Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.273
Поени од реакции
2.278
Сакам да си ставам drop down menu на страната што си ја правам на dreamweaver cs6 ама некако не ми успева, не знам што правам погрешно.
Имам даунлодирано jquery и тоа ми е вметнато на страната, од google си најдов и си даунлодирав едноставно drop down мени вметнав тоа се што требаше од фолдерот од менито во html-от на dreamweaver и пак не ми успева.. листата што уствари треба да ми ја покаже на drop down менито ми ја покажува како дел од хоризонталното навигационо мени. Некој да знае да ми објасни кај грешам или некој добар линк од туторијал? :confused:
Постирај го делот од кодот тука или прати ми ПМ, било код или слика од кодот, ќе ти помогнам.

C

cige

Гостин
Пошто сеуште не сум доволно експертски поткован во оваа област еве ќе ви напишам што е предвидено во програмата во следниве 6 месеци па да слушнам коментари дали е ок или не:

HTML
CSS
JavaScript and JQuery
IIS7
OOP trough C# and ASP.NET
ADO.NET
web services
WCF
ASP.NET MVC
Silverlight
Communication with other service solutions
Можеш да решиш барем еден од следниве 3 ерори во mvc5?

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Можит глупо ќе ви звучит ова ама шокурац ќе си прашам. :icon_mrgr:

1. Преку шо се прајт веб страна ?
-Шо се Joomla, adobe dreamweaver ?
2. То е сега за сега.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.273
Поени од реакции
2.278
Можит глупо ќе ви звучит ова ама шокурац ќе си прашам. :icon_mrgr:

1. Преку шо се прајт веб страна ?
-Шо се Joomla, adobe dreamweaver ?
2. То е сега за сега.
Dreamweaver е програмче кое го инсталираш кај тебе на компјутер и ти овозможува добар графички дизајн при креирање на страни. На пример место да пишуваш код, си има лента со алатки и си влечеш од страна на пример копчиња, текст боксови, слики кај што сакаш во страната да ти стојат. Имаш избор од готови теми и можеш само да ги уредуваш, да ставаш твој текст, твои слики, да разместуваш елементи по страната и слично. Фајловите што си ги креирал на ваков начин (или се креирани автоматски и си ги изменил), потоа треба да ги прикачиш на некој веб сервер за да страната биде достапна на интернет.

Joomla е CMS (Content Management System). Не инсталираш ништо на твојот компјутер. Доколку поседуваш некој веб сервер или имаш купено домејн име и хостинг, од панелот што е за прилагодување инсталираш Јоомла диреткно на серверот. Ако не одиш на joomla.org, избираш да креираш сајт, си бираш име, нешто како makaron.demojoomla.com и продолжуваш кон избор на готова тема и прилагодување на истата по твоја мерка (менуваш текстови, правиш целосна кастомизација преку веб броузер).
Имаш избор и од голем број на плугини и widget-и кои може да ги додадеш на страната (мали готови програмчиња направени специјално за Јоомла кои вршат некаква работа, на пример да додадеш онаков блок со 'сподели ја оваа содржина на социјалните мрежи' и автоматски да ти се појавуваат на страната Like this, Tweet this итн.). Ова нешто тешко можеш без никакви програмерски познавања да го направиш сам на пример во DreamWeaver.

Слични на Јоомла се Wordpress и Drupal. Wordpress е многу добар за почетници. И тука не ти треба ниту хостинг, ниту домејн, ништо. Едноставно одиш на wordpress.com, избриаш Create Website, се регистрираш, бираш име на сајтот, нешто како makaron.wordpress.com и продолжуваш со креирање на сајтот и содржината, без никакво кодирање без ништо. После ова сајтот ти е достапен на интернет и можеш да се пофалиш што си направил. И тука имаш уште поголем број на плугини и widget-и ко што спомнав и за џоомла.
Ако сакаш да го тргнеш wordpress.com од домејнот и да ти остане само makaron.com треба да си платиш (директно во вордпрес нудат купување на домејни). 50% од сајтовите на интернет денес се Wordpress сајтови.

Притоа, со што и од ова да се одлучиш да правиш веб страна, можеш да направиш само статичка веб страна. Т.е. да им понудиш на корисиниците некаква содржина и тие да ја гледаат, евентуално да коментираат (со или без најавување). Посложени работи, како работа со корисници, разни привилегии, сајтови што имаат некаква функционалност, форуми што и да е, не можеш да направиш на ваков начин и потребно е програмирање.

Последно уредено:
Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
ае некој нека ми каже нешто повеке за 99design/upwork(odesk) околу вадење пари

Член од
11 мај 2015
Мислења
72
Поени од реакции
10
Dreamweaver е програмче кое го инсталираш кај тебе на компјутер и ти овозможува добар графички дизајн при креирање на страни. На пример место да пишуваш код, си има лента со алатки и си влечеш од страна на пример копчиња, текст боксови, слики кај што сакаш во страната да ти стојат. Имаш избор од готови теми и можеш само да ги уредуваш, да ставаш твој текст, твои слики, да разместуваш елементи по страната и слично. Фајловите што си ги креирал на ваков начин (или се креирани автоматски и си ги изменил), потоа треба да ги прикачиш на некој веб сервер за да страната биде достапна на интернет.

Joomla е CMS (Content Management System). Не инсталираш ништо на твојот компјутер. Доколку поседуваш некој веб сервер или имаш купено домејн име и хостинг, од панелот што е за прилагодување инсталираш Јоомла диреткно на серверот. Ако не одиш на joomla.org, избираш да креираш сајт, си бираш име, нешто како makaron.demojoomla.com и продолжуваш кон избор на готова тема и прилагодување на истата по твоја мерка (менуваш текстови, правиш целосна кастомизација преку веб броузер).
Имаш избор и од голем број на плугини и widget-и кои може да ги додадеш на страната (мали готови програмчиња направени специјално за Јоомла кои вршат некаква работа, на пример да додадеш онаков блок со 'сподели ја оваа содржина на социјалните мрежи' и автоматски да ти се појавуваат на страната Like this, Tweet this итн.). Ова нешто тешко можеш без никакви програмерски познавања да го направиш сам на пример во DreamWeaver.

Слични на Јоомла се Wordpress и Drupal. Wordpress е многу добар за почетници. И тука не ти треба ниту хостинг, ниту домејн, ништо. Едноставно одиш на wordpress.com, избриаш Create Website, се регистрираш, бираш име на сајтот, нешто како makaron.wordpress.com и продолжуваш со креирање на сајтот и содржината, без никакво кодирање без ништо. После ова сајтот ти е достапен на интернет и можеш да се пофалиш што си направил. И тука имаш уште поголем број на плугини и widget-и ко што спомнав и за џоомла.
Ако сакаш да го тргнеш wordpress.com од домејнот и да ти остане само makaron.com треба да си платиш (директно во вордпрес нудат купување на домејни). 50% од сајтовите на интернет денес се Wordpress сајтови.

Притоа, со што и од ова да се одлучиш да правиш веб страна, можеш да направиш само статичка веб страна. Т.е. да им понудиш на корисиниците некаква содржина и тие да ја гледаат, евентуално да коментираат (со или без најавување). Посложени работи, како работа со корисници, разни привилегии, сајтови што имаат некаква функционалност, форуми што и да е, не можеш да направиш на ваков начин и потребно е програмирање.

Дали на Јоомла или Wordpress потребно е програмирање? Или веќе има готови кодови што само ги вметннуваш?.....Како оди тоа.....Прашувам затоа што гледам на некои сајтови за продажба на њеб страни, на пример од Wordpress, внатре во пакетот каде што можеш да го симнеш сајтот што се продава во спецификациите пишува и дека содржи PHP Files,HTML Files, CSS Files, JS Files

Член од
1 февруари 2007
Мислења
408
Поени од реакции
15
Ја користам оваа форма за аплоадиранје на текст и слика на ервер и записување во база и си работи ок е сега акам да ја изменам за да мозам да аплоадирам повеке слики исто времено треба да тавам некој фор ич циклус незнам може помош .
Благодарам
PHP:
<?php

include 'config/db.php';
include 'check_log.php';
$sql = mysqli_query($con, "SELECT * FROM users WHERE username='$username'") or die("ERROR");
$row = mysqli_fetch_array($sql);
$role = $row['role'];

//Локација за слики
$target = "uploads/";
$target = $target . basename($_FILES['photo']['name']);

//Што внесува во база
$name = $_POST['name'];

$gender = $_POST['gender'];

$description = $_POST['description'];

$storyId = $_POST['storyId'];

$pic = ($_FILES['photo']['name']);

// големина на слики .
if ($_FILES['photo']['size'] > 30000000) {
    include 'header.php';
    echo '<div class="container">';
    echo '<p>&nbsp;</p>';
    echo 'Вашата фотографија е преголема';
    echo '</div>';
}
else {

//записува во база
    $result = mysqli_query($con, "INSERT INTO tekst (photoName, descriptionId, categoryId, storyId) VALUES ('$pic', '$description', '$gender', '$storyId')") or die("eroor baza bre");
    if (move_uploaded_file($_FILES['photo']['tmp_name'], $target)) {
        if ($result) {
            if ($role == 1) {
                header("Location:adminIndex.php");
            } else {
                header("Location:index.php");
            }
        } else {
            echo 'errorrrrrrrrr';
        }
    }
}
?>

Член од
11 мај 2015
Мислења
72
Поени од реакции
10
Дечки едно прашање. Вреди ли курсов на сивус за wordpress? https://www.facebook.com/SEDCfanpage/photos/a.241681092554297.69249.186326434756430/893786624010404/?type=1&theater
Сакам да го научам да го работам, па дали би се исплатело да фрлам 220 еура или да седнам да го учам дома од туторијали и книги? Иначе сакам да научам веб, имам основно познавање од html и css само. Вреди, или да одам редоследно, на php, MySql па wordpress на крај ? Што мислите?

фала пуно

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Дечки едно прашање. Вреди ли курсов на сивус за wordpress? https://www.facebook.com/SEDCfanpage/photos/a.241681092554297.69249.186326434756430/893786624010404/?type=1&theater
Сакам да го научам да го работам, па дали би се исплатело да фрлам 220 еура или да седнам да го учам дома од туторијали и книги? Иначе сакам да научам веб, имам основно познавање од html и css само. Вреди, или да одам редоследно, на php, MySql па wordpress на крај ? Што мислите?

фала пуно
Не се исплати, најпаметно е да учиш од видео курсеви (Провери на Линда туториалс).
Најважно е да научиш CSS, HTML..(PHP и Mysql не е на одмет) Вордпресс е гола вода, можеш и сам да го научиш без да фрлиш 200 еур.

Член од
11 мај 2015
Мислења
72
Поени од реакции
10
Не се исплати, најпаметно е да учиш од видео курсеви (Провери на Линда туториалс).
Најважно е да научиш CSS, HTML..(PHP и Mysql не е на одмет) Вордпресс е гола вода, можеш и сам да го научиш без да фрлиш 200 еур.
CSS, HTML во дримвивер? Иначе за divelopment ќе ми треба и PHP и Mysql и JS. Али како вовед во програмирање дали да почнам директно со PHP или да учам некој полесен јазик за да ги научам основите, па после да продолжам со PHP?...а и кој би бил тој полесен јазик :unsure:

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Подобро е CSS и HTML да вежбаш во notepad.
По мое мислење подобро е да почнеш да учиш потежок програмски јазик па да продолжиш со PHP, PHP и не е нешто многу тежок јазик за учење.

Член од
11 мај 2015
Мислења
72
Поени од реакции
10
Подобро е CSS и HTML да вежбаш во notepad.
По мое мислење подобро е да почнеш да учиш потежок програмски јазик па да продолжиш со PHP, PHP и не е нешто многу тежок јазик за учење.
Сум го чепкал дримвиверот и колку толку запознаен сум со него, затоа мислев. А иначе у notepad како ќе видам дали ми функционира кодот?

Kajgana Shop

На врв Bottom