Правна помош и совети

Член од
21 мај 2013
Мислења
5
Поени од реакции
0
Здраво ми треба помош,

Се работи за земање на оштета поради уништен објект.

Сите судови одлучуваат во наша корист , парите ни се исплатени плус камата од настанување на штета до денот на исплата , и сега врховен суд донесува одлука дека каматата треба да се врати ???
Да не зборам дека адвокатите ни кажуваат дека немаат доставено ништо дека другата страна се жали на врховен суд?

Каде може да се поденесе жалба против одлука на врховен суд , ако воопшто такво нешто е возможно???

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.502
Поени од реакции
10.257
Пример правам вонбрачо дете.Какви правни последици ќе имам-во смила парична помош или слично.И доколку го дадам презимето мое дали фактички автоматски треба да давам финансиска помош на мајката?

Би било убаво некој добро да ми објасни,но и да ми ги покаже точните закони во врска со тоа. :) @wicked_1 и другите правници?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Ќе плаќаш издршка за детето, одреден износ кој би го одредил судот. И да го дадеш презимето, и да не го дадеш, пак ќе плаќаш издршка, по правило децата секогаш се оставаат да живеат со мајката.
Издршката се плаќа додека детето не наполни 18 години, или доколку не наполни 26 години, доколку е студент.
Закон за семејство читај за оваа работа.
За другар да не прашуваш?

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.502
Поени од реакции
10.257
Ќе плаќаш издршка за детето, одреден износ кој би го одредил судот. И да го дадеш презимето, и да не го дадеш, пак ќе плаќаш издршка, по правило децата секогаш се оставаат да живеат со мајката.
Издршката се плаќа додека детето не наполни 18 години, или доколку не наполни 26 години, доколку е студент.
Закон за семејство читај за оваа работа.
За другар да не прашуваш?
Пример таткото е студент и нема примања,што станува тогаш издршката за дете.
За пријателче,ме заинтересира неговата приказна.

W

wicked_1

Гостин
Пример таткото е студент и нема примања,што станува тогаш издршката за дете.
За пријателче,ме заинтересира неговата приказна.
Ганер, имал или не примања сеедно, не може да одбегне плаќање алиментација освен ако е неспособен за работа,и во друга ситуација доколку децата се осамостојат ама тоа е посебна проблематика. Начинот на кој што се утврдува колку ќе е има во законот, износот е адаптиран на примањата на давателот неговата имотна состојба и слично, и се утврдува најчесто по предлог на барателот а е одреден од судот, покасно може да биде изменет ако има смена во примањата на давателот по иницијатива на барател и Центар за социјална работа. Доколку не ја исплаќа сумата задолжениот, покрај покренување на тужба за наплата може да биде покрената и кривична пријава

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
312
Поени од реакции
167
За неплаќање алиментација се иде у затвор почесто од што мислите, алиментацијата е институт од приоритетен карактер.
@Факе твоето пријателче треба да знае дека студентот невработен е полнолетно и целосно правно и деловно способно лице, кога можел да предвиди што ќе се случи меѓу машко и женско - голи у кревет тогаш според судот тој е способен и да биде свесен дека за него би произлегла законска обврска да обезбеди месечна парична издршка, алиментација, за дете што би произлегло од љубената.
А според Законот за семејството вонбрачните деца се целосно еднакви во секој поглед со децата родени во брачна заедница, презимето не игра никаква улога, се покренува постапка за утврдување на татковство и резултатот од истата е показател дали е некој татко на некое дете или не. Доколку се воспостави дека е татко од тој момент натаму течат правата и обврските кои секој татко ги има спрема своето дете.

Член од
25 март 2015
Мислења
4
Поени од реакции
2
@majaaud може безобразно прашање? Кој к*р ти се потребни македонски документи? Седи си таму и стави Х на картата каде што е ова место. Подобро ќе ти биде.
ме врзува куката во охрид успомен од мајка ми ... лугето... не е така мала ама посто законот е таков каков сто е најглуп на цел свет зивеам по документи под кирија

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ме интересира една ситуација.... - да го објаснам проблемот.

Девојка ми живее во стан на 4ти спрат и комшиите над нив веќе извесно време имаат некој проблем со водата па како последица од нивниот проблем кај девојка ми во вецето претежно се појавуваат флеки од влага мокар плафон и слично... ги опоменаа 3 4 пати овие горе нешто преправаа поправаа но проблемот никако да се среди... пред 2 дена случајот писмено го пријавија во општина и ко за беља денеска настана општ хаос. - што се случи... најверојатно некоја цевка во комшискиот стан (над нив) пукнала додека тие не биле дома и благодарение на тоа кај девојка ми во стан сега има мнооооооогу поголема штета... мокри ѕидови дури дод оле плафоните сите со вода дури се гледа и како капе вода од горе а има и нешто уништено инвентар водата - е сега прашањето ми е.. дали некој во овој случај ја покрива штетата што е направена и покрај тоа што станот не е осигуран од поплави пожари и слично или пак секој сам си ја поправа својата штета?

ппс од што толку многу вода се насобрало кај комшииите на 5ти спрат... направило штета и на 4ти па ДУРИ и на 3ти спрат...

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
312
Поени од реакции
167
Ме интересира една ситуација.... - да го објаснам проблемот.

Девојка ми живее во стан на 4ти спрат и комшиите над нив веќе извесно време имаат некој проблем со водата па како последица од нивниот проблем кај девојка ми во вецето претежно се појавуваат флеки од влага мокар плафон и слично... ги опоменаа 3 4 пати овие горе нешто преправаа поправаа но проблемот никако да се среди... пред 2 дена случајот писмено го пријавија во општина и ко за беља денеска настана општ хаос. - што се случи... најверојатно некоја цевка во комшискиот стан (над нив) пукнала додека тие не биле дома и благодарение на тоа кај девојка ми во стан сега има мнооооооогу поголема штета... мокри ѕидови дури дод оле плафоните сите со вода дури се гледа и како капе вода од горе а има и нешто уништено инвентар водата - е сега прашањето ми е.. дали некој во овој случај ја покрива штетата што е направена и покрај тоа што станот не е осигуран од поплави пожари и слично или пак секој сам си ја поправа својата штета?

ппс од што толку многу вода се насобрало кај комшииите на 5ти спрат... направило штета и на 4ти па ДУРИ и на 3ти спрат...
Ако не се согласуваат да ја надоместат штетата тие од горе тогаш по судски пат ќе бара надомест со тужба за надомест на штета.
Прво нека поднесе предлог за обезбедување на докази до суд, судија заедно со вешто лице ќе излезе на терен, т.е. во станот, ке констатираат штета, вештакот ќе изготви вештачење и тоа ќе биде доказ за постапката.
Али може да закаже увид на лице место за еден месец, не се баш брзи и ефикасни. Рачунајте самa ќе треба да го плати вештачењето, адвокат ако ангажирa, судски такси и слични работи, али на крај кога ќе го добие спорот ќе бара и исплата на направените трошоци во врска со постапката.
Со среќа, поздрав.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.798
Поени од реакции
17.023
Tatko ne možel so godini da go vidi deteto
http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=67066#com
Sega državata treba da nu dade 20.000 evra. Ne gi davaat detalite, dali sudot zgrešil ili majkata ne gi poštuvala odlukite na sudot. Ima tuka dosta prašanja, ako roditel se odnesuva samovolno, dali može da bide tužen od državata za naknada na šteta ?? Ako e greškata do nekoja državna služba ili nezavisen sud, koja e nivnata poedinečna odgovornost ? Po mene državata e edinstven vinovnik samo ako zakonot e sprotiven na evropskoto pravo, pretpostavuvam deka Makedonija ima potpišano takva spogodba...
Ako ne se najdat Represivni merki utre može ova da se omasovi pa i mestenki da se praat, 20.000 evra e para...

Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Zdravo, bi cenel mislenje za mojot spor. Osnoven sud me osuduva bez da znam (na oglasna tabla) deka mora da isplatam na tuzhitel skoro 2000 eur. advokatot me sovetuva da se bara obnova na postapka bidejki e presudata pravosilna, a doznav duri koga izvrshitel me goneshe.
barano obnova (za zhal istata sudijka) i odbieno. dadeno na apelacija i sega se dozgotvuvaat dokumenti
za dopolna. osnov mi e deka rabotam vo drug grad i ne znaev za dostava, ne mi ostavile ni izvestie deka
sum na oglasna tabla. sudot ne baral od mvr da me pronajde.
a bash i chitav zakonici, ne pishuva do koga da se chuva izvestieto na oglasna tabla, a i deka treba na veb
strana na sudot objava shto e neizvodlivo.

glavnoto prashanje mi e, dali, dokolku i na apelacija ne dobijam za obnova na postapka, imam pravo da
podnesam do vrhovniot sud? advokatot mi veli ne mozhi, ama veruvam deka mora da mozham da
podnesam, duri i da odbijat da razgleduvaat.

najironichen aspekt na sluchajot e shto tuzbenoto baranje e so zastaren osnov (preku 10 god.), ama osnovniot sud sepak reshil da si pravi "promet"

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Не знам дали е за тука, ама ќе прашам, па ако не е, нека преместат:

Некој ти подарил стан. Он не плаќал долго време за МРТВ. Можат ли извршители тебе да те бркаат, да ти запленуваат за тој негов минат долг (а ти да речеме си плаќал откоа си го добил станот)?

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Здраво, ако може совет од некој што веќе го поминал тој процес или е запознат, при купување на стан од човек, каква е процедурата, кој документи се потребни, на што да се внимава да не настане некоа измама и слично... ?

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
фала ви што ја имате темава
вака
ако некој зема капар за услуга (без фискална со еден лист со печат којзнае дали е постоечка фирма) и после ја одлага услугата измислува природни катастрофи и неприродни, и не вели нема да завршам работа само тркала натака додека да се откажеш од капарот
а) со адвокат и инспекција ќе му го земам назад капарот
б) имам шанси да го тужам за измама и да му земам троа повеќе од капарот
в) ама изгледа јас сум заебаната странка

Под в) е работата така? А јас го сонувам одговорот под б. Што ќе беше добро да имавме држава....

Kajgana Shop

На врв Bottom