ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
24 март 2010
Мислења
15.222
Поени од реакции
25.991
Курир немаше да го објави ова ако не е во интерес на партијата.
Не кажав јас во чија корист е. Само не е навремено. Сега прво треба да се отстрани безбедносната опасност до крај, па политичка одговорност за тие кои на големо утнале во своите проценки и процедури, па изготвување на програма за тотална реформа и на службата и на МВР.

Откако се тоа ќе се направи, избори, со презентирање на програмата и презентирање на луѓето на тие две клучни позиции кои ќе треба да ја спроведат истата.
 

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.692
Поени од реакции
12.685
До 200та страна сум и стварно не можам веќе да читам понатаму. Да се осврнам на неколку работи што до сеа ми останале во памтење.

@Дињата на Анчо имаше прокоментирано на некој „колку треба да си деген за да посакуваш на некого смрт“ а ти самиот на неколку пати низ ДК или други теми си го кажал истото или во најмала рака алудирал на тоа. Небитно дали било кажано во афект. Тотално небитно.

Во врска со коментарите за протестите против полициската бруталност и тие што ги бранат полицајците, поточно конкретно мислам на оние членови кои ги напаѓаат претходниве. Добро вие нормални сте ? Против кого протестирате ? Против каква полициска бруталност ? Она што го трубам веќе неколку години е дека си патите од генерализација, што моменталнава ситуација ептен го докажува истото. Поради постапки на 50 монструми кои по некоја „случајност“ се полиција/ специјална единица/ обезбедување на јавна личност, вие ги осудувате сите припадници. Тоа ти е исто како денеска некое 5-6 годишно невоспитано дете да ми опцуло мајка, па сега ја ќе ги мразам сите деца.

ОКЕЈ Е ! ТОТАЛНО СЕ СОГЛАСУВАМ ДА СЕ ПРОТЕСТИРА ! Протестирај против Јанкуловска, против владата, против Груевски. Впрочем, тие беа тие кои се директно инволвирани во случајот. Тие се оние кои треба да сносат одговорност што овие 50 монструми се докопале до ситуација да се кријат позади значка. Ама да плукаш, навредуваш и удираш полицајци поради „полициска бруталност“ ? Сериозно ?! До сеа сум бил запрен од полиција/алфи бог знај колку пати. Си ме запрел ? Океј. Сигурно си имал причина... Алко тест, рутинска контрола, сум ти изгледал сомнително. Во ред..Сфаќам. Се поштено, фино, не се правам паметен, не почнувам да правам фаци или бог знај што. Ти кажувам како што е, за се што си ме прашал. Дали сум пиел алкохол, дали сум пушел трева, дали сум возел без возачка, зошто сум трчал како пци да ме бркаат во 2 по полноќ.... Што и да е... 95% ќе те разберат, ќе те укорат или посочат на нешто дека си згрешил и готово...КРАЈ ! Некои ќе се позаебаваат, ќе се посмеете, некои не сакаат да чујат никакво оправдување, едноставно им е битно дали си го прекршил законот или не. Дали да ти пише казна или не. Ја стварно не гледам како е тоа полициска бруталност.....Па уште на сам ден на дешавање на акцијата во Куманово, да има луѓе кои протестираат против „ ПОЛИЦИСКА БРУТАЛНОСТ “, не против влада, барем не го става акцентот на тоа, него против полиција, е во најмала рака гадливо.

И тоа не е најгадливото што се случува на темава. Настрана шпекулациите во моментите додека траеше акцијата и потоа. Гадливото е што, инстантно, без ни минута да помине, одма се почнува со обвинувања и сценариа. СДСМ беше, на ВМРО најмногу им одговара, ДУИ/ДПА и Албанците се....Се за вас е политичко сценарио. Од А до Ш. Впрочем, ако денес отидеш до продавница и касиерот нема доволно кусур да ти врати, вие ќе направите политичко сценарио од тоа. Касиерот не ми врати 2 денари, пошто, стрина му на дедо му, од женска му страна, е од спротивна партија од мојата.... Не само што не сте поарни од политичарите, напротив, полоши сте. ОЛОШИ СТЕ !

Ден на жалост, небитно што е ден на жалост. Абе месеци после ова не се доволни за да се почне со политичките игри. Али не, селективно се гледа на работите. Ги плукаме, Курир, Либертас, јанко петко станко и остала багра, ама Максим е возвишен за тоа што го рече. Да, во право беше за тоа што го рече, да за плукање е потегот на Канал 5, ама моментот што го одбра дебилот е тотално погрешен. ТОТАЛНО !!! Уште ситуацијата не се смирила, уште не знаеме што точно се случи и зошто, батката бара ОСТАВКИ. Па добро бе, ти ли си совесен политичар ? Оставка во време на криза ... Бог да чува.... Демек тогаш постабилни ќе бидеме :facepalm:

Плукајте ги вие и Груевски и Заев и Иванов....Едино тие тројца постапија „зрело“ во целава ситуација. Секој се огради од обвинувања, секој се огради од прерани „испади“ во медиумите со коментари за ситуацијата. Секој повика на смиреност. Оние мочковците под нив, дофрлаат масло, а вие слепо се фаќате за тоа.

Како сакате бе да известуваат за жртви и повредени на сред акција ? Да излезе и да каже толку иаме мртви. Кај отиде моралот? И нашиот и на специјалците на терен ? Фанатициве, платенициве, како сакате наречете ги, ќе добиат уште толку на сила.

За мороните ВМРОВСКИ, што го преплавија фејсбукот со тоа стасуот нивни „ Терористите, соросоидите и СДСМ од тогаш до тогаш, заедно убија и повредија толку и толку “, се надевам цел живот ќе ве прати беда. На пуст остров опколен со крокодили да ве остават, крокодолите од вас ќе избегаат.

За акцијата колку била успешна или не. Да ве вратам на 2001 Арачиново. Кој не чул Панде Петровски ( тогашен заменик на ГШ на АРМ ) што има да каже за тоа, нека чуе. Да не испадне дека лупетам овдека. Арачиново, тактички далеку полесна мисија за освојување од тесните улички на Диво Насеље и покрај константните бомбардирања, за негово целосно освојување пак било потребно да влезат трупи во него. И ПАК ЌЕ ИМАЛО ЖРТВИ !!! Жртвите, за жал се неизбежни во вакви ситуации. Разликата од тогаш до сега ? Тогаш „нашите“ не биле спремни на акција која ќе резлутира со жртви, овој пат беа... Колку тоа е добар потег никогаш нема да дознаеме. Пошто сега после апсењето на групава, или дел од неа, никогаш нема да разбереме што ќе направеа да не беа неутрализирани.


За крај, нормално дека е ова сценарио. Чиво е не знам. Али ни во најлош сон не би ги обвинил ниту ВМРО ниту СДСМ...па реално ниту Албанците.

На ВМРО дефинитивно ова не му одговара. Кога после 30 минути од објавување дека нешто се случува во Куманово, започнаа обвинувањата против нив...Кога во моменти кога има најголеми протести да направат вакво нешто.... Не. Дефинитивно не им одговара. Со ова губат поени, небитно дали е нивна режија или не. Па и ниту еден загинат и повреден да немаше на наша страна, ПАК ЌЕ ИЗГУБЕА ПОЕНИ !!! Како што изгубија поени после Гошинце.

На СДСМ исто не им одговара. Како Ставро или Син кој и да беше, што постојано ги потенцира тие 9 години опозција и ова нивни најголем атак, вакво сценарио не им одговара од причина наместо ВМРО многумина може да ги обвинат нив. Да не правиме пак муабет, дека многумина ќе се поколебаат да отидат на протест пошто ќе се запрашаат колку се сигурни тие на тој протест. А за моралноста на тоа, да органзираш протест за време на таква ситуација веќе не коментирам. Дури и таа непозната да не е дел од равенката на политичарите, многу „неутрални“ би се запрашале искрено...

Некои викаат дека ова воопшто не е налик 2001...Не се согласувам.
Тотално е исто, само што сега нема да бидат Албанците оние кои ќе пукаат и бараат права. Македонците ќе сме. Ни се пупма тензијата. Не меѓуетничка. Политичка. Поделени сме, а усвари обединети сме. Дома се расправаме со нашите кој е крив кој е прав. И оп. Се дешава Куманово. И на површина излегува секој РАДИКАЛЕН МАКЕДОНЕЦ. Албанците се криви....Можеби се. Не знам. Но, ако не се. Тогаш ќе се деси Смилковско. И да нема нешто бог знај што, сигурно ќе имаа некоја информација што ќе алудира на „ заташкување “ или „повторна истрага“. Албанците ќе излезат на протест. Ние веќе протестираме. Во дадена ситуација ќе се случи пак сценарио каде двете групи „ќе се пресметаат“ меѓусебно. Со тоа што овој пат не можат да бараат никакви права пошто се веќе имаат. Едино им остана Голема Албанија или по ново, Република Илирида. А Македонците ќе си ја бараат „ слободата “, ќе бараат оставка на секој политичар, промена на устав, оние порадикалните ќе бараат чиста Македонија, трети ќе пукаат на се и сешто без прашање, четврти ќе си ги тепаат комшиите пошто не се согласуваат со нив, и никогаш не се согласувале со нив. Ќе се деси 2001, и тоа на големо, со таа разлика што тогаш, можеше да се прекине „ конфликтот“ пошто сепак се работеше за помала група и малцинство. Кога веќе цел народ излегува и се буни, кога веќе мнозинството на таа држава се буни против својата држава, тоа е веќе војна.

И тогаш на сцена стапуваат странските „миротворци“. Русија или САД, ќе видеме...


Нормално, има начин да се спречи. Ладнокрвноста на која повикуваа лидерите на СДСМ и ВМРО, без обвинувања, без револт, без пцуења итн итн. Ама....прекинав на 200та страна, пошто гледам таа ладнокрвност ја имаше во се помал број...
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Сега веќе очигледно ти е тролањето. Патем барем смешно да беше.
Не ги антроморфицирај САД, тие не мразат - едноставно имаат јасно определени интереси и немаат никакви морални дилеми ниту скрупули, во врска со жртвувањето на трети држави како што е нашата. Си го гледаат интересот, и така треба да правиме и ние - посебно кога имаме опции за ново сојузништво каде би имале повеќе можности за исполнување на националните интереси.
Токму вака србите размислуваа пред 15-16 години.
Помина декада и пол, сеуште ама никакво фајде немаат видено од сојужништво со Русија. Напротив, им се десија многу големи порази на полето национални интереси.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Не кажав јас во чија корист е. Само не е навремено. Сега прво треба да се отстрани безбедносната опасност до крај, па политичка одговорност за тие кои на големо утнале во своите проценки и процедури, па изготвување на програма за тотална реформа и на службата и на МВР.

Откако се тоа ќе се направи, избори, со презентирање на програмата и презентирање на луѓето на тие две клучни позиции кои ќе треба да ја спроведат истата.
А каде е кривичната одговорност за слушнатото на снимките?
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.250
Поени од реакции
16.854
Можеш целиот текст да го копираш ? Бидејки конкретниов текст не се отвара без претплата.
Makedonsko proljeće: Terorizam, ukrajinski scenarij, sabotaža Turskog toka, stvaranje velike Albanije, ili sve to odjednom?

Krvavi vikend u Makedoniji odnio je najmanje 22 života u oružanom sukobu velike skupine terorista i policije, dok je ne manje od 37 ljudi ranjeno.
Da, riječ je o teroristima, jer kako bismo drukčije mogli nazvati ljude koji su snajperima i bombama napali makedonske policajce u Kumanovu?

Ipak, u zapadnim medijima se u izvještajima iz Kumanova riječ teroristi piše pod navodnicima kada se citiraju makedonski dužnosnici, dok se u trećem licu opisuje da je došlo do sukoba 'naoružanih napadača' s policijom.

S druge strane, tijekom dramatičnih događanja u Kumanovu iz makedonskih medija nije se moglo puno saznati o pojedinostima sukoba, već su prevladavale pomalo 'čudne' vijesti o tome gdje su dućani zatvoreni, a gdje se može kupiti kruh.

Naoružana skupina, prema službenim izvještajima, brojala je oko 50 ljudi, koji su u subotu u zoru napali policajce u kumanovskom Divljem naselju (Divo) i blokirale cestu koja vodi iz grada, a policija je nakon toga provela silovitu akciju u većinski albanskom naselju gdje su se teroristi sakrili po kućama.

Odgovornost za napad u kojem je poginulo 14 terorista i osmorica policajaca preuzela je albanska 'Oslobodilačka narodna armija' (ONA) koja je najavila da je spremna nastaviti borbu za 'obranu albanskog naroda'.
Petorica vođa ove grupe su Albanci sa Kosova, od ranije dobro poznati službama po učešću u oružanim sukobima na Kosovu (1999) i u Makedoniji (2001), ali i po bliskim vezama s pojedinim političarima u Prištini.

Riječ je o veteranima 'Oslobodilačke vojske Kosova' (OVK) Muhamedu Krasnićiju, poznatom kao 'Komandant Mališeva', Mirsadu Ndrecaju (Komandant NATO), Samiju Uškiniju (Komandant Sokoli), Begi Rizaju (Komandant Begu) i Demeu Šehuu (Juniku).

Ndrecaj je preuzeo odgovornost za napad na stražarnicu Gošince kod Kumanova prije nekoliko tjedana, kada je naoružana grupa od oko 40 Albanaca s Kosova razoružala i otjerala makedonske graničare, zauzevši ovu točku. ( vidi: Makedonija ističe kako su militanti iz Kosova prešli granicu i zarobili nekoliko policajaca u pograničnoj postaji pozivajući na stvaranje "Albanske države"/)

Logično je pretpostaviti da je riječ o istoj skupini koja je u subotu izvela napad na policiju u Kumanovu, što su makedonske vlasti djelomično i potvrdile, istodobno izbjegavajući govoriti konkretno o motivima i ciljevima napada.

'Njihovi ciljevi i motivi morati će biti utvrđeni istragom, iako im je nedvojbeno jedna od namjera bila destabiliranje Makedonije', rekao je premijer Nikola Gruevski dodajući da je makedonska policija imala 'najtežu, najkompliciraniju i najozbiljniju operaciju u svojoj povijesti'.

Gruevski je istaknuo da policijska akcija u Kumanovu nije albansko-makedonski sukob, već da je riječ o napadu najopasnije terorističke skupine na Balkanu, koja uključuje osobe koje su se borile na Bliskom istoku, te da je policija uspjela spriječiti najgori scenarij po kojem je moglo doći do pogibije tisuća nedužnih građana.

Premijer Makedonije u kojoj živi više od 30 posto etničkih Albanaca pažljivo je birao riječi, no postoje indicije koje ukazuju da je na djelu ipak međunacionalni sukob ili čak pokušaj širenja takozvane velike Albanije na makedonski teritorij.

O tome svjedoči izjava šefa zastupničke skupine 'Samoopredjeljenje' u prištinskom parlamentu, Glauka Konjice, koji je optužio makedonske vlasti da su provele 'topnički napad' na Albance u Kumanovu, kao što je to prije radio 'bivši predsjednik Srbije' Slobodan Milošević.

Konjica tvrdi da je 'lažno prikazani teroristički napad samo alibi za vladu u Skoplju da se obračuna s Albancima u Kumanovu'.

Kočo Danaj, albanski političar, lider liste za prirodnu (veliku) Albaniju rekao je da iza 'rata u Kumanovu' u naseljima gdje žive Albanci, stoji makedonska vlast, te da je došlo vrijeme za ujedinjenje Albanaca.

Danaj, poznat kao tvorac Platforme za prirodnu Albaniju, ocijenio je da 'iza svega stoji' Gruevski za kojeg kaže da je 'fašista', te ga je usporedio s Hitlerom i predviđa da će se situacija u Makedoniji pogoršati, a da će Gruevski doživjeti 'krvavi kraj', kao i svi koji su djelovali protiv Albanaca.

Danaj je istaknuo kako vjeruje da bi stranci podržali bilo kakvo rješenje koje bi Albanci za sebe odabrali, te je zatražio veći angažman albanskih političara, ne samo iz Tirane i Prištine, nego i iz Skoplja i Ulcinja, kako bio bio zaustavljen 'plan Gruevskog'.

Ne treba se čuditi što član ekstremno desničarskog pokreta negira da je riječ o terorizmu i svu odgovornost prebacuje na makedonske vlasti, dok velikoalbanski ideolog otvoreno prijeti, ali izostanak oštrije osude u reagiranju zapadne javnosti i političara tjera nas da se zamislimo.

Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn izrazio je zabrinutost i pozvao 'sve aktere na suzdržanost', te zatražio od vlasti i svih političkih i društvenih aktera da surađuju, povrate mirnoću i potpuno istraže događaje na objektivan i transparentan način u okvirima zakona.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uputio je gotovo istovjetnu poruku, a veleposlanstvo SAD-a u Skoplju izrazilo je sućut 'obiteljima ljudi koji su ubijeni i ranjeni'.

Istovjetni izraz sućuti obiteljima svih poginulih u nasilju tijekom vikenda uputili su zastupnici Europskog parlamenta Ivo Vajgl, Richard Howitt i Eduard Kukan, ocjenjujući da je povratak Makedonije na put euroatlantskih integracija u zajedničkom interesu.

Prema očekivanju, oštra osuda napada na policiju u Kumanovu stigla je iz Beograda, a ravnatelj Vojno sigurnosne agencije (VBA) Petar Cvetković naveo je da je još u travnju upozorio makedonske kolege da bi moglo doći do oružane pobune u Makedoniji.

Cvetković tvrdi da su teroristi već duže vrijeme boravili u tom dijelu Makedonije, ali da su njegove makedonske kolege mislile da su te priče preuveličane, kao i da su pripadnici ove skupine uglavnom s Kosova, no da ih je bilo i iz Makedonije i s juga Srbije.

On je naveo da je cilj terorista bio da akcijom obilježe 12. svibanj, jer je na taj dan 2010. godine ubijen jedan od njihovih vođa.

Cvetković je rekao da ideja stvaranja velike Albanije uživa određenu potporu sa Zapada, što se vidi iz reagiranja na političke izjave u tom pogledu koje su izrečene posljednjih mjeseci.

Zajednička sjednica kosovske i albanske vlade, koja je održana u ožujku u Tirani, protekla je pod sloganom 'Jedna zemlja, jedan narod, jedan san', povodom čega je prosvjedovala vlada u Beogradu i zatražila od Bruxellesa da reagira, ali iz Hahnovog ureda stiglo je objašnjenje da je riječ o bliskoj suradnji Kosova i Albanije i zajedničkom cilju približavanja EU.

No zašto bi Zapad uopće pružao potporu albanskom nacionalizmu i ekspanzionizmu i time dodatnu ugrozio krhku stabilnost i mir na Balkanu, posebice u Makedoniji koja već desetljećima teži članstvu u NATO i EU?

Iako za to nema neposrednih dokaza, neki makedonski i srbijanski mediji pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, povezali su ove događaje u Makedoniji sa sabotažom plana izgradnje plinovoda Turski tok, koji bi iz Rusije preko Turske i Grčke trebao biti nastavljen kroz Makedoniju i Srbiju do Mađarske.

Za razliku od Skoplja, Atena je dobila javno upozorenje Washingtona da odustane od planova za Turski tok i ostane pri gradnji plinovoda iz Azerbejdžana, a ovu poruku prenio im je specijalni izaslanik State departmenta za energetska pitanja Amos Hochstein, samo dan uoči napada u Kumanovu.

Upozorenje je navodno upućeno i Makedoniji, ali i Srbiji, čiji su predsjednici Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić prisustvovali vojnoj Paradi pobjede 9. svibnja u Moskvi.

Možda u tom kontekstu treba tumačiti posve neočekivanu izjavu Nikolića ruskim medijima po dolasku u Moskvu da Srbija nije zainteresirana za učešće u projektu Turski tok.

Prema riječima Božidara Dimitrova, bugarskog povjesničara i ravnatelja Narodnog muzeja u Sofiji, ovakvi i slični događaji u Makedoniji odavno su se mogli očekivati.

On je naveo da je od prijatelja iz makedonskog oporbenog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) još prije 10 dana saznao da se sprema ukrajinski scenarij u kojem oporba koju podupiru SAD kani dovesti 'specijaliste' iz Kijeva koji bi im pomogli organizirati 'Majdan' u Skoplju.

'Vlada Gruevskog uspostavila je diktaturu, a demokracija je samo fasada. Vlada Gruevskog može biti srušena samo nasiljem. Biti će građanski rat s nesagledivim posljedicama', kazao je Dimitrov dodajući da Makedonija teško može izbjeći ukrajinski scenarij.

Franz-Lothar Altmann, ekspert za jugoistočnu Europu i profesor na Sveučilištu u Bukureštu ocijenio je da Makedoniji prijeti nacionalna katastrofa, ukoliko makedonska vlast uz posredovanje EU ne započne bezuvjetni dijalog sa oporbom.

Neposredno prije oružanog sukoba u Kumanovu pokrenut je val antivladinih prosvjeda u Skoplju i nekoliko većih gradova, a oporba predvođena liderom SDSM-a Zoranom Zaevom iznijela je teške optužbe na račun premijera Gruevskog objavljujući snimke prisluškivanih razgovora koje su otkrile da su vlasti zataškavale istragu o pogibiji novinara Nikole Mladenova.

Zaev je negirao da su snimke načinili i dostavili strani obavještajci, navodeći da je zapravo vlast ta koja prisluškuje građane, te rekao da u Bruxellesu ne žele primiti Gruevskog.

Uoči sukoba u Kumanovu Zaev je također optužio premijera da stoji iza upada u stražarnicu Gošince, ali je ocijenio da međuetnički sukobi u Makedoniji nisu mogući.

Zaev je nakon napada u Kumanovu pozvao Gruevskog i njegovog koalicionog partnera Ali Ahmetija da objasne tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju, a građanima je poručio da prekinu prosvjede da bi pomogli brzo rješavanje teške situacije koja muči sve i koja je jako loša za zemlju.

Jako loše moglo bi uskoro postati katastrofalno ako makedonska 'bačva baruta' bude nepovratno dignuta u zrak, a zemlja i s njom čitava regija, našla se samo na korak od takvog razvoja.

Jer, kao što je rekao nedavno američki državni tajnik John Kerry – Balkan je na 'liniji vatre' između Moskve i Washingtona. ( vidi: Surova geopolitika stigla je kući: Balkan na "liniji vatre" između Moskve i Washingtona)
 
E

Epsilon

Гостин
Животот на еден професионален полициски специјалец во Македонија = 70илјади евра, еве колку вреди еден човечки живот!
Што се обидуваш со овој глупав коментар да искажеш?
 

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Бугариве одамна не јаделе ќутек така ми се чини!
Гледам, ружи цветаат кај нив, невработеност 0% се тип топ уште остана да ја уредат политиката по комшиите...
 
Последно уредено:
Член од
24 март 2010
Мислења
15.222
Поени од реакции
25.991
А каде е кривичната одговорност за слушнатото на снимките?
Искрено, не верувам дека ќе ја има.

Ама ВМРО мора да направи една работа пред овие избори. Да презентира повеќе имиња до тоа на Груевски. За да оневозможи напаѓање на легитимитетот на луѓето околу него пак.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Искрено, не верувам дека ќе ја има.

Ама ВМРО мора да направи една работа пред овие избори. Да презентира повеќе имиња до тоа на Груевски. За да оневозможи напаѓање на легитимитетот на луѓето околу него пак.
Не може така. Ако нема кривична одговорност за слушнатото на снимките, нема да имаме легитимитет. Ниту како народ, ниту како држава. Подобро ќе биде да не нема. Не знам како ова не ти е јасно. Има еден момент каде што политичкиот прагматизам се остава на страна, и каде што правдата мора да биде задоволена.
 

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.436
Поени од реакции
3.696
Што се обидуваш со овој глупав коментар да искажеш?
Коментарот не е глупав, туку глуп човек како тебе неможе да го свати!

Но еве да ти објаснам подобро.

Специјалците го дадоа животот за ова држава и за сите нас, овие политичарите ќе давале оштета за нивните фамилии, од факинг 70к евра, толку тие процениле вреди еден наш специјалец да биде оштетен. Тоа за мене е срамота!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.896
Поени од реакции
31.844
Токму вака србите размислуваа пред 15-16 години.
Помина декада и пол, сеуште ама никакво фајде немаат видено од сојужништво со Русија. Напротив, им се десија многу големи порази на полето национални интереси.
Само што тоа беше 15-16 години, а нам благодарение на нашиот „сојузник“ секако ни се дешаваат многу големи порази на полето на националните (и секакви други) интереси.
Време е за промена, или во односите - или во сојузниците.
 
Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Русија, во сегашната форма е тешко сјебана земја, во недостаток на пософистициран елоквентен термин.

За разлика од Турција, каде под капа на национализам, исламизација се фураат реални економски реформи (по цена на слобода на говор, демократија итн). кои Турција ја враќаат на мапата, Русија е иста како Македонија само на пропорционална скала. Економија 0, демократија 0, индустрија 0, производство 0, трговија 0. Корупција/непотизам/национализам/изолација - 10ки.

Русија банкротираше 1998 (http://en.wikipedia.org/wiki/1998_Russian_financial_crisis). Што се случува при банкрот меѓу другото? Се брише јавниот долг (ака не се враќаат парите, т.е. се создава хиперинфлација па доколку сте должеле 100 денари во моментот кога тие купуваат 4 леба, ќе вратите назад 100 денари повторно кога тие вредат една кришка). Паралелно си бришење на јавниот долг, освен осиромашување на земјата и народот до немајкаде, се губи целокупниот интерес на странскиот капитал за инвестиции. Тоа Русија ја претвори во изолирано дувло на корумпирани олигарси кои земјата ја испокрадоа и моќта ја сконцентрираа околу големите градови. Рурално, владее распад на секое поле. Економијата се одржува од продажба на природните ресурси (нафта, гас) и кокетирање со светските сили.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Ама да плукаш, навредуваш и удираш полицајци поради „полициска бруталност“ ? Сериозно ?!
Не можам да кажам дека тврдам одговорно ама двата инциденти со полицијата на протестите беа поттикнати од навивачки групи контролирани од политички партии, двете македонски најголеми.
За вторникот, како информација ми е, онаа поголемата а средата бев сведок и ги видов предизвикувачите.
Се надевам дека ќе сватите дека не се протестира лично против тој што седи таму и ги чува гнасите во фотеља.
 

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.692
Поени од реакции
12.685
Не можам да кажам дека тврдам одговорно ама двата инциденти со полицијата на протестите беа поттикнати од навивачки групи контролирани од политички партии, двете македонски најголеми.
За вторникот, како информација ми е, онаа поголемата а средата бев сведок и ги видов предизвикувачите.
Се надевам дека ќе сватите дека не се протестира лично против тој што седи таму и ги чува гнасите во фотеља.
Мене ми е јасно тоа брат. Затоа постот беше така и напишан поточно вриеше со „генерализација“. Изнавреѓав се и сешто пошто 90% од овдека што коментираат сериозно мислат така, 90% од тие што излегоа во саботата на протест, или плукаа што бил откажан маратонот мислат така. А усвари само мислат дека мислат.

Кога праша Дињава дали сум излегол на протест во Прилеп, одговорот што го дадов беше „ми се згади шта направија фарса од тоа “. Деца...од група од 200-300та луѓе, напред имаше 50тина деца, што се смее, заебвааа, пцуеа и пукаа петарди, а тие што ги „координираа“ гордо одеа позади нив. Нормално е дека во Скопје ќе најдат поголеми будали, што во поголеми протести ќе направат поголеми глупости.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom