Ветеринарно катче

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво,
Сопственик сум на пудла која овој период преку ден најчесто е во двор, вчера кога ја зедов дома почна да цвили и да мрда со главчето, тоа траеше кратко по што се смири. Во текот на денешниот ден немаше никаква промена во расположение (волна за игра како и секогаш и со голем апетит:)), но сеуште од време на време мрда за главчето и увото на допир ја боли (кога ја фаќам за уво цвили)
Ке ве замолам да ми одговорите за што би можело да станува збор. (Мислев да не е каснато од инсект.... ама тоа до сега требаше да се смири)

Здраво,
Сопственик сум на пудла која овој период преку ден најчесто е во двор, вчера кога ја зедов дома почна да цвили и да мрда со главчето, тоа траеше кратко по што се смири. Во текот на денешниот ден немаше никаква промена во расположение (волна за игра како и секогаш и со голем апетит:)), но сеуште од време на време мрда за главчето и увото на допир ја боли (кога ја фаќам за уво цвили)
Ке ве замолам да ми одговорите за што би можело да станува збор. (Мислев да не е каснато од инсект.... ама тоа до сега требаше да се смири)
Однеси ја на ветеринар. Вака ми личи на инфекција, ама ветеринар знае 100 пати повеќе од мене.

Кутрево мое од неделата го држи предното ноџе подигнато. Значи се немаше случено ништо за да помислам дека е шинато или скршено. А претходно го лижеше често, значи стварно често.
Го однесов на вет кај Јасминка во Козле, го избањаа, средија, вакцинираа, ампула, жлезди, уши, а за ноџето ми кажа можно е да е лигамент истегнат, пошо како шлакнато рипа. Тие денови немаше ништо на него.Ни перничињата отечени, изгребани, ништо. Значи целото стапало му го прегледа и затоа остана на тоа дека најверојатно е лигамент. Ми препорача ако се влошува даго снимам, меѓутоа не морално...Овие денови му ставав по малку фастум гел, ама вчера вечерта приметив оток црвен помеѓу прстињата...имате идеја што може да е? Секако нема вака дома да го оставам ама хинт некој?

Attachments

• WP_20150626_09_06_53_Pro.jpg
    WP_20150626_09_06_53_Pro.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 13
Кутрево мое од неделата го држи предното ноџе подигнато. Значи се немаше случено ништо за да помислам дека е шинато или скршено. А претходно го лижеше често, значи стварно често.
Го однесов на вет кај Јасминка во Козле, го избањаа, средија, вакцинираа, ампула, жлезди, уши, а за ноџето ми кажа можно е да е лигамент истегнат, пошо како шлакнато рипа. Тие денови немаше ништо на него.Ни перничињата отечени, изгребани, ништо. Значи целото стапало му го прегледа и затоа остана на тоа дека најверојатно е лигамент. Ми препорача ако се влошува даго снимам, меѓутоа не морално...Овие денови му ставав по малку фастум гел, ама вчера вечерта приметив оток црвен помеѓу прстињата...имате идеја што може да е? Секако нема вака дома да го оставам ама хинт некој?
Чест проблем е ова кај кучињата, за време на некоја прошетка влезено му е тревка (најчест причинител http://forum.kajgana.com/attachments/цеклас-jpeg.52617/ ) која сеуште се наоѓа во ногата и затоа го иритира местото. Веќе му се има оформено гној на тоа место така што треба да го исчистат гнојот да ја изврадат тревката и да го третираат местото.
ПС по секоја прошетка во периодов (некаде од април до крај на јули) кога ги имаш овие треви обавезно проверувај му ги шепичките за да си ги намалиш ваквите проблеми

Чест проблем е ова кај кучињата, за време на некоја прошетка влезено му е тревка (најчест причинител http://forum.kajgana.com/attachments/цеклас-jpeg.52617/ ) која сеуште се наоѓа во ногата и затоа го иритира местото. Веќе му се има оформено гној на тоа место така што треба да го исчистат гнојот да ја изврадат тревката и да го третираат местото.
ПС по секоја прошетка во периодов (некаде од април до крај на јули) кога ги имаш овие треви обавезно проверувај му ги шепичките за да си ги намалиш ваквите проблеми

Фала, никогаш немаше да ми текне на оваа тревка по парковиве наши џунглосани, со се друго полни.
Инаку вчера го однесов пак на вет, му го отвори плускавецот, исчисти со хидроген, наполни со јод, затоа што копаше со пинцета и на крај и конец еден му стави...Дексаметазот, б вит и антибиотик заради раната.. Вчера вечерта пожив беше, ама тоа мислам од б витаминот го удрил ептен :icon_lol:

луѓе, ми треба помош, мислам дека нешто не е во ред со моето папагалче, тигрица, па сакам да го однесам на ветеринар, ама не знам каде, ве молам дајте предлози за добри ветеринари, или пак ако знаете ветеринар кој се специјализира во птици или папагали!!! Не сакам да го однесам каде било...

Вака на село имам куче што најмногу го сакам на светот т.е кучка Менка се вика... Но имам на село и дедо шо е ќор и негледа кај оди и ја згазнал кутрата, кучето квичеше како ненормално.. викав ветеринар пријател во селото шо е дојде ја фати за нога ја провере и рече набиена била и сега кучето веќе два дена ја носи висната ногата не ја користи воопшто како отшрафена да е ( хаха нз како да се изразам) и сакам да знам дали е нормално така што ја носи ногата и дали ке заздрави целосно :(

Здраво, имам пекинезер, стар е речиси 16 години, слеп е,хроничен реуматичар (3 месеци беше и парализиран пред 4 години, се оправи) во последно време кога и да прими кетонал инекција, ги прима одвреме на време, бидејки му помнагата во болките искривен е цел и тешко се движи, по некое време знае да поврати(кетонали има над 1000 примено во животот, сообено во периодот кога беше парализран), ама ноќеска повраќаше нон стоп од 12 на полноќ, до 7 сабајлево. Најпрвин бела пена, како шлаем, измешано со храна, потоа само вода, чиста, бидејќи испи незнам колку литри вода, стомачето му е подуено, а цревата му завиваат , но многу малку мочка...Во последно време и малку и тешко јаде, речиси само течна храна....Исплашена сум, многу :( Совет?

@gjeki_hepi mene simptomive mi lichat na naduenost. Povrakjaat belo, ne mozat da jadat i bavno i teshko se dvizat. Pishi na net Bloat kje vidish za shto zboram. Kolku pati na den go hraneshe i so shto? Ti preporachuvam vednash da go odnesesh kaj proveren i odlichen veterinar. Ako stanuva zbor za naduenost, teshko se tretira.

@gjeki_hepi mene simptomive mi lichat na naduenost. Povrakjaat belo, ne mozat da jadat i bavno i teshko se dvizat. Pishi na net Bloat kje vidish za shto zboram. Kolku pati na den go hraneshe i so shto? Ti preporachuvam vednash da go odnesesh kaj proveren i odlichen veterinar. Ako stanuva zbor za naduenost, teshko se tretira.

jade ednas dnevno i edvaj, vcera jadese malku gulas sabajleto, a vecerta izede cela pasteta.Odkoga pisav povrati uste ednas voda cista, i sega lezi omalaksan celiot...Dime go leci, cekam da dojde. Blagodaram za odgovorot. Bas sega ke proguglam za naduensot, ne sum cula dosega

jade ednas dnevno i edvaj, vcera jadese malku gulas sabajleto, a vecerta izede cela pasteta.Odkoga pisav povrati uste ednas voda cista, i sega lezi omalaksan celiot...Dime go leci, cekam da dojde. Blagodaram za odgovorot. Bas sega ke proguglam za naduensot, ne sum cula dosega
Epa radi toa. Glavno od ednodneven obrok dobivat naduenost. Vo Dime nemam somnez, se' shto moze kje napravi za da go izlechi.

Дали некој има искуство со третирање на чир на око на маче?

Дечки вчера приметив дека на ноџето на моето куче има како раничка и дека констатно ја лиже.Всушност ако не ја лиже нема ништо, а кога ја лиже ептен се вцрвува.. вака е игрлива,си јаде се е нормално.. Е сега што вие мислите,дали да паничам или вероватно не е ништо сериозно..

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    157 KB · Прегледи: 6
Дечки вчера приметив дека на ноџето на моето куче има како раничка и дека констатно ја лиже.Всушност ако не ја лиже нема ништо, а кога ја лиже ептен се вцрвува.. вака е игрлива,си јаде се е нормално.. Е сега што вие мислите,дали да паничам или вероватно не е ништо сериозно..
Мое стручно информатичко мислење. Фатално по живот не е, ама најубаво да провери ветеринар да не ти се искомплицира повеќе па да имаш поголем проблем.
Може да е боцка од некоја тревка која останала таму па го иритира уште местото и да направи и гној или слично.

decki, sosotojbata na mojot star i bolen pekinezer se vlosuva...najverojatno im aproblem so bubrezite- sintomite na toa ukazuvaat- mnogu pie voda, mnogu povraka, malku jade i malku mocka, bezivotno lezi recisi po cel den i ne reagira na drazbi... a i veterinarot na tao se somneva...:( ve molam kazete mi ima li nekoj iskustvo so bubrezno zaboluvanje kaj kuce i kakkvo e, ke mora li da go uspivam...:(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom