"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
:backa:
Те жалам ако ова го мислиш сериозно. Супер е да си го сакаш градот и државата ама да живееш во вакви илузии... :popce:
Илузија си ти што неможеш да си ги исполниш соништата, па се задоволуваш со трошки. Ова и у живо можам да ти го кажам ;)

Илузија си ти што неможеш да си ги исполниш соништата, па се задоволуваш со трошки. Ова и у живо можам да ти го кажам ;)

Голема работа е да си роден македонец и Скопјанец. Ние родените во други градови и држави сме нереализирани исфрустрирани кретени. Ок е.

@kano
Мене во матична κнига ми пишува деκа сум ρодена во Сκопје. Κρстена сум во Собоρна.
Исто и бρат ми.
Сκопјани сме?

Нормално дека сте. Гледаш ни сама не спаѓаш у тие „90%“ колку и да сакаш ;)

Ај сега објасни со кого збориш на дијалектот на твојте родители, дали има и други ете ко тебе родени скопјани а зборат на друг дијалект со други (освен со родители и роднини) па уште и пред други скопјани.... Ова е некој нов феномен, so please do tell...

Нормално дека сте. Гледаш ни сама не спаѓаш у тие „90%“ колку и да сакаш ;)

Ај сега објасни со кого збориш на дијалектот на твојте родители, дали има и други ете ко тебе родени скопјани а зборат на друг дијалект со други (освен со родители и роднини) па уште и пред други скопјани.... Ова е некој нов феномен, so please do tell...

Моите не се од Скопје, нити пак живееле некогаш.
Едноставно, мајка ми имала тешки бремености и бидејќи не знаеле што да и прават кај нас во болница ја пуштале во државна во Скопје.

Така што, не е ова никаков феномен, има и многу други кои поради истата причина имаат место на раѓање - Скопје.

Аха, исто како Цигани кога одат по Германии, Дански...па раѓаат деца. После пола Скопје Швајцарци биле. Нормално.

Моите не се од Скопје, нити пак живееле некогаш.
Едноставно, мајка ми имала тешки бремености и бидејќи не знаеле што да и прават кај нас во болница ја пуштале во државна во Скопје.

Така што, не е ова никаков феномен, има и многу други кои поради истата причина имаат место на раѓање - Скопје.

Фала за објаснувањето... Жал ми е за мајка ти, се надевам се било ОК.

Во тој случај ти си исклучок, претпоставувам такви случаеви се еден во неколку илјади. Ситуацијата е таква ко што е, реалноста е дека сте родени во Скопје и тоа ве прави скопјани, законски и документите ви се такви. Тоа што таква била ситуацијата прави најверојатно да немаш некаква приврзаност кон градот и дијалектот и тоа си е ок, сосема разбирливо, сепак имај на ум дека да не била таа болница и доктори може и да не беше сега тука...[DOUBLEPOST=1429189166][/DOUBLEPOST]
Аха, исто како Цигани кога одат по Германии, Дански...па раѓаат деца. После пола Скопје Швајцарци биле. Нормално.

Не заебавај сега, адекватно здраство треба да има секаде. Тоа што се случува во Скопје и остатокот на Македонија е жално, вакви случаеви треба да се ептен ептен ретки...

Последно уредено:
Да не била таа болница, ќе била друга болница.

Sent from my Nexus 5 CAF

Да не била таа болница, ќе била друга болница.

Sent from my Nexus 5 CAF
Па што не ја пратиле во друга болница?
@MAJA 345 ова не е ништо лично.
@kano не се заебавам и не се ситам на таа ситуација. Само безврска е да плукаш по градот во кој ти бил спасен животот. Доказ е Why?

Па што не ја пратиле во друга болница?
@MAJA 345 ова не е ништо лично.
@kano не се заебавам и не се ситам на таа ситуација. Само безврска е да плукаш по градот во кој ти бил спасен животот. Доказ е Why?

Тоа ти е, демек не ги сакаме а уствари они сакаат да живеат во Скопје ама по можност да не мора ни да се вклопат ни да се прилагодат на нас. Под ниво им е да им спомнеш дека градот си има некоја шема одма гледаат на тоа ко да си им ги опсул корените. Уште и се лутат кога пробуваш да им посочиш некој едноставни работи за пред се како и на нив да им е подобро. :toe:

Живеам во СК веќе 5 години и секогаш сум зборувал литературно, а и дијалектот од каде што потекнувам е најсличен со литературниот па и нема некои големи разлики, за разлика од скопскиот кај што има србизми.
Имам многу пријатели скопјани со кои се дружам, со некој сум подалечен, со некој поблизок, со некој ептен близок и сум немал никаков проблем со "провинцијалец".
Имам и некој непријатни примери каде што има луѓе како што има на форум што мрзат се што не е од Скопје и ги гледаат со презир истите, провинцијалци, неписмени, сељаци, вакви-такви, а они самите живеат во некои забутани места во Ск или во некоја пригратска населба, село или начукале 30 години и егзистираат на грбот на своите родители.
Драго ми е што тие таквите се многу помалку и во последно време ги снемува се повеќе и повеќе бидејќи самите се уништуваат со омразата која ја чуваат во себе.

Тоа ти е, демек не ги сакаме а уствари они сакаат да живеат во Скопје ама по можност да не мора ни да се вклопат ни да се прилагодат на нас. Под ниво им е да им спомнеш дека градот си има некоја шема одма гледаат на тоа ко да си им ги опсул корените. Уште и се лутат кога пробуваш да им посочиш некој едноставни работи за пред се како и на нив да им е подобро. :toe:
Нема градот шема, само сељаците имаат "шеми".

Sent from my Nexus 5 CAF

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom