Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Ама си ме насмеал со ова Македонски патишта:pos:

Иначе ако гледаш дека постојано ти се расипуваат забите, а и ја губат естетиката, ако имаш нешто пари стави си навлаки/порцелански заби:)
За порцелан ептен ако вадам некој, ќе терам со овие уше некое време. Инаку, ваква :icon_mrgr: естетика имам.

Иначе ако гледаш дека постојано ти се расипуваат забите, а и ја губат естетиката, ако имаш нешто пари стави си навлаки/порцелански заби:)
Oва треба да се прогласи за забарски совет на годината! :bravobe:

Помош околу избелување на забите. Читав на некои форуми како употребувале сода и лимон при четкањето на заби. Знае некој дали е штетно ова или пак доколку го користи некое искуство да сподели.

Помош околу избелување на забите. Читав на некои форуми како употребувале сода и лимон при четкањето на заби. Знае некој дали е штетно ова или пак доколку го користи некое искуство да сподели.
Сода бикарбона да за избелување и за дочистување на некои преостанати наслаги,ама не премногу често.Содата е многу абразивна,нагризувачка.Па така на истиот начин како што го отстранува во некоја мера плакот и пигментациите,по некое време ќе почне да го нагризува и емајлот на самиот заб.Така да не премногу често испирање со сода,но повремено е корисно.
За избелување во домашни услови не е лошо да се земе паста за таа намена.Пасти за избелување со гранули знаат да бидат ефикасни,но сепак и тие треба само некое време да се користат бидејќи се наменски,не треба постојано да се употребуваат туку во комбинација со друга нормална паста.

Kolku cesto e preporaclivo da se posetuva zabar za dijabeticari?

Kolku cesto e preporaclivo da se posetuva zabar za dijabeticari?
Па ако за релативно здрава личност,без компромитирано здравје од системски заболувања како дијабетесот е препорачливо на секој 6 месеци да посетува стоматолог-за лице со дијабет секако би било почесто од тоа.Сега неможе точно да се каже,ама еве на 3-4 месеци да речеме да се оди чисто на контрола.

Дијабетесот покрај другите работи си остава и свои последици и врз забите.Сувата уста која честа меѓу дијабетичарите е доста голем проблем за забите.
Плунката има свој огромен физиолошки придонес во самочистењето на забите и во регулирање на киселоста/базноста во устата,па самиот нејзин недостиг(во случај со дијабетот) ќе предизвика и да изостане самочистењето и да се покачи киселоста во усната празнина а со тоа и да се зголемат шансите за појава на кариес.

Лицата кои имаат дијабет покрај самата редовна посета на забар,треба и да повеќе да обрнат внимание на домашната орална хигиена.Избегнување на многу кисела храна и газирани пијалоци(кои имаат МНОГУ киселина во себе и МНОГУ шеќери).Редовно миење на забите.Исто така и џвакање на мастики(без шеќери) со што би се стимулирало и самото лачење на плунката и колку толку би се намалиле оние штетни ефекти кои ги дава сувата уста како последица од дијабетот.
Поздрав:)

Па ако за релативно здрава личност,без компромитирано здравје од системски заболувања како дијабетесот е препорачливо на секој 6 месеци да посетува стоматолог-за лице со дијабет секако би било почесто од тоа.Сега неможе точно да се каже,ама еве на 3-4 месеци да речеме да се оди чисто на контрола.

Дијабетесот покрај другите работи си остава и свои последици и врз забите.Сувата уста која честа меѓу дијабетичарите е доста голем проблем за забите.
Плунката има свој огромен физиолошки придонес во самочистењето на забите и во регулирање на киселоста/базноста во устата,па самиот нејзин недостиг(во случај со дијабетот) ќе предизвика и да изостане самочистењето и да се покачи киселоста во усната празнина а со тоа и да се зголемат шансите за појава на кариес.

Лицата кои имаат дијабет покрај самата редовна посета на забар,треба и да повеќе да обрнат внимание на домашната орална хигиена.Избегнување на многу кисела храна и газирани пијалоци(кои имаат МНОГУ киселина во себе и МНОГУ шеќери).Редовно миење на забите.Исто така и џвакање на мастики(без шеќери) со што би се стимулирало и самото лачење на плунката и колку толку би се намалиле оние штетни ефекти кои ги дава сувата уста како последица од дијабетот.
Поздрав:)
Fala za odgovorot. :)

имам силна болка на 4ворка горна, како да ја излечам, смирам, ублажам? итно . 2 по полнојч :/

имам силна болка на 4ворка горна, како да ја излечам, смирам, ублажам? итно . 2 по полнојч :/
Аналгин,мраз на местото кај што те боли може да помогне и утре право на забар

Сеа дур јадев ми се скрши цел заб шо ми беше за вадење. Значи скроз ништо не остана од него, ваљда само коренот,логично. Ме интересира сега што процедура се применува да се отсрани коренот ?

И без требало да го извадиш порано коментари ве молам. :D

Требало да го извадиш порано...
;)

Сега те интересира као техничката процедура?
Ти нема бегање. Мора те прегледа стоматолог, повеќе од сигурно дека имаш останати делови од забот, и корени. Потоа истите ќе треба да се вадат. И колку повеќе чекаш, само полошо си правиш (и оставаш простор за инфекции и секакви страња).

Дали има некој стоматолог онлајн? Ми треба за совет.

Планирам да ставам навлака на горна 2ка само затоа што не сака да се исправи воопшто од фиксните протези кои ги носам веќе 2 години. Прашањето ми е дали ќе се разликува навлаката од другите заби, сепак да изгледа малку естетски вклопена во целиот забен низ? И отприлика колку е цената за една навлака ?

Вака сега...двата заби ми се за вадење и двата ми се поткршени. Со анестезија иам праено заб не ме болело. Прашањето ми е дали ќе осетам голема болка при вадење со анестезија? Краток, јасен и брз одговор барам, зошто ме измачува мислата у курац. Погадно од заб да те боли нема у пичку матер. :@

Вака сега...двата заби ми се за вадење и двата ми се поткршени. Со анестезија иам праено заб не ме болело. Прашањето ми е дали ќе осетам голема болка при вадење со анестезија? Краток, јасен и брз одговор барам, зошто ме измачува мислата у курац. Погадно од заб да те боли нема у пичку матер. :mad:
Ништо не се осеќа, анестезија е тоа, се е блокирано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom