Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Момци, со теретана имам до сега собрано искуство, но со исхраната малце забушавам. Вчера земав за прв пат протеински суплементи (Anabolic Monster beef од amix) и планирам да се поправам околу исхранава. Висок сум 190 и имам 84 кила, bf 11% пред 2 недели. Прашањето ми е дали да почнам додатно и сурутка да пијам, имам во близина една продавница за здрава храна и во шише продаваат доста чиста сурутка(мислам 70+ проценти?). Нејсе, почетник сум со исхраната, дома доста здраво се храниме ама мислам дека немам доволно голем внес на протеини. Може ли некое универзално мени да ми пишете онака отприлика да знам што како да јадам, како да правам со cheat meals или cheat days, ќе бидам многу благодарен :)
И како да ги пијам протеинските шејкови, еден на сабајле еден пред спиење или ?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Момци, со теретана имам до сега собрано искуство, но со исхраната малце забушавам. Вчера земав за прв пат протеински суплементи (Anabolic Monster beef од amix) и планирам да се поправам околу исхранава. Висок сум 190 и имам 84 кила, bf 11% пред 2 недели. Прашањето ми е дали да почнам додатно и сурутка да пијам, имам во близина една продавница за здрава храна и во шише продаваат доста чиста сурутка(мислам 70+ проценти?). Нејсе, почетник сум со исхраната, дома доста здраво се храниме ама мислам дека немам доволно голем внес на протеини. Може ли некое универзално мени да ми пишете онака отприлика да знам што како да јадам, како да правам со cheat meals или cheat days, ќе бидам многу благодарен :)
И како да ги пијам протеинските шејкови, еден на сабајле еден пред спиење или ?
Пресметај по нет колку протеини и калории и ЈХ и масти ти требаат за таа висина,тежина и активност.Потоа разгледај колку грама протеин има во месото(стек пример околу 25,телешко 30,риба 22-25гр протеин на 100 гр) класика би требало да ти се основа на спори ЈХ(компир,овес,грав,пченка можеш,леќа,грашок) на месо,најмногу чисто(пилешко,риба,телешко,говедско) можеш и свинско нема лошо само да не е премрсно,јајца,да не е премрсно само со зејтин,салати,овошје,јаткасти плодови...у глобала тоа е,количината ќе ја одредиш според тоа што ти кажав да пресметаш.Млеко,јогурт,сирење јади ама умерено,урда можеш почесто пошто има солиден број на протеин у неа.

сувомеснато заеби,паштети такви срања истотака...џунк фуд не ставај во уста,ако веќе сакаш одреди 1 ден во неделата да си се опуштиш.

Сурутка ако е стварно 70-80% тогаш купи,мада и немаш некоја потреба покрај протеинот...ако купиш,едната дозерка од едниот пиј ја од сабајле,а другата одма после вежбање.

Член од
16 февруари 2015
Мислења
67
Поени од реакции
80
Пресметај по нет колку протеини и калории и ЈХ и масти ти требаат за таа висина,тежина и активност.Потоа разгледај колку грама протеин има во месото(стек пример околу 25,телешко 30,риба 22-25гр протеин на 100 гр) класика би требало да ти се основа на спори ЈХ(компир,овес,грав,пченка можеш,леќа,грашок) на месо,најмногу чисто(пилешко,риба,телешко,говедско) можеш и свинско нема лошо само да не е премрсно,јајца,да не е премрсно само со зејтин,салати,овошје,јаткасти плодови...у глобала тоа е,количината ќе ја одредиш според тоа што ти кажав да пресметаш.Млеко,јогурт,сирење јади ама умерено,урда можеш почесто пошто има солиден број на протеин у неа.

сувомеснато заеби,паштети такви срања истотака...џунк фуд не ставај во уста,ако веќе сакаш одреди 1 ден во неделата да си се опуштиш.

Сурутка ако е стварно 70-80% тогаш купи,мада и немаш некоја потреба покрај протеинот...ако купиш,едната дозерка од едниот пиј ја од сабајле,а другата одма после вежбање.
Зошто да конзумира умерно јогурт и урда? Се дур ти се поклопува во дневниот калориски внес се друго е ирелевантно.

Член од
16 февруари 2015
Мислења
67
Поени од реакции
80
лактоза, хормони ...
Јогуртот и урдата се “мачја кашлица“ во однос на се тоа што има во суплементите, па ги земате без проблем. Секогаш се фаќате за сламката.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Јогуртот и урдата се “мачја кашлица“ во однос на се тоа што има во суплементите, па ги земате без проблем. Секогаш се фаќате за сламката.
Не гледам проблем, дечкото побара совет, JETKUNDO му кажа да не претерува со урда и млеко. што е легитимен совет, истиот би го дал и јас, а интолерантност на лактоза и хормонален дизбаланс не се мачја кашлица. Суплементите не беа предмет на дискусија.

