Карцином/Канцер/Рак

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.878
Поени од реакции
20.499
Ne samo shto e podmukla, tuku kaj sekoj e razlichna bas i IIumious so vika, sekoj covek razlicen organizam, razlicen sklop, edna ista terapija razlicno deluva kaj dvajca bolni od ist tip na rak, strasno e, jas mislam deka retko koj nema blizok koj ima otideno od bolesta, lichno znam za tetka mi se zivo sto slusnaa probaa, more odzi so molitvi, pa i nekoj prasak nabavija od grcija, ja otvorija zenata i direktno i sipaa na jetrata demek da e se siri, nishto zivo ne pomogna, golgota teshka, pred se i pogreshna dijagnoza i bese dadena, kako kapak odozgora, i da imala nekoja shansa se otishlo vo voda, znam lugje sto se izborile, arno ama od stravot nikogas nema da se izlechat, takvo neshto te poremetuva i psihicki i fizicki, kolku i da sakas da si normalen nemozes, moras non stop da si pod kontroli, testovi, ovde u USA nosat siroti i bedzovi kolku vreme ima od koga se izborile, kako alkoholicharite, strashno, zalno i tragichno, na nikoj da ne mu dade gospod da gleda nekoj blizok kako se machi.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
зависно од клетките и зависно од стадиумот,денес многу луѓе со денешното медицинско лекување го победуваат/излекуваат целосно или го продолжуваат животот за многу години........навремено одење на лекар значи избавување или продолжување на векот на човекот........многу луѓе сами се виновни со тоа - ништо немам,неодење на контроли,како и непрепознавање на симптомите,ракот во ран стадиум е излекуван во голем процент на случаеви
Затоа станавме фрикови во најмала рака, хипохондрици и тревопасни животни.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
зависно од клетките и зависно од стадиумот,денес многу луѓе со денешното медицинско лекување го победуваат/излекуваат целосно или го продолжуваат животот за многу години........навремено одење на лекар значи избавување или продолжување на векот на човекот........многу луѓе сами се виновни со тоа - ништо немам,неодење на контроли,како и непрепознавање на симптомите,ракот во ран стадиум е излекуван во голем процент на случаеви
А што правиме кога лекарот по грешка со месеци пробува да те лекува од дијабетес и ишијас? Татко ми пред да му го откријат 8месеци го лекуваа од дијабетес и ишијас, човекот имаше планоцелуларен-неситноклеточен канцер, на панкоаст делот. Идиотот во интерно во Прилеп сметаше дека плешката (панкоаст делот) го боли поради ишијас, а 4 месеци го лекуваа од дијабетес. Јас не сум лекар, али кога гледаш дека мажиште од 85кг се топи секојдневно и станал за 3 месеци 60кг и покрај тоа што јаде нормално, ќе почнеш да бараш по интернет според симптомите. Го молев докторот да му даде упат за компјутерска томографија чисто да провериме, да знаеш која реченица ми ја даде како одговор, „бркај си ја работата и гледај си твојата струка“. Денот кога забележаа дека има затемнување го испратија од ортопедско да му направат рентген, а не интернистот. Денес јас го немам човекот покрај мене, а според докторите на пулмологија, доколку бил откриен неколку месеци порано, имало шанса да се реши со оперативен зафат и човекот денес ќе беше жив.
Кажи ми сега ти како да го казнам копилето, кога и да отидев си играше солитаире на компјутер и си го ладеше!

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.364
Поени од реакции
7.135
Ne samo shto e podmukla, tuku kaj sekoj e razlichna bas i IIumious so vika, sekoj covek razlicen organizam, razlicen sklop, edna ista terapija razlicno deluva kaj dvajca bolni od ist tip na rak, strasno e, jas mislam deka retko koj nema blizok koj ima otideno od bolesta, lichno znam za tetka mi se zivo sto slusnaa probaa, more odzi so molitvi, pa i nekoj prasak nabavija od grcija, ja otvorija zenata i direktno i sipaa na jetrata demek da e se siri, nishto zivo ne pomogna, golgota teshka, pred se i pogreshna dijagnoza i bese dadena, kako kapak odozgora, i da imala nekoja shansa se otishlo vo voda, znam lugje sto se izborile, arno ama od stravot nikogas nema da se izlechat, takvo neshto te poremetuva i psihicki i fizicki, kolku i da sakas da si normalen nemozes, moras non stop da si pod kontroli, testovi, ovde u USA nosat siroti i bedzovi kolku vreme ima od koga se izborile, kako alkoholicharite, strashno, zalno i tragichno, na nikoj da ne mu dade gospod da gleda nekoj blizok kako se machi.
многу многу битна работа со кои доктори си фаќа човек работа,барајте доктор со добра репутација,од кои пациенти имаат видено аир

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850
А дали мислите дека во некое идно време, нештово ќе биде мачкина кашлица како некои болести од претходно, или премногу е зезнато за да очекуваме такво решение?

Настрана фактот шо ново срање со сигурност ќе се појави......

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.364
Поени од реакции
7.135
А што правиме кога лекарот по грешка со месеци пробува да те лекува од дијабетес и ишијас? Татко ми пред да му го откријат 8месеци го лекуваа од дијабетес и ишијас, човекот имаше планоцелуларен-неситноклеточен канцер, на панкоаст делот. Идиотот во интерно во Прилеп сметаше дека плешката (панкоаст делот) го боли поради ишијас, а 4 месеци го лекуваа од дијабетес. Јас не сум лекар, али кога гледаш дека мажиште од 85кг се топи секојдневно и станал за 3 месеци 60кг и покрај тоа што јаде нормално, ќе почнеш да бараш по интернет според симптомите. Го молев докторот да му даде упат за компјутерска томографија чисто да провериме, да знаеш која реченица ми ја даде како одговор, „бркај си ја работата и гледај си твојата струка“. Денот кога забележаа дека има затемнување го испратија од ортопедско да му направат рентген, а не интернистот. Денес јас го немам човекот покрај мене, а според докторите на пулмологија, доколку бил откриен неколку месеци порано, имало шанса да се реши со оперативен зафат и човекот денес ќе беше жив.
Кажи ми сега ти како да го казнам копилето, кога и да отидев си играше солитаире на компјутер и си го ладеше!
се претркуваме со постовите...........баш за тоа реплицирав пред малку...........ако се препознаваат симптомите вредно е едно компјутерско снимање на приватно на своја рака па колку и да кошта,да се осигура човек а не да си игра со секакви “доктори“...........

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.878
Поени од реакции
20.499
А дали мислите дека во некое идно време, нештово ќе биде мачкина кашлица како некои болести од претходно, или премногу е зезнато за да очекуваме такво решение?

Jas mislam deka vo dogledno vreme tesko, premnogu e zagadeno, hranata e krsh, i svezata e zagadena plus, vodata, vozduh, a toa e osnovata za razvivanje na bolesta, taka da neznam shto bi trebalo da izmislat za da mozhat da sprechat.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.312
Поени од реакции
3.698
Од „ништо не ми е“ боледуваме како општество. Болеста иди само да ти каже „ало не тропај зелени ако сакам уште утре одиш две метра под земја“...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Реалноста е дека нема место на светов за сите нас, грубо во 1950 година кога се родени нашите родители +/- 10год имало околу 2.5 билиони жители. За разлика од тогаш во 2011 се искачи светот на речиси 7 билиони. За 60години да имаш повеќе од 4.5 билиони прираст е веќе проблем, одамна немало војна со милионски загинати, па некако мора да се направи баланс.
А ова со здрав начин на живот и јадење растителна храна ти е нож со две острици, бидејќи имам овоштарници и сме одгледувале плус зеленчук знам со што се мора да се прскаат за да ги одгледаш. Речиси се спаѓа во 1-3 група отрови, скоро се е канцерогено. Напредокот на технологијата гратис, секој момент низ нас продираат еден куп бранови дали за телекомуникации, дали за некакви други цели кои не може да ги контролираш....
А „турбо животот“, лакомоста, нервозите ти се јаготката на шлагот, се полаком станува човекот, колку повеќе заработуваме толку повеќе глупости самите си товараме на глава. Во домовите пред 60 години немали ниту фиксни телефони, пред 80тина во село кај дедо ми донеле струја, а телевизија имале пред 35години. Ние денес имаме по 2 мобилни во секој џеб, телевизори во секоја соба, еден куп разни плеери, разни врсти на бела техника која ни го „олеснува животот“, а уствари.....
Сакале или не сакале живееме во такво време, претпоставувам дека овие генерации нашите (како и ти и јас сум 22/23 год) нема да проживееме ниту до 50 со вакво темпо на живот, тука во Скопје не ставаат некролози по бандериве, али кога шетам низ Прилеп ми се ежи кожата кога гледам дека секов втор е на возраст од 30-50 год.[DOUBLEPOST=1429034909][/DOUBLEPOST]
Од „ништо не ми е“ боледуваме како општество. Болеста иди само да ти каже „ало не тропај зелени ако сакам уште утре одиш две метра под земја“...
Во право си до некаде со ова, али немаме ниту време да провериме секогаш. Кога и да отидам на лекар, пред мене се наредени како полжави фамозната возраст од 65-85 години, кои и потивко ако прднат одат на лекар. Денес ако не си легнат на кревет, боледување не барај, одмор уште послабо, па ќе мора да се задоволиш со „ништо не ми е“ и крепи право и пази од позади.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Кога ќе прочитам коментари на српски сајтови пишале дека лекот е пронајден, ама не сакаат да го кажат. Го чувале за некои богати што имале пари да го платат. o_O

За касното откривање на карцином имаат вина и здравствените установи. Еден апарат за мамографија веќе осум месеци е расипан. Ќе купиле нов и тоа со средствата кои ги обезбедиле од остварените заштеди од набавката на инсулини и ленти за мерење на шеќер.

За преглед во друга болница чекаш најмалку 6 месеци, а некои пак немаат да платат на приватно.
До каде се со купувањето на подвижен мамограф од 13 милиони денари? Уште во 2013 год најавија дека ќе биде лоциран во помалите градови и прегледите ќе се бесплатни.
Жените чекаат и по цела година. После кога ќе биде касно, они се виновни што навреме не отишле на преглед за да го откријат ракот.

Имам цела книга за пишување, почнувајќи од моментот кога од погрешно место земале примерок за испитување, докторите ги "изгубиле" сликите, па ајде чекање за нови.
После уште две испитувања во различни болници и добиени различни резултати. Кај кој е грешката?
Минатата година кога како итен случај беше одбиен преглед, затоа што не бил закажан.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
471
Поени од реакции
462

Буквално секој момент во нас се создаваат дефекти во клетките кои имаат шанса да постанат рак. Има многу механизми кои се обидуваат да го спречат тоа. Кога тие механизми не успеваат, а дефектот е таков што овозможува неконтролирано делење на клетката, се создава ракот.
Значи има безброј разни можности каде, на кој орган, на кое ткиво, на кои клетки, со какви грешки и со какви дефекти ќе се појави ракот што значи дека премногу е индивидуално за да се бара универзален лек.

Лекот би бил за секој вид на рак посебен. Ракот се открива кога има доволно клетки за да се детектираат, што значи за да се отстрани треба да се убие едно парче од нас, тоа е тешко да се селектира само ракот, затоа се бараат разни хемотерапии кои се колку од колку селективни само кон ракот, и се успева во тоа, има хемотрапии за рак на крвна лоза, за некои леукемии, за рак на града, за некои мозочни карциноми.

Лековите кои би се наоѓале во иднина би оделе во истата насока, да го убиваат селективно ракот, со колку што е можно помала штета на другите нормални клетки, што е апсолутно тешко и макотрпна работа, ама се успева, кон тоа се работи, за тоа се истражувањата. Се испитуваат рецептори кои само ракот би ги имал, а би ги немале нормалните клетки.

Значи нема магичен лек, нема ни да има. Секој лек кој би делувал би дошол од страна на науката и медицината и би се однесувал на селективно убивање на клетките на ракот. Кон тоа и се работи, тоа е, нема филозофија, се друго е лага.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Има милион типови и подтипови на оваа гнасна болест, има милион различни организми, телото на човекот се` уште не е усовршено и се` уште еволуира. Нешто што запрело ширење кај еден, не ветува дека ќе запре и кај друг. Татко ми кога се запишал на факс мислел додека заврши ќе се најде лекот, 30 години поминале од тогаш, нема никаков значаен прогрес баш поради горенаведеното. Ова е буквално борење со невидлив пријател.

Не знам навистина кај читав, но една теорија како да ми држеше вода. Викаше, дека малигните клетки организмот наш во совршена фаза би ги продуцирал за да убие некоја страшна и неизлечива болест, но одредена „грешка“ која е формирана во генетските записи ги насочува малигните клетки против човековото тело. Може ова да е тресење од ракав но барем мене ми се виде како интересна теорија.

Убаво пиша @Дињата на Анчо написите дека има лек за рак и се чува за богатите се па најбетер нешто што може да испадне од медиум. Штом е така зошто се 2 метра под земја Џобс, Тито Виланова и останати? Кооперација муабети.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
471
Поени од реакции
462
Има милион типови и подтипови на оваа гнасна болест, има милион различни организми, телото на човекот се` уште не е усовршено и се` уште еволуира. Нешто што запрело ширење кај еден, не ветува дека ќе запре и кај друг. Татко ми кога се запишал на факс мислел додека заврши ќе се најде лекот, 30 години поминале од тогаш, нема никаков значаен прогрес баш поради горенаведеното. Ова е буквално борење со невидлив пријател.

Не знам навистина кај читав, но една теорија како да ми држеше вода. Викаше, дека малигните клетки организмот наш во совршена фаза би ги продуцирал за да убие некоја страшна и неизлечива болест, но одредена „грешка“ која е формирана во генетските записи ги насочува малигните клетки против човековото тело. Може ова да е тресење од ракав но барем мене ми се виде како интересна теорија.

Убаво пиша @Дињата на Анчо написите дека има лек за рак и се чува за богатите се па најбетер нешто што може да испадне од медиум. Штом е така зошто се 2 метра под земја Џобс, Тито Виланова и останати? Кооперација муабети.
Не држи вода теоријата, нема никаква потреба од такви клетки, тие растат неконтролирано затоа што случајно се погодило баш таква грешка, баш во таа клетка, а организмот, односно имуниот систем ја пропуштил, не ја препознал, не ја убил додека била една, и таа се размножила во милиони клетки. Тоа е ракот. Такви клетки се случуваат секојдневно кај сите нас.

Реално гледано има скапи и тешко достапни лекови кои одговараат на тие написи. Значи вештачки произведени антитела, ама токму направени за ракот на тој и тој човек, и имало такви напори, всушност има и такви лекови, тоа се цитостатиците и моноклоналните антитела кои коштаат по неколку стотици илјади долари по доза и се достапни само за многу малку видови рак. Ама тие не се ништо скришно.
http://www.cancer.gov/cancertopics/treatment/types/targeted-therapies/targeted-therapies-fact-sheet

Значи прочитајте го текстот и видете какви лекови им се достапни на луѓето во САД или други западни земји, и ќе видите колку е просто и воопшто да се размислува за лекови како што се семки од кајсии, канабис или лекување со сокови.
Што значи дека НАПРАВЕН е прогрес од пред 30 години, ама ограничен на малку типови на рак и не е достапен на сите.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.364
Поени од реакции
7.135
дали е можно ова ?? оперирана поголема бемка,добиени резултати од патологија позитивни,а ниту хирургот кој оперираше ниту матичниот лекар не го упатиле пациентот на онкологија за понатамошно следење на состојбата на пациентот ??

хирургот рекол ова не е добро нема лек за ова,човекот кој е опериран не е пуштен на онкологија

Член од
20 јануари 2008
Мислења
471
Поени од реакции
462
дали е можно ова ?? оперирана поголема бемка,добиени резултати од патологија позитивни,а ниту хирургот кој оперираше ниту матичниот лекар не го упатиле пациентот на онкологија за понатамошно следење на состојбата на пациентот ??

хирургот рекол ова не е добро нема лек за ова,човекот кој е опериран не е пуштен на онкологија
Дефинитивно да побара второ мислење. Нема шанси да има таков официјален протокол дури и да не се препраќаат да се следи ситуацијата. И што било позитивно? Требало убаво да му објасни. Дали позитивна е операцијата со потврдено сечено во здраво, дали позитивна е инфилтрација во лимфни јазли, дали позитивна е претходна работна дијагноза која на пример можела да биде само обична бенигна бемка, или позитивно е малигнитет?

Kajgana Shop

На врв Bottom