Ајде споделете уште неколку искуства пошто имам видено и прочитано од 13-14 години одат во теретана и не дигаат многу тешко за да не се ,,смалат"

и пишуваат после 5-6 години дека напротив се извишиле и дека уште подобро се чувствувале...
Неможеш да се „смалиш“ или да се „набиеш“. Не работи човековото тело така, не сме ние гума. Што? Ќе паднеш во висина ама ќе пораснеш во ширина?
Најстрашниот дел е што истиот аргумент „ќе се набиеш“ го имам чуено од доктори, медицински лица.
Срамота.
Поентата е што, деца на твоја возраст, со должно извинување, се занесуваат и лесно може да се повредат. Затоа и не е препорачано да вежбаат без надзор. Правилна форма и изведување на вежби е основа, и килажи без тоа не смее да се накачуваат.
Кога ќе ја научиш правилната форма и изведување, ако сакаш и 150 кила стави на 14 години, нема да дојде до повреда.
А тоа дека се извишуваат е факт поради тоа што вежбањето помага во лачење на хормонот за раст и зголемување на густината на коските.
Моја препорака е, ако решиш да идеш во теретана, е да одиш некаде каде што ќе бидеш сигурен дека има некој кој ќе е доволно стрплив и фокусиран да ти го покаже изведувањето на вежбите од почеток до крај, на секоја вежба.
Основа, како што ти кажаа членовите стомачни/грбни и склекови е пожелна ама не е ептен страшно и да ја немаш.
Najchesto:
Ponedelnik: Grb(fokus na weighted pullups so do kaj 30tina kg na mene), Podlaktica
Vtornik: Gruda (fokus mi beshe dips sega bench), nekad ubacuvam i biceps
Sreda: Biceps, triceps i podlaktica
Chetvrtok: Ramo (fokus na ohp), Noze / nekad odmaram zavisi od izmorenost
Petok: Vtor den gruda, za brzo i deadlift ubacuvam, stomak ke pochnam i podlaktica
Sabota: od ovaa ned HIIT
Nedela: Restday
Definitivno kardio pochnuvam poveke od drugata ned.
Sent from my D5103 using Tapatalk
Што пробуваш да постигнеш со програмава?
Зашто два пати неделно гради особено ден за ден после рамо вториот пат?
Не ме сфаќај погрешно, вежбањето ќе ти донесе резултати и вака, ама можеш подобро да ја оптимизираш.