Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека темава е зрела за канта ! Се претвори во прераскажување на приказни од страна 95% од дискутантите , кои раскажуваат и коментираат бајки слушнати од втора а тоа и трета рака . Југа е мртва а за покојниците се најдобро .

Дали сега, го можете ОВА.
Кога се оженив во бивша Ју, Тито уште не се беше оладил, веднаш отидов под кирија(на Гемиџиска-Железара)
оти имавме 2 собен стан а брат ми веќе беше тука во него со мали деца.
Таму почнав од вилушка и позајмени шишиња за пиво и вода. ( и малку пари од свадбата)
Јас работев во Железара-бравар, женами во друг град. Деца „набрзина направивме 2 до 1982“.
По 5 години уплатив за стан и се вселив по една год.... само со мој пари.
Најтешко, значи на едно лошо се сеќавам од тоа време 1983-1985 г. што немаше млеко за децата.
Ќе дојде само по една гајба во дуќан и џабе ќе биде чекањето мое од 3 наутро до 6-7 часот.
Но наредните години беше подобро, Будва,Бечичи,Дубровник,Халкидики,Слнчев брег,бар видоа тогаш децата.
Сега еве десетина години пак на нивните деца крајна дестинација е Пчиња и до два пати Велешко езеро преку лето.

Мислам дека темава е зрела за канта ! Се претвори во прераскажување на приказни од страна 95% од дискутантите , кои раскажуваат и коментираат бајки слушнати од втора а тоа и трета рака . Југа е мртва а за покојниците се најдобро .
Nikako kanta...ima ushte da se kazhe po neshto na temava,ako si ja prochital temava od pochetok do kraj neznachi deka treba da se zatvori............
Кога се оженив во бивша Ју, Тито уште не се беше оладил, веднаш отидов под кирија(на Гемиџиска-Железара)
Таму почнав од вилушка и позајмени шишиња за пиво и вода. ( и малку пари од свадбата)
Јас работев во Железара-бравар, женами во друг град. Деца „набрзина направивме 2 до 1982“.
Најтешко, значи на едно лошо се сеќавам од тоа време 1983-1985 г. што немаше млеко за децата.
Ќе дојде само по една гајба во дуќан и џабе ќе биде чекањето мое од 3 наутро до 6-7 часот.
Но наредните години беше подобро, Будва,Бечичи,Дубровник,Халкидики,Слнчев брег,бар видоа тогаш децата.
Сега еве десетина години пак на нивните деца крајна дестинација е Пчиња и до два пати Велешко езеро преку лето.

Druzhe Ancho...toa shto si go pominal deneshnive nemozat da go pomislat, a da go ostvarat e samo pusta zhelba i son...zatoa sekoj mlad se sprema na bilo koj nachin da vati dzhade....
Dvajca mladi so primanje od 1000-1200 eura mesechno ne se kreditosposobni zatoa shto se prijaveni na minimalec i nemozhat da ostvarat zhivoten son sopstven dom....
ostvaruvame.....................

Ок , не е за канта , се гледа зошто , уствари ова да му било како турска серија за кајганџии :D .
До 10 страна уште имаше и нешто да се каже после тоа се едно те исто а веќе 212 има начукано серијалов.

Во тоа време подобро се живееше. Точно е дека имаше т.н црвена буржуазија, и дека не беа баш сите еднакви, но дека беше подобро од овој простатилук што сега го живееме, беше.

У врска со сигурноста, ти ептен ја тенчиш. Да, сега е подобро: те тепаат и те ставаат на јутјуб, па ти види дали е посигурно или не. Имаат секс дечко и девојка, му раскинува, и тој ги става снимките од секс на јутјуб.
За Голи Оток не зборам - најголемиот број од нив се таму по грешка.

Најголема глупост е митот дека тогаш сигурно и безбедно се живеело.Немало пљачки силувања убиства...тасета немало.Не се објавувале јавно,се останувало локално и прикриено,а денес се се знае.Како денес така и тогаш.Едино полицијата имала одврзани раце,но тоа често и водело кон пречекорување на овластувањата.

Законот за девизно работење не забранува профит од акции на странски компании да ти биде исплатен во девизи!
Тебе тие 0,2 долара од рекламите како ти се исплаќаат? :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Најголема глупост е митот дека тогаш сигурно и безбедно се живеело.Немало пљачки силувања убиства...тасета немало.Не се објавувале јавно,се останувало локално и прикриено,а денес се се знае.Како денес така и тогаш.Едино полицијата имала одврзани раце,но тоа често и водело кон пречекорување на овластувањата.
Ne bidi tolku siguren, ne si vo pravo ni 2%. Ubistva, kriminal i sl. imalo od sekogash, ama ne vo tolkav obem kako denes. Osven toa kompetentnosta na organite bila mnogu pogolema, bile poefikasni. Ovie deneshnive, ispartizirani, bezbednosta e kasha popara.

Da pominesh granica ilegalno, neshto nezamislivo,...denes gledash shto e kako e, iako togash vojskata beshe nadlezna, denes ima gr. policija, se e gola voda, dremat pod nekoja senka i chekat smenata da pomine.

Toj sistem, iako so slabosti beshe efikasen i davashe rezultati, a ovoj denes, rezultatite se poznati i ochigledni.
Razlikata é shto denes site se eksperti, a pojma nemaat (iako so mnogu tituli), a togash mnogu znaeja, a ne se eksponiraa vo javnost. Imashe na primer institut za nuklearna fizika "vinca" (denes srbite improviziraat), beshe razvien supersonichen mlazen avion "orao" (denes nemozhat ni da odrzhuvaat takvo neshto) i milion dr. primeri.

Vidi go objektot na Gradska, nekogash Voena bolnica, ne sum siguren deka takov objekt nekogash kje izgradi MK (drzhavata, ne nekoj str. investitori koj vremeto kje kazhe kolku bile "dobri").

Se dodeka ima tolkava "kreativnost", osobeno kaj pomladive, teshko za ovaa drzhava !

ти не знаеш кој срам било да те фатат да крадеш,по улица ќе те плукале и послаби шансите ќе ти биле да најдеш подобра работа,ја црниш фамилијата итн итн за разлика од денес..........

ете за тебе и многу други денес тоа ви изгледа многу чудно

Тебе тие 0,2 долара од рекламите како ти се исплаќаат? :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Ми се исплаќаат, не бери гајле. Повеќе од твоите 10.000 месечно за кои умираш додека ги заработиш. Од тебе многу повеќе заработувам па и со кликање за 0,2 $ по линк. Профитот од вложените пари не го ни рачунам, сумата за тебе е недостижна ни на сон :)[DOUBLEPOST=1434491375][/DOUBLEPOST]
ти не знаеш кој срам било да те фатат да крадеш,по улица ќе те плукале и послаби шансите ќе ти биле да најдеш подобра работа,ја црниш фамилијата итн итн за разлика од денес..........

ете за тебе и многу други денес тоа ви изгледа многу чудно
Да бе, за тоа точак не смееше ни заклучен у влез од зграда да оставиш. Мене 4 точака ми украдоа во СФРЈ дека немаше криминал и срам им беше да крадат. Е ова ти е бисер невиден! :lolzz:

Ми се исплаќаат, не бери гајле. Повеќе од твоите 10.000 месечно за кои умираш додека ги заработиш. Од тебе многу повеќе заработувам па и со кликање за 0,2 $ по линк. Профитот од вложените пари не го ни рачунам, сумата за тебе е недостижна ни на сон :)[DOUBLEPOST=1434491375][/DOUBLEPOST]
Да бе, за тоа точак не смееше ни заклучен у влез од зграда да оставиш. Мене 4 точака ми украдоа во СФРЈ дека немаше криминал и срам им беше да крадат. Е ова ти е бисер невиден! :lolzz:
аман од кај најде пари за 4 точаци да купиш,значи немало стандард никаков

имаше многу луѓе директно или индиректно во Милиција и Удба. Но не за кражбите и насилството, туку за контрола на евентуални надворешни влијаниа. Поради тоа и се случуваше да откријат кражба или друг криминал, н.пр. украл велосипед, го префарбал и по 2 години го фатиле... Но тогаш немало ни форензика а ни демократија во постапките, па често било за ист деликт да признаат по 2-3 ца извршители, т.е. се јадело ќотек во полициска станица па ќе признае се што му се бара, направил не направил...

аман од кај најде пари за 4 точаци да купиш,значи немало стандард никаков
Стандард има секогаш за тој што знае како да си го создаде.[DOUBLEPOST=1434530524][/DOUBLEPOST]
И тогаш не можеше секој, и сега не може секој. И ти и сопругата сте имале среќа да бидете вработени па сте можеле да отплаќате кредит. И сега кога млади сопружници се двајцата вработени, масовно земаат кредити и купуваат станови.
http://dnevnik.mk/?ItemID=F3FF0DB33558004FB06395E8F8764A32
Исто и денес, каде што двајцата родители се вработени, ги носат децата на одмор на море. Тие каде еден само работи не можат ни во Дојран да отидат. Значи, ништо подобро не било во СФРЈ кога и во тоа време црвената книшка речиси по правило беше приоритет за вработување. Не дај боже на некој конкурс за работно место од 10 кандидати еден да беше со книшка на СК. Најлош да беше, тој мораа да го примат зашто ќе беше покрената цела машинерија за смена на директорот на претпријатието.

Последно уредено:
ха ха, ова ме потсети на славното минато, на брат ми го украдија точакот, и полицијата кога го најде една година се натегаа што и како да направат и како да ни го вратат,пошто лоповот беше син на некој си од црвената буржоазија и мораше многу внимателно да се изигра, не смееше да се понижи фамилијата да не ги плукаат по улица. Во тие времиња полиција не смееше да оди кај директори, доктори и слично, беа заштитени ко поларни мечки,а кај убичните смртници знаеа и во 10 часот навечер да ги посетат без повод, онака да прашале од каде пари за куќа што ја изградиле.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom