Воведните постови на Сунѓерот ме потсеќаат на писмените работи по македонски јазик што ги правевме во четврто одделение.
Инаку не одам на доктор, пијам вендоксин капки.
Инаку не одам на доктор, пијам вендоксин капки.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мојата матична е многу кул жена. Ме прати на сите можни прегледи, оти појма нема секогаш кога и да отидам што ми е. Алал да и е. Прво мислеше имам проблем со тироидна, сто души ме прегледаа, после ме прати на снимање срце, па на уво/нос/грло, па стасав и на нервно за некои рефлексни проверки, ги снимав и белите дробови да не имам некој рак, за на крај да донесе заклучок дека ми е од стресна работа. Ако и самата знае колку е луда би било одлично.Иам матична која за се нешто дава цефалексин/амоксиклав. И препорачува супа.
Мојата матична е многу кул жена. Ме прати на сите можни прегледи, оти појма нема секогаш кога и да отидам што ми е. Алал да и е. Прво мислеше имам проблем со тироидна, сто души ме прегледаа, после ме прати на снимање срце, па на уво/нос/грло, па стасав и на нервно за некои рефлексни проверки, ги снимав и белите дробови да не имам некој рак, за на крај да донесе заклучок дека ми е од стресна работа. Ако и самата знае колку е луда би било одлично.
А мојот гинеколог секогаш има лек за се, вагинални и немаш гајле.
Лошо ми е, доволно?Којзнае што се имаш жалено кај матичната твоја![]()
НеЛошо ми е, доволно?
Добро ти и онака знаеш се за сите, па оставам на твојата фантазија докторе.
Ако добро се сеќавам имаше една студентска поликлиника кај што одевме на систематски, се наоѓа спроти студентскиот Кузман.Сигурна сум дека студентите кои студираат во друг град имаат право на 2 матични лекари, еден во местото на живеење и еден во местото каде што студираат. За ова се имам јавено во Фонд за здравство и ми е потврдено. Проблемот е што во пракса никако не можам да го изведам ова. Кај и да одам ми викаат дека треба да се одјавам од матичната во Охрид за да се заверам кај нив. Моментално имам симптоми на грип, температура,кашлица,ама не сум во Охрид, па еве не можам да најдам доктор да ме прегледа поради овие административни работи.
Дали некој се нашол во слична ситуација и дали знаете некој матичен во Скопје кој прима студенти ?
Во теорија би требало да постои таква опција во некој од правилниците на фондот, но во пракса, на веб порталот на ФЗОМ каде што лекарите единствено можат да вршат пријавување и одјавување на пациенти не постои таква можност, односно пациентот што се пријавува кај новиот матичен лекар по автоматизам се одјавува од дотогашниот лекар. Така да ако имаш потреба да користиш здравствени услуги на товар на фондот во градот каде студираш, ќе мораш да се пријавиш кај нов матичен лекар со твојата електронска здравствена картичка, без потреба претходно лично да се одјавуваш од кај стариот лекар. Имај во предвид дека промена на матичен лекар можеш да направиш само два пати во текот на годината.Сигурна сум дека студентите кои студираат во друг град имаат право на 2 матични лекари, еден во местото на живеење и еден во местото каде што студираат. За ова се имам јавено во Фонд за здравство и ми е потврдено. Проблемот е што во пракса никако не можам да го изведам ова. Кај и да одам ми викаат дека треба да се одјавам од матичната во Охрид за да се заверам кај нив. Моментално имам симптоми на грип, температура,кашлица,ама не сум во Охрид, па еве не можам да најдам доктор да ме прегледа поради овие административни работи.
Дали некој се нашол во слична ситуација и дали знаете некој матичен во Скопје кој прима студенти ?
Лекарите бараат партиципација за оние кои секојдневно одат кај матиченВо теорија би требало да постои таква опција во некој од правилниците на фондот, но во пракса, на веб порталот на ФЗОМ каде што лекарите единствено можат да вршат пријавување и одјавување на пациенти не постои таква можност, односно пациентот што се пријавува кај новиот матичен лекар по автоматизам се одјавува од дотогашниот лекар. Така да ако имаш потреба да користиш здравствени услуги на товар на фондот во градот каде студираш, ќе мораш да се пријавиш кај нов матичен лекар со твојата електронска здравствена картичка, без потреба претходно лично да се одјавуваш од кај стариот лекар. Имај во предвид дека промена на матичен лекар можеш да направиш само два пати во текот на годината.