Член од
11 мај 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво дечки.
Прво и основно, имам 20 години, 75 кила, 20% body fat, висок сум 171.
Се изначитав триста милиони чуда на интернет и више незнам главата кај ми е. Она што ме интересира е како најефикасно/најбрзо да симнам % bf од 13-16 % за отприлика месец ипол - два, ако не и побрзо, да се спремам за летово.
Пред 3-4 дена почнав да користам Herbalife али откако се информирав малку повеќе заклучив дека не е финансиски исплатливо и дека можам да ги постигнам истите резултати со некоја друга алтернатива, без да фрлам 5 иљадарки само на шејкови месечно.
Денот на пример ми изгледа вака:
Работам 8 саати во денот во маркет, прилично напорна физичка работа и цело време на нога. Ако е убаво времето возам минимум 10-15 км со точак на кеј одма после работа (со просечна брзина од 25 км на саат ако тоа ви значи нешто), а некогаш и повеќе, на пример пред два дена извозев 42 км. Почнав и да одам во теретана, 3 пати неделно по саат време.
Околу исхраната, јадам на 3 саати, Herbalife шејк саат време откако ке станам од спиење, јогурт баланс и банана или некое друго овошје, после протенски бар, за ручек салата по еден домат и краставица, 2 тенки кришки интегрален леб од жито лукс и варирам со конзерва туна, варен ориз или 200 гр стек, после тоа ужина една шака ореви/бадеми/лешници или 250 гр јогурт баланс, и за крај зависно од тоа дали сум бил во теретана шејк после вежбање или пак салата и нешто што содржи повеќе протеин ама малку покасно. Значи во денот јадам од прилика 1600-1700 калории.
Тоа што ме интересира во моментов е дали со ваква исхрана сум на прав пат да симнам % на bf за брзо време, дали би изгубил мускул поради недостиг од нешто, дали треба да сменам нешто, што би било најадекватна замена за Herbalife продуктиве, и така натаму.
Ако некој може да одговори, фала однапред.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2012
Мислења
100
Поени од реакции
103
Здраво дечки.
Прво и основно, имам 20 години, 75 кила, 20% body fat, висок сум 171.
Се изначитав триста милиони чуда на интернет и више незнам главата кај ми е. Она што ме интересира е како најефикасно/најбрзо да симнам % bf од 13-16 % за отприлика месец ипол - два, ако не и побрзо, да се спремам за летово.
Пред 3-4 дена почнав да користам Herbalife али откако се информирав малку повеќе заклучив дека не е финансиски исплатливо и дека можам да ги постигнам истите резултати со некоја друга алтернатива, без да фрлам 5 иљадарки само на шејкови месечно.
Денот на пример ми изгледа вака:
Работам 8 саати во денот во маркет, прилично напорна физичка работа и цело време на нога. Ако е убаво времето возам минимум 10-15 км со точак на кеј одма после работа (со просечна брзина од 25 км на саат ако тоа ви значи нешто), а некогаш и повеќе, на пример пред два дена извозев 42 км. Почнав и да одам во теретана, 3 пати неделно по саат време.
Околу исхраната, јадам на 3 саати, Herbalife шејк саат време откако ке станам од спиење, јогурт баланс и банана или некое друго овошје, после протенски бар, за ручек салата по еден домат и краставица, 2 тенки кришки интегрален леб од жито лукс и варирам со конзерва туна, варен ориз или 200 гр стек, после тоа ужина една шака ореви/бадеми/лешници или 250 гр јогурт баланс, и за крај зависно од тоа дали сум бил во теретана шејк после вежбање или пак салата и нешто што содржи повеќе протеин ама малку покасно. Значи во денот јадам од прилика 1600-1700 калории.
Тоа што ме интересира во моментов е дали со ваква исхрана сум на прав пат да симнам % на bf за брзо време, дали би изгубил мускул поради недостиг од нешто, дали треба да сменам нешто, што би било најадекватна замена за Herbalife продуктиве, и така натаму.
Ако некој може да одговори, фала однапред.
Искрено ми е жал што те прелажале со хербалајф..... Подобро е од ништо секако ама толку се претерано over price и нај over rate у свет што ми се повраќа коа ќе ме викне на кафе некој од херба. Башка едини се што ти се бутаат у кревет и агресивно ти иде агент и ти продава....

За исхраната. Ок е ова што го јадеш ама тешко дека ке намалиш ептен боди фат за месец дена. Скоро и невозможно е. Ќе изгубиш малце вода и по малце сало и мускул. Не се замарај толку со броење калории и глеј тоа што го внесуваш да е квалитетно. На пример јас на чистење не би внесувал две кришки незнам каков леб. Леб си е леб не се лажи од тоа интегрален ваков таков. Лебот ти спаѓа у прости јаглехидрати.
Исто не би дал толкава важност на јогуртот.

И со ова шо го прочитав, 2-3 шејка на ден и протеински бар човече, кажи ако не е тајна кажи тука на форум колку те корнат херба месечно.... Па ја колку имам познавање од исхрани и додатоци па не сум се осудил да идам да купам протеински бар иако вежбам подолго време, тие на почетници протеински бар ЛОЛ

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.730
Поени од реакции
11.591
Добро, можно ли е и стекот (од Стокомак на Sadia) да го полнат со вода?
Земам демек 1 кило, кога го одледувам истекуват 5 литра вода ебаго.... :D

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Добро, можно ли е и стекот (од Стокомак на Sadia) да го полнат со вода?
Земам демек 1 кило, кога го одледувам истекуват 5 литра вода ебаго.... :D
Не само во Стокомак, скоро секаде.

Член од
8 април 2015
Мислења
9
Поени од реакции
0
здраво, вежбам горе долу 1 година со паузи. Периодов одам секој ден в теретана, вежбам по 1 мускул на ден плус кардио/абс, со оглед на тоа дека сакам да намалам маснотии, ама некако не сум задоволен, некако тешко иде. Па сакав да ве прашам совет некој, најмногу за исхрана за како најефикасно да речиме да намалам маснотии наталожени на стомак (прилично сум слаб, имам само во долниот дел на стомакот). Од суплементи користам преотеини и креатин, Знам дека ке речите дека многу е вежбање, ама одередени денови кога осеќам дека ми треба одмор, правам пауза. Некоја да споледи слично искуство или да ми даде совет? Фала!

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
@sajSiGa
Пред некое време спомна кога ќе бидеш во дефицит на калории, ќе пиеш кафе со кокосово масло ако добро ме држи памтењево, која ти е целта со тоа ?
И ако имаш време и желба сподели некој совети во врска со исхранат за време на кат.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
@sajSiGa
Пред некое време спомна кога ќе бидеш во дефицит на калории, ќе пиеш кафе со кокосово масло ако добро ме држи памтењево, која ти е целта со тоа ?
И ако имаш време и желба сподели некој совети во врска со исхранат за време на кат.
Искрено тоа со кафето го пробав чисто како експеримент, зошто уште во старт бев скептичен дека функционира. Теоријата е дека кафето (стимулатор) + кокосовото масло (триглиериди со средни ланци) директно го ставаат организмот во мод на горење на масти, под услов сабајле да го пиеш ова а да не јадеш ЈХ. Не функционира затоа што самото кафе има калории така да според мене подобра и поефтина опција е чаша зелен чај сабајле. Негативна страна е и што дава стомачни тегоби (кафе на празен стомак е погубна комбинација) така да тоа нема да го применувам при следно чистење. Инаку еве веќе 1 месец сум на диета и симнав за сега 4кг ќе ја терам за уште 2кг. Инаку држам диета со следење калории (IIFYM) моментално најдобар избор за моето секојдневие. Дневниот дефицит ми беше 200,600,1000калории низ 3 дена па повторно истото. Во зависно од тоа дали вежбам тој ден или не и колку дефицит правам тој ден внесувам:
- протеини 163-193гр
- ЈХ 60-276гр
- масти 38гр-69гр
До сега диетата функционира одлично посебно од аспект на на слабеење и сочувување на сила (го рефокусирав тренингот кон тренинг на сила не кон хипертрофија, највероатно така и ќе остане и кога ќе се пребацам на одржување/маса)

Чучањот го качив од 125кг на 132кг (паралела)
Мртвото остана на 170кг
Бенчот го качив од 95кг на 98кг (допирање на гради)

Од суплементи користам веј протеин, креатин, витамин Д и цинк.

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Дали некој има искуство со кетогена диета да сподели?

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
^
Јас фурам периодов нешто слично на кето, ЈХ ми се сведени на минимум на деновите кога не вежбам(3дена во неделата) кога вежбам оброкот послем тренинг ми богат со ЈХ(стандард ориз или компир) во другите оброци ги избегнувам. Искрено чудно ми е без ЈХ мислев дека ќе немам енергија и ке неможам да истерам тренинг без обилен оброк пред тренингот но баш напротив спротивното се случува.За месец и кусур денови незнам на вага колку кг имам изгубено али на огледало се познават резултати.

Kajgana Shop

На врв Bottom