Докажете дека Бог не постои!

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се уште е забрането во стариот завет
Стариот Завет е одамна укината работа: веќе 2 000 г.[DOUBLEPOST=1438239378][/DOUBLEPOST]
Ама јас се слагам со тебе максимално...Меѓутоа ти сам го наведе фактот дека некои ангели се тргнале од бога и го создале злото...Зошто тогаш да ја исклучиме шансата утре некои други ангели да се отргнат од господ и да направат некоја трета работа покрај злото и доброто...
Ангелите, како духовни битија, веќе се определени: белите останаа верни на Творецот, а црните станаа Негови непријатели.

Нема трета можност.[DOUBLEPOST=1438239430][/DOUBLEPOST]
Муабетот ми е дека целата работа околу постоењето на господ е многу контраверзна...Тука не ги критикувам само христијаните православци, туку сите постоечки монотеистички религии, бидејќи целата приказна е измислена!
Ајде де: а сметаш дека си првиот кој поаѓа од својот ум и смета дека е у право?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Стариот Завет е одамна укината работа: веќе 2 000 г.[DOUBLEPOST=1438239378][/DOUBLEPOST]

Ангелите, како духовни битија, веќе се определени: белите останаа верни на Творецот, а црните станаа Негови непријатели.

Нема трета можност.
аман бе!
и то да не се имат други богови освен Јахве е укинато?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982

Нема трета можност.[DOUBLEPOST=1438239430][/DOUBLEPOST]

Ајде де: а сметаш дека си првиот кој поаѓа од својот ум и смета дека е у право?
Мики јас не реков дека сум во право затоа и дебатираме..Ниту јас тебе ќе те убедам да не веруваш, ниту ти мене ќе ме убедиш дека постои господ.Муабетот е дека има одредени факти кои се противат на твоето мислење, и јас не барам ти да се сложиш со мене, туку да ми дадеш контра аргумент.
Не се љути одма мајка му стара, сакај го ближниот свој!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Каде е укинато? Дај потсети ме.
аман бе Мики пред 10 минути ти напиша:

Стариот Завет е одамна укината работа: веќе 2 000 г.
А во стариот завет си има закони и прописи од Бога дадени меѓу кои и да не се имаат или држат други богови освен него, па ако е заветот укинат уше пред 2000 години укината е и таа божја заповед

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики јас не реков дека сум во право затоа и дебатираме..Ниту јас тебе ќе те убедам да не веруваш, ниту ти мене ќе ме убедиш дека постои господ.Муабетот е дека има одредени факти кои се противат на твоето мислење, и јас не барам ти да се сложиш со мене, туку да ми дадеш контра аргумент.
Не се љути одма мајка му стара, сакај го ближниот свој!
Немам никакви „контра аргументи„ ,туку го имам учењето од верата и Црквата. Тоа учење е објавено и ни е дадено не за надмудрување, туку за негово почитување и самопоправање.[DOUBLEPOST=1438240062][/DOUBLEPOST]
аман бе Мики пред 10 минути ти напиша:

А во стариот завет си има закони и прописи од Бога дадени меѓу кои и да не се имаат или држат други богови освен него, па ако е заветот укинат уше пред 2000 години укината е и таа божја заповед
10-те Божји Заповеди се исти и во Стариот и во Новиот Завет. Во Стариот, евреите ја славеа саботата, во Новиот, рисјаните ја слават неделата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
10-те Божји Заповеди се исти и во Стариот и во Новиот Завет. Во Стариот, евреите ја славеа саботата, во Новиот, рисјаните ја слават неделата.
Дај ми цитат на десете новозаветни заповеди... кај шо ја има она заповед да се слави недела место сабота

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дај ми цитат на десете новозаветни заповеди... кај шо ја има она заповед да се слави недела место сабота
Важи: ти за возврат, ќе ми дајш цитат со рецепт за сармата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Важи: ти за возврат, ќе ми дајш цитат со рецепт за сармата.
34 Ова ти го вели Бог твој кој ги избави Израелите од земјата Египетска, Он сака сармички и вака ќе ги ги спремаш во слава Негова: ситно исецкај кромид и пржи го со месото свинско и оризот Кочански заедно

35 Додај зачин Вегета наречен, и бибер и пипер која црвена се вика, Јас сум Бог!

36 Кога ке се потпржи, ставај од филотна листовите лозови, но внимавај да не ставиш ни многу ни малку туку онолку колку е доволно зошто Јас сум Творецот

37.Листовите завиткај ги во топче и нареди ги во тава која за печење е. Пази ги редовите Мои!: Сланина нарежена тенко над листовите постави како што Бог постави сводот небесни над земјата и додај околу 2 гонѓоли вода*.

38 Во релна која е наместена на топлина пеколна од 200 степени, стави го садот за печење штое и во нив сармичките што се Мои и печи ги петнаесет минути помалце од сат. Не ги печи ни повеќе ни помалце, ова Бог твој го вели

Џонијево послание до Амеркианците 6

* еден гонѓол вода е Абориџанска мерка за течности и е еднаква на 150 милилитри обична или 200 милилитри кисела вода

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
34 Ова ти го вели Бог твој кој ги избави Израелите од земјата Египетска, Он сака сармички и вака ќе ги ги спремаш во слава Негова: ситно исецкај кромид и пржи го со месото свинско и оризот Кочански заедно

35 Додај зачин Вегета наречен, и бибер и пипер која црвена се вика, Јас сум Бог!

36 Кога ке се потпржи, ставај од филотна листовите лозови, но внимавај да не ставиш ни многу ни малку туку онолку колку е доволно зошто Јас сум Творецот

37.Листовите завиткај ги во топче и нареди ги во тава која за печење е. Пази ги редовите Мои!: Сланина нарежена тенко над листовите постави како што Бог постави сводот небесни над земјата и додај околу 2 гонѓоли вода*.

38 Во релна која е наместена на топлина пеколна од 200 степени, стави го садот за печење штое и во нив сармичките што се Мои и печи ги петнаесет минути помалце од сат. Не ги печи ни повеќе ни помалце, ова Бог твој го вели

Џонијево послание до Амеркианците 6

* еден гонѓол вода е Абориџанска мерка за течности и е еднаква на 150 милилитри обична или 200 милилитри кисела вода
Чие издание е рецептурава? Имат „Копирајт„? Кај можи да ја „симнан„ од „Нетов„?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Чие издание е рецептурава? Имат „Копирајт„? Кај можи да ја „симнан„ од „Нетов„?
Бараше цитат за сармички, еве ти, ако сакаш користи го или не, ако сакаш отфрли го или прифати го. Тој е. Сега нешто да кажеше во новиот завет каде се дадени новозаветните заповеди како на пример она да се слави недела наместо сабота како божји ден....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бараше цитат за сармички, еве ти, ако сакаш користи го или не, ако сакаш отфрли го или прифати го. Тој е. Сега нешто да кажеше во новиот завет каде се дадени новозаветните заповеди како на пример она да се слави недела наместо сабота како божји ден....
Море, барав цитати за рецептот од Писмото, не цитати од кај тебе од дома...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Море, барав цитати за рецептот од Писмото, не цитати од кај тебе од дома...
од писмото се, ако имаш ти повалиден, поточен цитат на рецепт за сармички од писмото, повели сподели го

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.511
Поени од реакции
9.189
Истото и тебе ќе ти го кажам - Ако евреите сметале дека конкретниот стих значи нешто друго, тогаш тие би го објасниле и толкувале, но тоа не е случај. Овие толкувања се очаен обид да се прикаже сопственото разбирање како единствено и апсолутно. Овие толкувања и ,„објаснувања„ не се од авторите на тие стихови.
Who forms light and creates darkness, Who makes peace and creates evil; I am the Lord, Who makes all these.

Koнкретниот стих е протолкуван од рабинот Раши вака:

Who forms light: for the righteous.
and creates darkness: for Babylon, and the same applies to “Who makes peace and creates evil.”

http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/15976#showrashi=true

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom