Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата ViM
  • Време на започнување
Член од
24 јуни 2014
Мислења
73
Поени од реакции
6
dali ako otvoram devizna smetka ke moze da mi prefrlaat pari i od mkd ili samo od stranstvo? guglav ama ne sfativ bas, fala

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
dali ako otvoram devizna smetka ke moze da mi prefrlaat pari i od mkd ili samo od stranstvo? guglav ama ne sfativ bas, fala
kakva devizna?
steden devizen vlog-nemoze da ti prakjaat pari na toa
devizna smetka-moze da ti prakjaat pari od stranstvo so IBAN

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Катастрофа...Во најдобар случај е 3.5 % годишна камата што ти ја јаде инфлацијата.

Од друга страна овде е толку матно за влог што дури и кладилница ти е посигурен влог од инвестиција во некаков бизнис.

SF

Член од
4 октомври 2010
Мислења
290
Поени од реакции
142
Ако се смета денар за безризик а уште повеќе евро како најсигурен депозит но, се земат во предвид ниските камати, штедење во други валути не изгледа толку лошо. Да има ризик но, бенефитот од безбедни депозити е многу мал. Јас сум и за девизно АУД, УСД итн не е толку лошо само треба малку да се следи и прочита.

ДИЌЕЛ

EGZIBICIONIST
Член од
17 јуни 2015
Мислења
85
Поени од реакции
28
sakam da prasam za vo sparkase banka da mi kaze nekoj ili pak vo banka direkno ke prasam za depozit dolgorocen odprilika 20,000-eur na 10,15 godini kolku e mesecna kamatna stapka i dali ima rizik da se devalvira stedniot vlog poradi kursot ako padne nz?. Ili pak e podobro vo denarska protivrednost da se stedi :kafence::masa: do sega povekemina sum prasal no nikoj konkreten odgovor ne mi dal. Blagodaram odnapred za mislenjeto

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
sakam da prasam za vo sparkase banka da mi kaze nekoj ili pak vo banka direkno ke prasam za depozit dolgorocen odprilika 20,000-eur na 10,15 godini kolku e mesecna kamatna stapka i dali ima rizik da se devalvira stedniot vlog poradi kursot ako padne nz?. Ili pak e podobro vo denarska protivrednost da se stedi :kafence::masa: do sega povekemina sum prasal no nikoj konkreten odgovor ne mi dal. Blagodaram odnapred za mislenjeto
Шпаркасе само нуди до 36 месеци за девизно и денарско
upload_2015-6-18_22-55-31.png
На 20000 евра депозит, 400 евра годишна камата.

Денарски исто така им е најмногу 36 месеци
upload_2015-6-18_22-58-4.png
Годишно за 20000 евра во денари би добил ~41.000 денари.

Ако ти се исплати ова терај.

Со тоа што мој совет ти е да не ги ставаш сите јајца во иста кошница, распредели ги по банките... затоа што ризик секогаш постои.

ДИЌЕЛ

EGZIBICIONIST
Член од
17 јуни 2015
Мислења
85
Поени од реакции
28
Шпаркасе само нуди до 36 месеци за девизно и денарско
Прегледај го приврзокот 123100
На 20000 евра депозит, 400 евра годишна камата.

Денарски исто така им е најмногу 36 месеци
Прегледај го приврзокот 123101
Годишно за 20000 евра во денари би добил ~41.000 денари.

Ако ти се исплати ова терај.

Со тоа што мој совет ти е да не ги ставаш сите јајца во иста кошница, распредели ги по банките... затоа што ризик секогаш постои.
znaci toa mu dovadza okolu 3500 denari mesecno kamata ako staam u banka 20,000 evra- strasno :popce:

ДИЌЕЛ

EGZIBICIONIST
Член од
17 јуни 2015
Мислења
85
Поени од реакции
28
znaci u nikoja banka pojse od 36 meseci nemoes da gi orocis e majmunska rabota:bravobe:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633
Абе ако си толку сигурен дека ти се за едно 20 години подобро земи некоја алтернатива која има поголема каматна стапка одколку да ги ставиш на штедна книшка. Земи или животно осигурување или во инвестициски фонд или најубаво куписи државни обврзници, благајнички записи и уживај.

Kajgana Shop

На врв Bottom