македонско, без да размисли малку и да процени дали тоа е лошо или не.
Очигледно ти си еден од 5те проценти во државата што ги изгледале. Знаеш колку неизживеани копиљаци има што се прават филмомани, а не слушнале нит за Мис Стон, нит за Република во пламен, нит Македонскиот дел од пеколот и многу други македонски класици, а камоли да ги имаат изгледано?

МРТ1 на овој начин им оддава признание на борците што се бореле за оваа каква-таква слобода што ја имаме денеска, не им е таргетот да даваат филмови од „турско“. И јас ги поддржувам. Треба да ги даваат нашите филмови, бар еден филм неделно. Имаме прекрасни филмови, а нема каде да ги изгледаш со асална снимка. And one more thing - Ако ја следиш програмата ќе видиш дека скоро сите филмови што ги даваат им се од 2005 навака. Може малку се досадни што ги репризираат филмовите доста често, ама на секој канал е исто, каде што има филмови.
А за актуелни филмови, ни HBO што е баш за филмови не дава баш актуелни филмови. Дава филмови од лани и прехлани што сум ги гледал у кино, а не па МРТ1.

G

grande-juve

Гостин
Пред извесно време еден член почна интензивно да ги прикачува на trackermk. Мислам дека нема што нема! Take a look. ;)
Зачленет сум уште од стариот сајт на тракермк, знам дека скоро се имаат, али мене ми е до квалитетот на сликата, затоа воглавно ги чекам на тв, двд, или во кино по некоја случајност(годинава се погоди и Мирно Лето и Манчевски да ги има)

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.193
да не знае некој колку се дигитализираните филмови што ги продаваат во кинотека?
Да почнам да собирам со време денар по денар да си ги набавам. :D

G

grande-juve

Гостин
да не знае некој колку се дигитализираните филмови што ги продаваат во кинотека?
Да почнам да собирам со време денар по денар да си ги набавам. :D
Мислиш на двд цеде, така? Тетовирање го земав за 500денара, а имаше и пакет 4 филма од Столе Попов за 1500 мислам...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Child 44 - Том Харди предобар. Ми се свиѓаше како го доловиле режимот во Русија во 40-те и 50-те, како се решавале убивства и сл. Вреди да се погледне препорака голема ! :cujte:
Многу лоша екранизација на одлична книга. Мене па и Том ми беше ужасен, ништо не го спаси филмот.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.193
И мене Том и сите други ми беа лоши. А добра прича и уште пред да почне снимање кога гледав што филмови ќе се снимаат годинава си реков мора да излезе добар филм од неа. Ама, лоша реализација. Ептен phony акцент имаа, како Германци да зборат. И кога веќе е во Русија дејството, дај руски актери на руски да причаат. Толку нема Руси во Холивуд? Вака само цепидлачење на англискиов прават, ко Аустралијанциве наши што прават со маседонскиов. :mad::mad:

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Црвениот коњ (y)

го има на тој тракерот што го спомнувавте дека ставале мк филмови? многу добро филмче

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.113
Поени од реакции
37.579
Црвениот коњ (y)

го има на тој тракерот што го спомнувавте дека ставале мк филмови? многу добро филмче
Го има. Баш вчера проверував - од околу деведесетина филмови колку што се снимени кај нас, на trackermk има околу 70.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.185
Поени од реакции
10.193
Го има. Баш вчера проверував - од околу деведесетина филмови колку што се снимени кај нас, на trackermk има околу 70.
75 се вкупно снимени. 60-тина ги има или на тракерот или на јутјуб со некаква снимка. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom