Љубовни проблеми? Потребен ти е совет? Обрати се тука!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
A не е ли полесно, држи довербата, па ако дознам(докажам) дека си ја злоупотребил/а ајт у курац?

Тоа со шпиунирањето е мадиња во тетрапак. Мене ако ме напни женско, а да сум ни крив ни должен, не ја трпам 5 минути. Немам намера да си го трошам времето во докажување НЕвина, уште помалку во водење банални муабети на тие тематики.

Довербата може да се разгледува и како тесно поврзан проблем со самодовербата и често се јавува кај такви чоечиња кои си имаат мака најпрвин со себе (па во психологијата има еден термин проекција се вика и спаѓа во одбрамбен механизам) и истата се изразува преку препишување на сопствените несакани црти/особини/активности/резултати на партнерот, создавајќи илузија дека така истите ќе исчезнат и ќе си ја скрати маката, т.е исчисти шугата од себеси.
Во право си, братучед ми е психијатар и за ова доста ми има зборено. Најголемиот проблем на 90% од Македонците е токму проекцијата ама не се свесни за тоа.

C

Castiel

Гостин
wtf e so prasanjevo be?
ja znam luge so na 35-40 se spiuniraat.
i kakvo veze ima toa so problemov na devojkava ili dojde na temava samo za da *********** nesto i da se naprais mn jak?
Bravo ajde mn si jak. Ti priznavame.

@Poly
, tip so krie nesto od tebe nema da ti dozvoli da mu se docepas do telefonot, ne go ostava na masa dur ste na kafe i postojano mu e na silent ili na vibrate. Da ne zborime sto otvaraat guest profile na telefonot samo za zenskite, dupli fb account na koj zenskite im se blocknati, na nivniot admin user na telefonot imaat passwordi staveno - sto sigurno ne gi znaes. Taka da, ova so instaliranje programi i izigravanje haker mi izgleda ko mnogu zamaranje so hakiranje.
Ja da bev na tvoe mesto - go gledam me dribla neso, ke mu recam apla: Ja imam sommnevanje deka ti mene me varas. Zatoa, daj telefonot. Da razgledam. So sliki imas, viber miber, so koj si se kucal na fb. Covek so nema sto da krie ke ti dozvoli. I ako e pameten nema da se vregja "zosto nemam doverba" i da mi glumi ludivo deka yoa e privatnost i kako ja ne smeam da cepkam i takov shit. Nisko e damu cepkam u tel na decko mi? Jas cepkam u telefoni na drugari, pa u na decko mi nema da cepkam. Sekoj pat ke mu go razgleduvam koga i da se vidime. Nema stoa da se krie. Sakas mojot mob? Izvolte - razgleduvaj. I ne ednas, na sekoe iskacanje ke mu go proveruvam. Pred nego. So ima u toa? Dur sme na kafe neka mu stoi na masa, a ne u dzeb. Da vidime koj se mu pisuva vo vremetraenje od 2-3 saati.
Ako ne saka - znaci krie nesto. Ako se prepotuva dur cepkam - pak krie nesto.
Ako mi pocne nekoj so muabetot privatnost mivatnost - nemojte da drnkate poso privatnost kaj mene ne postoi. A i site sto gi znam sto sakaat privatnost - site do eden se sumljivi tipovi. I ja koa sum barala "privatnost" nekogas, odma se znaelo deka nesto mutam i krijam. Ne znaes na sto si so takvite. Eden den vaka, drug den taka. Privatnost - na drugo mesto. Baska, na kakva privatnost aludirate koa ovdeka ne stanuva zbor za poznanici so se pozdravuvaat na ulica nego za decko i devojka - alo!
Najseriozno. Mnogu me iritiraat takvi raboti ko krienje telefoni, glumenje ludilo i neotvorenost vo edna vrska. Ili sme intimni u sekoj pogled od zivotot ili ke si najdam nekoj drug so ke bide iskren i otvoren. A nelegitimno e da mu raskines samo zaradi toa so ti e sumljiv. Baska sto moze i go sakas! Nekad koa sakas nekoj tesko ti e da prifatis deka te prael budala tro podolgo i da mu raskines.
Jas bev svedok na edna vrska kaj so deckovo bese apla sumljiv (i ne samo sumljiv nego ne znae ni samiot so kolku drugi bil dur bile u vrska so devojkata) i poso bese sumljiv, a ovaa go sakase, go zamarase na telefon 24/7. Postojano. Udav bese. Ke mu se javi posle iskacanje: - Stigna doma? -Da, stignav(nema veze). - E koga be tolku brzo? -Dobro be daj ajde ne zamaraj sea Angela. I taka so meseci i so meseci, duri i drugi i kazuvaa "Abe go vidov so druga ova praea ona praea" ovaa idese kaj nego i mu kazuva so i kazale i ovoj ja prai luda u oci "Neka ne zborat so lazat" i ke ja ubedi i ovaa ke mu veruva pak. Sve dodeka ne se uveri sama i i pukna film.
Ne znam sea dali si ti do tolku i dali decko ti e do tolku, ama ja da ti kazam pa ti vidi si.
Edno e koa ke mu raskines zasto ti bil samo sumljiv, a drugo e koga ke se uveris.
Ако ти дозволуваат така ондак се најголеми идиоти....Да им проверуваш по телефон...Извини која си ти па да проверуваш по нечиј телефон? Ако те интересира нешто прашај си. Ако е за кажување ќе ти кажат. Не значи дека ако е со тебе мора све да знаеш. Има милијарда работи кои не се поврзани со тебе и не мора да ги знаш. Ако врската стиганата до тој степен да немаш доверба ондак за кој кур ти е таква врска? Ако немаш доверба во личноста која ја сакаш ондак нема потреба да си со таа личност.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Ако ти дозволуваат така ондак се најголеми идиоти....Да им проверуваш по телефон...Извини која си ти па да проверуваш по нечиј телефон? Ако те интересира нешто прашај си. Ако е за кажување ќе ти кажат. Не значи дека ако е со тебе мора све да знаеш. Има милијарда работи кои не се поврзани со тебе и не мора да ги знаш. Ако врската стиганата до тој степен да немаш доверба ондак за кој кур ти е таква врска? Ако немаш доверба во личноста која ја сакаш ондак нема потреба да си со таа личност.
Kontradiktoren ti e postot.
Prvo vikas koja ti e taa sloboda da cepkas po necij telefon?
Vtoro, vikas, zaso si so nekoj ako nemas doverba?
Bas, ako imame doverba eden u drug, zasto da ne mu cepkam po telefon? Koja sum jas za sve da znam? - bas obratno, ako imame doverba znaci ke mi se otvori i ke mi kaze :)
Znaci fakt e deka doverba ne postoi. Da postoese doverba, ke mi go davase telefonot sekoj pat koga i da izlezeme da go cepkam, da se slikame itn. Ako cepkam po necij tel ne znaci deka mu gi proveruvam porakite. Si skrolam po news feed.
A ti tuka zboris nesto nemoguce: jas da imam doverba vo nego (da ne mu go proveruvam telefonot) a on da nema doverba vo mene (da ima raboti koi jas ne treba da gi znam).

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.854
Поени од реакции
1.607
Bas, ako imame doverba eden u drug, zasto da ne mu cepkam po telefon? Koja sum jas za sve da znam? - bas obratno, ako imame doverba znaci ke mi se otvori i ke mi kaze :)
Znaci fakt e deka doverba ne postoi. Da postoese doverba, ke mi go davase telefonot sekoj pat koga i da izlezeme da go cepkam, da se slikame itn. Ako cepkam po necij tel ne znaci deka mu gi proveruvam porakite. Si skrolam po news feed.
A ti tuka zboris nesto nemoguce: jas da imam doverba vo nego (da ne mu go proveruvam telefonot) a on da nema doverba vo mene (da ima raboti koi jas ne treba da gi znam).
Море ако некој решил да те изневери бадијала ти се проверки на телефони и фб! Што и каква доверба ти е таа ако земеш и се проверуваш значи се сомневаш и тука ти настанува главниот проблем.

C

Castiel

Гостин
Добро ај по просто да ти објаснам. Мојот пост воопшто не е контрадикторен. Да убаво ти реков прво која ти е таа слобода да чепкаш нечиј телефон? Макар и на мајка ти да бил немаш право. Баш ако имаш доверба еден во друг зашто би му чепкала по телефон? (под вакво чепкање мислам проверување повици, пораки и пораки од социјални мрежи) Ако сакаш да проверуваш и изиграваш цајкан во тој случај немаш доверта. И да могуче е не е немогуче. Зашто да мора све да знаеш? па светот не се врти околу тебе. Што има ти да знаеш нешто за што нејќе да збори. Тоа нема врска со доверба. Има некои работи за кои луѓето едноставно нејќат да зборат и тоа е сосема океј. Не си центар на светот и не мора се да знаеш за животот на партнерот. Доверба постои. Сеа ако си имаш трауми од минато може ќе викаш не постои ама сосема ќе бидеш во грешка. Се надевам еден ден ќе сакаш некој доволно за да имаш доверба во него па ќе сфатиш што ти зборам.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.788
Поени од реакции
12.137
Добро ај по просто да ти објаснам. Мојот пост воопшто не е контрадикторен. Да убаво ти реков прво која ти е таа слобода да чепкаш нечиј телефон? Макар и на мајка ти да бил немаш право. Баш ако имаш доверба еден во друг зашто би му чепкала по телефон? (под вакво чепкање мислам проверување повици, пораки и пораки од социјални мрежи) Ако сакаш да проверуваш и изиграваш цајкан во тој случај немаш доверта. И да могуче е не е немогуче. Зашто да мора све да знаеш? па светот не се врти околу тебе. Што има ти да знаеш нешто за што нејќе да збори. Тоа нема врска со доверба. Има некои работи за кои луѓето едноставно нејќат да зборат и тоа е сосема океј. Не си центар на светот и не мора се да знаеш за животот на партнерот. Доверба постои. Сеа ако си имаш трауми од минато може ќе викаш не постои ама сосема ќе бидеш во грешка. Се надевам еден ден ќе сакаш некој доволно за да имаш доверба во него па ќе сфатиш што ти зборам.
Брат дај да скратиме. :D Некои работи не треба да се знаат тоа во ред.
Ама ако се сомнeваш дека има нешто и се те води кон тоа едноставно ќе земиш и ќе провериш. Крај. Ако не се сомневаш не значи дека не се случува. Јас вака мислам. Со оваа дискусија толку од мене.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.721
Поени од реакции
13.445
Брат дај да скратиме. :D Некои работи не треба да се знаат тоа во ред.
Ама ако се сомнeваш дека има нешто и се те води кон тоа едноставно ќе земиш и ќе провериш. Крај. Ако не се сомневаш не значи дека не се случува. Јас вака мислам. Со оваа дискусија толку од мене.
Едно е да се сомневаш дали си го искључил светлото пред легнување друго е ако сумњаш у девојка со која си идел долго време. И да сумњаш, не се прави тоа со проверка, туку со муабет. А пошо ја знаеш добро (пошо нели долго време сте заедно) колку и да крие ноги, во тој муабет ти ќе дознаеш многу повеќе од самата таа што ќе/нема да ти каже.
И на крај сите вие што оправдувате вакво однесување на контрол-фрикови, запрашајте се како би се чувствувале кога некогаш партнерот ќе почне да ви чачка по мејлови, пораки, мобилни, форуми, макар и да сте најголемиот светец кој никогаш не изневерил.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.923
Поени од реакции
41.895
Ниско е да се ставаш во таква позиција да чепкаш во туѓ мобилен или фб пораки, ама уште пониско е некој да те прави будала.

Како што пишаа веќе, се е џабе ако реши да те изневерува. Ќе ги избрише пораките и ќе нема никакви докази. Или ќе пишува од лажен фб профил и ќе се јавува од друг телефонски број.
Но, односот не може да си го смени и се осеќа дека не е како порано. ;)
Друго е ако има проблеми, нека и каже имам лични проблеми кои не се поврзани со нас и ми треба малку слобода. Ако е паметна ќе разбере.

Многу ми се глупи овие што изневеруваат, а кријат. Ако око ти фаќа накај друг/a, оди си таму. Подобро навреме да се дознае вистината. :toe:

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.788
Поени од реакции
12.137
Едно е да се сомневаш дали си го искључил светлото пред легнување друго е ако сумњаш у девојка со која си идел долго време. И да сумњаш, не се прави тоа со проверка, туку со муабет. А пошо ја знаеш добро (пошо нели долго време сте заедно) колку и да крие ноги, во тој муабет ти ќе дознаеш многу повеќе од самата таа што ќе/нема да ти каже.
И на крај сите вие што оправдувате вакво однесување на контрол-фрикови, запрашајте се како би се чувствувале кога некогаш партнерот ќе почне да ви чачка по мејлови, пораки, мобилни, форуми, макар и да сте најголемиот светец кој никогаш не изневерил.
Со муабет :angel: Различни школи сме џабе ќе дискутираме.
Ако е некоја мераквлика како џесикана? Ќе ја ставам да ми ги брка работите, да не мора јас да враќам на мејлови, повици и слично. Секретарка ќе си ја ставам накратко кажано. :coffee:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Ја не се замарам многу за тоа - не сум проверувал, и нема да проверувам - да, љубопитност е голема ама сум 1000% сигурен дека и да ми се набиваат рогови се тоа се брише у рок од 10 секунди и никад нема да дознаам :)

Сакаш да ми провериш ФБ? Слободно, дај и ти твојот .....ама не, не .... ја имам разговори интимни со другарки за дечковци и приватни проблеми а тебе 90% од муабетите ти се за кладилница.

Епа шо замараш тогаш ?

Епа добро ....

И така, раат сум си :)

Член од
30 јуни 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Izvinete ko prvo sto pisam na latinica, ali nemam druga moznost vo momentot posto sum vo stranstvo poradi privatni pricini, no za 15 dena se vrakam vo Makedonija.
Sakav da vi pisam od profilot na mojot brat koj sto isto taka go koristi forumot, no sepak nema da go napravam toa i zatoa odluciv da si otvoram moj profil.
Inaku se raboti za mojava sakana i mojava vrska voedno..
Inaku, vo vrska sme veke 6 meseci, taa e edna godina pomala od mene. Iskreno, se raboti za mnogu ozbilna vrska, so dosta ubavi i srekni momenti, razbiranje jas kon nea, taa kon mene. Da napomenam deka jas do sega sum imal 4 vrski koi traele ne poveke od 2 meseci, dodeka taa zad nea nema nitu edna vrska, no sekako ima so nekolku momci ideno no onaka samo za vecer. Da napomenam deka do sega ne e imala odnos, dodeka jas sum imal. Me prifati takov kakov sto sum, bidejki nemam minato koe e mnogu za falenje, so poveke tragedii edna do druga no sega ne e temata za toa. Inaku, imam potpolna doverba vo nea, isto taka i taa vo mene. Do sega ne sme imale odnosi, bidejki ne se brzame, bidejki sakavme prvo da se zapoznaeme na onoj najrealen nacin, pa taka vcera stana muabet na taa tema. Ovie denovi praevme muabet na nekoi temi, i mi rece deka koga ke si dojdam ima nesto da mi kaze za nea i za nekoj decko koj sakal da ide so nea i normalno da ja legne, no za toa taa me uveruva deka ne se slucilo nisto takvo nipa priblizno na toa, ja nemal sobleceno i ne ja prisiluval na nisto, no se plasela do sega od toa da mi go kaze na mene. Ja prasav kako moze da se plasi od toa ako se nemalo sluceno nisto? Insistira da pravime muabet koga ke se vratam, a jas od den od den sum se ponervozen i netrpeliv a jas ovde imam mnogu vazni raboti od koi mi zavisat mnogu raboti vo idnina. Mi kaza deka ne mi veli za da me utesi, ama se zakolna vo nasata ljubov deka nemalo nisto takvo i deka za toa moze da sum potpolno miren. No badijala, sekakvi misli mi pominuvaat niz glava.
Vase mislenje?

Џ

ЏинЏер

Гостин
Izvinete ko prvo sto pisam na latinica, ali nemam druga moznost vo momentot posto sum vo stranstvo poradi privatni pricini, no za 15 dena se vrakam vo Makedonija.
Sakav da vi pisam od profilot na mojot brat koj sto isto taka go koristi forumot, no sepak nema da go napravam toa i zatoa odluciv da si otvoram moj profil.
Inaku, vo vrska sme veke 6 meseci, taa e edna godina pomala od mene. Iskreno, se raboti za mnogu ozbilna vrska, so dosta ubavi i srekni momenti, razbiranje jas kon nea, taa kon mene. Da napomenam deka jas do sega sum imal 4 vrski koi traele ne poveke od 2 meseci, dodeka taa zad nea nema nitu edna vrska, no sekako ima so nekolku momci ideno no onaka samo za vecer. Da napomenam deka do sega ne e imala odnos, dodeka jas sum imal. Me prifati takov kakov sto sum, bidejki nemam minato koe e mnogu za falenje, so poveke tragedii edna do druga no sega ne e temata za toa. Inaku, imam potpolna doverba vo nea, isto taka i taa vo mene. Do sega ne sme imale odnosi, bidejki ne se brzame, bidejki sakavme prvo da se zapoznaeme na onoj najrealen nacin, pa taka vcera stana muabet na taa tema. Ovie denovi praevme muabet na nekoi temi, i mi rece deka koga ke si dojdam ima nesto da mi kaze za nea i za nekoj decko koj sakal da ide so nea i normalno da ja legne, no za toa taa me uveruva deka ne se slucilo nisto takvo nipa priblizno na toa, ja nemal sobleceno i ne ja prisiluval na nisto, no se plasela do sega od toa da mi go kaze na mene. Ja prasav kako moze da se plasi od toa ako se nemalo sluceno nisto? Insistira da pravime muabet koga ke se vratam, a jas od den od den sum se ponervozen i netrpeliv a jas ovde imam mnogu vazni raboti od koi mi zavisat mnogu raboti vo idnina. Mi kaza deka ne mi veli za da me utesi, ama se zakolna vo nasata ljubov deka nemalo nisto takvo i deka za toa moze da sum potpolno miren. No badijala, sekakvi misli mi pominuvaat niz glava.
Vase mislenje?
Мое мислење - издржи уште 15 дена и види што има да ти каже кога ќе се видите. Не си праи филмови пред време.

И друго, што подразбираш под „многу озбилна“ врска? Пошто гледам вашата шестмесечна врска ја дефинираш како таква. Што е тоа што ја прави толку многу озбилна? Имате планови за заедничка иднина, брак, деца?
Јас како што можам да заклучам вие се уште се запознавате, што е и сосема нормално за шест месеци гледање, далеку сте од озбилна врска.

Член од
30 јуни 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Мое мислење - издржи уште 15 дена и види што има да ти каже кога ќе се видите. Не си праи филмови пред време.

И друго, што подразбираш под „многу озбилна“ врска? Пошто гледам вашата шестмесечна врска ја дефинираш како таква. Што е тоа што ја прави толку многу озбилна? Имате планови за заедничка иднина, брак, деца?
Јас како што можам да заклучам вие се уште се запознавате, што е и сосема нормално за шест месеци гледање, далеку сте од озбилна врска.
Pa sekogas imame tema na razgovor, i toa dosta seriozni i realni. Znam deka mozebi e prerano da kazam taka, no sepak vo momentot taa mi e edinstvena poddrska vo zivotot, po karakter sum dosta tezok i emocionalen, taa sekogas znae da me razbere i da mi go dade potrebniot sovet, da me utesi. Cesto patuvam, na kratok period 2-3 dena, no eve ovoj pat izleze taka da moram da ostanam na podolgo vreme. Iako sekogas si preovelicuvam, mozebi i sega ne e nesto seriozno, bidejki taa mi rece treba da ti kazam nesto za mene, no toa e samo moe mislenje, nisto strasno.. Kako i da e, me maci dosta toa, nervozen sum i eve nemozam da si ja vrsam rabotata kako sto treba, i ako prodolzam taka nema da go zavrsam toa za sto sum dojden.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Pa sekogas imame tema na razgovor, i toa dosta seriozni i realni. Znam deka mozebi e prerano da kazam taka, no sepak vo momentot taa mi e edinstvena poddrska vo zivotot, po karakter sum dosta tezok i emocionalen, taa sekogas znae da me razbere i da mi go dade potrebniot sovet, da me utesi. Cesto patuvam, na kratok period 2-3 dena, no eve ovoj pat izleze taka da moram da ostanam na podolgo vreme. Iako sekogas si preovelicuvam, mozebi i sega ne e nesto seriozno, bidejki taa mi rece treba da ti kazam nesto za mene, no toa e samo moe mislenje, nisto strasno.. Kako i da e, me maci dosta toa, nervozen sum i eve nemozam da si ja vrsam rabotata kako sto treba, i ako prodolzam taka nema da go zavrsam toa za sto sum dojden.
Дечко, ти треба да поработиш малку на самодовербата инаку никогаш нема да имаш мир.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Vase mislenje?
Ќе бидам најкраток шо можам. Мое мислење е дека треба да намалиш со мислење. Во спротивно ќе водиш битка со себе деноноќно.

Kajgana Shop

На врв Bottom