Ајде, пак преџвакување. Во законот има едно фино текстче што вели "лица од бг произход можат да добијат државјанство по натурализација без да го исполнуваат условот да имаат живеено 5 години во БГ". Не мора мене да ми веруваш, треба само да читаш и да го употребиш мозокот:А кaкo тoгaш секoј Мaкедoнец ќе гo испoлни oснoвниoт предуслoв зa дa кaндидирa зa држaвјaнствo пo нaтурaлизaцијa(5 гoд легaлен престoј вo Бг), нели спoред твoевo тoлкувaње нa предлoгoв oд Кaрaкaчaнoв секoј Мaкедoнец ќе мoже дa aплицирa...Нaтурaлизaцијa си е нaтурaлизaцијa и мoже дa биде нa лицa oд Бг прoизхoд и нa лицa без Бг прoизхoд aмa мoрa дa се имa престoј вo Бг 5 гoдини, зa aплицирaње пo oснoв нa прoизхoд не требa престoј вo Бг, a нaтурaлизaцијa пo прoизхoд не пoстoи...
Чл. 15. (1) Лице, което не е б'лгарски гражданин, може да придобие б'лгарско гражданство по натурализација, без да са налице условијата по чл. 12, ал. 1, т. 2, 4, 5 и 6 ако отговарја на едно от следните изискванија:
1. е от б'лгарски произход;
2. осиновен е от б'лгарски гражданин при условијата на п'лно осиновјаване;
3. единијат му родител е б'лгарски гражданин или е починал като б'лгарски гражданин.
(2) В производството по придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација с молбата за придобиване на б'лгарско гражданство се представја и удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. В удостоверението се посочват данните, в'з основа на които е установен б'лгарскијат произход.
(3) Удостоверението по ал. 2 се издава в едномесечен срок.
so dopolnitelni dokumenti si?Другари, да ви се пофалам ми излезе бројчето. Не губете надеж ќе има пасоши за сите. Ај поздрав
Нaјди гo тoј дел oд зaкoнoт кaде штo пишувa декa не мoрa дa гo испoлнувa услoвoт oд 5 гoд престoј и те чaстaм..Ајде, пак преџвакување. Во законот има едно фино текстче што вели "лица од бг произход можат да добијат државјанство по натурализација без да го исполнуваат условот да имаат живеено 5 години во БГ". Не мора мене да ми веруваш, треба само да читаш и да го употребиш мозокот:
Дечко, прилично си заспан. Ти покажав во коментарот на кој ми реплицираш.Нaјди гo тoј дел oд зaкoнoт кaде штo пишувa декa не мoрa дa гo испoлнувa услoвoт oд 5 гoд престoј и те чaстaм..
decki daj procitajte go predlog zakonot ne se prepirajte
сепак ова е само предлог законот, одлично што пишува дека ќе се скратува постапката, дали е изгласан е прашањето, кога би било тоа? За да реагираме навремено се разбира...
Така е, и јас го велам истото. Заедно со измените на другиот закон, кои беа предложени порано, олеснувањата за нас се големи: Начинот на докажување на потекло се проширува на подалечни роднини по вкрстена линија (с'ребрена = вкрстена), а и рокот за добивање (или недобивање) државјанство станува значително пократок. Ако сето тоа биде изгласано, се разбира.decki daj procitajte go predlog zakonot ne se prepirajte
http://parliament.bg/bills/40/654-01-10.pdf
vo nego jasno pisuva vo podolniot del za skratuvanje na rokovite a za nas se odnesuva delot za lica od blgarski proizhod po naturalizacija i rokot se skratuva na tri meseci,a ima skratuvanje i za drugi kategorii