Сообраќајни прекршоци и казни

Здраво друштво.
Возач почетник сум и сакам да прашам , дали ако ме казнат со такси возило (лиценцирано, и јас да сум пријавен сето тоа процедурно) за возење после 11 или за над 75 киловати, има некој товар (казна) кон фирмата или само јас ја сносам казната?
Фала.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Законов е толку глуп, незнам што да кажам. Колегата кога имаше 30 години го сопреа полиција и му пишаа казна баш поради после 11.

Ненормална работа, ако немаш ум у глава и 5 години да стават забрана, џабе е.

Законов е толку глуп, незнам што да кажам. Колегата кога имаше 30 години го сопреа полиција и му пишаа казна баш поради после 11.

Ненормална работа, ако немаш ум у глава и 5 години да стават забрана, џабе е.
Оф леле незнам дали да плачам или да се смеам.

Здраво народе..Само што ми лупнаа казна 250EUR за 0.62% алкохол во крв(две е***и пива) буквално пред пола час,ништо не потпишав но возачката ми остана во нив и добив документ со кој можам да ја подигнам утре после 12 часот.

Што советувате да се прави во ситуацијава?Цајканот вика ако не сакаш да платиш оди на суд,па као ако ги побарале нив нема да се јавеле на судењето....не знам....

Може да се извлечам некако ако ја пријавам како изгубена возачката,има ли некој начини да се спасам од овие хиени?

Помагајте ве молам....

Здраво народе..Само што ми лупнаа казна 250EUR за 0.62% алкохол во крв(две е***и пива) буквално пред пола час,ништо не потпишав но возачката ми остана во нив и добив документ со кој можам да ја подигнам утре после 12 часот.

Што советувате да се прави во ситуацијава?Цајканот вика ако не сакаш да платиш оди на суд,па као ако ги побарале нив нема да се јавеле на судењето....не знам....

Може да се извлечам некако ако ја пријавам како изгубена возачката,има ли некој начини да се спасам од овие хиени?

Помагајте ве молам....
Најдобро да си платиш во рок од 8 дена на пола и тоа е.. Тешко можеш да се извлечеш кога стварно си крив.

Помагајте ве молам....

Најдобро би поминал ако си го признаеш стореното и платиш пола казна, вака си ебан вкрај.
Штом не си потпишал немаш право да платиш пола казна, одиш право всуд, во кој 99.9% губиш и плакаш и судски трошкови и казна.

Најдобро би поминал ако си го признаеш стореното и платиш пола казна, вака си ебан вкрај.
Штом не си потпишал немаш право да платиш пола казна, одиш право всуд, во кој 99.9% губиш и плакаш и судски трошкови и казна.

Сигурен си дека е така?

Сега гледам во записников пишува''Пред отпочнување со испитување утврдено е дека испитаниот во последните 15 минути нема конзумирано алкохол'',А јас јасно му кажав на кучето дека пред 5 мин го допив пивото....после,има 3 под точки,каде што јас наводно:

Сум одрекол дека сум под дејство на алкохол(само по себе се побива,затоа што како забелешка на возачот пише испиени две пива)

И..дека не барам земање крв и урина,па под тоа дека одбивам да ми се земе крв и урина за анализа(нити првото нити второто ми беа понудени)

Во секој случај имам тетка правник па ке видиме што може да се направи,али има многу контрадикторност во самиот записник...

Што мислите?

Последно уредено:

Помагајте ве молам....
Види вака.....да не те лажам, СПАС ТИ НЕМА(освен ако немаш познати судии на оддел за прекршоци, или евентуално на апелација). Те теретат по член 234 ст.1, казнив по став 6 од законот за безбедност во сообраќајот на патиштата! Твојата состојба е утврдена со алкомер(кој е соодветно заверен во МВР под сериски број, како исправен и проверен) ако ја платиш казната во рок од 8 дена ќе изнесува 125 евра, значи половина од таа која ти ја пишале! ОСВЕН ова за жал ќе морам да констатирам дека ќе ти биде одземена возачката, односно ќе ти изречат забрана за управување на моторно возило од 3 до 6 месеци(бидејќи имаш малку над дозволеното количество алкохол, и ако не си до сега осудуван за истото дело ќе ти изречат 3 месеци НАЈВЕРОЈАТНО). Тука приговори, жалби, не ти помагаат, МВР има материјален доказ а тоа е нивниот дрегер(алкомерот) со кој ќе настапат на суд и за судот тоа е многу поверодостојно од твојата изјава! Жал ми е, и јас сум против овие хиени ама луѓе почитувајте го законот НЕ ВЛЕГУВАЈТЕ СО АЛКОХОЛ ВО КРВТА ЗАД ВОЛАН, недај боже да згазите некој, да убиете, макар да ви излетал на пат ќе скапете во затвор, дали 1....2....или 3 години ќе се утврди во пресудата, ама секако ако сте пијани ќе лежите, јас работам со вакви предмети секојдневно и гледам како судот ги третира возачите под дејство на алкохол!!!
Да не должам, ако имаш пари и нерви фати адвокат и бори се(рачунај дека без врски спорот го губите).
Според мене имаш две опции:
1. Оди и плати 125 евра во рок од 8 дена на сметката на буџетот на РМ и уплатницата(копија) ЧУВАЈ ЈА КО ОЧИ, во случај ако тврдат дека не си платил, со што за извесно време ќе добиеш покана од суд, ќе одиш, и ќе ти соопштат дека ти следува забрана за уптавување моторно возило!
2.ОДОЛГОВЛЕКУВАЈ и собирај пари! Не плаќај ништо и чекај да те повикаат на суд(ќе си добиеш покана дома) ЌЕ ОДИШ на суд ќе дадеш исказ, за кратко време ќе ти стигне дома ливче да подигнеш пресуда од пошта, во која најверојатно(речиси 100%) ќе бидеш осуден и ќе треба да платиш 250 евра плус судски трошоци (мислам околу 20 евра).
3. Во рок од 8 дена имаш право на жалба до апелација, ќе поднесеш жалба до апелација со што ќе добиеш одредено одолговлекување и време, НО за ова дело веројатно ќе се потврди првостепената одлука и на крај НЕМАШ ПРАВО да плаќаш половина казна туку цела казна 250 евра, плус судски трошоци, се на се ќе ти излезе околу 300 евра!
Тоа е она што можам јас да ти го кажам....... И да, да не заборавам тоа нивното НЕМА ДА ДОЈДАМ НА СУД се однесува на тоа ако ти бараш соочување, тие секако нема да дојдат, но тоа не ти менува ништо тебе, тие ќе испратат број на дрегер(алкомер) и со тоа ќе ја докажат веродостојноста на нивното тврдење........

Каков е законот за ако те фатат после 23 часот а немаш 2 години искуство ? колкава сума,и дал може да пишат негативни бодови(и колку) ?

Море мали се казните и не се казнува доволно! Колку несреќи треба да се случат за полицијата на која сега ќе и се зголеми платата да си ја врши својата работа? Да те изгазат на пешачки и тоа по улица на која на 100-200 метри имаш семафори и типот уште брзо возел и му ја избегал и пак да е на слобода затоа што наводно законот бил таков и притвор се давало само ако е странец или ако има можност да избега? Оставка на министерот за внатрешни под итно и вадење на мрзливата сообраќајна полиција на улиците на градот!

Каков е законот за ако те фатат после 23 часот а немаш 2 години искуство ? колкава сума,и дал може да пишат негативни бодови(и колку) ?
Мене сакаа да ме пишат за ова 400 евра, ти викаш негативни бодови.. аха да.

Море мали се казните и не се казнува доволно! Колку несреќи треба да се случат за полицијата на која сега ќе и се зголеми платата да си ја врши својата работа? Да те изгазат на пешачки и тоа по улица на која на 100-200 метри имаш семафори и типот уште брзо возел и му ја избегал и пак да е на слобода затоа што наводно законот бил таков и притвор се давало само ако е странец или ако има можност да избега? Оставка на министерот за внатрешни под итно и вадење на мрзливата сообраќајна полиција на улиците на градот!
Има системска грешка во законите, за жал не само нашите и во регионот туку и Европа. Во УСА ако е дозволено 40 миљи, со 60 да возиш одиш во затвор, не треба да се случи сообраќајка.. Но од друга страна таму каде е автопат нема запирање и купување лубеници... има доста жртви што на автопат излегле од возило да видат собраќајка и друг возач наидува и ќе ги подбере..
Друго, министерот на МВР не одредува притвор туку независното судство.. а ај нека ми каже некој, назад 50 години кој буџа е притворен и лежел за сообраќајка ?? се сеќавам кога предсетателот на суд за здружен труд згази намртво стар чоек во уличка во Ѓорче...го набрка цајканот, демек имал имунитет...Ама ако имаш имунитет не значи дека нема истрага... обичен адвокат изгази 5-6 девичиња кај адвокатската улица и не лежеше, отиде се у фиока...бргу забораваме, па имаше случај сличен со млад возач со Џип, се заборави се, не излезе во медиуми ни дали работел семафорот и кому било црвено. А има постапка за Алачка, но пак за нејзиониот колега Ѓоко од Охрид кој пред 3 години со мотор згази велосипедист немаше ниту во ниеден весник иако пола Охрид знаеше...
Таков ни е ставот кон сообраќајните прописи, но без обзир дали се работело за пеачот Тоше или за новинарот Младенов, треба секогаш да се согледа сообраќајниот закон за ситуацијата

Има системска грешка во законите, за жал не само нашите и во регионот туку и Европа. Во УСА ако е дозволено 40 миљи, со 60 да возиш одиш во затвор, не треба да се случи сообраќајка.. Но од друга страна таму каде е автопат нема запирање и купување лубеници... има доста жртви што на автопат излегле од возило да видат собраќајка и друг возач наидува и ќе ги подбере..
Друго, министерот на МВР не одредува притвор туку независното судство.. а ај нека ми каже некој, назад 50 години кој буџа е притворен и лежел за сообраќајка ?? се сеќавам кога предсетателот на суд за здружен труд згази намртво стар чоек во уличка во Ѓорче...го набрка цајканот, демек имал имунитет...Ама ако имаш имунитет не значи дека нема истрага... обичен адвокат изгази 5-6 девичиња кај адвокатската улица и не лежеше, отиде се у фиока...бргу забораваме, па имаше случај сличен со млад возач со Џип, се заборави се, не излезе во медиуми ни дали работел семафорот и кому било црвено. А има постапка за Алачка, но пак за нејзиониот колега Ѓоко од Охрид кој пред 3 години со мотор згази велосипедист немаше ниту во ниеден весник иако пола Охрид знаеше...
Таков ни е ставот кон сообраќајните прописи, но без обзир дали се работело за пеачот Тоше или за новинарот Младенов, треба секогаш да се согледа сообраќајниот закон за ситуацијата
Можеби судот ги одредува казните , а кој ги носи законите собранието на предлог на владата , а мисли ли владата за тоа дека треба да се сменат некои законски решенија ? Ако не е способен некој да стави ред и да почне да воведува правила кој ќе важат за сите без оглед на цел притисок кој ти го вршат нека си стане од солидно платената фотеља и нека дојде некој способен на негово место. Нека се огледат малку на Никола Тодоров човекот кој стварно почна да го менува оној корумпиран систем на здраствени услуги е тоа е урнек за како треба да се работи ,а вака што која полиција? Извини ама другар ми Стојан го знаеш што работи во полициската станица во центар? (тропам измислено име и станица) , аа да го знам уживај нема да ти пишеме казна. Не поголема плата бе нека им дадат 12000 денари месечно другото на процент од казни , па да видиме тогаш дали ќе има пријател овој , оној и слично. Друго внатрешна контрола да се врши и да се казнуват и самите полицајци. Јас лично имам видено како коли си минуват на црвено , а полицаецов си ужива и ништо не превзема кога му реков рече му завршила смената секоја чест!

Добро бе друже локален шерифу , што си запнал казни па казни ! Што се решило само со казни ? Кој у основа плаќа казни ? И на крај а може треба на почеток , кој им дал право да казнуваат ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom