Добро.
Малку за тој метафизички момент, колку за да доловиме. Оти и еден пријател истите причини ми ги набројуваше за првиот протест, иако тогаш и се согласувавме, иако не беа потребни дополнителни причини покрај смртта на Мартин. Ама океј, сите го покривавме моментот на евентуална злоупотреба од магарето со некое лично прочистување, некоја лична одговорност пред лицето на правдата.
Се слушнавме на телефон негде сабајлето. Вика "стојам таму, секакви имаше, се живо скандираа...у еден момент се вртам и гледам еден, веројатно рамковен, фанал тегне знаме, маме му ебе. Го испокина од постаментот и онака душмански го фрли". После го гушкале другари, го тапшале. Тие другари биле дваесетина. Околу нив 200 неми и мирни овци. Имаш тука опасна симболика и не смееш да ја игнорираш.
Ги следиме овците и со оној Бастерд, па стигнавме до уште еден болен симптом во редицата на игнорирањето и бирањето што сакаме да читаме, а што забораваме дека е напишано, во случајов на статус на фб од арапското курвиче Муки Зекири, напишан и на македонски и на албански, каде ги повикува неговите сонародници албанци да учествуваат на денешниот протест.
https://www.facebook.com/muhamed.zekiri/posts/10153871075169466
И го имаш битниот момент, оној што овците одбиваат да го прочитаат, каде Муки пишува "И Рузвелт и Сталин биле противници, но застанаа заедно против ФАШИЗМОТ, и потоа секој продолжи по својот пат". Имаш и тука опасна симболика и не смееш да ја игнорираш. Оние 1000+ што лајкнале, очигледно решиле дека не треба да ја видат.
Ги следам, а повремено и разговарам со нивниве, така, поистакнати активисти. Плукам по Грујо - и тие плукаат. Плукам по Сашо - и тие плукаат. По Љубе, Љубчо, Љубен, сите тие токмаци од 2001ва - ме надјачуваат у плукање. Ама почнам ли за Смилковско, за командантите нивни, за Јаким, за Гостивар, за "мавровски работници", одма имаш реакција во стил "абе види...многу работи се нејасни таму". Исто и сега за Куманово, иако срамежливо "абе види.."
Да не должам со примериве, ги има колку еден том од Војна и Мир, знаеш отприлика зошто е се ова битно. Зошто моментот кога после еден настан како Куманово, Заев реши дополнително да додава масло на оган, е моментот кога ја пречекори линијата во која он има од мене дадено право да го носи тој, ај нека биде факел на правдата. До тој момент ми беше оправдано затоа шо знаев дека е многу глуп и веројатно ќе успееме да му бапнеме цивилна контрола во побитните институции.
Е сеа, кога ти ќе одиш на протестите, од причини за тебе познати, ама метафизички и невозможни да се сведат на аргументација, сврти се околу тебе и види во какво друштво тоа си решил да го постигнеш. Малку скенирај околина, направи една евалуација. Снимај. Немој на крај како србите во Бања Лука со "ама ние не знаевме".