@kano не пробувај да презентираш некое вишо ниво на култура, немаш никаков аргумент за тоа нормално пошто објективно и не постои. Претходно проба како нешто за разлики у социјални навики да спомнеш и главен момент ти беше тоа што некој праел ајвар на балкон(со цела фамилија) браво, hands down. Па
пристапот до културолошки места театри/кина/музеи сериозен си?пристапот?
Знаеш ли колкави разлики треба да постојат за да се утврдат различитости помеѓу народот и поделби, за социјални групирања да праиш? Јас не гледам овдека расна диференцијација, интелектуална, религиска, имотна, ништо од ова. Тие премиси од кои почнуваш како дијалект и социјални навики се смешни, ужасно смешни.
А каде е автентичен? Секаде си постои емиграција. Скопје од демографски аспект си е само една успешна приказна во државата, град што постојано расте за разлика од другите кој ете умираат и не успеваат да привлечат народ. Не ме сфаќај грешно јас порадо би видел некој понормален развој на провинвијата него само Скопје.
Успешен град е поради екстремната централизација у државава, и деструктивната политика која се води со децении наназад каде има бедна распределба на граѓански пари од даноци помеѓу град Скопје и другите општини у државава, во сооднос 96% наспрема 4%.
Извади си ја од глава смешната идеја дека е некаква успешна приказна или дека било пишано у ѕвездите. Оданочувањето на граѓаните од "провинциите" надвор, го изградија Скопје, на сметка на другите општини е неговиот развој. А овие ќе чекаат на некоја инвестиција како изградба на парк, или евентуално игралиште, колку да се дешава нешто.