Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Jas 5 do 6 pati nedelno idam, sekoj put po 2 i nesho saata. Sekad idam max tezhini shto mozham, a retko se sluchuva utredenta da "nemozham da mrdnam" ili sl. Zatoa mislev programa da pochnam, sigurno od start kje vidam razlika.

Mozhebi PPL, rest, PPL e dobra ideja? So shto vtorata nedela ke iam 1 den poveke free.

Sent from my D5103 using Tapatalk
многу ти се 6 пати и многу ти се 2 и нешто саати да вежбаш.Како вежбаш/што вежбаш ?

многу ти се 6 пати и многу ти се 2 и нешто саати да вежбаш.Како вежбаш/што вежбаш ?
Najchesto:

Ponedelnik: Grb(fokus na weighted pullups so do kaj 30tina kg na mene), Podlaktica

Vtornik: Gruda (fokus mi beshe dips sega bench), nekad ubacuvam i biceps

Sreda: Biceps, triceps i podlaktica

Chetvrtok: Ramo (fokus na ohp), Noze / nekad odmaram zavisi od izmorenost

Petok: Vtor den gruda, za brzo i deadlift ubacuvam, stomak ke pochnam i podlaktica

Sabota: od ovaa ned HIIT

Nedela: Restday

Definitivno kardio pochnuvam poveke od drugata ned.

Najchesto:

Ponedelnik: Grb(fokus na weighted pullups so do kaj 30tina kg na mene), Podlaktica

Petok: Vtor den gruda, za brzo i deadlift ubacuvam, stomak ke pochnam i podlaktica

Лоша структура на планот за вежбање имаш,обдбери програма и терај според нејзе подолг период.И нека ме поправи некој ако грешам ама 2 и нешто саати во теретана тие е губење барем за натурал вежбач.
Погледни го видеово за да видиш зашто ти е потребна програма
https://www.youtube.com/watch?v=dKW9y5ZJQR0&feature=youtu.be

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Лоша структура на планот за вежбање имаш,обдбери програма и терај според нејзе подолг период.И нека ме поправи некој ако грешам ама 2 и нешто саати во теретана тие е губење барем за натурал вежбач.
Погледни го видеово за да видиш зашто ти е потребна програма
https://www.youtube.com/watch?v=dKW9y5ZJQR0&feature=youtu.be
Bash sabajle go gledav mi se chini zatoa pishav tuka.

Ајде споделете уште неколку искуства пошто имам видено и прочитано од 13-14 години одат во теретана и не дигаат многу тешко за да не се ,,смалат":) и пишуваат после 5-6 години дека напротив се извишиле и дека уште подобро се чувствувале...
Неможеш да се „смалиш“ или да се „набиеш“. Не работи човековото тело така, не сме ние гума. Што? Ќе паднеш во висина ама ќе пораснеш во ширина?
Најстрашниот дел е што истиот аргумент „ќе се набиеш“ го имам чуено од доктори, медицински лица.
Срамота.
Поентата е што, деца на твоја возраст, со должно извинување, се занесуваат и лесно може да се повредат. Затоа и не е препорачано да вежбаат без надзор. Правилна форма и изведување на вежби е основа, и килажи без тоа не смее да се накачуваат.
Кога ќе ја научиш правилната форма и изведување, ако сакаш и 150 кила стави на 14 години, нема да дојде до повреда.
А тоа дека се извишуваат е факт поради тоа што вежбањето помага во лачење на хормонот за раст и зголемување на густината на коските.
Моја препорака е, ако решиш да идеш во теретана, е да одиш некаде каде што ќе бидеш сигурен дека има некој кој ќе е доволно стрплив и фокусиран да ти го покаже изведувањето на вежбите од почеток до крај, на секоја вежба.
Основа, како што ти кажаа членовите стомачни/грбни и склекови е пожелна ама не е ептен страшно и да ја немаш.

Najchesto:

Што пробуваш да постигнеш со програмава?
Зашто два пати неделно гради особено ден за ден после рамо вториот пат?
Не ме сфаќај погрешно, вежбањето ќе ти донесе резултати и вака, ама можеш подобро да ја оптимизираш.

• Ми се допаѓа
Неможеш да се „смалиш“ или да се „набиеш“. Не работи човековото тело така, не сме ние гума. Што? Ќе паднеш во висина ама ќе пораснеш во ширина?
Најстрашниот дел е што истиот аргумент „ќе се набиеш“ го имам чуено од доктори, медицински лица.
Срамота.
Поентата е што, деца на твоја возраст, со должно извинување, се занесуваат и лесно може да се повредат. Затоа и не е препорачано да вежбаат без надзор. Правилна форма и изведување на вежби е основа, и килажи без тоа не смее да се накачуваат.
Кога ќе ја научиш правилната форма и изведување, ако сакаш и 150 кила стави на 14 години, нема да дојде до повреда.
А тоа дека се извишуваат е факт поради тоа што вежбањето помага во лачење на хормонот за раст и зголемување на густината на коските.
Моја препорака е, ако решиш да идеш во теретана, е да одиш некаде каде што ќе бидеш сигурен дека има некој кој ќе е доволно стрплив и фокусиран да ти го покаже изведувањето на вежбите од почеток до крај, на секоја вежба.
Основа, како што ти кажаа членовите стомачни/грбни и склекови е пожелна ама не е ептен страшно и да ја немаш.

Што пробуваш да постигнеш со програмава?
Зашто два пати неделно гради особено ден за ден после рамо вториот пат?
Не ме сфаќај погрешно, вежбањето ќе ти донесе резултати и вака, ама можеш подобро да ја оптимизираш.
Do sega strogo sila i explozivnost, sega ideme nakaj definicija poleka. Zatoa pobarav sovet tuka. Shto bi predlozhil ti?

Najchesto:

Сакаш да кажеш дека после добар тренинг на раце, следен ден успеваш да извежбаш рамо? Ми смрди на доста пропусти програмава.

Do sega strogo sila i explozivnost, sega ideme nakaj definicija poleka. Zatoa pobarav sovet tuka. Shto bi predlozhil ti?

Види, зависи каква ти е моменталната состојба, рецимо јас сум полн масти у моментов и морам да вметнам интензивно кардио додека одржувам мускулна маса. За тоа најповолно ми е 4 дена неделно вежбање со тоа што програмата во моментов ми е :
Ден 1 - Гради/Трицепс/Стомак
Ден 2 - Грб/Бицепс/Подлактица
Ден 3 - Рамо/Трапез/Кардио
Ден 4 - Нозе/Стомак
И кардио на слободни денови кога не се чувствувам уморен.
Е сега, така ми се одвоени од неколку причини.
Градите и рамото ми се секогаш со тренинг разлика поради тоа што додека вежбам бенч имам поголема активација на рамо и следниот ден неможам да го дадам максимумот.
После грб обавезно си оставам ден одмарање бидејќи мртвото го правам тој ден, и оставам уште еден тренинг за одмор на задна ложа додека да дојдам до нозе бидејќи е голем мускул и мене лично ми треба подолг период за репарирање на истиот, или ќе умрам на чучњеви.

Што се однесува до рацете, при вежбање на гради ти се активира трицепсот. Ако решиш да правиш бицепс после вежбање гради, автоматски си го воспалуваш и ќе дадеш послаби резултати на ден грб во кој го активираш. Така да од практична причина така ми се поставени.

Немора да значи дека ова би бил оптимален тренинг за тебе, само ти кажувам на кој начин би требало да размислуваш кога го правиш тренингот.

Сакаш да кажеш дека после добар тренинг на раце, следен ден успеваш да извежбаш рамо? Ми смрди на доста пропусти програмава.
Pishav deka nekad odmaram zavisi od umorenost. Ali da, voglavno mozham da izdrzham soliden trening ramo posle race. Mozhebi deka sum naviknat na ovoj nachin na trening. Mada se soglasuvam deka e dosta losha programava, zatoa mi trebashe sovet kje povtoram. Prvata godina trening sekoj uchi i istrazhuva, za mene ovoj nachin raboteshe i seushte raboti, ali pochnuvam da gi osekjam propustite.

Fala vi na site..

висок сум 175цм а за килажата не сум сигурен но околу 57кг[DOUBLEPOST=1427822308][/DOUBLEPOST]веќе подолго време вежбам дома, гледам вежби од интернет и сл. и се одлучив за теретана, бидејки таму има подобри услови за вежбање, а со исхраната почнувам да ја средувам но дајте некој совет (доручек,ручек...)

После колку време треба да почнеш да ги делиш вежбите?

Pishav deka nekad odmaram zavisi od umorenost. Ali da, voglavno mozham da izdrzham soliden trening ramo posle race. Mozhebi deka sum naviknat na ovoj nachin na trening. Mada se soglasuvam deka e dosta losha programava, zatoa mi trebashe sovet kje povtoram. Prvata godina trening sekoj uchi i istrazhuva, za mene ovoj nachin raboteshe i seushte raboti, ali pochnuvam da gi osekjam propustite.

Fala vi na site..

Еве ти затоа еден совет од мене
гради/трицепс/стомачни
грб/ бицепс
одмор (кардио ден може да ти биде)
рамо/трапез/подлактица
нозе/стомачни
одмор (кардио)
пак истата рутина ја повторуваш, евентуална промена може да ги тргниш стомачните од деновите со гради и нозе и да ги додадеш во деновите за одмор со што ќе си скратиш на времетрање на тренинг.

• Ми се допаѓа
А јас што да кажам,со 3 пати ЏКД у неделата ? каква програма па јас да склопам,кога 3 дена во неделата сум на тешки тренинзи :D некој идеа ? до сега вежбав 3 пати тер 3 пати џкд ден за ден,пошто нема друга опција,ама почнав да дигам и повеќе килажи но и да вежбам по паметно,со дроп сетови,спори сетови и слично,да го погодувам мускулот од секој агол итн,и ми ствара бајаги умор..

А јас што да кажам,со 3 пати ЏКД у неделата ? каква програма па јас да склопам,кога 3 дена во неделата сум на тешки тренинзи :D некој идеа ? до сега вежбав 3 пати тер 3 пати џкд ден за ден,пошто нема друга опција,ама почнав да дигам и повеќе килажи но и да вежбам по паметно,со дроп сетови,спори сетови и слично,да го погодувам мускулот од секој агол итн,и ми ствара бајаги умор..
Секое грнче си има свое капаче, така и за тебе има соодветна програма. Во случајов во твојава програма клучен момент ти играат парите за храна и суплементација и нормално одморот.

Секое грнче си има свое капаче, така и за тебе има соодветна програма. Во случајов во твојава програма клучен момент ти играат парите за храна и суплементација и нормално одморот.
суплементација немам многу простор,протеин креатин и карнитин моментално,односно сеуште не купив ротеин и креатин ама тие ми се условите да речам...по 1 дозерка на ден веј,толку ми е чергата.За храна има се-може се,пошто од дома ја плаќаат :D

одмор ти кажав,1 ден.Петок...остало се е зафатено.ПОН-Среда-Сабота сум на ЏКД.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom