Докажете дека Бог не постои!

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Eве ти детално образложување за стихот што ти создава неспокој:

Одломка од Беседата за тоа дека Бог не е создателот на злото од Свети Василиј Велики

4. "Ukoliko Bog nije uzročnik zla, neko će reći, zbog čega je onda rečeno: Ja sačinjam svetlost i stvaram mrak, činim mir i sazdajem zlo (Is.45:7). Osim toga, rečeno je: Siđe zlo od Gospoda do vrata jerusalimskih (Mih.1:9), i: Nema zla u gradu koje ne učini Gospod (Am.3:6). U velikoj pesmi Mojsijevoj [se kaže]: Vidite, vidite sada da sam ja sam i da nema Boga osim mene. Ja umrtvljujem i oživotvoravam, ja ranjavam i isceljujem (Pon.32:39)". Za onoga, međutim, ko razume smisao [Svetog] Pisma, nijedno od navedenih mesta ne sadrži optuživanje Boga kao uzroka i tvorca zla. Onaj ko je rekao: Ja sačinjam svetlost i stvaram mrak, u stvari obznanjuje da je Stvoritelj tvari, a ne zla. On se naziva Stvoriteljem i Izumiteljem onoga što se u tvorevini čini protivnim kako se ne bi pomislilo da je jedan uzročnik svetlosti, a drugi tame, i da se ne bi počeo tražiti jedan stvoritelj vatre, a drugi vode, jedan stvoritelj vazduha, a drugi zemlje. Naime, izgleda da su [navedeni sastojci] protivni jedni drugima usled svojih suprotnih osobina. Nekima se pomenuto uistinu i dogodilo, zbog čega su se okrenuli mnogoboštvu. Činim mir i sazdajem zlo. On osobito čini mir u tebi kada dobrim učenjem uspokojava tvoj um i ukroćuje strasti koje su se pobunile protiv duše. Sazdajem zlo. Zapravo, On presazdava zlo i vodi ka boljem kako bi, prekrativši se, postalo pričesno prirodi dobra. Srce čisto sazdaj u meni, Bože (Ps.50:10), tj. ne da ga sada stvoriš, nego da obnoviš ostarelo od greha. Da oba sazda u samome sebi u jednoga novoga čoveka (Ef.2:15). Da sazda ne znači da privede iz nebića, nego da preobrazi one koji već postoje. Ako je ko u Hristu, nova je tvar (2.Kor.5:17). Još je Mojsije [govorio]: Nije li On otac tvoj koji te je zadobio, koji te je stvorio i sazdao (Pon.32:6). Reč "sazdao", stavljena nakon reči "stvorio" jasno uči da se često upotrebljava u značenju poboljšavanja. Sazdati, naime, ima mnoga značenja. Prema tome, "činiti mir" znači graditi mir kroz sazdanje zla, odnosno kroz njegov preobražaj i privođenje ka boljem. Pod rečju "mir" ti možeš podrazumevati oslobađanje od ratova i zlom možeš zvati teškoće koje prate ratnike, odnosno pohode van granica otadžbine, napore, bdenje, nemir, prolivanje znoja, rane, ubijanje, zauzimanje gradova, porobljavanja, odvođenje u ropstvo, tužan izgled zarobljenika i, uopšte, sve žalosne posledice rata. Međutim, sve rečeno se dešava po pravednom sudu Božijem, koji ratovima šalje kazne na one koji su dostojni kažnjavanja. Ili bi možda hteo da Sodom nije bio spaljen nakon njegovih nepriličnih dela i da Jerusalim nije bio razrušen i njegov hram opustošen nakon strašnog bezumlja Judejaca protiv Gospoda? I kako bi se drugačije rečeno pravedno izvršilo ako ne rukama Rimljana, kojima su Judejci, tj. neprijatelji sopstvenog života, predali Gospoda našeg? Ponekad je pravedno da zlo, koje nastaje usled ratova, bude poslato na one koji su ga dostojni. Reči: Ja umrtvljujem i oživotvoravam, shvati, ako hoćeš, u njihovom neposrednom značenju, s obzirom da strah naziđuje najprostodušnije. I reči: Ja ranjavam i isceljujem je korisno da shvatimo u doslovnom značenju, s obzirom da ranjavanje uliva strah, a iscelenje podstiče na ljubav. Međutim, u rečenome možeš da nađeš i nešto više: Ja ću umrtviti zbog greha i oživotvoriti zbog pravde. Jer, ukoliko se naš spoljašnji čovek raspada, utoliko se unutrašnji obnavlja (2.Kor.4:16). Treba razumeti da On ne umrtvljuje jednog, a drugoga oživotvorava, već jednog i istog oživotvorava onim čime ga umrtvljuje, isceljujući ga onim čime ga ranjava, saglasno Priči, u kojoj se kaže: Udarivši ga štapom, ti ćeš njegovu dušu izbaviti od smrti (Prič.23:14). Dakle, ranjava se telo da bi se iscelila duša, umrtvljuje se greh da bi živela pravednost. Reči: Siđe zlo od Gospoda do vrata jerusalimskih su samorazumljive. Kakvo "zlo"? Šum kola i konjanika(Mih.1:13). Čuvši: Nema zla u gradu koje ne učini Gospod, shvati da izreka pod rečju "zlo" podrazumeva nesreće koje se šalju na grešnike radi ispravljanja pregrešenja. Jer, rečeno je: Mučih te i glađu te morih... da bih ti dobro učinio (Pon.8:3; 8:16), zaustavljajući nepravednost pre nego što se bezmerno raširi, kao što se rečna struja obuzdava nekom čvrstom branom i pregradom.
Истото и тебе ќе ти го кажам - Ако евреите сметале дека конкретниот стих значи нешто друго, тогаш тие би го објасниле и толкувале, но тоа не е случај. Овие толкувања се очаен обид да се прикаже сопственото разбирање како единствено и апсолутно. Овие толкувања и ,„објаснувања„ не се од авторите на тие стихови.[DOUBLEPOST=1438211969][/DOUBLEPOST]
Се чини дека ништо не си прочитал, туку пак и пак поаѓаш од својот став, дека е ѓоамити исправен, иако токму Писмото, на кое самиот се повикуваш, елегантно те побива.
И на трепки да стоиш, неможеш да го смениш тоа што го пишува таму, ти тврдиш дека никаде не пишувало дека злото е создадено, јас ти постирам оргинален цитат на еврејски, каде јасно си пишува - „создавам зло„, што значи, побиен си на секој можен начин.

Т

Триптико

Гостин
@121314 Според ова библија толкува кој како стигне. А, како одиме понатаму со читање, излегува дека Бог е садист. Ти правам зло, за да ти биде добро. На овој Господ му треба добар психијатар.

Sent from my D2005 using Tapatalk

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И на трепки да стоиш, неможеш да го смениш тоа што го пишува таму, ти тврдиш дека никаде не пишувало дека злото е создадено, јас ти постирам оргинален цитат на еврејски, каде јасно си пишува - „создавам зло„, што значи, побиен си на секој можен начин.
И сто пати да се самопреповториш, Писмото пак те побива.

Шестодневот, но и самиот седми ден, од кои е појќе од видливо што Бог навистина сторил, не кажуваат дека Бог го створил злото и пеколот.

Исаија е изваден од контекст и не е во прашање никаков „дополнително„ создавање, туку стихот има свое друго значење.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
za miki nas nasusen pak.jpg

се повторуваш

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
И сто пати да се самопреповториш, Писмото пак те побива.

Шестодневот, но и самиот седми ден, од кои е појќе од видливо што Бог навистина сторил, не кажуваат дека Бог го створил злото и пеколот.

Исаија е изваден од контекст и не е во прашање никаков „дополнително„ создавање, туку стихот има свое друго значење.
Само немој и ти ко Темтов 10 ден ги создал македонците...
Еве да прифатам дека злото и пеколот не се создадени од господ, тогаш како настанале?Дали тоа значи дека покрај господ кој е добар и милостлив, постои паралелна, еднакво моќна сила на него која е злобна и одмаздољубива?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не пиши ни дека создал црква ни дека создал закони

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не пиши ни дека создал црква ни дека создал закони

Пиши пиши, ама си бегал од часој па не си заприметил...[DOUBLEPOST=1438237249][/DOUBLEPOST]
Само немој и ти ко Темтов 10 ден ги создал македонците...
Еве да прифатам дека злото и пеколот не се создадени од господ, тогаш како настанале?Дали тоа значи дека покрај господ кој е добар и милостлив, постои паралелна, еднакво моќна сила на него која е злобна и одмаздољубива?
Злото и пеколот се створени од самите ѓаволи, кои со откажувањето на послушоста кон Бога, самите за себе создаваат паралелна реалност, а тоа е злобната духовна состојба. Пеколот и злото се пред се‘ духовни состојби, кои реално се ефектуираат во облик од злодела.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Пиши пиши, ама си бегал од часој па не си заприметил...
Aj ко шо сакаш ти, цитирај ми во шестодневието дека Бог создал црквата и заповедите

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Aj ко шо сакаш ти, цитирај ми во шестодневието дека Бог создал црквата и заповедите
На погрешно прашање, се дава погрешен одговор.

Ај ти најди ми стих, кој опишува рецепт за сарма од свинско, завиткана во лозов лист.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
На погрешно прашање, се дава погрешен одговор.

Ај ти најди ми стих, кој опишува рецепт за сарма од свинско, завиткана во лозов лист.
свинското е забрането од госпот

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
Пиши пиши, ама си бегал од часој па не си заприметил...[DOUBLEPOST=1438237249][/DOUBLEPOST]

Злото и пеколот се створени од самите ѓаволи, кои со откажувањето на послушоста кон Бога, самите за себе создаваат паралелна реалност, а тоа е злобната духовна состојба. Пеколот и злото се пред се‘ духовни состојби, кои реално се ефектуираат во облик од злодела.
Фала на одговорот...
Може ли да констатираме дека се што е постоечко не е направено од бог?
Дали сега некои ангели или виши сили слични на него можат да направат некоја трета работа (која ќе е различна од добро и зло, од рај и пекол)?
Ако некој веќе му откажал послушност на господ, тогаш не гледам причина зошто толку се глорифицира неговата моќ, кога ете доказ дека некој може да му парира!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Може ли да констатираме дека се што е постоечко не е направено од бог?
Се‘ е створено од Бога, а дел од неговите творенија, односно отпаднатите ангели, си створија своја извретна паралелна состојба.[DOUBLEPOST=1438238437][/DOUBLEPOST]
Дали сега некои ангели или виши сили слични на него можат да направат некоја трета работа (која ќе е различна од добро и зло, од рај и пекол)?
Не можат, затоа што не се материјални битија и ја немаат способноста да творат, оти и самите се створени.[DOUBLEPOST=1438238541][/DOUBLEPOST]
Ако некој веќе му откажал послушност на господ, тогаш не гледам причина зошто толку се глорифицира неговата моќ, кога ете доказ дека некој може да му парира!
Божјата моќ е ненадмината, а отпаднатите ангели веќе знаат дека и ним ќе им дојде денот за Судот. Демоните имаат супериорна моќ во однос на луѓето, но не и кон Бога.[DOUBLEPOST=1438238583][/DOUBLEPOST]
свинското е забрането од госпот
Било забрането во Стариот Завет, сега во Новиот не е.

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
Се‘ е створено од Бога, а дел од неговите творенија, односно отпаднатите ангели, си створија своја извретна паралелна состојба.[DOUBLEPOST=1438238437][/DOUBLEPOST]

Не можат, затоа што не се материјални битија и ја немаат способноста да творат, оти и самите се створени.
1.Мики другарче, по твојот муабет, ако јас станам врвен фудбалер дали и татко ми ќе биде врвен фудбалер?
2.И отпадните ангели не се материјални битија па пак направиле нешто!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1.Мики другарче, по твојот муабет, ако јас станам врвен фудбалер дали и татко ми ќе биде врвен фудбалер?
2.И отпадните ангели не се материјални битија па пак направиле нешто!
1. Појма немам, а и се‘ едно ми е.
2. Отпаднатите ангели се духовни битија па нивната зла состојба е пред се‘ состојба од нивната духовна природа.

Член од
11 март 2015
Мислења
1.117
Поени од реакции
982
1. Појма немам, а и се‘ едно ми е.
2. Отпаднатите ангели се духовни битија па нивната зла состојба е пред се‘ состојба од нивната духовна природа.
Ама јас се слагам со тебе максимално...Меѓутоа ти сам го наведе фактот дека некои ангели се тргнале од бога и го создале злото...Зошто тогаш да ја исклучиме шансата утре некои други ангели да се отргнат од господ и да направат некоја трета работа покрај злото и доброто...Нешо како Циле 98 со Демократска Алтернатива (што на крај испадна поголемо зло и од предходно постоечките опции)!
Муабетот ми е дека целата работа околу постоењето на господ е многу контраверзна...Тука не ги критикувам само христијаните православци, туку сите постоечки монотеистички религии, бидејќи целата приказна е измислена!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom