ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
17 август 2011
Мислења
9.967
Поени од реакции
17.799
Незнам што им е чудно на луѓево што на докторите им било кажано да се појават сабајле на работа. Акцијата била планирана,нормално е да планираат лекари во случај на жртви. Да не ги барам порталите кој го објавуваат тоа,мислете кога постирате нешто.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Коментар?

Не шпекулирам Грујо или Зајко... ама кај шо имат чад - имат и оган. Затоа да си помуабетиме...

Не мојт туку така еден Стојанче Ангелов да имат пристап до ваква информација, тогаш протолкувана како шпекулација, а денес скоро идентична реалност.

Она што е досега факт во овие 48 часа е дека сите имаат пристап до информации поврзани со безбедноста на земјата.
Втор факт е дека албанците се видно изненадени од „војната“ во нивно име.
Трет факт е дека целиот народ е изненаден од ваков тек на настаните, па од почетни комични досетки и партиски бљувотини се враќаат полека и претпазливо на коментари. (тука ги изоставам вечните заговарачи на теории и остали тракатанци кои не се ни 1%)
Четврти факт никој до овој момент незнае со сигурност да каже зошто сме нападнати и кој стои позади ова- се отвори голем простор за многу бројните толкувачи кои шират паника и нетрпеливост.
Петто жртвите ги броиме, владата и опозицијата во овој момент коректно се однесуваат како што и треба кога се случува напад на држава.

Толку засега по мое видување. Кој требало да реагира, кој го исценира овој пекол, кој и кога треба да преземе одговорност во овој момент се непотребни теми за разговор и се во доменот на шпекулации. Има време нека изладат телата.

Сакам некој да ги потврди или отфрли шпекулациите за Кичевски регион и дали е насекаде мирно во Македонија освен овој појас во кумановско?
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Уште одамна се знаеше за вахабистичките ќелии низ Косово,северна Албанија, Босна, па и селата околу Куманово и Тетово. Очигледно се чекала нечија команда да се почне со дејствија во Македонија. Поучени од 2001, каде што се знаеше дека терористите имаа сесрдна помош од странски (ЦИА?) тајни служби, ништо чудно и сега да ја имаат истата помош, и сега да имаат команда од некои повисоки структури кои имаат одредени бизнис интереси. Препукувањата меѓу идиотите од ВМРО и СДСМ само им доаѓаат како кец на десетка (ако и тие не се исценирани некако од страна).
Исто така поучени од 2001 каде што наши луѓе учествуваа во предавството на пример кај Вејце, нема да ме чуди дека терористите добиле некакви оперативни сознанија од внатре, со оглед на тоа дека во високите структури на МВР (и АРМ) веќе има инсталирано поранешни борци на ОНА.
Секако ова е само мое видување и шпекулации.

Бог да ги прости тие кои загинаа :(
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Ајде еве да не тропам на празно, некој склопил многу поубаво од мене



И еден статус од фб кој го пренесувам во целост пошо не е паблик
8 pripadnici na bezbednostite sili mrtvi, nad 30 raneti i neindetifikuvan broj na mrtvi i povredeni civili. I samo edno prasanje, zosto? So koja cel, dali nivnata smrt i zrtva ke ima smisla posto nema nisto pobolno od besmislena smrt.

Vo odnos na akcijata, iako sum daleku od strucen na taa tema mora da se dadat slednite odgovori:

1. Koја pricinata za ogromniot broj na zrtvi od strana na policijata? Imajki vo predvid deka brojot na policiski specijalni sili e okolu 800, koj dozvoli da stradaat 5% od niv vo samo edna akcija. Imajki vo predvid deka gubitocite od armiska i policiska strana vo konfliktot vo 2001 bea 72ca, ocigleden e disproporcionalniot broj na zrtvi vo samo edna akcija.

2. Koj e brojot na civilni zrtvi? Ova mora da se odgovori vednas posto spekulaciite za ova bolno prasanje stvaraat ogromen broj na frustracii i potencijal za vlosuvanje na sitacijata.

3. Akcijata veke trae okolu 31 cas. So ogled na toa deka akcijata se vodi vo vtoriot najgolem makedonski grad i vo gusto naselena naselba sto znaci deka so sekoja minuta se zgolemuva moznost za civilni i policiski zrtvi, dali toj sto ja isplaniral akcijata bil svesen deka tolku ke trae akcijata ili napravil pogresna procenka ili pak teroristite imale insajdersko info so sto bile vo moznost da gi znaat cekorite na policijata?

4. So ogled na toa sto vcera okolu pladne pristignalo zasiluvanje na policijata koja veke 8 sati se borese so teroristite, dali nekoj napravil losa procenka na brojkata na teroristi, nivnata opremenost i resursite potrebni za nivno sovladuvanje?

Slava im na mrtvite i socuvstvo do nivnite familii, ova ne mozevme ni da go zamislime vo najlos kosmar pred samo 48 sati. Za da ne bide nivnata smrt besmislena, vo ovaa drzava more da se naucime na snosenje na odgovornost. Ne sekoj moze da bide minister, direktor, rakovoditel, lider i sekoj mora da go snosi svojot del od odgovornosta za funkcijata sto ja izvrsuva. Mesto denes da zborime za napredok, integracija, povisok standard, nie se vrakjame kon filmovi koi sto site mislevme deka se daleku zad nas.

Nikoj ne saka konflikt vo Makedonija, nitu makedonci, nitu albanci, nitu srbi, nitu romi, site sakaat da ziveat mirno i prosperitetno. I iako site sme spoteni vo momentot, da ne se lazeme, ako potrae ovaa situacija moznost za pogolema tragedija i konflikt ke se zgolemuva od cas vo cas. Dokazano e deka narodite koi sto ziveat na Balkanot se podlozni na propagandi, dezinformacii i spekulacii i site onie koi sto sakaat destabilizacija se svesni za toa i znaat koi alatki treba da se upotrebat.

Zatoa situacijata vo Kumanovo mora da se resi vednas, da se dadat odgovori na site gorenavedeni prasanja vednas i sekoj od nas da si ja prezeme odgovornosta sto mu ja nosi funkcijata. Samo taka ke sprecime ponatamosna destabilizacija i ke mozeme da se posvetime na idninata. Sekoj drug ishod ke bide katastrofalen za sekoj gragjanin na ovaa drzava.

Едит: Не сум глупа па да помислам дека сите заедно ја поминале границата, само еве излегуваат имиња кои се познати од конфликтот во 2001, па и да се дрзнале легално да ја поминат границата тоа одма треба да вклучи некаков аларм кај нашиве.
Нашите служби веројатно не се на некое завидно ниво(за која одговорност сносат сите досегашни влади), но треба да се земат во предвид неколку прашања пред да се насочуваат обвинувањата кон нашите безбедносни сили:

1. Од чија територија влегла групата?
2. Кој е задолжен да ја обезбедува територијата од другата страна?

Е сега, под претпоставка нели, Македонија како сојузник на НАТО, не би требала да стравува од вооружени групации уфрлени од територии на нивни членки или под нивна контрола. дали е така?

А во врска со спортските анализи на некои ликови по ФБ и слично, нека се запознаат и со литературата која ги обработува овој тип на операции:
Analysis of Casualty Rates & Patterns Likely to Result from Military Operations in Urban Environments.
URBAN WARFARE: OPTIONS, PROBLEMS AND THE FUTURE - The summary of a conference sponsored by the MIT Security Studies Program http://web.mit.edu/ssp/publications/conf_reports/urbanwarfare.html

Или едноставно едуцирајте се на Гугл барајќи: Urban warfare tactics

Во врска со информациите со кои располагаат службите, тие обично се доставувани од јатаци на полицијата, кои не секогаш се навремени, не секогаш се во техничка можност веднаш да испратат извештај ниту пак со самото визуелно забележување на одредена вооружена група можат да се осознаат нивните крајни планови.

Затоа не си прајте холивудски филмови од типот Minority Report или со споредби на нашите служби и оние кои ги гледаме на ТВ.
 
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.414
Поени од реакции
37.622
Ова е далеку поголемо од обичен меѓуетнички конфликт. Политички игри кои се поголеми и од Груевски и Заев. Судири на интереси на големите сили, како Америка и Русија. Тие се само обични пиуни, во исполнување на нечија цел, а тоа според мене е кој ќе има поголемо влијание на балканот. Ова е едно обично сценарио на Америка, кое што секогаш успева.
1. Се подржува опозиција/групација на луѓе кои се против власта.
2. Свртување на народот против власта, и судири со полиција и војска.
3. Исцениран меѓуетнички конфликт, ова е им е најјаката карта, на која што секогаш играат.
Не зборам само за Македонија, туку и на блискиот исток, и во Украина, и секаде каде што имало внатрешни судири. Во Бугарија неможат да прават вака затоа што се веќе во НАТО, Србија неможат веќе да ја чепкаат, Македонија остана како најнестабилна држава.
 
Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
38.593
Поени од реакции
110.204
Еве ја населбата па видете како е..

Според одредени, за пола саат требало да ги срамнат со земја и немало да има жртви. :D
Еве ви најубав приказ зошто не е влезено одма по секоја цена да се требат гнидиве.
 

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.622
Поени од реакции
43.469
Ќе се сложам со некој членови тука од форумот .. за следниве работи :

1.Премиерот и претседателот требаше да излезат на прес и да дадат информации за состојбата и идни мерки што би се презеле. истото го мислам и за министерката за внатрешни работи. Срамота е САМО министерката да се појави на прес дури вечерта во 10 и 30, каде што освен колку загинати и повредени не кажа ништо друго што држеше вода и што беше за верување.
( да беше нешто друго, ќе се испотепаа кој прв на шител да кажат колкав раст ќе има економијата и кој имал во план евентуално да инвестира во македонија, дека напрајле тениско игралиште во свирипичино и сл. )
.
Oва некој тука ми го исповети со мочање врз загинатите полицајци. :facepalm::facepalm::facepalm:
Боље мајка да ми опцуе некој отколку ова да го каже, али нека му е.

Него на тема оставки, сеа му реплицирав на бугарот од друга тема али и он утнал тема а и ја у пакет со него зашто го цитирав, па тука истото ке го кажам, на тема оставки и одговорност.

Во моментов најмалце е битно дали грујо, горде, или било кој ке поднесе оставка најискрено да ти кажам, до пред некој ден беше, у моментов тотално небитно е, кога имаш 8 семејства у црнила ...

За оставки друг ден може да се праи муабет, у моментов треба да се консолидира цела политичка елита и да дејствува ко едно, зашто ситуацијата е деликатна, бројот на жртви не е официјален и може да е поголем, можноста за други судири исто постојат и уште ништо не е готово, така да тотален распад систем и една политичка анархија во моментов нас ко земја не ни одговара.

Одговорност може да има кога ситуацијата целосно ќе се смири и ќе се искалкулираат некои работи, па тогаш може да правиме муабет за тоа, во моментов колку да сметам дека они функционираат лошо, и се однесуваат неприлагодно на даденава ситуација, не е момент да се тргнат, ќе видиме вечер што ќе биде и од состанокот кај Иванов, мислам дека сите потврдија присуство ако не се лажам, бар така тука прочитав.

Битна е и самата поента на овие атаци, која е целта, сега за сега ништо незнаеме, добро е што имаат затврено низа терористи, па да видиме они дали нешто ќе пропеат, се надевам дека брутално ќе ги мачат и од уста ке им ги влечат со клешти зборовите.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.616
Поени од реакции
31.821
Само една работа че кажам. Ниту една држава не е имуна на вакви дејствија, ниту ЕДНА.(за сите оние кои сметаат дека е лесно да се лоцира и пресече пред да се активира)
Сме биле сведоци на напади од јавни обвинители во Турција, до бомби во возови во Шпанија.

Ова е работа сериозна работа, како канцерогено ткиво. Во моментов акцијата е хируршки зафат, колку ќе биде успешен ќе видеме. Плус сите ние сме со мислата дека нема метастазирано нештото и се надеваме да се реши со акцијата. Во случај да има метастазирано, понатаму ќе си кажи, затоа што ќе ги видите планинарите како се активираат низ други села, поврзани со територијата која ја оцртуваат, на кај Кичевско, па надолу на кај Струга.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.661
Поени од реакции
70.756
Јас не те окривив за ништо, драг член си ми од форумов, исклучително те почитувам, али само ти кажав дека имаш некои неточни работи напишано.

Армијата доаѓа само во случај на воена состојба, а моментално не е таква ситуацијата. Волците се дел од АРМ, затоа не интервенираа. И искрено 100 пати објаснив зошто не се издејствува така како што пиша ти, а и многу други членови и ме мрзи пак да повторувам. Пак ќе речам, не е ГТА ова па пушти читот и тепај...
Не се караме де, иако си ги имаме муабетите по форумов, не значи дека не треба да се контрираме на некои теми :)
Јас си признавам дека сум тврдоглав главоња и ако се фатам за нешто тешко отстапувам од ставот, освен ако нема аргументи кои ќе ме натераат да сфатам дека сум грешка :D

Ете прифаќам дека за цивилите реагирав револтирано и дека важно е да се изведе акција без цивилни жртви пред се заради меѓународна заедница и за да не добијат причина да се вадат дека полицијата атакувала на цивилни жртви. Сите знаеме какви се, не виделе ништо, не чуле ништо, во подрум биле и ништо не знаат. Од друга страна и овде вината ја гледам кај институциите. Кој им гарантира безбедност на тие жители? Им влагаат најразни терористи, силум (некои и милум) ги земаат со нив и тоа е тоа. Ако ти се закани за децата, не гледам што би направил.

Вината на институциите, не навремената реакција (подобро да спречиш отколку да лечиш) е тоа што страшно ме револтира.
Дедо ми бил командир во полиција на времето, единицата на дедо ми го скинала Џемо Хасан Балистот. Сум израснал во семејство во кое секогаш имало членови кои се бореле за правата на народот, па затоа и сум лесно избувлив кога гледам неправди.
Ме знаеш дека често сум тежок националиста, а во моментов не чувствувам никаква омраза кон шпоните во Македонија. Едноставно, не чувствувам дека ова се нивните идеали во моментов. Јас секогаш сум викал, нема шпон што не сака отцепување од Македонија. Нема, и 99% имаат исто размислување, ама во моментов тоа не им е приоритет и ова не е нивно масло.

Не можам да преминам преку реакцијата на институциите, спијат со години, буквално спијат, немаат никаква контрола на пола држава и после тоа ќе одат по погреби на недолжно загинати припадници од службите за безбедност. Абе не ме јеби бе, вријам од лицемерието, други плаќаат за нивната неспособност и лоша работа.
Кој ни гарантира дека нема платеници во било која населба? Утре може во Чаир ќе се кренат и ќе го распукаат пола Скопје. Владата ја гаѓаат со зоља, никој ништо не знае.
Не може да не си ја работиш работата, а да не превземаш одговорност, па после да имаш лице да збориш како ти е жал што загинале недолжни луѓе.

Знаат дека шкони од Македонија одат и умираат во Сирија? Никој не реагира.
Знаат дека ИВЗ ја губи битката со Вахабистите? Никој не регира, што полека на абанците им се проповедаат џихадистички идеи.
Знаат дека Смилковци беше организирано од исламистички групи? Никој не реагира, ги фатија наводните сторители и ништо подлабоко не е превземено, а знаат дека тие се само извршители на туѓи наредби.
Знаат дека во Македонија се вселува се и сешто во албанските населби? Никаква реакција, после ќе се чудат кога на протести има 10000 луѓе со кратки пантолони и знамиња на Саудиска Арабија.

На крај лесно е да ги пратиш полицајците таму и нека гинат на терен кој требало претходно да го обезбедиш, а си чекал од бога росица.
 
Последно уредено:

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.932
Информации од терен (неофицијални) по подрумите на чистените куќи наоѓани големи количини на оружје,опрема и логистика доволна за водење долга војна. Се споменува дека од куќите каде што влегувале дури и жени и деца ги напаѓале нашиве полицајци.
 
Член од
17 декември 2008
Мислења
4.232
Поени од реакции
3.868
Во врска со случувањата во Куманово од 9-ти мај 2015, работава смрди, и иако од далеку се гледа дека настанот е исцениран за политички цели, тоа што мене ме тангира е веста за загинати полицајци. Како што претходно напишав во друга тема, секогаш за вакви "терористички" настани, треба да се бара официјална потврда и објава од државни институции. Во реонот каде е школото Вук Караѓиќ во Куманово, имам роднини и пријатели, така да сведоштва, и видео и аудио информации имам од прва рака. Oдиме по ред...

Веста дека има тројца загинати полицајци, во текот на 9-ти мај почна да се врти по сите типови на медиуми на интернет, кај нас и во странство. Пресот на МВР што се одржа во 14 часот, не даде потврда или негирање на шпекулацијата дека има загинати од страна на полицијата (http://www.mvr.gov.mk/vest/102).

Во исто време, во 14 часот, Американската амбасада излегува со соопштение, пренесено од МИА, а кое неможев да го најдам на сајтот на амбасадата, каде се вели:

""the Embassy expressed "deep regret for the loos of life". The Embassy is the first institution that speaks of persons killed in the action, while the Interior Ministry in their statement didn't give a casualty list, and the hospitals are only informing about a number of injured policemen.
We deeply regret the loss of life related to the actions in and around Kumanovo, and offer our sympathies to the families of the people killed and to those injured. We are following the situation and are in close contact with the authorities and political leaders. We urge citizens to remain calm and allow the facts to be established".
(http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/61/132633447)​

Шпекулиции околу бројот на загинати полицајци и повредени се врти по интернет се до пресот на МВР во 22:30 часот каде Гоца во својата прочитана објава, го кажува следново:

"За жал шестмина од повредените колеги беа погодени од огнено оружје пред еден час, при чистењето на теренот, откако поголема група на терористи одлучи безусловно да се предаде."

"Отпорот на поголемиот дел од групата беше совладан нешто после 18 часот и првата група од околу 20 лица ги напушти подрумите и упориштата во утврдените куќи и безусловно се предаде. Истите беа прифатени, фото и видео документирани како ги напуштаат објектите и префрлени за натамошна обработка. Во наредниов период со нив ќе бидат вршени службени разговори и од нив ќе бидат земени парафински ракавици.

Веднаш потоа единиците на терен продолжија да дејствуваат бидејќи постоеја информации дека во околните објекти е засолнета уште една група која одби безусловно да се предаде. После подолга размена на оган дел и од оваа група се предаде, но остатокот продолжи жестоко да ги напаѓа полициските специјалци. Токму во овие престрелки настрадаа нашите колеги и ситуацијата сеуште е ризична."
(http://www.mvr.gov.mk/vest/105)​

Медиуми+US Embassy VS официјални соопштенија на МВР..... тајмингот не се поклопува, само бројката 3 се потврдува и се зголемува за плус 2. Терористите што се предале се албанци од Куманово што живеат во Диво Насеље, затоа ќе им земаат парафински ракавици, луѓето немаат врска со терористи за што сведочат и нивните комшии во изјава дадена за 24 вести, прикажана во вестите после 23 часот вчера.
Работите не се поклопуваат, изгледа дека планот им излегол од координација, како што го тврди и генералот во пензија: https://www.youtube.com/watch?v=Ji4fGEnhfk0

На сето тоа, треба да се додадат и овие инфомации:
http://www.dokaz.mk/televizija-24-vesti-javuva-deka-vo-redovite-na-makedonskata-politsija-neofitsijalno-ima-trojtsa-zaginati-i-16-povredeni/
http://www.dokaz.mk/na-vrabotenite-na-klinikata-vchera-im-bilo-naredeno-da-se-pojavat-vchera-nautro/
http://www.telma.com.mk/vesti/eksluzivno-foto-teroristite-vo-civilna-obleka-i-patiki
http://www.dokaz.mk/ekskluzivno-poveketo-politsajtsi-zaginale-od-prostrlni-rani-zdobieni-vo-grb-ili-zadniot-del-na-teloto-ochigledno-e-deka-se-raboti-za-zaseda-koj-dozvoli-politsajtsite-da-vlezat-vo-zaseda-i-da-bidat-pok/
Слепец си ,или покушаваш да бидеш?Осмина се загинати,гостиварските фамилиите се во црно другариве што им ги знам незнаат што прават ти овде и голем број како тебе за жал само трици јадете. Изгледа твоите извори некако слабо те информираат.Првите тројца загинаа во првите престрелки,затоа сите ја имаа информацијата за нив.Немора МВР да излезе со официјална потврда да знаеш некоја работа.Тие што треба да имаат иформации за ситуацијата си имаат.Само ние може да сме трагедии и тешки идиоти да снимаме кај се специјалциве и на јутуб да ставаме одма со наслов ВИДИТЕ ШТО СЕ СЛУЧУВА ВАМУ.ТРАГИЧНО!!!
И ај жити господ објасни ми кој ја исценирал работава и кои се тие политички поени што ќе ги добие?
 
T

templar55

Гостин
Според одредени, за пола саат требало да ги срамнат со земја и немало да има жртви. :D
Еве ви најубав приказ зошто не е влезено одма по секоја цена да се требат гнидиве.
Значи немогуќе е...куќите се од збиен тип и ептен малку стрмни. Додека нашите чистат една куќа тие бегаат по тунели (претходно изградени, нормално со помош на локално население). Еве колку "обичниот" албанец ни е пријател.
Кај нив ништо не е случајно и се е однапред планирано.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom