Што со плаќањето? Кој би требало да плаќа?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Што и да пишам, а да бидам искрена тука некој ќе си мисли дека се правиме све поштењачини. Ако дечко ми сегашниот западне во криза, да, ќе останам со него како што сум останала кога бил во криза. И во такви случаи јас ќе помагам колку можам. Меѓутоа сега да почнувам врска, веројатно не би била со некого кој нема работа и стабилни примања. Зошто? Затоа што после одредена возраст да не работиш и да не заработуваш значи нешто не е во ред со тебе или не си доволно амбициозен или не си доволно паметен или си паразит. А такви не сакам. Секако има исклучоци. Да, никогаш не би била со некој кој нема желба и амбиција да заработува доволно и за себе а после и за своето семејство. Исто како што јас никогаш не би се оставила без работа и целосно да зависам финансиски од маж ми.
Во ред, сето ова е убаво. Ајде те молам потврди ми со факти дека ти нема да се фатиш, односно да полеташ по момче кое има богати родители, односно многу пари а притоа не работи пошто му се може и има пари за извоз. Дали ти тука ќе речеш дека е паразит и не е доволно паметен? Извини на израз ама жими куров што ќе речеш така, него фино лепо ќе си отидеш со него, јер стабилна иднина, финансиски стабилен дечко, кола, дрн дрн јариња.

Вртете ја како сакате парите се во прашање УВЕК, а тоа е нешто што најмногу ме нервира. Живееме во свет каде скоро сите ја гледаат материјалната страна, а се друго е секундарно.

Во ред, сето ова е убаво. Ајде те молам потврди ми со факти дека ти нема да се фатиш, односно да полеташ по момче кое има богати родители, односно многу пари а притоа не работи пошто му се може и има пари за извоз. Дали ти тука ќе речеш дека е паразит и не е доволно паметен? Извини на израз ама жими куров што ќе речеш така, него фино лепо ќе си отидеш со него, јер стабилна иднина, финансиски стабилен дечко, кола, дрн дрн јариња.

Вртете ја како сакате парите се во прашање УВЕК, а тоа е нешто што најмногу ме нервира. Живееме во свет каде скоро сите ја гледаат материјалната страна, а се друго е секундарно.
Дали си ти дел од тој свет? Или како опсерватор си исклучок од правилото?

Дали си ти дел од тој свет? Или како опсерватор си исклучок од правилото?
Јас не гледам на материјалната страна. Зборев генерално, а секако не е точно дека сите се такви. Да бидам искрен се слагам со твоето мислење од претходната страна, ти си негде најблиску до точниот одговор од сите девојчиња што искоментираа на темава. Мене највеќе од се ме нервира што плаќањето се спомнува како ОБВРСКА, а не како желба, односно мерак на момчето да плати за кафето/пијачката/ручекот. Е искрено јас таквите машки ги сметам за паразити, односно што плаќањето си го земаат како обврска за да ќарат девојка, односно да ја освојат и да ја придобијат нејзината доверба. Има милијарда други начини за тоа, а сета љубов и доверба се стекнуваат постепено, не може се одеднаш и со пари.

Ама јас си го гледам како обврска :)
Обврска ми е да извадам новчаник, нејзе не и е :)
Дали некогаш си седел со девојка на кафе и се случило да дојде сметка а ти да не посегнеш по пари (а пред тоа да се немате договорено таа да плати или си дал до знаење дека си шворц)?

Се сложувам со @Castiel , и ти убаво го објасни, тебе ти е ќеиф, ти сакаш да го направиш тоа, не го сфаќаш тоа како обврска, туку ти е убаво, мислам дека твојот претходен коментар најдобро го дефинира тоа со плаќањето, имаш пари, имаш воља, расположен си и сакаш да и направиш задоволство, а не го доживуваш тоа како некоја мажествена особина или обврска останата од традиции и обичајни норми.

Освен тоа, сум бил у ситуација 2-3 пати со некои пријателки (значи не девојка, љубавница и сл) и вадам новачник и одма ме сече вика не, денеска ја частам, што и беше оправдано оти и поводот на излегувањето беше заради тоа.

Се сложувам со @Castiel , и ти убаво го објасни, тебе ти е ќеиф, ти сакаш да го направиш тоа, не го сфаќаш тоа како обврска, туку ти е убаво, мислам дека твојот претходен коментар најдобро го дефинира тоа со плаќањето, имаш пари, имаш воља, расположен си и сакаш да и направиш задоволство, а не го доживуваш тоа како некоја мажествена особина или обврска останата од традиции и обичајни норми.

Освен тоа, сум бил у ситуација 2-3 пати со некои пријателки (значи не девојка, љубавница и сл) и вадам новачник и одма ме сече вика не, денеска ја частам, што и беше оправдано оти и поводот на излегувањето беше заради тоа.

Тоа е веќе друго. Ако ме викне да ме почасти, навреда ќе биде да се тегнам таму и да и викам „ако ти се родил внук, јас ќе платам сметка“ :D

Тоа е веќе друго. Ако ме викне да ме почасти, навреда ќе биде да се тегнам таму и да и викам „ако ти се родил внук, јас ќе платам сметка“ :D

Не беше излевањето баш со назнака „ела да те частам“ но имаше повод, едната беше за положен правосуден, другата не ми текнува шо беше.

Мене па највеќе од се ме нервира кога ќе прочитам нешто вакво
Извини на израз ама жими куров што ќе речеш така, него фино лепо ќе си отидеш со него, јер стабилна иднина, финансиски стабилен дечко, кола, дрн дрн јариња.
посебно контекстот во кој што го кажуваш.
Дека како жени, спремни сме да игнорираме се' за кеш.
Еве наместо да го контрам тоа, пошо тоа е направено во милијарда наврати, само ќе го свртам прашањето што го постави накај тебе, урнекот за морал и духовни вредности.
(хиперболизирам, али сам се поставуваш во таква позиција.)
Обраќајќи се со презир до жените што "полетуваат кон момче со богати родители", "потврди ми со факти" дека не би го направил истото? Дополнително кажи ми зошто Џеврије циганката што ти живее у маало не ти е девојка?

Инаку забегавме офтопик, убаво би било да се вратиме на прашањето кој ги плаќа кафињата.

Инаку забегавме офтопик, убаво би било да се вратиме на прашањето кој ги плаќа кафињата.

Кучката до мене, со солзи у очи, пошто јадела шамари пред тоа.

Мене па највеќе од се ме нервира кога ќе прочитам нешто вакво

посебно контекстот во кој што го кажуваш.
Дека како жени, спремни сме да игнорираме се' за кеш.
Еве наместо да го контрам тоа, пошо тоа е направено во милијарда наврати, само ќе го свртам прашањето што го постави накај тебе, урнекот за морал и духовни вредности.
(хиперболизирам, али сам се поставуваш во таква позиција.)
Обраќајќи се со презир до жените што "полетуваат кон момче со богати родители", "потврди ми со факти" дека не би го направил истото, дополнително кажи ми зошто Џеврије циганката што ти живее у маало не ти е девојка?
Коментарот беше конкретно наменет за девојката што го напиша постот, зашо и пред тој коментар да го напише прокламираше нешто слично на темава, односно дека финансиите се битни. И и поставив прашање, да ми потврди со факти дека нема тоа да го направи, односно да се полета по богатото момче. Кинг, можеби ти не се леташ по такви работи, ама 8 од 10 девојки ќе полетаат, ме разбираш?

Јас ти реков дека не сум по материјалните ствари, мене не ме занима дали е богата или сиромашна, други работи ме занимаат. Сум имал до сега две богати девојки, т.е. едната ми беше девојка другата мувачица. Со двете прекинав и ден денес сме добри пријатели. Не гледам што е тука проблемот? Не прекинавме зашо ја не сум богат или зашо они се богати...

Коментарот беше конкретно наменет за девојката што го напиша постот, зашо и пред тој коментар да го напише прокламираше нешто слично на темава, односно дека финансиите се битни. И и поставив прашање, да ми потврди со факти дека нема тоа да го направи, односно да се полета по богатото момче. Кинг, можеби ти не се леташ по такви работи, ама 8 од 10 девојки ќе полетаат, ме разбираш?

Јас ти реков дека не сум по материјалните ствари, мене не ме занима дали е богата или сиромашна, други работи ме занимаат. Сум имал до сега две богати девојки, т.е. едната ми беше девојка другата мувачица. Со двете прекинав и ден денес сме добри пријатели. Не гледам што е тука проблемот? Не прекинавме зашо ја не сум богат или зашо они се богати...
А колку сиромашни девојки си имал? Девојки што собираат пластични шишиња? Тоа не ми го одговори.

@King B Поубаво ти е кога знаеш дека дечко ти те части нешто пошто му е мерак или кога се смета обрвзан да те части?

Поентата што пробав да ја напраам, велиш 4/5 од девојките би изгубиле глава ако им се укаже шанса да вржат богаташ.. Лицемерно е ти тоа да го заклучиш и презираш, особено кога не нудиш доказ дека си исклучок од истото.
А дека муабетот скроз ти спаѓа во zenite samo ke6 i skapa kola cenat nema lubov.. Шта речи.

Време е да се вратиме на темата.

Не пошто ако сум седнал на кафе веќе значи дека сум имал пари. Се разбира дека ќе извадам новчаник. Али не чуствувам никаква обврска да ја частам. Ако го правам тоа и кога го правам тоа е ради што сакам да ја почастам а не дека ми е обрвска или ако не ја почастам ќе ми се намали машкоста ради тоа. Да и ако има желба и инсистира она да ме почасти зашто да не и дозволам. И она како мене си има пари кои си ги цени. И ако и е желба така да ги троши некогаш и тоа ја прави среќна не гледам никаква причина да не и дозволам , ниту па ќе се осеќам помалку маж ради тоа.
Нормално дека ќе извадиш новчаник. Е сега, во „расправа“ машко вс женско 9 од 10 случаеви машкото е тој што плаќа. Дали тоа е погрешно? Според мене не, без разлика на причината.

А ако ти кажам дека нема да се полетам ќе ми веруваш? Однапред кажуваш дека нема...така да џабе е да се убедуваме. Баш таквите татини синови од секогаш сум ги презирала. Да, јас сакам да имам ситуиран дечко. Не го негирам тоа. Ама не татин син, зашто татковците нема да бидат вечно тука. Јас сакам некој што е самостоен и заработува. Ако тоа ме прави материјалистка so be it. Вие сте уште млади дечки, девојките кои ви се допаѓаат може се загледуваат по такви и вашата претстава за женскиот род е можеби базирана врз тие искуства. Ама верувај, за некоја година ќе ти се смени перцепцијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom