Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Кога СФРЈ градеше патишта кои едвам да задоволуваа најниски стандарди за пати, Хитлер 30 години пред Тито направил низ Германија Аутобан! Италијаните веднаш по Втората Светска Војна направија 2 Аутостради. Аутострада ди Соле и Аутострада ди Фиори, а СФРЈ? 20 години градеше 964км најобичен двонасочен пат широк 3,6 метри, анггажирајки ангарија „младински работни акции“. Не ми зборете за патиштата во СФРЈ, барем не мене зашто ептен многу ги имам извозено низ сите екц-ју републики. Братство-Единсво беше магистрала, ама не и автопат. Не може да е автопат а по него да се одвива сообраќај само во една лента во секоја насока. И Случајно СФРЈ да не изгради повеќе од 75Км автопат во Македонија? За време на СФРЈ Беше мачење да возиш било каде. Македонија денес после Словенија, има најдобри патишта и автопати од сите некогашни СФРЈ републики и не постои факт кој тоа ќе може да го оспори.
Море шо ми е гајле мене за Италија и Германија, или да почнеме да споредуваме Америка и Италија или Аргентина и Малезија.
Ти ептен си бил чурук, не е ни чудо шо никој не те дружи, пред некој пост кога ти споменав за сремски фронт и дека таму биле германците... почна да врескаш „ШО МИ Е МЕНЕ ГАЈЛЕ ЗА СРЕМ И ГЕРМАНЦИТЕ ЈАС САКАМ СОЛУН ДА МИ СЕ ВРАТАТ ДУЌАНИТЕ“
Сега ко се најде в тесно, почна да ни вадиш германии, италии, англии.
Прибери се и реши се шо сакаш?
Eве ти ФАКТ (то е со други зборови вистина)
во 1980 година Југославија ја посетија 6.410.000 СТРАНСКИ туристи и имаше 11.680.000 домашни туристи. Во туристичка сезона по патишта пруги и аеродроми се протераа околу 17 МИЛИОНИ луѓе. И ти сега ќе ни кажваш дека одвај се одело по патишта не биле вакви не биле онакви.
И секоја година од 1950 до 1990 број на странски туристи а и домашни се ЗГОЛЕМУВАЛ. Ти не ја знаеш Југославија, Јас секоја година правев тура со кола Битола Скопје Приштина Биоград на море, Дубровник, Макарска Задар, па назат преку Сараево и Београд пак до Битола. По пат и кампови и приатели и роднини. неколку пати со воз идев, 2 пати во военото одморалиште во Свети Наум летував 1 година во воениот камп во Дојран. По пат гледав возила и автобуси странски и германци и пољаци и англичани и французи и италијани и холанѓани..... и никој не се жалеше и в година идеа пак и во уште поголем број а ти сега нам ќе ни кажуваш дека било катастрофа.
Не идат туристи во катастрофални места поготову не во милионски бројеви
Ти поооојма немаш од тој свет и од тоа врема

Македонија денес после Словенија, има најдобри патишта и автопати од сите некогашни СФРЈ републики и не постои факт кој тоа ќе може да го оспори.

Хрватска ја заборави. Па после неа и Србија ја заборави.
Ај Црна Гора и Босна се планински земји.

Шетан бил. Дури цела СФРЈ ја имал прошетано. Абе седи таму ќути цел свет ќе ти се смее. Срам ме фаќа кога читам со какви сонародници делам воздух и атмосфера. :(:(

и јас тоа велам , ти си живеел поробен во бившата држава,после 2008ма твориш и креираш како слободен Антички Македонец во конечно ослободената држава од ОВК и УЧК со нив на чело во Владата на Слободна Античка Македонија наскоро ГОлема Илирида
Жал ми е што имаш толкави фрустрации во себе, ама на еден дури не му се стемни, на другиот не му се разденува! Мене ми беше стемнето долго. Сега е на другите ред малку во темница да си поживеат! :)

Жал ми е што имаш толкави фрустрации во себе, ама на еден дури не му се стемни, на другиот не му се разденува! Мене ми беше стемнето долго. Сега е на другите ред малку во темница да си поживеат! :)

Па така кажи, дека ликуваш на туѓата несреќа. А не, поарно е сега, та поарно е сега. :D

Море шо ми е гајле мене за Италија и Германија, или да почнеме да споредуваме Америка и Италија или Аргентина и Малезија.
Ти ептен си бил чурук, не е ни чудо шо никој не те дружи, пред некој пост кога ти споменав за сремски фронт и дека таму биле германците... почна да врескаш „ШО МИ Е МЕНЕ ГАЈЛЕ ЗА СРЕМ И ГЕРМАНЦИТЕ ЈАС САКАМ СОЛУН ДА МИ СЕ ВРАТАТ ДУЌАНИТЕ“
во 1980 година Југославија ја посетија 6.410.000 СТРАНСКИ туристи и имаше 11.680.000 домашни туристи. Во туристичка сезона по патишта пруги и аеродроми се протераа околу 17 МИЛИОНИ луѓе. И ти сега ќе ни кажваш дека одвај се одело по патишта не биле вакви не биле онакви.
И секоја година од 1950 до 1990 број на странски туристи а и домашни се ЗГОЛЕМУВАЛ. Ти не ја знаеш Југославија, Јас секоја година правев тура со кола Битола Скопје Приштина Биоград на море, Дубровник, Макарска Задар, па назат преку Сараево и Београд пак до Битола. По пат и кампови и приатели и роднини. неколку пати со воз идев, 2 пати во военото одморалиште во Свети Наум летував 1 година во воениот камп во Дојран. По пат гледав возила и автобуси странски и германци и пољаци и англичани и французи и италијани и холанѓани.....
И секоја година од 1950 до 1990 број на странски туристи а и домашни се ЗГОЛЕМУВАЛ. Ти не ја знаеш Југославија, Јас секоја година правев тура со кола Битола Скопје Приштина Биоград на море, Дубровник, Макарска Задар, па назат преку Сараево и Београд пак до Битола. По пат и кампови и приатели и роднини. неколку пати со воз идев, 2 пати во военото одморалиште во Свети Наум летував 1 година во воениот камп во Дојран. По пат гледав возила и автобуси странски и германци и пољаци и англичани и французи и италијани и холанѓани.....
Германија и Италија ти ги вадам за споредба. Ако за тебе е репер Уганда и Заир, за мене не е.Во Св. Наум не беше одморалиште туку камп. Тие по пат што си ги гледал странци, не доаѓале сигурно за во Охрид да летуваат туку транзитирале накај Грција пцуејки додека возат по „Братство-Единство“. 17 милиони луѓе се безмалку целата држава за 3 милиони помалку зашто СФРЈ броеше 20 милиони население што значи податокот е да се скинеш од смеење од што е точен. 6.410.000 странски туристи ни Грција или Шпанија немаат на годишно ниво иако се најголеми туристички сили во Медитеранот. Доста тресеш глупости, аман![DOUBLEPOST=1438116364][/DOUBLEPOST]
Германија и Италија ти ги вадам за споредба. Ако за тебе е ребер Уганда и Заир, за мене не е.Во Св. Наум не беше одморалиште туку камп. Тие по пат што си ги гледал странци, не доаѓале сигурно за во Охрид да летуваат туку транзитирале накај Грција пцуејки додека возат по „Братство-Единство“. 17 милиони луѓе се безмалку целата држава за 3 милиони помалку зашто СФРЈ броеше 20 милиони население што значи податокот е да се скинеш од смеење од што е точен. 6.410.000 странски туристи ни Грција или Шпанија немаат на годишно ниво иако се најголеми туристички сили во Медитеранот. Доста тресеш глупости, аман!
Па така кажи, дека ликуваш на туѓата несреќа. А не, поарно е сега, та поарно е сега. :D
За мене е поарно. За тој што не е,негов проблем! ;):)

мрак ти е и тебе али не змееш да признаеш, гледај само колку време губиш овде да убедиш еден куп луѓе дека порано пред 30 години сме живееле полошо. Страна по страна листаш читаш и коментираш на минато кое за тебе било лошо и кое нема да се врати.
Шо те јаде? Шо те плаши толку? ете сега е убо среќен си задоволен ситуиран а губиш време и енергија со луѓе на кои им било убо пред 30 години да ги убедиш дека тогаш не им било убо.
Чуден ментален склоп си. Нестандарден.

Македонија после Словенија имала најдобри патишта во СФРЈ :facepalm:, леле де бре нека го прибере некој овој?
Па најди ми друга екс ЈУ република која денес после Словенија има подобра патна мреажа и повеќе автопатишта. Ако најдеш, имаш од мене пијачка!

Па најди ми друга екс ЈУ република која денес после Словенија има подобра патна мреажа и повеќе автопатишта. Ако најдеш, имаш од мене пијачка!

Хрватска. Србија.
Изгледа одамна немаш излегувано на север со кола.

мрак ти е и тебе али не змееш да признаеш, гледај само колку време губиш овде да убедиш еден куп луѓе дека порано пред 30 години сме живееле полошо. Страна по страна листаш читаш и коментираш на минато кое за тебе било лошо и кое нема да се врати.
Шо те јаде? Шо те плаши толку? ете сега е убо среќен си задоволен ситуиран а губиш време и енергија со луѓе на кои им било убо пред 30 години да ги убедиш дека тогаш не им било убо.
Чуден ментален склоп си. Нестандарден.
Мене ми е сосема ок за разлика од времето кога живеев во СФРЈ. Единствено ми пречи слепата „Југоносталгија“ кај одреден број форумџии овде кои по се изгледа не успеале да се вклопат во новите текови на ова општество па плукаат по него и го величаат претходното небар Господ Бог по земја одел тогаш и капом и шаком делел добробит секому што ќе го сретне.

17 милиони луѓе се безмалку целата држава за 3 милиони помалку зашто СФРЈ броеше 20 милиони население што значи податокот е да се скинеш од смеење од што е точен. 6.410.000 странски туристи ни Грција или Шпанија немаат на годишно ниво иако се најголеми туристички сили во Медитеранот. Доста тресеш глупости, аман!

А ги провери податоците или така ти се чини невероватно
Дали гледаш дека самиот докажуваш како во СФРЈ се живееше подобро. 2 третини населени било некаде на одмор. Тоа за тебе е несфатливо, не си научен на таков систем да секој може да оди на одмор. Јас овие бројки ги давам од званични податоци, еве ти уште еден податок па да проанализираме
Девизен приход од странски туризам во 1980 година беше 1.114.700.000 долари, или со букви Милијарда и сто и четринаесет милиони и седумстотини иљади долари ИЛИ секој турист, дете старец маж жена... оставиле во просек по 175 долари. Тоа се РЕГИСТРИРАНИ пари и не се влезени пари од приватни смештаи, сменати на црно итн... така да бројката е поголема. Тоа не е транзитен туризам.

Е сега едно прашање за тебе:
Дали знаеш колку е денешната вредност на милијарда стои четринаесет милиони и седумстотини иљади долари. Денес во 2015 која е таа сума, и седни немој одпростум да рачунаш оти ќе ти се сомели во умот

Еве Благоев двапати ти пиша

Хрватска. Србија.
Изгледа одамна немаш излегувано на север со кола.
Колку имаат километри Хрватска и Србија автопати? Излегувам и тоа доста често. Хрватсак има сосема малку од Загреб
Еве Благоев двапати ти пиша
Според површина и број на население, имаме по Словенија најмногу километри автопат. Србија и Хрватска се и по површина и по население побројни повеќе од двојно од нас!

Тие по пат што си ги гледал странци, не доаѓале сигурно за во Охрид да летуваат туку транзитирале накај Грција пцуејки додека возат по „Братство-Единство“. 17 милиони луѓе се безмалку целата држава за 3 милиони помалку зашто СФРЈ броеше 20 милиони население што значи податокот е да се скинеш од смеење од што е точен. 6.410.000 странски туристи ни Грција или Шпанија немаат на годишно ниво иако се најголеми туристички сили во Медитеранот. Доста тресеш глупости, аман
Чедо само Грција има годишно по 24 000 000 туристи. Пола од тоа во летната сезона. Држава со 11 000 000 жители. Инаку не знам дали си ја видел некогаш Југославија на карта , пошто повеќе од јасно се гледа каде е бил "епицентарот" на туризмот во државата.

Слабо ти држи муабетов.

А ги провери податоците или така ти се чини невероватно
Дали гледаш дека самиот докажуваш како во СФРЈ се живееше подобро. 2 третини населени било некаде на одмор. Тоа за тебе е несфатливо, не си научен на таков систем да секој може да оди на одмор. Јас овие бројки ги давам од званични податоци, еве ти уште еден податок па да проанализираме
Девизен приход од странски туризам во 1980 година беше 1.114.700.000 долари, или со букви Милијарда и сто и четринаесет милиони и седумстотини иљади долари ИЛИ секој турист, дете старец маж жена... оставиле во просек по 175 долари. Тоа се РЕГИСТРИРАНИ пари и не се влезени пари од приватни смештаи, сменати на црно итн... така да бројката е поголема. Тоа не е транзитен туризам.

Е сега едно прашање за тебе:
Дали знаеш колку е денешната вредност на милијарда стои четринаесет милиони и седумстотини иљади долари. Денес во 2015 која е таа сума, и седни немој одпростум да рачунаш оти ќе ти се сомели во умот
Бреее...појак туризам имала СФРЈ дури и од Грција и Шпанија :pos::pos::pos::bravobe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom