Софиja - импресии

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Овде се зборуваше за невработеноста во Софиja. Еве денес има податоци за почетокот на 2015 година.
Софиja е сред градовете со наjниска невработеност во ЕУ- само 3%
БВП по глава на жител за периодот 2003-2013 година е бил наjголем во Софиja от целата ЕУ - растот е бил приближно 6,9%
http://www.economy.bg/economy/view/17307/Sofiya-shte-ima-agenciya-za-investicii
Ова е самоубијство ако не си знаел...
Знаеш што се случува околу Софија?
Вчера бев Благоевград,Дупница...
Дупница ја видов од пат,краток опис: сиво,распад,безперспектива,мизерија.
Особено Благоевград очекував нешто посебно да одскокнува,ама не.
Конкретно во Благоевград,сред центар,40% од луѓето се пензионери.

Па веке 7 години живеjaм во Софиja и сум видел повеке от тебе. Не живеjaм во центарот со сигурност.
Прво Скопje беше срушен от земетросот, второ Скопje беше изградено после тоа на друга база. Софиja и ако настрада тежко от бомбардировки, не стаса до генерални промени. Вие приевте Jгославскиот модел,коj држеше многу на шминката. Сега се гледа,дека после 25 години уште ви држи.
Од мене сигурно повеќе неможеш да судиш.
Сум ја видел скоро цела Софија,барем 10'тина пати ја имам поминато Запад-Југ-Исток.
А истовремено го знам цело Скопје.

Каква врска има тоа што бил срушен од земјотресот кога денес е посреден град од Софија?
И Белград ли беше срушен од земјотресот?

Другарче,ти кажувам добронамерно,Софија како градска околина е на ниво на Куманово.
Во тој однос неможе да се носи со Скопје,сеуште.
Има цели запоставени населби,каде една шајка не е закована што се вика,со децении.

Не си прошетал доволно,за да видиш во повекето СССР републики како е. На места даже полошо от Софиja.
Кои се тие повеќето?
Полска,Унгарија,Словачка,Чешка,Естонија,Латвија,Литванија?
Или Молдавија и Украина?

Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ова е самоубијство ако не си знаел...
Знаеш што се случува околу Софија?
Вчера бев Благоевград,Дупница...
Дупница ја видов од пат,краток опис: сиво,распад,безперспектива,мизерија.
Особено Благоевград очекував нешто посебно да одскокнува,ама не.
Конкретно во Благоевград,сред центар,40% од луѓето се пензионери.
Извини ние за около Софиja дискутираме?
Па знам,но от тоа што ти зборуваш се гледа дека немаш поим за што зборуваш. От поречието на Струма и може би Софиja тежко да си поминал другаде. Ама да се вратиме на Софиja,а не около...,заштото това е темава.
Ти сега стаса за пензионерите на Благоевград...друго не моа да измислиш.
Па Благоевград е град со 2 универзитета. Биди спокоен, има доволно млади луге.

Относто Софиja - да Софиja е икономички центар и многу повеке треба да ви плаши фактот,дека икономското влиjaнието на градот се разпростира доста широко. Луге от Перник и Дупница секи ден патуват за да работат во Софиja.
Невработеност от 3% зборува доволно за икономиjaта во една Софиja например.

Од мене сигурно повеќе неможеш да судиш.
Сум ја видел скоро цела Софија,барем 10'тина пати ја имам поминато Запад-Југ-Исток.
А истовремено го знам цело Скопје.

Каква врска има тоа што бил срушен од земјотресот кога денес е посреден град од Софија?
И Белград ли беше срушен од земјотресот?

Другарче,ти кажувам добронамерно,Софија како градска околина е на ниво на Куманово.
Во тој однос неможе да се носи со Скопје,сеуште.
Има цели запоставени населби,каде една шајка не е закована што се вика,со децении.
Видовме колко си поминал Софиja от предходните ти постови. Извини,дозволи ни доста да се сомневаме во тоа. :)

Кога един град е срушен, може да биде проектиран наново. Кога немаш голема разрушениja, ти мора да се собразиш со постоечката инфраструктура и да бараш решениja. Гледам ,дека немаш поим от разликата.

Белград беше ли почти урнат во ВСВ от бомбардировки? Белград беше ли столица на 22 милиона Jгославиja? Македониja,Хрватска или Словениja ради па Београд се гради.
Софиja немаше привилегиите некоj друг да ja гради и накраj да остане в Бугариja :)
Наброj ми 5 капитални проекти за един Белград во изминатите 10 години и цените им,а и каков проблем е решен со тази капитална инвестициja.
Ако сакаш пробаj со Скопje истото,като изклучиш шминката Скопje 2014.

Кои се тие повеќето?
Полска,Унгарија,Словачка,Чешка,Естонија,Латвија,Литванија?
Или Молдавија и Украина?
Ако не знаеш,кои са бившите СССР републики, ти препорачувам да се вратиш во школо. Се гледа пропушил си часови по географиjа,извини.

Последно уредено:
Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Извини ние за около Софиja дискутираме?
Па знам,но от тоа што ти зборуваш се гледа дека немаш поим за што зборуваш. От поречието на Струма и може би Софиja тежко да си поминал другаде. Ама да се вратиме на Софиja,а не около...,заштото това е темава.
Ти сега стаса за пензионерите на Благоевград...друго не моа да измислиш.
Па Благоевград е град со 2 универзитета. Биди спокоен, има доволно млади луге.
Колку од тие млади луѓе ќе останат да живеат во Благоевград?

Относто Софиja - да Софиja е икономички центар и многу повеке треба да ви плаши фактот,дека икономското влиjaнието на градот се разпростира доста широко. Луге от Перник и Дупница секи ден патуват за да работат во Софиja.
Невработеност от 3% зборува доволно за икономиjaта во една Софиja например.
Софија тука нема никакво влијание,дури ни проток на студенти нема веќе.

Во Софија 3% невработеност,во остатокот 20%.
Толкава несразмерност дури немаш ни овде во поглед Скопје-провинција.
Тоа треба вас да ве плаши,не некој друг.

Баш еден ми прави муабет за платите во Пловдив,келнерка во студентски град во Софија зимала поголема плата отколку медицинско лице во Пловдив.

Кога един град е срушен, може да биде проектиран наново. Кога немаш голема разрушениja, ти мора да се собразиш со постоечката инфраструктура и да бараш решениja. Гледам ,дека немаш поим от разликата.

Белград беше ли почти урнат во ВСВ от бомбардировки? Белград беше ли столица на 22 милиона Jгославиja? Македониja,Хрватска или Словениja ради па Београд се гради.
Софиja немаше привилегиите некоj друг да ja гради и накраj да остане в Бугариja :)
Наброj ми 5 капитални проекти за един Белград во изминатите 10 години и цените им,а и каков проблем е решен со тази капитална инвестициja.
Ако сакаш пробаj со Скопje истото,като изклучиш шминката Скопje 2014.
Па секој главен град од бивша Југославија денес изгледа посреден од Софија...
Сараево исто,а знаеш таму што се случуваше.

Не бе другар,проблемот е кај вас,не е во земјотреси,бомбардирања,поплави,главни градови на 22 милионски држави...

Ако не знаеш,кои са бившите СССР републики, ти препорачувам да се вратиш во школо. Се гледа пропушил си часови по географиjа,извини.
Ајде бе,значи со Таџикистан и Киргизстан сакаш да се споредуваш?

Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Ок е Софија.Немаме шанси и нашиот гробарник Скопје со Софија.
Само многу е голема.Пуста.Инаку ако се споредува со Белград,мислам дека Софија заостанува.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Колку од тие млади луѓе ќе останат да живеат во Благоевград?
Со сигурност един дел ке остане, друг дел ке се вратат во родните си места, трети ке заминат за Софиja,Пловдив, Варна, четврти може да заминат во странство.
Што е проблемот овде?

Софија тука нема никакво влијание,дури ни проток на студенти нема веќе.

Во Софија 3% невработеност,во остатокот 20%.
Толкава несразмерност дури немаш ни овде во поглед Скопје-провинција.
Тоа треба вас да ве плаши,не некој друг.

Баш еден ми прави муабет за платите во Пловдив,келнерка во студентски град во Софија зимала поголема плата отколку медицинско лице во Пловдив.
Никакво е тежко да се каже,но немам намера да спорам.
Ке ме извиниш,но невработеността во БГ е приближно 10-11 %, тоа е во пати помалце от феноменалните приближно 20% от државите от Западните Балкани. Некои држави малце помалце,некои држави доста повеке, близо 30%

Можам те уверам ,дека Бугариja е во пати поравномерно разпределена и нема голема разлика мегу областите и регионите.

Не е страшно дека Софиja има повисоки плати,па разходи се Европа и види дали столиците не са вака. Со бурниот развоj на икономиката, тоа е нормално-както невработеноста,така и невработеноста,така и цените на имотите,кириите и така натаму.. Се тоа е фукциja на икономиката и инвестициите.

Па секој главен град од бивша Југославија денес изгледа посреден од Софија...
Сараево исто,а знаеш таму што се случуваше.

Не бе другар,проблемот е кај вас,не е во земјотреси,бомбардирања,поплави,главни градови на 22 милионски држави...
Не бе другар, Jгославиja држеше на шминка. Тоа научивте, може да умирате во гужви,но барокна фасада да има или сплав во Вардар,како да си во Белград,но не за трамваj са автономни траси, за намалуване на загадуване на воздух, за леко метро,за разкрстници на повеке нивоа. Перцепциjaта е различна,реперите са различни.

Ајде бе,значи со Таџикистан и Киргизстан сакаш да се споредуваш?
Па 50 години архитектурните решениja во Бугариja идеха от СССР. Тоа е базата от коja тргнуваме. Со кого сакаш? Со САД? Со Шпаниja? Со Норвежка?

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.454
Поени од реакции
39.098
^^
И што обшто има Бургас во нишката за Софиja?!
Путки. Особено Јуни-Јули , а посебно Август. Најјаките путки Од Европата , и Русија се достапни таму. :D

Јас па се мислев кај летово , еве сеа знам веќе. :icon_lol:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Софија е понесреден град од Скопје,тротоарите и улиците се бетер,парковите се позапуштени,фасадите крш...се останато асоцира како да си во Скопје,ништо поразлично,нема егзотика,нема шмек.
Освен ако немаш некоја работа да бркаш,во Софија човек од Македонија треба да оди на ден-два еднаш во две-три години.

Додатен проблем е чисто географски,нема ни море,ни река,ни езеро,ни тврдина.
Белград уште на старт ја јаде Софија бидејќи е на две големи реки плус Калимегдан.
Скопје е дупло посреден град од Софија,ако го исклучиме од тоа само Чаир и Шутка.Скопје има душа,Софија е само едно сивило комби блокови градени по шаблон и ништо друго.Ок центарот признавам е ОК. За друго не вреди да се дискутира.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Путки. Особено Јуни-Јули , а посебно Август. Најјаките путки Од Европата , и Русија се достапни таму. :D

Јас па се мислев кај летово , еве сеа знам веќе. :icon_lol:
Слончев Брег, не Бургас :)[DOUBLEPOST=1428868041][/DOUBLEPOST]
Скопје е дупло посреден град од Софија,ако го исклучиме од тоа само Чаир и Шутка.Скопје има душа,Софија е само едно сивило комби блокови градени по шаблон и ништо друго.Ок центарот признавам е ОК. За друго не вреди да се дискутира.
Со два збора продолжувате да докажувате тезата,дека шминката за вас е битна. Други аргументи се уште не сте навели - до този момент слушнавме "руинирани" сиви блокови, проблеми со тротоарите.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.386
Поени од реакции
8.996
Слончев Брег, не Бургас :)[DOUBLEPOST=1428868041][/DOUBLEPOST]
Со два збора продолжувате да докажувате тезата,дека шминката за вас е битна. Други аргументи се уште не сте навели - до този момент слушнавме "руинирани" сиви блокови, проблеми со тротоарите.
Во тој најновиот трговски центар во Софија како е со цените и изборот?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во тој најновиот трговски центар во Софија како е со цените и изборот?
Ако зборуваш за Софиja Ринг Мол, па истите како во другите трговски центри. Зависи што бараш.

Член од
19 февруари 2010
Мислења
537
Поени од реакции
1.720
Sorry за офтопика !:oftopik:
Тоа не е вистина и на овој кој ти правел муабета можеш да му кажеш со чиста совест дека тe е лажел .Јас сум од Пловдив и жена ми работи во медицинскиот сектор, знам нивниот стандард и како низ 6 месеци си купуват нов џип .. ..келнерката во студентскиот град и да работи како втора работа -нај најстарата професија на светот -пак не може да дојде по стандард на еден лекар во Пловдив.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Тоа и јас го пишав али по грешка сум ги сменил имињата.

Што друго?
Софија е похаотичен град од Скопје,што друго сакаш,за каква функционалност ми зборуваш?

Добро овој горе спомна,Скопје има душа,секоја скопска населба/квартал има душа.
Во Софија само центарот има душа,остатокот ти е едноставно речено бездушно.
Софија е поголема и можда економски е подобра од Скопје,но тоа што е економски подобра не се гледа,наликува како економски да е на исто ниво со Куманово или Велес,таква слика барем дава состојбата која се гледа кај обичниот народ и градската животна средина (не зборам за деловни згради,трговски центри...)
А ако економски е подобра тогаш има серија други негативи...позапуштена е,попрљава,побучна,помонотона,посива...

Со сигурност един дел ке остане, друг дел ке се вратат во родните си места, трети ке заминат за Софиja,Пловдив, Варна, четврти може да заминат во странство.
Што е проблемот овде?
Ќе останат само тие што се од некои Благоевградско село.

Никакво е тежко да се каже,но немам намера да спорам.
Ке ме извиниш,но невработеността во БГ е приближно 10-11 %, тоа е во пати помалце от феноменалните приближно 20% от државите от Западните Балкани. Некои држави малце помалце,некои држави доста повеке, близо 30%
И тука ќе биде помала ако се отворат границите и неколку стотина илјади души избегаат по ЕУ.

Не е страшно дека Софиja има повисоки плати,па разходи се Европа и види дали столиците не са вака. Со бурниот развоj на икономиката, тоа е нормално-както невработеноста,така и невработеноста,така и цените на имотите,кириите и така натаму.. Се тоа е фукциja на икономиката и инвестициите.
Па не се така бе синче,ако во Софија платата е 500 евра,во Хасково е 200.
Јас сум бил во Европа и ќе ти кажам дека нема пример од типот платата во Берлин да е 150% повисока од таа во Минхен.

Не бе другар, Jгославиja држеше на шминка. Тоа научивте, може да умирате во гужви,но барокна фасада да има или сплав во Вардар,како да си во Белград,но не за трамваj са автономни траси, за намалуване на загадуване на воздух, за леко метро,за разкрстници на повеке нивоа. Перцепциjaта е различна,реперите са различни.
Абе тоа е,вошкари сме...вошкари кои надвор од ЕУ се посредени отколку на некој на кој му тече 9'тата година членство.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/07/2507569_vunshnite_ministri_ot_stranite_za_turski_potok/

Па 50 години архитектурните решениja во Бугариja идеха от СССР. Тоа е базата от коja тргнуваме. Со кого сакаш? Со САД? Со Шпаниja? Со Норвежка?
Па и на Унгарија и доаѓаа решенијата од СССР,па знаеш како изгледа градската и селска средина во Унгарија споредено со Бугарија?
Како да ја споредуваш Македонија со Норвешка.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194

Што друго?
Софија е похаотичен град од Скопје,што друго сакаш,за каква функционалност ми зборуваш?

Софија е поголема и можда економски е подобра од Скопје,но тоа што е економски подобра не се гледа,наликува како економски да е на исто ниво со Куманово или Велес,таква слика барем дава состојбата која се гледа кај обичниот народ и градската животна средина (не зборам за деловни згради,трговски центри...)
А ако економски е подобра тогаш има серија други негативи...позапуштена е,попрљава,побучна,помонотона,посива...

И тука ќе биде помала ако се отворат границите и неколку стотина илјади души избегаат по ЕУ.

Јас сум бил во Европа и ќе ти кажам дека нема пример од типот платата во Берлин да е 150% повисока од таа во Минхен.

Абе тоа е,вошкари сме...вошкари кои надвор од ЕУ се посредени отколку на некој на кој му тече 9'тата година членство.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/07/2507569_vunshnite_ministri_ot_stranite_za_turski_potok/

Па и на Унгарија и доаѓаа решенијата од СССР,па знаеш како изгледа градската и селска средина во Унгарија споредено со Бугарија?
Коментари од Дневник, сериозно ли? :D
Тука прочитав коментари дека Македонија е најмизерната држава во светот, дупка и какви ли уште не, по таа логика значи треба да е така иако постојат и други мислења - О, какво изненадување - има луѓе кои не го делат мислењето дека Македонија е мизерна држава како и има Германци, кои го мислат истото за Германија.
Добро дека јас не мислам на тој начин и не ја бранам својата позиција како давам за аргумент мислење на некого што ми се допаѓа и едноставно се совпаѓа со моето. Уште полошо како сам си веруваш и сам себе заблуждаваш. Сигурен сум дека ти не си таков случај, туку едноставно гледаш да напишеш нешто, колку да не останеш поназад. Оваа дискусија е бескорисна, но еднаш како се фатиш на орото нема откажување - секој сака да го има последниот збор.

Тоа беше од мене, продолжувајте да "дискутирате" и кој си наметне своето мислење и убеди другиот во својата теза - да ми се јави, ќе го послужам. ;)

Ајде, со здравје ! :)

Член од
14 март 2013
Мислења
57
Поени од реакции
13

Што друго?

aha aj begaj da chetesh na trolovete mnenijata hahahah
citiral gi daze... ti ne si bobre choveche jazuk che cela evropa si obikolil..

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што друго?
За да тврдиш дека е хаотичен, треба кажеш во што? Хаотичен во шминка?
Кладам се,дека е во пати поорганизиран до доста сфери.
Каков е критериумот за душа на населба?
Каква е душата на Шуто оризари например? Jaс не смеjaм да зборувам за дух во населби,ти претендираш сека населба да има...браво!
Не знам дали си свестен какви глупости зборуваш.
Па еве, сам зборуваш изгледа како да е...има смисла да зборуваме...веке не знам коj пост се базираш на шминка и толкова.
Па види зимата, немате 24/7 греене уште.

Врз база на мали податоци, правиш големи заклучоци.
Па вие бегавте уште во 70-80-те кога ние не можевме да мрднеме. Разликава денес е друга.

Боже, боже... Винаги столиците имат многу повисок стандарт на живот. Тоа е како да ставаш Скопje и Кочани. Истото е Софиja и Хасково.
Повели официална статистика овде.
http://www.nsi.bg/bg/content/3930/статистически-рајони-област

Какво обшто има Турски поток с темава?!

Тоа покажува една многу голем пропуск во знаниjaта ти прво за географиja,второ за историja на XX век.
Прво Бугариja беше наjблизка до СССР, а Унгариja даже имаше бунтове. Да не зборуваме,дека Унгариja беше дел от Австро-Унгарската империja,а кадето преминала таа...сосем различно е до денес.
Ние во централниот дел на Балканот немавме срекjaта да бидеме дел от таа империја.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom